Rupert Murdoch odchází z čela mediálních společností Fox a News

Mediální magnát Rupert Murdoch odstupuje z čela správních rad svých společností Fox Corp a News Corp. Ukončuje tak zhruba sedmdesátiletou kariéru, během které vybudoval mediální impérium sahající od Austrálie po Spojené státy, uvedla ve čtvrtek agentura Reuters. Murdoch už bude jen emeritním předsedou.

Dvaadevadesátiletý Murdoch předává vedení firem Fox a News svému synovi Lachlanu Murdochovi. Ten se stane jediným předsedou správní rady společnosti News a zůstane předsedou správní rady a výkonným ředitelem firmy Fox, oznámily podniky ve čtvrteční tiskové zprávě. Změny ve vedení vstoupí v platnost v polovině listopadu.

„Naše podniky jsou v dobré kondici, stejně jako já,“ napsal podle serveru CNBC v dopise zaměstnancům Rupert Murdoch, který v obou podnicích vlastní téměř kontrolní podíly. „Máme všechny důvody k optimismu ohledně příštích let,“ uvedl rovněž. Zpráva o Murdochově odchodu přichází několik měsíců poté, co magnát zrušil plán na spojení firem Fox a News.

Rupert Murdoch se synem Lachlanem v roce 2015
Zdroj: Mike Blake/Reuters

Rupert Murdoch je považován za jednoho z nejvlivnějších lidí na světě. Časopis Forbes odhadl jeho jmění na 17,3 miliardy dolarů (skoro 400 miliard korun) a zařadil jej na 99. místo v žebříčku nejbohatších lidí světa. Má blízko ke konzervativní části republikánské strany a ve zpravodajství jeho kanálů se to projevuje. Fox News ostatně 7. října 1996 založil jako konkurenci CNN, v níž je znát spíš v americkém smyslu liberální duch.

Do jeho mediálního impéria patří mimo jiné americká televizní síť Fox, britský bulvární deník The Sun či americký finanční list The Wall Street Journal (WSJ).

Murdoch založil základy mediálního impéria v Austrálii

Murdoch se narodil 11. března 1931 v australském Melbourne. Do světa médií vstoupil ve 22 letech, kdy se po smrti svého otce vrátil do Austrálie a převzal list Adelaide News. Po akvizicích několika dalších australských deníků jako The Mirror či The Daily Telegraph se stal jednou z nejvýznamnějších osobností na australském mediálním jevišti. Poté se rozhodl svou mediální říši rozšířit za hranice.

V roce 1968 získal britský nedělník News of the World, který byl nejprodávanějším ostrovním titulem. V roce 2011 však skončil po obřím skandálu s odposlechy, které se mimo jiné dotkly i královské rodiny. Vyšetřování čelil i samotný Murdoch, kterého odškodnění zasažených lidí stálo miliony.

V 70. letech se přestěhoval do New Yorku, kde zachránil skomírající list New York Post. Po získání amerického občanství v roce 1985 přibyla do Murdochova mediálního konglomerátu společnost 21st Century Fox. Jeho mediální říše byla od roku 1979 známá pod názvem News Corporation. „Monopol je odporná věc do té doby, než ho máte,“ popisoval Murdoch svůj postoj k monopolizaci trhu.

Murdoch je kritikem bezplatného přístupu sociálních sítí k novinkám. „Lidé čtou novinky na internetu zadarmo, to se musí změnit,“ uvedl. Terčem jeho kritiky byl například Facebook.