TÉMA

Otřesy

Zapřely jsme se a v podstatě modlily, popsala česká turistka otřesy na Tchaj-wanu

U východního pobřeží Tchaj-wanu udeřilo v noci na středu silné zemětřesení. Na ostrově se v tu chvíli nacházelo i několik Čechů, s nimiž se České televizi podařilo spojit. Bezprostřední reakce poskytly například zpravodajka ČT Barbora Šámalová, redaktorka Českého rozhlasu Jana Karasová nebo turistky Blanka Šugra Švancerová a Pavla Kudrnová. Mariana Wernerová z odboru komunikace ministerstva zahraničí dále oznámila, že tuzemská diplomacie nemá informace o žádných Češích přímo zasažených otřesy.
3. 4. 2024|

Obětí novoročního zemětřesení v Japonsku je 120, další stovky lidí se pohřešují

Už nejméně 120 životů si vyžádalo silné zemětřesení, které v pondělí zasáhlo centrální Japonsko. Dalších 200 lidí je stále nezvěstných. S odvoláním na místní činitele o tom v sobotu informovala agentura Kjódó. Japonský premiér Fumio Kišida už předtím hovořil o „mnoha obětech“ a velkých škodách. Agentura AFP napsala, že ostrovní zemi od pondělního odpoledne do úterního rána zasáhlo 155 zemětřesení, většinou silnějších než tři stupně. Záchranné operace ztěžuje déšť a krupobití. Déšť se očekává až do neděle, poté bude v regionu sněžit.
6. 1. 2024Aktualizováno6. 1. 2024, 14:26|

Zemětřesení v Japonsku si vyžádalo 55 životů, zničené silnice komplikují záchranné práce

Nejméně 55 životů si vyžádalo silné zemětřesení, které v pondělí zasáhlo centrální Japonsko. Poničeny byly tisíce domů, automobilů a lodí. Podle úřadů by pod troskami zřícených domů mohly být uvězněny ještě desítky lidí, oficiálně se pohřešuje dalších 15 osob. Pátrání ale komplikují poničené silnice a infrastruktura, odlehlost oblasti a následné otřesy. Ostrovní zemi od pondělního odpoledne do úterního rána zasáhlo přes 150 zemětřesení, většinou silnějších než tři stupně.
2. 1. 2024Aktualizováno2. 1. 2024, 17:43|

Po silném zemětřesení varuje Japonsko v části země před tsunami. Úřady hlásí čtyři mrtvé

Japonské úřady vydaly varování před tsunami poté, co centrální část Japonska u Japonského moře na Nový rok zasáhlo zemětřesení o síle zhruba 7,6 stupně. Pro oblast kolem epicentra zemětřesení platila výstraha před tsunami velkého rozsahu, a to poprvé od roku 2011, kdy došlo k havárii v jaderné elektrárně ve Fukušimě. Výstraha byla později zmírněna. Otřesy připravily o život nejméně čtyři lidi a pokyn k evakuaci dostalo bezmála sto tisíc lidí z pěti různých prefektur. Na nebezpečí mohutných přívalových vln upozorňovaly Jižní a Severní Korea a také ruské úřady na ostrově Sachalin.
1. 1. 2024Aktualizováno1. 1. 2024, 21:13|

Na Chebsku zaznamenali třetí stupeň síly otřesů

Seismografy na Chebsku zaznamenaly otřes o síle 3,25 stupně. Je to poprvé v současné vlně otřesů, kdy magnitudo, tedy síla otřesu, byla vyšší než tři. Otřesy se objevily po delší době ve středu. Zatím nejsilnější byl v pátek, kdy přístroje ukázaly 2,6 stupně. Vyplývá to z údajů Geofyzikálního ústavu Akademie věd.
4. 11. 2023|

Na Chebsku se opět zachvěla země. Může to naznačovat příchod seismického roje

V Karlovarském kraji se znovu objevily silnější záchvěvy země. Zvýšená seismická aktivita začala zhruba před třemi dny. V pátek ráno měly nejsilnější otřesy magnitu do 2,6 stupně. Odborníci ale údaje z automatických měřicích stanic následně ještě upřesňují. Větší výskyt otřesů, a zejména těch silnějších, může naznačovat příchod seismického roje, řekl Jakub Klicpera z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.
3. 11. 2023Aktualizováno3. 11. 2023, 20:30|

V Marrákeši se opět třásla země. Lidé spali na ulici, záchranáři pátrají po přeživších

Obyvatelé marockého Marrákeše hlásí následné otřesy. Podle mezinárodní nevládní organizace Evropsko-středomořská seismologická observatoř (EMSC) měly sílu 4,5 Richterovy škály. Členové řady marockých rodin se v neděli do rána choulili k sobě v ulicích Marrákeše, kde strávili pod širým nebem už druhou noc po ničivém zemětřesení, jež si vyžádalo přes dva tisíce obětí a srovnatelné množství zraněných.
10. 9. 2023Aktualizováno10. 9. 2023, 22:43|

Maroko zasáhlo nejsilnější zemětřesení za celé dekády. Úřady hlásí přes dva tisíce mrtvých

Marocké pohoří Vysoký Atlas zasáhlo v pátek pozdě večer silné zemětřesení. Zatím úřady potvrdily 2012 obětí, dalších 2059 lidí utrpělo zranění, z toho 1404 je v kritickém stavu. Otřesy měly sílu 6,8 stupně Richterovy škály. Nejzasaženější jsou podle médií horské oblasti v centrálním Maroku. Kvůli intenzitě otřesů se ale hroutily domy i v sedmdesát kilometrů dalekém Marrákeši. Černínský palác nemá informace o tom, že by mezi oběťmi a zraněnými byli Češi. Politici po celém světě vyjadřují Maroku soustrast. Země vyhlásila třídenní státní smutek.
9. 9. 2023Aktualizováno9. 9. 2023, 23:52|

Turečtí právníci žalují vedení země kvůli zemětřesení. Úřady za kritiku vlády pokutují televize

Šest desítek tureckých právníků podalo trestní oznámení na prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, několik ministrů, guvernérů a starostů a také na operátory mobilních sítí v souvislosti se zemětřesením ze 6. února a jeho následky. Viní je mimo jiné ze zabití a zranění více než jedné osoby, nedbalosti, zanedbání dohledu či omezení komunikace. Počet obětí katastrofy se mezitím vyšplhal na téměř padesát tisíc.
23. 2. 2023Aktualizováno23. 2. 2023, 14:01|

Zemětřesení v Turecku a Sýrii si vyžádalo přes 33 tisíc lidských životů

Mohutné pondělní zemětřesení má v Turecku a Sýrii už přes 33 tisíc potvrzených obětí. V neděli čeští psovodi pomáhali polským záchranářům s hledáním dalších přeživších v troskách zřícených domů. Tým českých záchranářů se z Turecka vrátí zřejmě v noci na pátek, záležet bude na vývoji situace a požadavcích turecké strany.
12. 2. 2023Aktualizováno12. 2. 2023, 21:38|

Obce v okolí lomu Zárubka jsou proti prodloužení těžby. Vadí jim hluk, prach i silné otřesy

Obce v okolí lomu Zárubka na Chrudimsku se bouří proti plánu prodloužení těžby kamene. Obávají se zatížení nákladní dopravou i dalších negativních dopadů na život obyvatel. Práce měly skončit letos v prosinci. Stavební firma, která lom provozuje, chce ale termín o dalších dvacet let prodloužit a zásoby kamene dotěžit.
15. 8. 2022|

Filipíny zasáhlo silné zemětřesení, částečně se zřítila nemocnice

Severní část největšího filipínského ostrova Luzon zasáhlo zemětřesení, které si vyžádalo nejméně čtyři mrtvé a 60 zraněných. Podle Filipínského ústavu pro vulkanologii a seismologii mělo sílu 7,3 stupně. Agentura AP píše, že zatím jsou informace o jedné zraněné ženě. Otřesy také poškodily budovy. Varování před přívalovou vlnou tsunami úřady nevydaly.
27. 7. 2022Aktualizováno27. 7. 2022, 11:11|

Konec erupce sopky na La Palmě je v nedohlednu. „Jsme jí vydáni na pospas,“ uznal premiér

Konec činnosti sopky na kanárském ostrově La Palma je zatím v nedohlednu, řekl premiér Kanárských ostrovů Ángel Víctor Torres. Sopka chrlí lávu skoro měsíc a jen v neděli na ostrově zaznamenali 42 seizmických otřesů, z nichž největší měl sílu 4,3 stupně. Zrušeno bylo 22 z 38 naplánovaných leteckých spojů.
17. 10. 2021|

Sopka na španělském ostrově La Palma stále chrlí lávu, dalším lidem hrozí evakuce

Na španělském ostrově La Palma na Kanárských ostrovech evakuovali kvůli nedělní erupci sopky Cumbre Vieja na pět tisíc lidí. Oběti ani zranění nejsou hlášeni, zničena byla asi stovka domů a rozsáhlá území půdy. Sopka stále chrlí lávu a během osmačtyřiceti hodin by mělo být jasnější, jak dlouho bude ještě erupce trvat, uvedla televize RTVE s odvoláním na předsedu regionální vlády Ángela Víctora Torrese. Na ostrov La Palma dorazil i španělský premiér Pedro Sánchez.
20. 9. 2021Aktualizováno20. 9. 2021, 15:15|

Na Kanárských ostrovech začala sopečná erupce, úřady se chystají evakuovat tisíce lidí

Na Kanárských ostrovech začala erupce sopky Cumbre Vieja. Ze sopky na ostrově La Palma stoupá sloup bílého a černého dýmu. Sopka chrlí také popel a lávu. Láva se blíží k obydleným oblastem a podle policie bude nutné v příštích hodinách evakuovat pět až deset tisíc obyvatel. Úřady zatím nehlásí raněné ani mrtvé.
19. 9. 2021Aktualizováno19. 9. 2021, 22:40|

Středeční zemětřesení v Řecku poškodilo desítky budov

Zemětřesení o síle nejméně šesti stupňů Richterovy stupnice zasáhlo ve středu oblast středního Řecka. Epicentrum se nacházelo poblíž města Larisa v oblasti Thesálie, otřesy ale pocítili i obyvatelé tři sta kilometrů vzdálených Athén či sousedních zemí. „Zemětřesení nastalo v odhadované hloubce osmi kilometrů, což je jeden z důvodů, proč ho region tak silně pocítil,“ uvedl seismolog Vasilis Karastathis. Na konci loňského října měly otřesy s epicentrem v Egejském moři na svědomí několik mrtvých v Řecku a desítky obětí v Turecku. Středeční zemětřesení se obešlo bez ztrát na životech.
4. 3. 2021|

Část Chorvatska po týdnu zasáhl další otřes. Zprávy o obětech zatím nejsou

Oblast Chorvatska asi 50 kilometrů jihovýchodně od Záhřebu, kterou minulý týden postihlo ničivé zemětřesení, ve středu zasáhl další silnější následný otřes s intenzitou kolem pátého stupně. Informovaly o tom evropské seismologické úřady. Zprávy o případných nových obětech zatím nejsou, ale poškození domů se zřejmě zvýší.
6. 1. 2021Aktualizováno6. 1. 2021, 20:23|

Probuzená filipínská sopka hrozí nebezpečným výbuchem. Letiště v Manile ale zčásti obnovilo provoz

Filipínské úřady nařídily kvůli zesílené aktivitě sopky Taal evakuaci zhruba osmi tisíc obyvatel a turistů. Vulkán totiž už od neděle chrlí dým a popel, nebezpečná erupce může podle úřadů přijít v řádu hodin či dní. Letiště v Manile po nedělním přerušení provozu v pondělí částečně obnovilo lety.
12. 1. 2020Aktualizováno13. 1. 2020, 12:22|

V Jižní Kalifornii udeřilo nejsilnější zemětřesení za čtvrt století. Poničilo domy, potrubí a způsobilo požáry

U jihokalifornského města Ridgecrest ležícího 240 kilometrů severovýchodně od Los Angeles udeřilo zemětřesení o síle 6,4 stupně Richterovy škály. Epicentrum bylo zřejmě jen necelých devět kilometrů pod povrchem, což by mohlo způsobit větší škody, upozornila agentura Reuters. Pohotovostní služby v oblasti řeší asi dvacet případů včetně poskytnutí lékařské péče a požárů.
4. 7. 2019Aktualizováno4. 7. 2019, 22:32|