V Japonsku očekávají zemětřesení s megaotřesy

Horizont ČT24: Zemětřesení v Japonsku (zdroj: ČT24)

Japonsko v pátek postihlo další zemětřesení. Mělo sílu 5,3 stupně, s epicentrem poblíž Tokia. Ve čtvrtek jiné, o necelé dva stupně silnější, zasáhlo jih země. Kvůli tomuto prvnímu zemětřesení odborníci vydali vůbec poprvé varování, že v oblasti kolem tamního podmořského příkopu hrozí megaotřesy mimořádné síly. Premiér Fumio Kišida proto zrušil víkendovou cestu do Střední Asie a Mongolska.

Na jihu Japonska ve čtvrtek seismologové naměřili 7,1 stupně z devítistupňové Richterovy škály. Otřesy však nezpůsobily velké hmotné škody. Obyvatelé jihozápadních ostrovů Kjúšú a Šikoku dostali varování před tsunami, vlny ale byly nakonec půlmetrové.

Hrozí megaotřesy, které by mohly zabít až čtvrt milionu lidí

Úřady ale vzápětí vydaly vůbec poprvé varování podle protokolu, který byl zavedený po nejničivějším zemětřesení a tsunami z roku 2011. V oblasti podle nich hrozí zvýšené riziko skutečně velkých otřesů. Podle nejhoršího scénáře by mohly zabít přes čtvrt milionu Japonců.

„Nyní je relativně vyšší pravděpodobnost, že v oblasti Nankaiského příkopu nastane další velké zemětřesení,“ potvrdil pracovník japonského meteorologického úřadu Šinia Cukada.

Podmořský příkop Nankai je místem, kde se sune Filipínská tektonická deska pod Eurasijskou a v délce 800 kilometrů končí u Mijazaki, které bylo epicentrem čtvrtečních otřesů. Každých sto až 150 let uvolní příkop obrovské množství energie. Naposledy k tomu došlo v roce 1946. Meteorologická služba však nedokáže říct, kdy přesně k takzvaným megaotřesům dojde znovu.

Premiér zrušil cestu

Předseda vlády vzal ale varování doslovně a zrušil zahraniční cestu, podle jeho slov s ohledem na znepokojení občanů. „Coby premiér se všemi výkonnými pravomocemi jsem se rozhodl preventivně zůstat v Japonsku po dobu nejméně jednoho týdne,“ sdělil japonský premiér Kišida.

Podle seismologů je zemětřesení o síle až devíti stupňů na 80 procent pravděpodobné během příštích třiceti let. Rozhodnutí premiéra je tak podle kritiků motivované politicky. Je nepopulární a v září jej čekají vnitrostranické volby.

Seismoložka z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR Jaroslava Plomerová říká, že by se v souvislosti s Japonskem mělo hovořit o velmi silných otřesech, které se v zemi pravidelně opakují a vždy budou, jelikož jsou dány přirozenými jevy – posouváním tektonických desek. „Říci, že tam v příštích třiceti letech bude takto silné zemětřesení, to je téměř jistota,“ uvedla. Podle Plomerové totiž taková předpověď, jakou teď zveřejnily japonské úřady, vychází pouze ze statistických zpracování zaznamenaných dat, tedy předchozích otřesů.

Počet případných obětí takového zemětřesní by záležel na oblasti, kde by k megaotřesům došlo. Podle Plomerové však k těmto mimořádně silným otřesům většinou dochází velmi hluboko pod zemským povrchem, anebo v neobydlených oblastech, a neohrozí tak tolik lidí.

Seismolog Clive Oppenheimer z univerzity v Cambridge navíc podotýká, že si lidé v Japonsku rizika uvědomují. „Mají dostatek informací, situace se monitoruje velmi vyspělými přístroji, je zapojeno mnoho agentur s návazností na civilní ochranu,“ dodal Oppenheimer.

Japonsko je totiž zemí s největší seismickou aktivitou na světě. Ročně zaznamená 1500 zemětřesení, většinu z nich ale lidé ani nepocítí. Těch velkých je většinou pět až sedm ročně. Ani páteční zemětřesení v Tokiu o síle přes pět stupňů proto nezpůsobilo žádnou paniku. Po bezpečnostní přestávce se opět rozjelo metro i rychlovlaky.