Antisemitismus na univerzitách v USA se dostal před Kongres. Sílí kritika vedení univerzit

Horizont ČT24: Antisemitismus na amerických univerzitách (zdroj: ČT24)

Ve Spojených státech roste kritika vedení prestižních univerzit a volání po rezignaci jejich vedení. Ředitelky Harvardu, MIT a Pensylvánské univerzity (PU) během úterního slyšení v Kongresu jednoznačně neodsoudily antisemitské chování části studentů svých škol. K tlaku vytvářenému politiky se přidávají i absolventi univerzit – dnes vlivní a bohatí sponzoři. Instituce mohou bez změny kurzu přijít o velké částky. Například investor Ross Stevens zrušil dar PU ve výši 100 milionů dolarů.

Od 7. října, kdy teroristé z Hamásu za podpory části civilního palestinského obyvatelstva zaútočili z Gazy na blízké izraelské obce, probíhají ve Spojených státech demonstrace na podporu Palestiny a proti Izraeli. Často se odehrávají i na pozemcích elitních univerzit sdružených v břečťanové lize, kde průměrně studenty ročně vyjde školné, kolej a další poplatky v přepočtu na téměř dva miliony korun. Už měsíce si ti z židovských rodin stěžují na nadávky, útoky a nulovou snahu školy cokoliv řešit.

„Slyším tady, že všichni Židé jsou bílí rasisté, utlačovatelé, nacisté a že tu nechtějí žádné sionisty,“ řekla Jessie Brennerová, studentka Kolumbijské univerzity.

Slyšení v Kongresu

Kvůli množícím se obdobným výpovědím židovských studentů z prestižních ústavů Sněmovní komise pro vzdělávání – vedená republikány – spustila vyšetřování a pozvala si ředitelky tří univerzit. Ptala se, zda výzvy ke genocidě Židů porušují školní řád.

„Pokud je to proti konkrétnímu člověku, hrubé či intenzivní, pak jde o obtěžování,“ řekla ředitelka PU Liz Magillová a následně dodala, že záleží na kontextu.

Oponovala jí však Elise Stefaniková, republikánská členka Sněmovny reprezentantů. „Vy tu dnes svědčíte, že volání po genocidě Židů závisí na kontextu? Že nejde o šikanu nebo obtěžování? Na tuto otázku existuje ta nejjednodušší odpověď: ano, jde,“ řekla. V podobném duchu odpovídaly i ostatní předvolané.

„Antisemitismus na amerických univerzitách určitě není rozsáhlý, ale i malé náznaky mohou v dnešní populistické atmosféře eskalovat velmi rychle,“ řekl v pořadu Horizont ČT24 historik Igor Lukeš z Bostonské univerzity. „Naši kongresmani jsou lidé političtí a hrají pro své vlastní publikum,“ doplnil Lukeš.

Výzva k rezignaci rektorky Pensylvánské univerzity

Univerzity slyší kritiku ze všech stran – včetně Bílého domu. Vedení PU se po medializaci pokusilo situaci zachránit. „Popisovala jsem dlouhodobou politiku naší univerzity, která vychází z americké ústavy. Podle ní samy výroky nejsou trestné. Nesoustředila jsem se na genocidu, ale měla jsem,“ řekla Magillová.

Ani její omluva na videu s útrpným pohledem do kamery jí ale nepomohla. Řekla příliš málo, příliš pozdě. Správní rada ji vyzvala k rezignaci. Významní sponzoři ruší dary a prestižní zaměstnavatelé odmítají absolventy, kteří podporují terorismus.