TÉMA

Vměšování

Prigožin uvedl, že zasahoval do amerických voleb

Zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin den před volbami do amerického Kongresu připustil, že se vměšoval do dřívějších voleb. Je to poprvé, co se někdo veřejně k ovlivňování politiky Spojených států přiznal. Washington na Prigožina už dříve uvalil sankce kvůli jeho sponzorování takzvaných trollích farem na internetu. Těmi se Moskva snaží ovlivňovat dění v zahraničí.
7. 11. 2022Aktualizováno7. 11. 2022, 22:04|

Bolsonaro je nepředvídatelný, může podepsat v Moskvě cokoliv, analyzuje odborník na Latinskou Ameriku

Brazilský prezident Jair Bolsonaro je na zahraniční cestě v Moskvě, kde se ve středu setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, to vše v době napjaté situace mezi Ruskem a sousední Ukrajinou. To ale brazilského prezidenta příliš nezajímá, podle Lukáše Perutky z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy mu jde především o sebe a posílení mezinárodního obrazu před nadcházejícími volbami.
16. 2. 2022|

Zmařili jsme zahraniční pokus o vměšování do voleb, tvrdí australská rozvědka

Australská rozvědka zmařila pokus o vměšování nejmenované zahraniční vlády do parlamentních voleb, které jsou plánovány na první polovinu letošního roku. Informoval o tom šéf australské zpravodajské služby ASIO Mike Burgess.
10. 2. 2022|

USA zavedly sankce proti sedmi Ukrajincům. Viní je z podílu na vměšování se do voleb

Americké ministerstvo financí zavedlo sankce proti sedmi ukrajinským občanům, včetně zákonodárce z vládní strany, a čtyřem ukrajinským médiím kvůli vměšování do amerických voleb. Jde o součást sítě zahraničního vlivu spojeného s Ruskem, uvedlo ministerstvo a zdůraznilo, že ruské dezinformační kampaně ohrožují demokracii v USA. Sankce spočívají ve zmrazení majetku ve Spojených státech a zákazu vstupu do USA.
11. 1. 2021|

USA zastavily kauzu ruské firmy, kterou viní z vměšování do voleb. Podnik je zažaluje o miliardy dolarů

Ruská společnost, kterou Washington viní z vměšování do prezidentských voleb v roce 2016, se chystá podat žalobu na Spojené státy s požadovanou náhradou škody ve výši padesát miliard dolarů (1,2 bilionu korun). Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na prohlášení ruské firmy Concord Management and Consulting, kterou vlastní miliardář a blízký spojenec Kremlu Jevgenij Prigožin.
17. 3. 2020|

Spojené státy vyjádřily podporu Hongkongu, Čína mluví o vměšování

Americká Sněmovna reprezentantů schválila tři zákony, jimiž podpořila demonstranty v Hongkongu, kteří ve velkoměstě bojují za posílení demokracie. Přijatá opatření se nelíbí Pekingu, který Washington vyzval, aby se nevměšoval do záležitostí Číny. Hongkongští prodemokratičtí zákonodárci zároveň přerušili výroční proslov Čínou podporované správkyně města Carrie Lamové.
16. 10. 2019Aktualizováno16. 10. 2019, 19:32|