Zemětřesení v Turecku a Sýrii si vyžádalo přes 33 tisíc lidských životů

Události: Následky zemětřesení v Turecku a Sýrii (zdroj: ČT24)

Mohutné pondělní zemětřesení má v Turecku a Sýrii už přes 33 tisíc potvrzených obětí. V neděli čeští psovodi pomáhali polským záchranářům s hledáním dalších přeživších v troskách zřícených domů. Tým českých záchranářů se z Turecka vrátí zřejmě v noci na pátek, záležet bude na vývoji situace a požadavcích turecké strany.

Zemětřesení v Turecku a Sýrii už si vyžádalo více než 33 tisíc životů. Počet obětí katastrofy překročil tuto hranici poté, co v neděli turecké úřady informovaly o 29 605 mrtvých. V Sýrii zemětřesení podle aktualizované bilance nepřežilo 3775 lidí, uvedla agentura DPA.

Lidé jsou rozezlení, že pomoc přichází pomalu nebo vůbec. Před hromadami sutin čekají na vyzvednutí těl svých blízkých. Záchranáři však stále ještě pátrají v sutinách – i šest dní po katastrofě nacházejí živé lidi. V provincii Hatay vyprostili čtyři – z toho tři děti.

Také čeští psovodi v neděli podle velení hasičů objevili dva přeživší, a to v místech, kde pracuje polský tým. Tomu se je ale zatím nepodařilo dostat z trosek ven. Obecně naděje na záchranu klesají s každou hodinou.

Český USAR tým v tureckém městě Adiyaman začal v úterý večer prohledávat dvě budovy o ploše zhruba 40 krát 40 metrů. V noci na neděli z nich záchranáři vyprostili poslední dvě těla. „Oba domy jsou tedy rozebrány a činnost na nich ukončena,“ podotkl mluvčí českých hasičů Jakub Kozák. Záchranáři z Česka dosud vyprostili ze sutin pětatřicet mrtvých, objevili dva přeživší a asistovali kolegům z jiného týmu při záchraně ženy. 

Část týmu vyrazila v neděli na pomoc polským kolegům, do místa vzdáleného asi čtyřicet kilometrů od Adiyamanu. „Nasazení našich kynologů na pracovišti polských kolegů bylo úspěšné, všichni tři vyslaní psi označili na stejném místě možnou přítomnost živého člověka,“ dodal Kozák.

Studio ČT24: Následky zemětřesení v Turecku (zdroj: ČT24)

S přírodní katastrofou se lidé nakonec dokážou vyrovnat, míní Pánek

„Lidé jsou pod sutinami, části z nich nelze pomoci, protože není dost techniky ani záchranářů,“ řekl ředitel organizace Člověk v tísni Šimon Pánek v Interview ČT24. Upozornil na to, že Turecko se dlouhodobě připravuje na hrozbu zemětřesení a že se snaží tomu přizpůsobit stavbu nových budov.

Turecké úřady ovšem v posledních hodinách zatkly už 130 lidí v souvislosti s podezřením na nedodržení stavebních předpisů. Zahraniční zpravodaj ČT24 Václav Černohorský uvedl, že se v Turecku rozvíjí diskuze, jestli byla stavební pravidla skutečně vymáhána, nebo zůstala jen na papíře.

„Pokud jde o živelní katastrofu, tak většina z nich to přijme s nějakým smířením: byla to příroda, bůh, osud. Zatímco ve válečných konfliktech se lidé ještě deset, patnáct, dvacet let ptají, proč ta válka byla,“ popsal svou zkušenost z míst neštěstí Pánek.

Čechům v noci přiletěly posily

Česko původně vyslalo do Turecka tým osmašedesáti záchranářů, jehož členy jsou vedle hasičů i lékaři, stavební inženýři či kynologové. Takzvaný USAR (Urban Search and Rescue) tým dorazil do Turecka v úterý.

V neděli ráno se k němu připojili další dva hasiči, kteří v noci přiletěli armádním letounem CASA spolu s nákladem humanitární pomoci a vybavením. Součástí humanitární pomoci je především oblečení.

„Dva hasiči zabezpečí převzetí nákladu na letišti v Adiyamanu – to v současné době přijímá pouze speciální lety, pro komerční provoz je uzavřeno – a zůstanou s naším týmem do konce jeho nasazení,“ uvedl mluvčí českých hasičů.

Turecký ministr vnitra obvinil Rakušany a Němce z pomluvy

„Ke včerejšímu dni (sobotě) turecké úřady oznámily, že zadržely asi padesát lidí, kteří byli obviněni z rabování… Včera jsme byli svědky toho, kdy rakouský, německý i nizozemský tým přerušily svou práci a citovaly zhoršenou bezpečnostní situaci,“ připomněl zpravodaj Václav Černohorský.

Samotní záchranáři podle něj nebyli napadeni, ale viděli střety mezi místními. Rakušané dokonce mluvili o tom, že slyšeli výstřely. Zástupci z příslušných humanitárních organizací mluvili o střetech místních obyvatel při rozdělování materiální pomoci a základních potravin. Ještě během soboty se ale záchranáři vrátili k práci pod ochranou turecké armády, doplnil Černohorský.

„Turecký ministr vnitra Süleyman Soylu krok rakouských a německých záchranářů kritizoval a v podstatě je obvinil z pomluvy,“ dodal zpravodaj, ale zároveň připomněl, že o rabování mluvil i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který slíbil potrestání viníků a lepší dohled v ulicích postižených měst.

Zemětřesení může zlepšit vztahy mezi Řeckem a Tureckem

Řecký ministr zahraničí Nikos Dendias v neděli navštívil oblasti Turecka zasažené zemětřesením, doprovod mu dělal jeho turecký protějšek Mevlüt Çavuşoğlu. Jedná se o další kolo takzvané diplomacie zemětřesení. Mezi oběma stranami jsou jinak vztahy velmi chladné, ne-li na bodu mrazu. Něco podobného se odehrálo i v roce 1999, kdy Turecko zasáhly otřesy o síle 7,6 stupně Richterovy škály, napsala agentura AP.

„Tehdy jsem řekl, že bychom neměli čekat na další zemětřesení, abychom zlepšili naše vztahy. Opakuji to i nyní, jako ministr zahraničí Turecka. Musíme se snažit o zlepšení našich vztahů,“ řekl turecký ministr Çavuşoğlu.

„Chci se zcela připojit k tomu, co řekl Mevlüt: že bychom neměli čekat na přírodní katastrofy, abychom zlepšili naše vztahy,“ dodal později Dendias.

Obě země jsou ve sporu kvůli výzkumu přírodních zdrojů v Egejském moři a východním Středomoří. Turecko také obvinilo Řecko, že v rozporu s mezinárodními smlouvami militarizuje některé ostrovy v Egejském moři, což Řecko důrazně odmítlo.

V Sýrii uprchli vězni, mohlo jít o členy Islámského státu

Ze syrské věznice v blízkosti tureckých hranic, kde jsou drženi převážně členové Islámského státu, uprchlo nejméně dvacet vězňů. Využili zmatek způsobený zemětřesením.

V zařízení je umístěno dva tisíce vězňů, z nichž 1300 jsou pravděpodobně členové skupiny Islámský stát, uvedl zdroj serveru The Juresalem Post. Zařízení se nachází v syrském městě Rajo, přibližně pět kilometrů od turecké hranice a asi pětašedesát kilometrů od Aleppa.