TÉMA

Klášter

Archeologové v Plasích ukázali nález velmi zachovalých předmětů. Vypovídají o životě mnichů

Archeologové dali nahlédnout do některých z tisícovky předmětů starých tři sta let, které našli před šesti lety v klášteře v Plasích na severu Plzeňska. Konkrétně v jímce ambitu Nové prelatury, která je nově zrekonstruovaná. Nálezy, které vypovídají o životě mnichů v klášteře v době baroka, stále zpracovávají. Výjimečné jsou nejen svým počtem, ale i mírou zachování.
15. 2. 2024|

Bývalý dominikánský klášter ve Znojmě koupili premonstráti z Nové Říše. V budoucnu by v něm mohly být byty

Bývalý dominikánský klášter v centru Znojma má nového majitele. Od dominikánů ho koupilo premonstrátské opatství z Nové Říše na Vysočině. V budoucnu tam mohou vzniknout například byty pro mladé rodiny a seniory, školka nebo kavárna. Ekonomické soběstačnost je důležitá pro všechny církve a řády. Od roku 2030 stát přestane přispívat na platy kněžích a za dvacet let nebude vyplácet ani náhrady za nevydaný, původně církevní majetek.
16. 10. 2023|

Kosovští představitelé chtějí vydání uprchlých ozbrojenců, kteří údajně stojí za víkendovým útokem

Kosovští představitelé požadují vydání uprchlých ozbrojenců, kteří mají na svědomí víkendový útok ve vesnici Banjska na severu země. Podle kosovského ministra vnitra se v současnosti ukrývají v Srbsku. V kosovských médiích se objevily záběry ozbrojenců pohybujících se po areálu kláštera, kde se zabarikádovali po přestřelce s kosovskými policisty. Pravost videa pořízeného z dronu nelze nezávisle ověřit.
26. 9. 2023Aktualizováno26. 9. 2023, 20:58|

Na severu Kosova našli tělo dalšího podezřelého z útoku, při němž zemřel policista

Na severu Kosova bylo nalezeno tělo dalšího podezřelého z nedělního útoku, při němž zahynul kosovský policista. Informovala o tom s odvoláním na kosovskou prokuraturu stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL), podle níž tímto nálezem stoupl počet zabitých útočníků na čtyři. Po dalších účastnících se stále pátrá, podle kosovských úřadů přešli někteří z nich do Srbska.
25. 9. 2023|

Majitelé pivovarů a restaurací se obávají, že se zvýšením DPH přijdou o další hosty

Pivovary i majitelé restaurací se obávají dopadů vládního konsolidačního balíčku. Od ledna příštího roku by se podle něj měla DPH u čepovaného piva zvednout na 21 procent. Odrazí se to i na jeho ceně. Po covidové pandemii mají restaurace hostů o dvacet procent méně a jejich zájem se může ještě snížit. Například v Plasích, které byly dalším místem zpravodajského seriálu Sečteno, se provozní rok restaurace zkracuje na šest měsíců. Hosty jsou tam většinou turisté, kteří navštěvují klášter a letos nově opravenou opatskou rezidenci.
22. 8. 2023|

Proslavili ho Černí baroni. Zámek Zelená Hora se dočká opravy za stovky milionů

Zámek Zelená Hora u Nepomuku na Plzeňsku, známý díky románu a filmu Černí baroni, čeká rekonstrukce. Památka, kostel, kaple a hospodářský dvůr by měly po postupné obnově za stovky milionů korun vypovídat o historii místa i státu a o komunistické totalitě. Součástí opravených tras by měly být výstavy o Rukopisu zelenohorském nebo o perzekuci kněžích. Zámek patří obci Klášter, sama ze svého rozpočtu na obnovu ale nemá peníze. Pomoct by tak kromě Plzeňského kraje měly i evropské fondy. A také veřejná sbírka a speciální koncert.
17. 8. 2023|

Obnova opatské rezidence v klášteře v Plasích je hotová. Prohlídky jsou bez průvodců

Kompletní obnova opatské rezidence v areálu kláštera v Plasích na severním Plzeňsku je hotová. Opravy vyšly na víc než 200 milionů korun. Projekt byl spolufinancovaný z Evropské unie, polovinu peněz tvořila dotace z Integrovaného regionálního operačního programu.
14. 7. 2023|

Vzácné rukopisy Elišky Rejčky se na čas vrátily do Brna

Vzácné rukopisy spjaté s počátky kláštera na Starém Brně přicestovaly z Vídně na hrad Špilberk. Transport provázela přísná bezpečnostní opatření, na místě byli také policejní těžkooděnci. Rukopisy budou od 1. června součástí výstavy Eliška Rejčka: Dar středověku. Právě Rejčka před sedmi sty lety klášter založila, kvůli tomu nechala zhotovit na své náklady výpravné rukopisy a věnovala je novému konventu cisterciaček.
24. 5. 2023|

Do kostela ve Staré Vodě v někdejším vojenském prostoru se vrátily ostatky tří kněží

Do poutního kostela ve Staré Vodě nedaleko Libavé na Olomoucku se v pondělí vrátily ostatky kněží z řádu piaristů. Členové řádu byli v kryptě pohřbíváni od roku 1691. Ostatky tří kněží byly ale v devadesátých letech převezeny do Moravského zemského muzea v Brně. Díky snaze místního varhaníka se nyní vrací zpět do krypty.
8. 5. 2023|

Karmelitky v Drastech budují nový klášter. Myslí i na veřejnost

V Drastech nedaleko Prahy vzniká moderní klášter karmelitek. Jeho základy vyrostly na pozemku bývalého statku, který zakoupila v roce 2018 komunita Karmel sv. Josefa. Původní části dvora pochází z konce padesátých let minulého století a podléhá památkové ochraně. Cílem karmelitánek je společně s Vyšehradskou kapitulou vybudovat kromě kláštera i místo, kde si bude moct duchovně odpočinout také veřejnost. Součástí areálu bude kvadratura s rajským dvorem a kaplí sv. Terezie z Avily, dům pro hosty a správce, bytový dům a poustevna. Pro veřejnost bude přístupný i lesopark.
5. 4. 2023|

Muž na vozíku zachránil bývalý klášter. Po rozsáhlé přestavbě bude objekt sloužit handicapovaným

Josef Fučík býval sportovcem, po úraze ale ochrnul. Rok strávil v nemocnici, potom usedl na invalidní vozík, založil sdružení Život bez bariér a shromáždil dostatek financí na koupi chátrajícího kláštera v Nové Pace na Jičínsku. Díky tomu mohla začít rozsáhlá přestavba, která je teď, po sedmnácti letech, u konce.
23. 3. 2023|

Vedení církve dosadilo do čela kláštera duchovní s vazbou na ruské podnikatele, část věřících se bouří

Část věřících pravoslavné církve v Česku kritizuje arcibiskupa kvůli personálním změnám. V podnětu ministerstvu kultury chtějí zvrátit výměnu v čele největšího českého pravoslavného kláštera v Loděnici. Kritikům vadí, že vedení církve dosadilo do funkce duchovní s vazbami na kontroverzní podnikatele z Ruska.
12. 3. 2023|

Ostatky nalezené v Budějovicích patří převoru Librariovi, potvrdili archeologové

Ostatky nalezené v kostele na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích patří prvnímu převorovi českobudějovického kláštera dominikánů Jindřichu Librariovi. Potvrdil to výzkum, jehož závěry v pátek, v den 758. výročí založení města, představili zástupci tamního biskupství, magistrátu a archeologové. Převor byl podle dochovaných legend zpovědníkem a důvěrníkem krále Přemysla Otakara II., který byl zakladatelem města.
10. 3. 2023|

Kontroverzní změny v pravoslavné církvi. Představenou kláštera v Loděnici střídá kněží s vazbami na ruské podnikatele

Vedení pravoslavné církve v Česku zbavilo funkce představenou monastýru v Loděnici původem z Ukrajiny. Na její místo byla jmenována zástupkyně proruské pravoslavné církve z Karlových Varů. Ta má podle zjištění České televize vazby na kontroverzní podnikatele z Ruska. Tento krok tak vyvolal ostrou kritiku části duchovních a věřících.
26. 2. 2023Aktualizováno26. 2. 2023, 21:16|

Cisterciáci z Vyššího Brodu získali zpět většinu pozemků z církevních restitucí

Cisterciácké opatství Vyšší Brod už dostalo zpět většinu pozemků na Českokrumlovsku, které získalo v církevních restitucích. Vrchní soud v Praze vrátil řádu pozemky ve dvanácti soudních případech, v pěti ještě nerozhodl. ČT to zjistila z justiční databáze. Vrchní soud přitom původně pozemky o rozloze asi 2000 hektarů cisterciákům nepřiznal, Ústavní soud ale v lednu uvedl, že jejich nárok je oprávněný.
22. 2. 2023|

Kláštery dokázaly odolat vikingům. Archeologové popsali příběh jednoho, který vydržel celé století

Archeologové dospěli k závěru, že anglosaské kláštery byly vůči útokům vikingů odolnější, než dosud předpokládali. A to přesto, že opatství ležela přímo v centrech pozornosti námořních nájezdníků.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 06:40|

Osm zámků či klášterů se stane národními kulturními památkami, schválila vláda

Na seznam národních kulturních památek (NKP) se dostane osm historických objektů, převážně zámků, hradů či klášterů. Jejich prohlášení památkami s nejvyšší ochranou státu ve středu schválila vláda. Informovala o tom Petra Hrušová z tiskového oddělení ministerstva kultury. Je mezi nimi například klášter augustiniánů v Brně nebo v Roudnici nad Labem. Nemovitosti se stanou národními kulturními památkami 1. července 2023.
23. 11. 2022Aktualizováno23. 11. 2022, 14:17|

Hejnický klášter potřebuje dotaci na opravu střechy. Ministerstvo ji nechce dát kvůli pokojům pro poutníky

Ministerstvo pro místní rozvoj vzkázalo vedení hejnického kláštera, že nedostane dotaci, o kterou chce požádat kvůli nezbytné opravě střechy. Úředníci považují klášter za poskytovatele komerčních služeb, protože poskytuje ubytování poutníkům, nabízí prostory pro konference a od jara v něm nalezli zázemí také uprchlíci z Ukrajiny. Klášter považuje své zařazení mezi komerční ubytovatele za nesmyslné, s takovým vymezením mají problém i někteří právníci.
9. 11. 2022|

Pravoslavná církev v Česku čelí kritice, že odvolává z funkce duchovní z Ukrajiny

Část duchovních i věřících kritizuje vedení pravoslavné církve v Česku za to, že zbavuje funkcí představené původem z Ukrajiny. Zprávu o odvolání dostali třeba ti z kláštera v Loděnici u Prahy. Arcibiskup je chce nahradit zástupkyní proruské pravoslavné církve z Karlových Varů, která má podle zjištění ČT vazby na podnikatele z Ruska.
15. 10. 2022|

Myanmarská armáda zaútočila na školu, zemřelo nejméně jedenáct dětí

Nejméně jedenáct dětí přišlo o život při leteckém útoku myanmarské armády, který v pátek zničil školu v jedné z vesnic na severu země. Podle agentury AFP o tom informoval Dětský fond OSN – UNICEF. Vojenská junta, která v Myanmaru vládne od puče v roce 2021, obvinila místní povstalce, že využívají civilisty jako lidské štíty.
20. 9. 2022|

Klášter v Milevsku poprvé vystavuje údajný Kristův hřeb. Archeologové zkoumali schránku, v níž ležel

Klášter v Milevsku na Písecku poprvé veřejně vystavil svatý hřeb - vzácnou relikvii, která podle legendy pochází přímo z kříže, na němž zemřel Ježíš Kristus. Hřeb objevili před dvěma lety archeologové v mohutné zdi milevského kostela svatého Jiljí. Od té doby prošel řadou zkoumání a expertíz. Aktuálně archeologové dokončili analýzu zdobené schránky, v níž byl artefakt uložen.
13. 9. 2022|

Věřící kritizují vedení pravoslavné církve v Česku, mluví o nátlaku i praktikách StB

Vedení pravoslavné církve v Česku čelí znovu kritice některých věřících, kteří mluví o nátlaku a používání metod někdejší StB. Zmiňují přitom jméno arcibiskupova tajemníka Igora Střelce, který podle nich na základě zfalšovaných dokumentů vyzýval k odstoupení vedení kláštera v Loděnici. Tam jsou převážně kněží a věřící z Ukrajiny.
13. 8. 2022|

Před 200 lety se narodil Gregor Johann Mendel. Byl otcem genetiky, nejvíc ho ale bavilo počasí

Byl přírodovědcem, biologem, augustiniánským knězem německé národnosti a od roku 1868 také opatem kláštera ve Starém Brně. Gregor Johann Mendel, který se narodil před 200 lety, 20. července 1822, v rodině nepříliš zámožného německého rolníka, se proslavil hlavně jako zakladatel nauky o dědičnosti – oboru, který se později začal nazývat genetika. Jím objevené zákonitosti se později uplatnily nejen ve šlechtitelství, ale v řadě dalších vědních oborů, zejména v medicíně.
20. 7. 2022|

Letní slavnosti staré hudby zvou na koncerty inspirované zvuky zvířat, zahrad i živlů

Začínají Letní slavnosti staré hudby. Třiadvacátý ročník festivalu představuje středověké, renesanční a barokní skladby v prostorách pražských chrámů a klášterů. Nese podtitul Natura a nabídne celkem sedm koncertů, které spojuje právě přírodní téma. Akci v úterý večer v kostele emauzského kláštera zahajuje vlámský vokální soubor Dionysos Now!, jenž si přichystal hudbu renesančního skladatele Adriana Willaerta.
19. 7. 2022|