TÉMA

Odstoupení

AfD není podle Bildu spokojena s Bystroňovým vysvětlením v kauze proruské sítě

Vedení pravicově populistické Alternativy pro Německo (AfD) není podle informací deníku Bild spokojeno s vyjádřením svého poslance a dvojky na stranické kandidátce pro volby do Evropského parlamentu Petra Bystroně k podezřením z braní úplatků od proruské propagandistické platformy. Sociálnědemokratický poslanec Jörg Nürnberger Bystroně vyzval, aby odstoupil z čela slovensko-česko-maďarské parlamentní skupiny.
5. 4. 2024|

Město Libavá má novou starostku. Jako první krok nařídí audit hospodaření

Zastupitelstvo Města Libavá na Olomoucku zvolilo novou starostku Oldřišku Valtošovou z uskupení Občané za změnu. Byla jedinou kandidátkou. Ve funkci nahradila Štěpánku Tichou (Nezávislá Libavá), která kvůli zpronevěře víc než čtyř set tisíc korun z obecních peněz k 30. září rezignovala. Nová starostka po zvolení zastupitelům řekla, že nařídí nezávislý audit hospodaření obce.
16. 10. 2023|

Rupert Murdoch odchází z čela mediálních společností Fox a News

Mediální magnát Rupert Murdoch odstupuje z čela správních rad svých společností Fox Corp a News Corp. Ukončuje tak zhruba sedmdesátiletou kariéru, během které vybudoval mediální impérium sahající od Austrálie po Spojené státy, uvedla ve čtvrtek agentura Reuters. Murdoch už bude jen emeritním předsedou.
21. 9. 2023Aktualizováno21. 9. 2023, 17:20|

Britský ministr Raab po obviněních z šikany rezignoval, nahradí ho Dowden a Chalk

Britský vicepremiér a ministr spravedlnosti Dominic Raab rezignoval po obviněních ze šikany zaměstnanců. Své vyšetřování považuje za nebezpečný precedens, napsal v prohlášení zveřejněném na Twitteru. Premiéra Rishiho Sunaka chce nadále podporovat. Ten Raabovu rezignaci přijal „s velkým smutkem“. Úřad vlády odpoledne oznámil, že ve funkci vicepremiéra Raaba nahradí Oliver Dowden, novým ministrem spravedlnosti byl jmenován Alex Chalk.
21. 4. 2023Aktualizováno21. 4. 2023, 15:35|

Vláda schválila úhradu antibiotik ze zahraničí, do konce února má přijít půl milionu balení

Vláda na své středeční schůzi schválila úhradu prvních sto tisíc balení antibiotik ze zahraničí z veřejného zdravotního pojištění. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) jde o první část z půl milionu balení, která se očekává v lednu a únoru. Předjednaných je celkem 800 tisíc kusů, upřesnil na tiskové konferenci po jednání kabinetu. Už dříve řekl, že to bude pojišťovny stát asi 150 milionů korun navíc.
18. 1. 2023Aktualizováno18. 1. 2023, 16:52|

Středula se vzdává kandidatury na prezidenta, podpořil Nerudovou

Odborový předák Josef Středula v Superdebatě prezidentských kandidátů na ČT oznámil, že odstupuje z volby hlavy státu. Svým příznivcům doporučil volit bývalou rektorku Mendelovy univerzity Danuši Nerudovou. Zároveň poděkoval svým sympatizantům. Nerudová později napsala, že Středulův krok vnímá jako závazek.
8. 1. 2023Aktualizováno8. 1. 2023, 23:43|

Nevhodné dárky je většinou možné vrátit nebo vyměnit v prodejně, podmínky ale určuje obchodník

Obchody po vánoční pauze v úterý zase otevírají. V některých začíná výprodej zboží za zvýhodněné ceny. Zamíří do nich ale i ti, kteří dostali nevhodné dárky a budou je chtít vrátit nebo vyměnit.
27. 12. 2022|

Tchajwanská opozice vyhrála místní volby. Prezidentka přijala odpovědnost a odchází z čela své strany

Tchajwanská opoziční Národní strana (KMT) v sobotu zvítězila v místních volbách v metropoli Tchaj-pej. Jde o neúspěch pro prezidentku Cchaj Jing-wen a její Demokratickou pokrokovou stranu (DPP), která staví na odporu proti Číně. Hlava státu z neúspěchu okamžitě vyvodila politickou zodpovědnost a odstoupila z čela své strany. Takový krok je na Tchaj-wanu v případě jasné porážky běžný, uvedla agentura AP.
26. 11. 2022|

Sulík podal demisi, aby zachránil vládu. Čeká se, zda odstoupí i Matovič

Krize ve slovenské vládní koalici zatím vyústila v demisi ministra hospodářství Richarda Sulíka, který je také předsedou liberální strany Sloboda a solidarita (SaS). Sulík tak učinil v reakci na aktuální oznámení premiéra a člena vedení nejsilnějšího vládního hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Eduarda Hegera, že šéf OĽaNO a ministr financí Igor Matovič vyhoví dřívějšímu ultimátu SaS a odejde z vlády, pokud tak učiní také Sulík a pokud bude schválena pomoc obyvatelům a další opatření. Většinu z nich SaS dosud blokovala.
31. 8. 2022Aktualizováno31. 8. 2022, 22:23|

30 let zpět: Poslední den Václava Havla jako prezidenta ČSFR

Dne 20. července 1992 Václav Havel skončil ve funkci prezidenta Československa. Tu zastával od 29. prosince 1989, kdy jej zvolil ještě komunistický parlament. Byl tak posledním prezidentem Československa, které zaniklo koncem téhož roku. Na zámku v Lánech ještě promluvil k přítomným hostům a novinářům. Na Hradě se s ním osobně rozloučili i premiér Václav Klaus a Milan Uhde.
20. 7. 2022|

30 let zpět: Václav Havel abdikoval na prezidentský úřad

Prezident Václav Havel před 30 lety všechny překvapil svým televizním projevem. Dva týdny poté, co jej poslanci nezvolili prezidentem na další funkční období, oznámil, že na úřad prezidenta republiky abdikuje. Mandát mu přitom měl vypršet až za tři měsíce. Svůj projev navíc pronesl v den, kdy Slovenská národní rada přijala dokument o svrchovanosti Slovenska.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
17. 7. 2022|

Kroky Íránu komplikují jednání o jaderné dohodě. Odstranění kamer není banalita, říká zpravodaj ČT

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) varovala, že nejnovější kroky Íránu mohou být fatální ranou pro šance na obnovení dohody o kontrole tamního jaderného programu. Teherán ve čtvrtek oznámil, že odstraní kamery, které dosud monitorovaly některá jaderná zařízení. Šéf MAAE Rafael Grossi tento krok označil za vážný problém.
10. 6. 2022|

Arménský prezident Sarkisjan oznámil rezignaci. Volá po ústavní reformě a posílení funkce

Arménský prezident Armen Sarkisjan v neděli oznámil, že se vzdává své funkce. Podle agentury AFP vysvětlil, že jako hlava státu nemá možnost ovlivňovat důležité otázky země v „těžkých časech“. Osmašedesátiletý Sarkisjan byl prezidentem od dubna 2018.
23. 1. 2022|

Měl jsem to tušit, omluvil se Johnson za večírek během pandemie. Opozice žádá rezignaci

Britský premiér Boris Johnson připustil svou účast na předloňském květnovém večírku v premiérském sídle v Downing Street a omluvil se za ni. Údajně se domníval, že jde o pracovní setkání, které odpovídá tehdejším společenským restrikcím, jež jeho vláda vyhlásila ve snaze zpomalit šíření koronaviru. Šéf opozičních labouristů Keir Starmer jeho vysvětlení v Dolní sněmovně označil za směšné a urážlivé a vyzval jej k rezignaci.
12. 1. 2022Aktualizováno12. 1. 2022, 15:00|

30 let zpět: Zánik SSSR a odchod Michaila Gorbačova

Před 30 lety zanikl Svaz sovětských socialistických republik a Michail Gorbačov rezignoval na post prezidenta Sovětského svazu. Jaké názory na odchod Gorbačova přinášel tisk? A s jakými slovy vystoupili prezidenti Václav Havel, George Bush nebo britský premiér John Major? Stanovisko vlády ČSFR k rozpadu Sovětského svazu přišel do studia sdělit Jiří Dienstbier.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
26. 12. 2021|

Nová švédská premiérka Anderssonová odstoupila hned v den svého zvolení

Nová švédská premiérka, sociální demokratka Magdalena Anderssonová, se vzdala funkce hned v den svého potvrzení v parlamentu. Bezprostředním důvodem jejího kroku bylo neschválení vládního návrhu rozpočtu. Schválen byl naopak opoziční návrh, načež Zelení, kteří byli menším koaličním partnerem, oznámili, že novou vládu opouštějí. Čtyřiapadesátiletá politička nyní doufá, že stane v čele menšinové, už čistě sociálnědemokratické vlády.
24. 11. 2021Aktualizováno24. 11. 2021, 21:24|

Při hledání nového dodavatele energií je třeba dávat pozor na výši pokut či praktiky zprostředkovatelů

Bývalí zákazníci Bohemia Energy mají na hledání nového dodavatele půl roku. Zatím jim energie dodává dodavatel poslední instance. Při hledání by si měli dát pozor mimo jiné na výši pokuty při odstoupení od smlouvy či na nekalé praktiky některých zprostředkovatelů.
19. 10. 2021|

Hejtman Holiš se vzdal postu starosty. Rožnov pod Radhoštěm bude řídit Jiří Pavlica

Rožnov pod Radhoštěm na Vsetínsku vede nově menšinová koalice hnutí ANO a sdružení Zdravý Rožnov. Starosta Radim Holiš (ANO), který je také hejtmanem Zlínského kraje, v úterý rezignoval, tento krok již dříve avizoval. Nahradil ho Jiří Pavlica, zastupitel města za hnutí ANO. Z koalice odešlo sdružení Nezávislí Rožnováci. Změny ve vedení města v úterý schválili zastupitelé, pro nového starostu bylo 11 z 20 přítomných zastupitelů.
15. 9. 2021|

Arenberger by měl skončit, míní Kováčik. Faltýnek chce nejprve slyšet ministrovo vyjádření

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) by měl ve své funkci skončit, uvedl předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Předseda poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek chce nejprve slyšet vyjádření ministra, který přijde v úterý na poslanecký klub. Podle šéfa hnutí STAN Víta Rakušana ministr pochybil i v dalších záležitostech. Všichni tři diskutovali v Otázkách Václava Moravce.
23. 5. 2021Aktualizováno23. 5. 2021, 16:07|

30 let zpět: Papež Jan Pavel II. jmenoval nového arcibiskupa pražského

Před třiceti lety jmenoval papež Jan Pavel II. nového arcibiskupa pražského. Stal se jím dosavadní biskup českobudějovický Miloslav Vlk. Ten v krátkém rozhovoru uvedl, s čím do své nové funkce přichází. Odstupující kardinál František Tomášek, který na post rezignoval z důvodu vysokého věku a špatného zdraví, pak při této příležitosti vyjádřil spokojenost s volbou papeže Jana Pavla II.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
27. 3. 2021|

V Bejrútu se po explozi stále pohřešuje 21 lidí. Účastníci dárcovské konference slíbili na pomoc přes 250 milionů eur

V prohlášení po mezinárodní dárcovské konferenci pro výbuchem zasažený Bejrút, kterou narychlo zorganizoval francouzský prezident Emmanuel Macron, se účastníci zavázali zemi rychle poskytnout významnou pomoc, uvádí Reuters. Zemi údajně přislíbili přes 250 milionů eur (asi 6,6 miliardy korun). Po úterní explozi je stále pohřešováno 21 lidí a naděje, že se podaří najít další přeživší, se zmenšuje. Čeští záchranáři v Bejrútu se v neděli vrátili do práce, později se ale opět museli stáhnout, protože ve městě pokračují protesty. Svou rezignaci také v tento den oznámila jako první člen libanonské vlády ministryně informací Manál Abdas Samádová. K ní se v neděli večer přidal ministr životního prostředí Fadi Jreissati, ve svém zdůvodnění kritizoval nedostatek reforem.
9. 8. 2020Aktualizováno9. 8. 2020, 21:55|

Není důvod odstoupit, míní Maláčová po policejním zásahu na svém ministerstvu

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) se nechystá odstoupit. Řekla to poté, co na jejím úřadu zasahovala policie a obvinila dva lidi, podle dosavadních informací je jedním z nich náměstek Maláčové pro ekonomiku a ICT Jan Baláč (ČSSD). Prezident republiky Miloš Zeman označil dění na resortu za „průšvih“, premiér Andrej Babiš (ANO) za velký problém, po Maláčové bude chtít vysvětlení.
25. 2. 2020Aktualizováno25. 2. 2020, 14:04|

Před dvaceti lety nadělil Jelcin Rusům pod stromeček překvapení. Předal zemi Putinovi

K poslednímu dni v roce patří v Rusku Děda Mráz, dárky pod stromečkem, bramborový salát či filmová komedie Ironie osudu. A také prezidentův projev, který těsně před půlnocí vysílá ruská televize. Řeč je většinou jen další částí programu oslav posledního prosincového večera a hlava státu v ní zpravidla shrne uplynulý rok a popřeje občanům štěstí do toho nového. Před dvaceti lety tomu však bylo jinak. Rusové tehdy dostali pod stromeček projevy dva. A s nimi politickou změnu, jejíž veškeré důsledky dokázal tenkrát odhadnout jen málokdo.
31. 12. 2019|

Raketová dohoda Reagana a Gorbačova je minulostí

Rusko oficiálně potvrdilo právní zánik smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) platné od roku 1987. Ministerstvo zahraničí to oznámilo na svých webových stránkách. Dohodu podle agentury Reuters formálně vypověděly i Spojené státy. Ministr zahraničí Mike Pompeo v prohlášení uvedl, že „USA nezůstanou součástí smlouvy, kterou Rusko záměrně porušuje“.
2. 8. 2019Aktualizováno2. 8. 2019, 11:27|