TÉMA

Islámábád

Pákistánského expremiéra a jeho manželku poslal soud v Islámábádu na 14 let do vězení

Pákistánský soud ve středu odsoudil expremiéra Imrana Chána a jeho manželku ke 14 letům vězení za korupci, informovaly světové agentury. V úterý jiný soud uložil Chánovi desetiletý trest za vyzrazení obsahu tajného státního dokumentu. V zemi se příští týden konají parlamentní volby. V nich Chán kandidovat nemůže a od loňska je ve vazbě.
31. 1. 2024|

Pákistánský expremiér Imran Chán nesmí pět let do politiky, rozhodla komise

Pákistánská volební komise v úterý vykázala bývalého premiéra Imrana Chána na pět let z politiky. Komise toto rozhodnutí přijala tři dny poté, co policie Chána zatkla, když ho předtím soud odsoudil ke třem letům vězení za nezákonný prodej státních darů. S odvoláním na místní sdělovací prostředky o tom informovala agentura Reuters.
8. 8. 2023|

Nejvyšší soud v Pákistánu nařídil propuštění expremiéra Chána

Nejvyšší soud v Islámábádu označil zatčení bývalého premiéra Imrana Chána za nelegální a nařídil jeho propuštění, píše agentura AP. Expremiér a lídr pákistánské opozice čelí obvinění z korupce. Příslušníci polovojenských jednotek ho zadrželi v úterý po příjezdu k soudu v Islámábádu na základě zatykače protikorupčního úřadu. Zatčení vyvolalo vlnu násilných protestů po celém Pákistánu a vláda následně poslala do ulic armádu. Podle agentury Reuters je až na ojedinělé protesty situace v ulicích Pákistánu ve čtvrtek klidnější.
11. 5. 2023Aktualizováno11. 5. 2023, 22:23|

Nepokoje v Pákistánu eskalují. Armáda přitvrzuje při střetech s příznivci bývalého premiéra

Pákistánská armáda ve středu upozornila, že hodlá tvrdě reagovat v případech nových pokusů o útoky na zařízení a majetek ozbrojených sil, státu nebo orgánů činných v trestním řízení. Násilné protesty v zemi vypukly poté, co byl bývalý premiér Imran Chán zadržen před soudním stáním v Islámábádu. Demonstrace příznivců tohoto opozičního vůdce pokračují i nadále a dosud si vyžádaly nejméně čtyři oběti a přes 150 zraněných z řad protestujících a policistů. Vláda ve středu schválila nasazení armády v ulicích hlavního města.
10. 5. 2023Aktualizováno10. 5. 2023, 22:39|

Pákistánského expremiéra Chána zadrželi kvůli obvinění z korupce

Bývalý pákistánský premiér a vůdce opozice Imran Chán byl zadržen před soudním stáním v Islámábádu. Informaci opozičních představitelů potvrdila policie i ministerstvo vnitra. Podle něj byl politik zadržen v korupční kauze. Agentura Reuters uvedla, že Chána zadržely vojenské síly za silných bezpečnostních opatření.
9. 5. 2023Aktualizováno9. 5. 2023, 13:41|

Afghánistán a Pákistán zasáhlo zemětřesení o síle 6,5 stupně, hlášeni jsou mrtví

Sever Afghánistánu a Pákistánu zasáhlo v úterý zemětřesení, které mělo podle americké geologické služby (USGS) sílu 6,5 stupně. Hlášeno je podle agentur AP a Reuters zatím 11 obětí a přes sto zraněných. Zemětřesení bylo v hloubce téměř 188 kilometrů a jeho epicentrum se nacházelo v horském pásmu Hindúkuš nedaleko odlehlé afghánské provincie Badachšán.
21. 3. 2023Aktualizováno22. 3. 2023, 00:03|

Devadesát procent Pákistánu je bez elektřiny. Země nemá prostředky na údržbu sítě

Velkou část Pákistánu, včetně metropole a dalších velkých měst, postihl v pondělí ráno výpadek elektřiny. Důvodem je porucha rozvodné sítě na jihu země, jež způsobila výpadky i v dalších částech Pákistánu, který má přes 230 milionů obyvatel. Server televize CNN uvedl, že výpadek postihl téměř celou zemi a je nejhorším od ledna 2021, kdy se do tmy na několik hodin ponořilo skoro 90 procent země.
23. 1. 2023|

Příznivci expremiéra Imrana Chána v Pákistánu zablokovali silnice

Příznivci pákistánského expremiéra Imrana Chána v úterý zablokovali silnice poblíž Islámábádu. Protesty, které vyvolal pokus o atentát na Chána z minulého týdne, zastavily dopravu a byly kvůli nim uzavřeny školy, informovala agentura Reuters.
8. 11. 2022|

Pákistánský expremiér Imran Chán byl lehce zraněn při střelbě proti jeho konvoji

Bývalý pákistánský premiér Imran Chán utrpěl ve čtvrtek lehké zranění, když se jeho konvoj stal na východě země terčem palby. Při střelbě byl zabit jeden z Chánových stoupenců a zraněno bylo dalších devět lidí. Policie následně útočníka zadržela. Motiv muže, který se podle agentury AP přiznal, že chtěl Chána zabít, zatím není znám. K útoku se nepřihlásila žádná ozbrojená skupina, informovala AP.
3. 11. 2022Aktualizováno3. 11. 2022, 15:43|

Pákistánský expremiér Chán, který se snaží o návrat k moci, čelí obvinění z terorismu

Pákistánská policie na základě protiteroristického zákona obvinila sesazeného premiéra Imrana Chána, který organizuje po celé zemi masové demonstrace s cílem vrátit se k moci. Jeho příznivci prohlašují, že politikovo zadržení nedopustí a hrozí státním převratem. V jaderné velmoci opět roste politické napětí a v zahraničí obavy z dalšího vývoje.
22. 8. 2022|

Afghánistán obvinil Pákistán ze smrti více než čtyř desítek lidí při leteckých útocích

Nejméně 47 lidí zemřelo v sobotu podle afghánských úřadů při útocích pákistánské armády v pohraničí. Pákistán tvrdí, že na jeho jednotky čím dál častěji útočí skupiny, které se schovávají na afghánském území, informovala agentura Reuters. Kábul v sobotu vyzval Islámábád, aby s vojenskými operacemi mimo své území přestal.
17. 4. 2022|

Češka, která je kvůli drogám zadržována v Pákistánu, se může vrátit, píše Blesk

Češka Tereza Hlůšková, kterou celníci v lednu 2018 zadrželi na letišti v pákistánském Láhauru s devíti kilogramy heroinu, se může vrátit do České republiky. Nejvyšší soud v Islámábádu vydal písemný příkaz, který jí dovoluje opustit Pákistán, informuje server Blesk.cz. Češka byla v březnu 2019 odsouzena k trestu odnětí svobody v délce osmi let a osmi měsíců a k pokutě 800 dolarů (asi 18 tisíc korun). Proti rozsudku se odvolala, loni na začátku listopadu byla obžaloby zproštěna a 20. listopadu propuštěna z vězení. Celníci ale podali odvolání, Hlůšková proto nemohla vycestovat.
12. 4. 2022|

Návrat Hlůškové do Česka se komplikuje, píše iDNES. Pákistánští celníci chystají odvolání

Češka Tereza Hlůšková, kterou celníci v lednu 2018 zadrželi na letišti v pákistánském Láhauru s devíti kilogramy heroinu, zatím nemůže odcestovat do České republiky. Vydání pasu se zkomplikovalo, celníci v pondělí podávají k soudu odvolání proti jejímu propuštění. Do rozhodnutí nebude moci Hlůšková zemi opustit.
6. 12. 2021|

Pákistánský soud vyhotovil rozsudek o osvobození Hlůškové, propuštěna by mohla být v sobotu

Soud v Láhauru vyhotovil písemný rozsudek o osvobození Terezy Hlůškové vězněné v Pákistánu. Byl tak splněn procesní úkon nezbytný pro její propuštění. Informaci potvrdila mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová. Propuštění by podle ní mělo následovat v řádu hodin nebo dnů, očekává se v sobotu.
19. 11. 2021|

Propuštění Češky z pákistánského vězení se opozdí, uvedl Černínský palác

Česká občanka Tereza Hlůšková by mohla být z vězení v Pákistánu propuštěna příští týden, kvůli přetíženosti tamních soudů ale ministerstvo zahraničí očekává spíše pozdější termín, uvedla mluvčí úřadu Eva Davidová. Soud stále nevyhotovil písemný rozsudek. Ministerstvo původně odhadovalo, že by Hlůšková mohla být propuštěna tento týden.
12. 11. 2021|

Uniqa neuhradí záchranu dvou horolezců v Pákistánu, potvrdila pojišťovna

Pojišťovna Uniqa neuhradí náklady na záchranu dvou českých horolezců z hory Rakapoši v Pákistánu. Už zaplacené peníze po nich může vymáhat, sdělila mluvčí pojišťovny Eva Svobodová. Horolezci podle ní nejméně ve dvou ohledech porušili podmínky pojištění. Horolezce, které před týdnem z hory snesl vrtulník, podle pákistánského tisku zadržují místní úřady, dokud nezaplatí náklady za záchrannou operaci.
22. 9. 2021|

Pákistán bude zadržovat české horolezce, dokud nezaplatí náklady na záchranu

Dva zachránění čeští horolezci zůstávají v Pákistánu. Úřady je budou zadržovat v Gilgitu, dokud nezaplatí náklady za záchrannou operaci, při které bylo nutné využít helikoptéru, řekl místnímu listu Dawn ministr turistiky pákistánské kašmírské oblasti Gilgit-Baltistán Rádža Násir. Mluvčí českého ministerstva zahraničí sdělila, že velvyslanectví České republiky v Islámábádu je s oběma muži v kontaktu.
18. 9. 2021|
Doporučujeme

Taliban je jako franšíza a Afghánistán se stal hřištěm pro regionální mocnosti, píše analytik Martin

Afghánská vláda rychle ztrácí kontrolu nad zemí, z níž se stáhly jednotky koalice vedené USA. Mocenské vakuum zaplňují především velitelé lokálních ozbrojených skupin. Mnozí z nich se hlásí k islámskému hnutí Taliban, další chtějí hájit své obce proti němu. A šanci zaplnit místo po Američanech cítí také regionální mocnosti: Čína, Indie, Pákistán, Írán i Rusko. Situaci pro web UnHerd rozplétá bývalý voják a autor řady textů o konfliktech nejen v Afghánistánu působící mimo jiné na londýnské King's College Mike Martin.
30. 7. 2021|

Pákistánský exprezident Mušaraf dostal trest smrti za velezradu. Jeho právník se odvolá

Pákistánský protiteroristický tribunál odsoudil k smrti někdejšího vojenského prezidenta Parvíze Mušarafa. Oznámila to tamní vláda s tím, že generál byl potrestán za velezradu a porušení ústavy. Obvinění se týká vyhlášení výjimečného stavu v Pákistánu v roce 2007. Šestasedmdesátiletý Mušaraf žije už několik let v Dubaji a obvinění v minulosti odmítl jako politicky motivovaná. Jeho právník řekl, že se proti rozsudku odvolá.
17. 12. 2019Aktualizováno17. 12. 2019, 14:05|

Požár vlaku v Pákistánu má přes 70 obětí. Lidé vyskakovali za jízdy

Ve východopákistánské provincii Pandžáb shořel vlak, údajně po výbuchu plynových vařičů, na nichž si cestující připravovali snídani. Při neštěstí zemřelo nejméně 74 lidí a 43 dalších bylo zraněno. Někteří lidé skákali z ještě jedoucího vlaku, aby unikli plamenům. Řada zraněných je v kritickém stavu.
31. 10. 2019Aktualizováno31. 10. 2019, 11:11|

Kašmír zůstává odříznutý od světa, lidem dochází jídlo. Pákistán žádá o pomoc Radu bezpečnosti OSN

Pákistán vyzval Radu bezpečnosti OSN, aby se sešla kvůli rozhodnutí Indie odebrat zvláštní status státu Džammú a Kašmír. Obyvatele území ve středu podpořil i pákistánský premiér. Po devět dnů trvajícím zákazu vycházení obyvatelům indické části Kašmíru docházejí potraviny a další základní potřeby, napsala agentura AP.
14. 8. 2019|

Indická policie v Kašmíru zadržela 500 lidí. Trvá zákaz vycházení, internet i telefony jsou odpojené

Více než 500 lidí zadržely od začátku týdne indické bezpečnostní síly ve svazovém státě Džammú a Kašmír ve snaze zabránit propuknutí násilí poté, co se indická ústřední vláda rozhodla této oblasti odebrat zvláštní autonomní status. Informovala o tom státní rozhlasová stanice All India Radio.
8. 8. 2019|