TÉMA

Sanace

Uvolněné skály u centra Karlových Varů zajišťují specialisté. Město proti sesuvům balvanů bojuje dlouhodobě
V Karlových Varech specialisté zpevňují další skálu. Těsně u lázeňského centra statik zjistil několik uvolněných kusů, u kterých hrozilo, že se zřítí. Zvětralé skalní masivy město řeší dlouhodobě. Do jejich zabezpečení magistrát každoročně investuje až patnáct milionů korun.
10. 2. 2024|ČT24
Reportéři ČT: Devastace životního prostředí trvá desítky let. Sanace haldy Heřmanice zaměstnává politiky i policii
Déle než dvacet let hoří a nebezpečnými látkami, včetně karcinogenních, ohrožuje zdraví lidí z širokého okolí obří halda v Ostravě Heřmanicích. Pod jejím povrchem desítky let doutná požár. Státní podnik Diamo se už před více než deseti lety zavázal, že hořící haldu zlikviduje. To se ale dosud nestalo. Navíc nyní vyšlo najevo, že způsob, jakým Diamo rekultivaci místa řeší, přinesl další vážné problémy. Případem se zabývá i policie. Pro pořad Reportéři ČT natáčel Dalibor Bártek.
29. 1. 2024|ČT24
Uhlí se v Božičanech netěží desítky let, půda se ale opakovaně propadá. Ruská ruleta, míní jeden z místních
Čtrnáct propadů půdy za posledních osm let už museli zabezpečit v Božičanech na Karlovarsku. Další propadlinu objevili místní nedávno kousek za obcí. Je to následek hlubinné těžby hnědého uhlí, která tam skončila už před sedmdesáti lety. Ač to zákon zakazuje, je možné, že chodby vedou přímo pod obcí.
29. 12. 2023|ČT24
Sanace haldy v Heřmanicích stojí. Koksovna se obává ekologické havárie
Sanace prohořívající haldy v ostravských Heřmanicích nepokračuje. Státní podnik Diamo ji zastavil kvůli změnám majetkových poměrů a sporům se zhotovitelem oddělovací stěny, která měla bránit prohořívání odvalu. V jeho blízkosti je skládka chemického odpadu z koksoven. Podle posudků, které si ostravská koksovna nechala zpracovat, v místě hrozí ekologická havárie. Diamo tvrdí, že má situaci pod kontrolou.
15. 12. 2023|ČT24
V Karlových Varech se nedaří zastavit sesouvající se svah. Ohrozit by mohl domy i dodávky tepla
U nádraží v Karlových Varech se dál sesouvá svah nad železniční tratí, geologům se proces nedaří zastavit. Specializovaná firma tam pracuje dva měsíce. Stále tak hrozí sesuv na mezinárodní trať do Německa. A teď přibyl další problém – do pohybu se dal i strmý svah u nedalekého sídliště. Jeho pohyb by mohl potenciálně ohrozit nejen domy, ale i podzemní přívod tepla.
15. 12. 2023|ČT24
Cestu z Vrchlabí do Špindlerova Mlýna komplikuje další etapa sanace skal
Cesta do největšího krkonošského střediska je v současnosti komplikovaná. Stavbaři se totiž po čtyřech letech vrátili k sanaci skal nad silnicí z Vrchlabí do Špindlerova Mlýna. Masivy jsou zvětralé a odpadají skalní úlomky, které ohrožují řidiče.
25. 9. 2023|
Popel, bláto, prudké svahy. Dřevorubci kácejí stromy v požárem poškozené Edmundově soutěsce
Dřevorubci začali zkušebně kácet ohořelé stromy nad dolním přístavištěm Edmundovy soutěsky v národním parku České Švýcarsko. Turisty vyhledávaná soutěska, jež obvykle nabízí plavbu na lodičkách, je kvůli loňskému požáru uzavřená. Poničil nejen stromy, ale i skály. Skupina dřevorubců zhruba na hektarovém úseku ve velmi náročném terénu kácí a klády pak zabezpečuje.
30. 6. 2023Aktualizováno30. 6. 2023, 20:19|
Reportéři ČT: Likvidace sudů s toxickými látkami je v nedohlednu. S nástupem jara riziko požáru roste
Na Mostecku už několik let tiká časovaná bomba v podobě stovek tun zrezivělých sudů s extrémně hořlavými látkami na skládce Celio. Tam přitom nikdy skončit neměly. I přesto, že uložení sudů dnes policie vyšetřuje jako obecné ohrožení, toxické sudy leží na skládce dál. Politici a úředníci se totiž nedokáží domluvit na tom, jak je zlikvidovat. S nastupujícím jarem navíc riziko vznícení sudů stoupá. Pro Reportéry ČT natáčel Ondřej Golis.
5. 4. 2023|
Část brněnské stezky pod Červeným kopcem je uzavřená kvůli nebezpečí pádu kamenů
Nejméně do konce února bude uzavřená část stezky pod brněnským Červeným kopcem. Odborná firma tam odstraňuje nebezpečné části skály, které hrozí zřícením. Dál zůstávají uzavřené stezky i v Moravském krasu, kvůli nebezpečí pádu stromů.
9. 2. 2023|
Výbušniny zamořily Ukrajinu. Miny leží v Černém moři i na půdě o čtyřnásobné rozloze Česka
Boje na Ukrajině probíhají pouze na části území, obyvatelé napadené země jsou ale v nebezpečí všude, a to jak kvůli dopadajícím raketám, tak kvůli minám v půdě a mořských vodách. Minami je zamořená asi polovina území Ukrajiny. Výbušniny kontaminovaly také zemědělskou půdu a vody Černého moře, což ještě ztěžuje už tak komplikovanou produkci a vývoz potravin do světa. Odminování přitom může zabrat desítky let.
17. 8. 2022|
Mezi Karlštejnem a Zadní Třebaní opět nepojedou vlaky. Železničáři po nehodě odstraní skalní převis
Provoz na železniční trati mezi Karlštejnem a Zadní Třebaní na Berounsku bude opět zastaven. Důvodem je odstraňování utržené části skalního převisu nad tratí. Vlaky tudy nepojedou v úterý a ve středu od 7:00 do 19:00. Náhradní dopravu budou zajišťovat autobusy, informoval Jan Nevola ze Správy železnic. Minulý týden ve čtvrtek se v úseku stala nehoda, rychlík narazil do skály na kolejích a část soupravy vykolejila. Pět cestujících se lehce zranilo. Provoz po jedné koleji byl obnoven v pátek večer.
4. 7. 2022|
Ze skály v karlovarské Slovenské ulici padají stokilové kameny. Město ji musí sanovat a plánuje opravy dalších
Karlovy Vary řeší havarijní stav skal nad silnicí u přehrady Březová. Bloky kamenů ve Slovenské ulici v poslední době padaly až na silnici, která vede k lázeňské části města. Sanace skal si vyžádala uzavření silnice, některé kusy kamene mají i sto kilogramů. Kromě aktuálního sesuvu kamení má město projektově připravené ještě další dvě lokality, které by se měly zřejmě letos sanovat.
20. 4. 2022|
Začala stabilizace svahu v Údolí u Lokte. Sesunul se před dvěma lety po přívalových deštích
V Údolí u Lokte začala stabilizace svahu, který se sesunul v červnu 2020 po přívalových deštích. Zborcená kamenná zeď zablokovala silnici II/209 do Horního Slavkova a dál na Plzeň. Téměř dva roky zde musely dopravu řídit semafory. Oprava bude stát 6,7 milionu korun a hotová má být do začátku letošního června.
14. 3. 2022|
Z Ostravy mizí ekologická zátěž po rafinerii. Sanace za půl miliardy může trvat až patnáct let
V areálu po bývalé rafinerii Ostramo v ostravských Mariánských Horách pokračuje likvidace jedné z největších ekologických zátěží v Česku. Aktuálně demoluje těžká technika zchátralé budovy, následně se odtěží kontaminovaná zemina pod nimi. Co bude s lokalitou dál, zatím není jasné, areál patří soukromému vlastníkovi.
17. 2. 2022|
Bavorsko zpevní břehy řeky Reslavy, aby zabránilo splavování rtuti z bývalé chemičky do Česka
Bavorsko po naléhání Povodí Ohře začne zpevňovat břehy řeky Reslavy (Röslau), aby zabránilo splavování rtuti do Česka. Rtuť se do Ohře a následně do přehrady Skalka dostává už desítky let z okolí bývalé chemičky v Marktredwitz, a to i přes její rozsáhlou sanaci v 90. letech. Aktuálně do nádrže Skalka přitéká až patnáct kilogramů kovu ročně.
14. 10. 2021|
Nebezpečné chemikálie zmizely ze Lhenic. Bývalý sklad bude zázemím pro hasiče
Po čtvrt století se Lhenice na Prachaticku zbavily skládky s jedy, chemikáliemi a karcinogenními látkami. V polovině 90. let je tam začala navážet společnost, která je měla zbavit škodlivin. V místě plánuje městys zřídit zázemí například pro hasiče. Sanace vyšla na zhruba 63 milionů korun.
28. 4. 2021|
Poslanci navrhli přesuny uvnitř rozpočtu na příští rok za rekordních 279 miliard korun
Poslanci navrhli přesunout uvnitř připravovaného státního rozpočtu na příští rok 279 miliard korun, což je zhruba patnáct procent jeho výdajů. O všech těchto návrzích a o rozpočtu jako celku rozhodnou poslanci v  závěrečném čtení 16. prosince. Dolní komora ve středu mimo jiné také novelizovala hornickou legislativu a podpořila i vyšší daňové zvýhodnění dárců.
2. 12. 2020Aktualizováno2. 12. 2020, 20:36|
Zabezpečit skály a zabránit sesuvům. Stát dá letos na sanaci nestabilních míst 150 milionů korun
Od února do začátku dubna mohou obce žádat o dotaci na sanace svahů. Ministerstvo životního prostředí pro letošní rok připravilo 150 milionů korun. Problémy se zvětšujícími se prasklinami a padajícími kusy skal trápí mnohé české a moravské obce.
5. 3. 2020|
Zbavit půdu a vodu jedů. Průmyslový areál ve Šlapanicích jde k zemi
Čtyřletou sanaci staré ekologické zátěže areálu bývalé firmy ICEC zahájily Šlapanice na Brněnsku. Znečištění vzniklo v 30. letech při výrobě dehtové lepenky. Jedy, zejména fenoly, desítky let prosakovaly do podzemních vod a dostávaly se tak i mimo areál. Pětihektarová plocha by v budoucnu měla sloužit jako zeleň nebo parkoviště.
11. 12. 2019|
Nad Heřmanickou haldou se kromě dýmu vznášejí otazníky. Ostravská těžební chce zastavit sanaci
Ostravská těžební zvažuje ukončení prací na separační lince Heřmanické haldy. Její těžba je pro firmu neekonomická. Podle společnosti i proto, že je materiál, který je na odvalu uložen, nebezpečnější a více kontaminovaný. Státní podnik Diamo tvrdí, že firma složení haldy před zahájením prací znala. Sanace podle něj bude pokračovat.
23. 10. 2019|
Čištění Vrbětic od munice skončí do června. Pyrotechnikům zbývá nejtěžších 50 hektarů
Zásah policie ve Vlachovicích-Vrběticích na Zlínsku, kde v roce 2014 vybuchly dva sklady s municí, zřejmě skončí ve druhém čtvrtletí příštího roku. Policisté a pyrotechnici nadále pracují v okolí druhého vybuchlého skladu, od rozmetané munice jim zbývá vyčistit 48,5 hektaru pozemků.
16. 10. 2019|
Komín Strakáč půjde k zemi. Úředníci povolili demolici známé dominanty Vítkovic
Český báňský úřad zamítl odvolání aktivistů a povolil demolici známého komína Strakáče v takzvané Aglomeraci v Ostravě. Podle odpůrců jde o jeden z nejvýznamnějších cihlových komínů v republice, který se nachází nedaleko známých Dolních Vítkovic. Podle společnosti Vítkovice je naopak kontaminovaný a nebezpečný.
22. 7. 2019|
Vláda navrhuje, aby těžaři uhlí, plynu či ropy museli poslat peníze na sanace dříve. Podle firem to ohrozí pracovní místa
Vláda přijala novelu horního zákona, která má zajistit případné budoucí výdaje státu na odstraňování viditelných následků těžby, jako jsou třeba povrchové doly. Změna ale prošla v jiné podobě, než dojednal ministr průmyslu se zástupci Těžební unie. Firmy, které těží například uhlí, budou muset poslat peníze na vázaný účet už do poloviny roku 2022, o tři roky dříve, než se původně domluvili.
17. 6. 2019|han