TÉMA

Severní ledový oceán

Úbytek ledu na pólech má dalekosáhlé důsledky. Nyní je ho rekordně málo

Arktický i antarktický mořský led v současné době prožívají rekordní období. Obě místa sdílejí historický nedostatek ledové pokrývky na hladině. Bez ní přitom není možná celá řada procesů, které zajišťují stabilní svět.
9. 6. 2023|

Antarktida zažívá rekordní tání. Rozsah mořského ledu je nejmenší v dějinách měření

Rozsah ledu kolem Antarktidy je rekordně malý. Za jeho zmizení může zejména teplá voda v oceánech. Doposud přitom byl mořský led kolem jižního pólu stabilnější než kolem severního.
17. 2. 2023|

Bílá se mění na zelenou. Arktida se oteplila téměř čtyřikrát rychleji než zbytek světa

Arktida se za posledních čtyřicet let oteplila téměř čtyřikrát rychleji než zbytek světa. Vyplývá to z nové studie zveřejněné odborným časopisem Communications Earth & Environment. Rychlejší oteplování za severním polárním kruhem zjistily i předchozí studie, tempo však určily nižší, uvádějí vědci. Nové poznatky tedy vyvolávají obavy o závěry klimatických modelů na pólech, jejichž oteplování má zásadní vliv na zvyšování hladiny moří.
12. 8. 2022|

Sibiřské tundře hrozí zánik. V nejlepším případě se dle studie rozdělí na dvě části

V důsledku globálního oteplování rychle stoupají teploty v Arktidě. Hranice, kde rostou sibiřské modřínové lesy, se neustále posouvá na sever a postupně vytlačuje rozsáhlé plochy tundry, které jsou domovem jedinečné směsice rostlin a živočichů.
30. 5. 2022|

Biologové poprvé potvrdili meningitidu u žraloka gronského. Zjišťují, jak se mohl nakazit

Mořští biologové prokázali, že čtyřmetrový žralok malohlavý neboli grónský zemřel na meningitidu. Potvrdily to výsledky pitvy. Podle vědců je to velmi překvapivé, protože tato nemoc nebyla u žraloků grónských nikdy pozorována.
12. 4. 2022|

Vědci našli v oceánech přes pět tisíc druhů neznámých virů. Některé obsahují prastaré geny

Rozsáhlý mezinárodní výzkum nasbíral ve světových oceánech vzorky vody, v nichž se pokusil najít známé i neznámé viry. Výsledek předčil očekávání, pomocí počítačové analýzy se podařilo najít přes 5500 zatím neznámých RNA virů.
11. 4. 2022|

Studie zmapovala cesty mikroplastů. Do Arktidy je nesou evropské řeky

Vědci zjistili, jak se na Arktidu dostávají mikroplasty. Podle nové studie se tyto drobné plastové částice šíří z evropských řek do arktických moří. Autoři studie zdůraznili, že je nezbytné, aby lidé začali lépe nakládat s odpady, a ochránili tak arktický ekosystém.
18. 3. 2022|

V Arktidě rapidně přibývá blesků. Loni jich bylo dvakrát víc než za předchozích devět let dohromady

Rok 2021 přinesl spoustu klimatických a meteorologických rekordů – ale jeden z těch největších a nejvýznamnějších se odehrál na místech, která unikají pozornosti. V oblasti kolem severního pólu totiž bezprecedentně přibylo blesků. Podle vědců jde o jednoznačný důkaz, jak klimatické změny mění počasí, na které jsou lidé zvyklí.
6. 1. 2022|

Přírodovědci poprvé pozorovali, jak lední medvěd lovil v moři soba

Chování ledních medvědů se v poslední době mění. Zajímavým důkazem je první zdokumentovaná situace, kdy tento predátor pronásledoval v moři soba – a pak ho úspěšně ulovil.
4. 1. 2022|

Z migrace na sever se pro zvířata stává ekologická past. Příčinou je změna klimatu, upozorňuje studie

Kvůli klimatickým změnám a činnosti člověka se do výrazných problémů dostávají zvířata, která se na jaře přesunují z jihu za mírnějším počasím na sever. Zatímco dosud jim migrace a útočiště na severu skýtala dobré podmínky pro rozmnožování a přežití, nyní se mění k horšímu.
8. 10. 2021|

Golfský proud výrazně zpomalil. Ke kolapsu může dojít během desítek let, ukazuje studie

Klimatologové popsali varovné příznaky kolapsu Golfského proudu. Mohlo by k tomu dojít už v průběhu desítek let a šlo by o zásadní bod zvratu v klimatu planety.
6. 8. 2021|

Tepelné bomby rozpouštějí arktický led zespodu. Výrazně přispívají ke změnám na severu

Tým vedený fyzikálními oceánografy ze Scrippsova institutu ukázal v nové studii, proč tak rychle taje mořský led v Severním ledovém oceánu. Příčinou jsou průniky teplé vody z Tichého oceánu, které na led působí jako tepelné bomby. Studie vyšla v časopise Nature Communications.
3. 5. 2021|

Na Sibiři sněží z nebe mikroplasty. Vědci problém teprve začínají zkoumat

Sibiř je i dnes z velké části panenská příroda a člověk je tu stále jen hostem. A přesto se už i tam objevilo zamoření mikročásticemi plastů. Obsahují je totiž sněhové srážky, poté z nich mikroplasty pronikají do spodních vod. Koloběh plastů na Sibiři se teď snaží zmapovat vědci z Tomské státní univerzity.
30. 3. 2021|

Ruští přírodovědci objevili v Arktidě výjimečně velkou kolonii ohrožených mrožů

Ruští vědci objevili na pobřeží Karského moře početnou komunitu mrožů, uvedla agentura Reuters. Přirozené prostředí ploutvonožců v těchto místech Severního ledového oceánu přitom ohrožuje úbytek ledu i lidská činnost. Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN) v roce 2016 označil mrože atlantského za téměř ohrožený druh a odhadl počet jeho dospělých jedinců na planetě na 12 500.
9. 11. 2020|

Na Sibiři se do moře začal uvolňovat metan. Hrozí, že urychlí oteplování Země, varovali vědci

Mezinárodní expedice zjistila, že poblíž východosibiřského pobřeží se ze svahu kontinentinálního šelfu začaly do moře uvolňovat bubliny metanu. Podle vědců přitom může jít o nebezpečný jev, který by v budoucnu mohl výrazně přispět k oteplování planety.
31. 10. 2020|

Letos se ještě v Arktidě nevytvořil led, běžně už by moře bylo zamrzlé

Normálně touto dobou už moře Laptěvů zamrzá. Letos je ale jeho hladina stále bez ledu –⁠ příčinou je mimořádná letní vlna veder na Sibiři i atmosférické podmínky. Vědci varují před dlouhodobými následky.
26. 10. 2020|

V Severním ledovém oceánu jsou rekordní teploty a minimum ledu

Služba C3S programu Copernicus (Copernicus Climate Change Service) vydává pravidelné měsíční zprávy o změnách klimatu. Podle té nejnovější vysoké letní teploty způsobily rekordní úbytek ledu v Severním ledovém oceánu –⁠ je ho nyní o 27 procent méně, než je běžné.
7. 8. 2020|
Doporučujeme

Trumpův sen o Grónsku. Z brány ke zdrojům v tající Arktidě Američané dohlížejí na Rusko

Plány amerického prezidenta Donalda Trumpa na odkoupení Grónska vyvolaly ve světě nevěřícné reakce. Spojené státy přitom usilují o větší vliv v oblasti dlouhodobě; z vojenské základny v Grónsku od 40. let dohlížely nejprve na aktivity nacistů, později na Rusy. Washington zajímají také nerostné zdroje, které odkrývá měnící se klima v celé tající Arktidě. V regionu se tak střetávají zájmy USA, Ruska a Číny. Prodej ostrova Američanům však důrazně odmítá Dánsko i samotní Gróňané.
20. 8. 2019Aktualizováno25. 8. 2019, 14:37|

Snímek psů brodících se vodou upozornil na masivní tání ledu v Grónsku

Tým vědců působících v Grónsku zveřejnil alarmující snímek, na němž je vidět psí spřežení brodící se vodou na tajícím mořském ledu. Vědci s pomocí psího spřežení odváželi v polovině června přes zamrzlý Inglefieldův fjord na severozápadě Grónska zařízení z místní meteorologické stanice, rychle tající mořský led ale změnil jejich cestu v nebezpečné dobrodružství.
18. 6. 2019Aktualizováno22. 6. 2019, 11:34|