TÉMA

MIT

Turecké razie pokračují. Policie zadržela sedm lidí, které podezírá ze špionáže pro Mosad

Turecká policie zadržela dalších sedm lidí pro podezření ze špionáže pro izraelskou tajnou službu Mosad, informovala v pátek agentura AP s odvoláním na turecká média. Tamní úřady během minulého měsíce zadržely 34 lidí, kteří čelí podezření, že pracovali jako špioni pro Mosad a sledovali Palestince žijící v Turecku.
2. 2. 2024|

Antisemitismus na univerzitách v USA se dostal před Kongres. Sílí kritika vedení univerzit

Ve Spojených státech roste kritika vedení prestižních univerzit a volání po rezignaci jejich vedení. Ředitelky Harvardu, MIT a Pensylvánské univerzity (PU) během úterního slyšení v Kongresu jednoznačně neodsoudily antisemitské chování části studentů svých škol. K tlaku vytvářenému politiky se přidávají i absolventi univerzit – dnes vlivní a bohatí sponzoři. Instituce mohou bez změny kurzu přijít o velké částky. Například investor Ross Stevens zrušil dar PU ve výši 100 milionů dolarů.
8. 12. 2023|

Pizza se mozku líbí víc než brokolice. Když ji vidí, aktivují se zvláštní neurony

Vědci zjistili, že obrazy jídla zřejmě spouštějí specifickou sadu neuronů. Ukazuje to podle nich, jak evolučně důležité pro člověka jídlo je a jak moc ho náš mozek řeší. Dokonce pro to má vyhrazenou sadu nástrojů.
7. 9. 2022|

Starty kosmických raket jsou ničivé, mohou ohrozit ozonovou vrstvu, varuje studie

Pokud by se komerční vesmírná doprava nadále rozšiřovala tak rychle jako v současnosti, mělo by to dopady nejen na globální oteplování, ale dokonce i stabilitu horních částí ozonové vrstvy, která chrání Zemi před ultrafialovým zářením.
27. 6. 2022|

Na MIT vymysleli plast pevnější než ocel. Vylepšené mobily se po pádu na zem už nerozbijí

Chemičtí inženýři z Massachusettského technologického institutu (MIT) oznámili, že vyvinuli nový typ plastu, který je dvakrát pevnější než ocel a jednou by se mohl používat jako stavební materiál.
3. 3. 2022|

Římskou hrobku postavili z betonu, který je po dvou tisících letech pevnější než dřív. Vědci popsali jeho tajemství

Už dlouho se ví, že stavby z doby antického Říma odolávají zubu času mimořádně dobře. Již dříve vědci popsali, že za to může přidávání sopečných materiálů do betonu – nyní ale popsali, jaký chemický proces tomu zásadně napomáhá.
10. 10. 2021|

Nový fond pomůže spolupráci českých vědců se špičkovou americkou univerzitou MIT

Nový fond podpoří spolupráci mezi vědci z Česka a prestižního Massachusettského technologického institutu (MIT). Z tříletého programu MIT-Czech Republic Seed Fund půjde 300 tisíc amerických dolarů (zhruba 6,4 milionu korun) na náklady spjaté s výzkumnými cestami česko-amerických týmů.
28. 4. 2021|

Na MIT vyvinuli umělou inteligenci, která rozpozná covidový kašel

Vědci ve Spojených státech vyvinuli algoritmus, který podle zvuku kašle dokáže rozlišit, zda je člověk nakažený koronavirem. Úspěšný by měl být i v jinak bezpříznakových případech, jelikož umí rozeznat klíčové rozdíly covidového kašle, které neodhalí lidský sluch.
3. 11. 2020|

Vysoké teploty v budoucnu ohrozí pouť do Mekky, tvrdí nová studie

Každoročně se na posvátnou pouť Hadždž do Mekky v Saúdské Arábii vydá přes dva miliony muslimů z celého světa. Poutníky mohou ale do budoucna ohrozit vysoké teploty způsobené klimatickými změnami, tvrdí nová studie. V reakci na tuto zprávu volají některé muslimské organizace po okamžitém boji proti změně klimatu.
26. 8. 2019|