TÉMA

Realitní trh

Trh s nemovitostmi v Česku nabírá na síle. Prodeje starších i nových bytů vzrostly během loňska o desítky procent

Realitní trh v Česku zažívá od loňského jara z pohledu počtu transakcí značný růst u všech typů nemovitostí. Prodeje u novostaveb v posledním čtvrtletí roku 2023 meziročně vzrostly téměř dvojnásobně, u starších bytů to bylo o 49 procent a u rodinných domů o 45 procent. Podle dat České bankovní asociace a společnosti Dataligence nicméně trh předtím ve druhé polovině roku 2022 skokově propadl.
21. 2. 2024|

S akciemi čínského developera Evergrande se nedá obchodovat, šéfa údajně sleduje policie

Obchodování s akciemi zadlužené čínské realitní společnosti China Evergrande bylo znovu pozastaveno po zprávách, že její šéf Chuej Kcha-jen je pod dozorem policie. Firma později uvedla, že její šéf čelí vyšetřování kvůli podezření „z nezákonných trestných činů“. Informovala o tom agentura Reuters. Už na začátku týdne přitom vyšlo najevo, že byli zadrženi i další současní a bývalí vedoucí pracovníci společnosti.
28. 9. 2023Aktualizováno28. 9. 2023, 16:40|

Po zásahu policie ztrácejí akcie čínského developera Evergrande, momentálně o čtvrtinu

Akcie problémového čínského developera China Evergrande Group ztrácejí k pondělku 25 procent. Reagují tím na zprávu, že policie zadržela některé zaměstnance firemní jednotky pro správu majetku. To by podle agentury Reuters mohlo znamenat nové vyšetřování, které by mohlo prohloubit potíže této realitní společnosti. Evergrande je nejzadluženější developerská firma na světě, nachází se navíc v centru krize čínského realitního sektoru.
18. 9. 2023|

Čínský realitní trh churaví stále víc. Analytici čekají, zda Peking nasadí stimulanty

Potíže čínského realitního trhu stále přitahují pozornost investorů i finančních trhů. Společnost Country Garden nedávno vykázala za první pololetí rekordní ztrátu a varovala, že by mohla mít problémy se splácením dluhů. Vysoké dluhy má i další přední firma China Evergrande Group.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 19:44|

Čínský realitní gigant Evergrande má obří dluhy i ztrátu, akcie se propadly o 87 procent

Akcie čínského developera China Evergrande Group, který se potýká s problémy, se v pondělí na burze v Hongkongu propadly až o 87 procent. Burza obchodování s akciemi silně zadlužené realitní společnosti pozastavila loni v březnu a nyní ho obnovila.
28. 8. 2023Aktualizováno28. 8. 2023, 14:40|

Místo Prahy Kladno nebo Mělník. Drahé bydlení ve velkých městech odvádí lidi do menších

Zájem lidí o bydlení v okolí velkých měst se v posledním roce podle prodejců zvedl asi o třetinu. Kvůli drahým nemovitostem i hypotékám jsou nabídky v metropolích méně dostupné. Místo Prahy tak raději volí Beroun, Kladno nebo Mělník.
28. 5. 2023|

Byty a domy stály v prosinci více než o rok dříve, i když se prodávaly mnohem hůře

Ceny bytů loni příliš neklesaly. Koncem roku byly naopak stále vyšší než na konci roku 2021, i když alespoň ceny starších bytů již klesly oproti vrcholu, který nastal loni v létě. Jen malé změny v cenách kontrastují s výrazným propadem poptávky – aktivita na realitním trhu se loni snížila o polovinu. Nových bytů se prodalo o 57 procent méně než v předchozím roce, starých bytů o 51 procent méně a rodinných domů o 49 procent méně, uvedla Česká bankovní asociace.
22. 2. 2023|

Drahé Česko: Jak postupovat při hledání bydlení?

Ceny nemovitostí jsou nadále vysoké a zajišťování bydlení je stále komplikovanější. Jaké jsou v současné době nejlepší možnosti? Jak správně dosáhnout na hypotéku? A jak se do hledání nového bydlení promítají ceny energií? Téma rozebral pořad Drahé Česko.
14. 11. 2022|

Drahé Česko: Jak se změnil realitní trh?

Jak se změnil realitní trh? Proč ceny nájmů rostou? Jak se klesající zájem o koupi nemovitostí promítá do jejich cen? V rámci projektu „Drahé Česko, …?“ na otázky diváků odpovídal ve studiu analytik společnosti Patron Daniel Horňák.
25. 10. 2022|

Nájemní bydlení zdražuje. V Brně meziročně stouplo o čtvrtinu, v Praze je na šestiletém maximu

Ceny nájmů v Česku stoupají, dostaly se nad předpandemickou úroveň roku 2019 a očekává se další růst. Podle webu Realitymix.cz se průměrná cena pronájmu za metr v republice meziročně zvedla skoro o jedenáct procent, v Praze pak podle analýzy developerských společností Trigema, Skanska Reality a Central Group stoupl nájem o 15,6 procenta.
4. 8. 2022|

Růst cen nových bytů se zastavil, někde začaly nemovitosti zlevňovat

Z údajů velkých developerských společností vyplývá, že se růst cen nových bytů zastavil. Patrné je to na mezičtvrtletním srovnání třeba v Praze. Část realitních makléřů tvrdí, že v některých lokalitách začínají nemovitosti mírně zlevňovat. Vidí za tím nižší poptávku způsobenou hlavně vyššími úroky u hypoték. Vlastní bydlení se každopádně řadě lidí vzdaluje.
1. 8. 2022|

Evergrande slíbila, že uhradí úroky z domácích dluhopisů splatné ve čtvrtek. O zahraničních zatím mlčí

Hlavní divize zadlužené čínské realitní společnosti Evergrande oznámila, že včas uhradí úroky z domácích dluhopisů splatné ve čtvrtek, jejichž výše činí 232 milionů jüanů (777 milionů korun). Zmírnila tak obavy finančních trhů z kolapsu firmy, který by mohl mít negativní dopady na globální finanční systém, napsala agentura Reuters.
22. 9. 2021Aktualizováno22. 9. 2021, 11:36|

Čínský obr Evergrande, který se topí v dluzích, přiznal pochybení šesti vedoucích pracovníků

Čínský realitní gigant Evergrande, který se potýká s finančními problémy, přiznal pochybení několika manažerů. Šest vedoucích pracovníků podle sobotního sdělení společnosti nezákonně vyplatilo předem několik investičních produktů. Firma nyní bude požadovat po manažerech vrácení vyplacených prostředků a přistoupí k přísným sankcím. Žádné další podrobnosti, včetně částek, jmen manažerů a názvů produktů, firma nezveřejnila, informovala agentura Reuters.
18. 9. 2021|

Čínský obr Evergrande se topí v dluzích a hrozí mu bankrot. Čeká se, že zasáhne vláda

Problémy velké čínské realitní společnosti Evergrande se prohlubují. Úřady oznámily bankám, aby neočekávaly, že firma příští týden uhradí předepsanou splátku dluhu. Firma s desítkami tisíc zaměstnanců je podle analytiků před krachem. Její závazky dosáhly v přepočtu 6,5 bilionu korun. Kolaps čínského gigantu ohrožuje celý tamní bankovní sektor a stabilitu ekonomiky, experti varují i před dopadem na světové hospodářství. Podle zpravodajky ČT v Číně Barbory Šámalové analytici ale očekávají, že nakonec dojde k intervenci státu a společnost nezkrachuje.
17. 9. 2021Aktualizováno17. 9. 2021, 20:07|

Pandemie přibrzdí prudké zdražování bytů v Praze, levnější pronájmy jsou ale jen dočasné

Ceny nových bytů v Praze se za posledních několik let více než zdvojnásobily. Ještě před pěti roky stál metr čtvereční zhruba 60 tisíc korun, loni to bylo 121 tisíc. Koronavirová krize podle developerů prudké zdražování zastaví. V hlavním městě proto čekají jen mírný růst cen, v některých okrajových lokalitách dokonce pokles.
2. 5. 2021|

V pražské Libni začala demolice známé restaurace Na Vlachovce

V pražské Libni začala demolice známé restaurace Na Vlachovce. Na jejím místě vyroste bytový dům doplněný takzvaným zahradním viladomem s více než třicítkou bytů. Demolici má investor, společnost PHA, povolenou, na povolení stavby nového domu čeká, potvrdili předseda jejího představenstva Ondřej Gattermayer a mluvčí Prahy 8 Martin Šalek. Známá budova Vlachovky je z roku 1928 a o dva roky později přibyl kulturní sál.
20. 2. 2021|

Češi skupují chaty i chalupy. Na Liberecku prodeje vyskočily hned o třetinu

Počet prodaných chat a chalup v Česku letos do konce září meziročně vzrostl o 12,6 procenta na 4800. Jejich hodnota se zvýšila o 28,5 procenta na 6,23 miliardy korun. Nejvíce se jich prodalo v červnu (755), nejméně v dubnu (349). Z jednotlivých regionů prodeje nejvíce stouply v Libereckém kraji, téměř o třetinu. Naopak na Pardubicku téměř o pětinu klesly. Vyplývá to z údajů společnosti Reas, která mapuje realitní trh v Česku na základě dat z katastru nemovitostí.
15. 11. 2020|

Kvůli pandemii klesnou ceny luxusních nemovitostí, soudí zástupci bank. Plošné zlevnění nečekají

Nemovitosti v Česku letos ani kvůli současné krizi plošně nezlevní. Případný pokles se může týkat především luxusních nemovitostí, domů, které jsou delší dobu neprodejné nebo bytů s neodpovídající cenou. Objem hypoték by mohl být vyšší než loni, uvedli zástupci ČSOB a dalších bank.
15. 6. 2020|

Nové auto? Uprostřed pandemie těžko. Češi zjišťují, jak jim karanténa proměnila nákupy

Kvůli koronaviru a s ním související karanténě nemohou čeští zákazníci nakupovat tak, jak byli dosud zvyklí. Oproti době před pandemií ale současně roste nabídka věcí, které se dají sehnat na internetu, a jen za minulý týden vzniklo dvojnásob e-shopů než za stejnou dobu v minulosti. Faktem ale zůstává, že třeba pořídit si nové auto není jednoduché.
26. 3. 2020|

Skončí dvojí provize i zamlčování toho, co je s nemovitostí špatně. Nastupuje nový realitní zákon

Nový zákon o realitním zprostředkování, který začne platit od 3. března, zřejmě povede ke snížení počtu zprostředkovatelů. Přísnější pravidla směřují proti nepoctivým i neodborným firmám a živnostníkům.
24. 2. 2020|

Chov psů dostane přísnější pravidla, rozhodli poslanci

Sněmovna podpořila zpřísnění pravidel pro chov psů. Lidé zřejmě budou muset veterinární správě hlásit chovy tří a více fen, štěňata také bude třeba očipovat. Zákonodárci ve středu zvolili posledního člena Rady ČTK, v níž nově usedne Angelika Bazalová. Poslanci měli také schvalovat vládní daňový balíček, který zahrnuje například zvýšení spotřební daně na líh a tabákové výrobky. Sněmovna se k tomu ale nedostala a balíček se bude schvalovat nejdřív v pátek, ve hře je i mimořádná schůze sněmovny 1. listopadu.
16. 10. 2019Aktualizováno16. 10. 2019, 19:40|

Úroková sazba dál padá, k oživení hypotečního trhu to ale zatím nevede

Průměrná úroková sazba hypoték v září klesla na 2,47 procenta ze srpnových 2,61 procenta. Sazby klesly již osmý měsíc v řadě. Vyplývá to z aktuálních údajů Fincentra Hypoindexu. Na minimu byla sazba v prosinci 2016, a to 1,77 procenta. Od té doby většinou rostla. Ani díky levnějším hypotékám ale hypoteční trh příliš neožívá.
16. 10. 2019|