V domovech pro seniory často pomáhají dobrovolníci i brigádníci. Je to přínos pro zařízení i klienty

Události ČT: V domovech seniorů pomáhají brigádníci i dobrovolníci (zdroj: ČT24)

Domovy pro seniory a další sociální služby stále častěji využívají pomoc brigádníků i dobrovolníků. Zejména v letních měsících se díky nim daří dočasně nahradit zaměstnance, kteří jsou na dovolené, nebo i nemocné pracovníky. Navíc jejich laický pohled bývá často pro zařízení i seniory přínosem.

Seniorům místo volna pomáhá například Andrea Martínková, která jako studentka střední zdravotnické školy dochází do Domova pro seniory Clementas v Mlékovicích třikrát týdně. Působí tam jako pečovatelka. 

„Určitě mi to dává hodně do té praxe, s těmi lidmi tady více komunikujeme, s námi spolupracují. V té nemocnici je to ale jiné, nemáme čas si s nimi ani popovídat,“ popsala svou zkušenost. „Se sestřičkami se mi pracuje výborně, jsou tady všechny skvělé,“ řekla jedna z klientek domova. 

Už v covidové krizi přišla do zařízení také Kateřina Masáková. I ona má radost z blízkého navázání vztahů s klienty. „Mě sem přivedla mamka, protože v covidu se vrátila po třinácti letech do zdravotnictví, a já jsem sháněla brigádu při distanční výuce,“ uvedla.

Kateřina Masáková nedávno odmaturovala. Nově začala v domově pracovat jako zdravotní sestra, a to často i u velmi těžkých případů. „Jsou tady různá onemocnění, která v nemocnici neuvidím, a právě to je tady hodně zajímavé pro studenty,“ dodala.

Domov brigádníky sám zaškolí

V Mlékovicích mají momentálně pět brigádníků. Pokud chtějí pracovat třeba jako pečovatelé, domov je i sám zaškolí. „Pro organizaci jsou důležití, ale i pro klienty a kvalitu jejich života. Přinášejí jim nové informace, nový pohled, nový kontakt,“ uvedla ředitelka Domova Clementas Andrea Faltysová. 

Podobně jako brigádníky vítají v domově i dobrovolné pracovníky. Ti se mohou zapojit například do údržby zahrady. Většinou však jde o jednorázovou pomoc.