S akciemi čínského developera Evergrande se nedá obchodovat, šéfa údajně sleduje policie

Obchodování s akciemi zadlužené čínské realitní společnosti China Evergrande bylo znovu pozastaveno po zprávách, že její šéf Chuej Kcha-jen je pod dozorem policie. Firma později uvedla, že její šéf čelí vyšetřování kvůli podezření „z nezákonných trestných činů“. Informovala o tom agentura Reuters. Už na začátku týdne přitom vyšlo najevo, že byli zadrženi i další současní a bývalí vedoucí pracovníci společnosti.

Kromě cenných papírů skupiny Evergrande se podle tří oznámení hongkongské burzy nemůže obchodovat ani s akciemi skupiny Evergrande Property Services Group a skupiny Evergrande Electric Vehicle Group. Důvod pro zastavení obchodování oznámen nebyl.

Už na začátku týdne přitom vyšlo najevo, že byli zadrženi i další současní a bývalí vedoucí pracovníci společnosti. „Nejnovější vývoj podkopává naděje na restrukturalizaci podniku,“ uvedl analytik Gary Ng ze společnosti Natixis.

Obchodování s akciemi Evergrande bylo už dříve pozastaveno na sedmnáct měsíců, a to až do 28. srpna. Akcie Evergrande naposledy uzavřely na 0,32 hongkongského dolaru (95 haléřů). Ve středu akcie oslabily o devatenáct procent, od srpnového obnovení obchodování tak ztratily celkem 81 procent, napsala agentura Reuters.

Čínský realitní sektor v současné době prochází vážnou krizí, která druhou největší ekonomiku světa ohrožuje. Evergrande je nejzadluženější společností v tomto odvětví, krizi v něm spustila v roce 2021, když přestala splácet závazky. V New Yorku pak firma vyhlásila bankrot ve snaze ochránit svůj majetek v USA.