TÉMA

Koupání

Hygienici zakázali koupání v Plumlovské přehradě, obsahuje hodně sinic

Hygienici dočasně zakázali koupání v Plumlovské přehradě u Prostějova, jelikož kvalita vody v nádrži se výrazně zhoršila a lidem hrozí akutní zdravotní potíže. ČTK informaci získala na úřední desce krajské hygienické stanice v Olomouci. Voda v Plumlově byla ještě v první polovině července čistá a označovaná stupněm jedna na pětibodové stupnici, poté se její kvalita začala rychle zhoršovat. Naposledy bylo koupání v Plumlovské přehradě zakázáno předloni v srpnu.
17. 8. 2023|

Přibývá přírodních koupališť se špatnou vodou. Ke znečištění přispívají srážky i sinice

Úplný zákaz koupaní je momentálně už v pěti rybnících a biotopech v Česku. Dalších jedenáct ploch bylo hygieniky označeno za nevhodné – koupání v nich se tak nedoporučuje dětem, těhotným nebo lidem s oslabenou imunitou. Jako nejčastější příčinu znečištění uvádí ministerstvo zdravotnictví zvýšené hodnoty ukazatele sinic a chlorofylu-a.
12. 8. 2023|

Pařížané se budou moci po sto letech koupat v Seině. Kvůli olympiádě město upravuje kanalizaci

Pařížská radnice se chystá na zrušení sto let starého zákazu koupání v Seině. Kvůli zastaralé kanalizaci se do vody dostávalo obrovské množství chemikálií a fekálních bakterií. Mohutné investice před blížící se olympiádou ale mají řeku vrátit plavcům.
25. 7. 2023|

Voda v přírodních koupalištích se ve vedru kazí. Leckde je nevhodná

Kvalita vody v rybnících a biotopech se v důsledku vysokých teplot zhoršuje. Návštěvníci se aktuálně nesmí koupat v přírodním koupališti v Trutnově, na Lhotce v Praze, v nádrži Orlík u veřejného tábořiště Podolsko, v rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku, v biotopu Bečva a ve Velkém rybníku na Karlovarsku. Nevhodný ke koupání je nově rybník Chmelař na Českolipsku, koupaliště Tanvald a jezírko Košutka v Plzni. Jako nejčastější důvod uvádí ministerstvo zdravotnictví překročení hodnoty ukazatele sinic a chlorofylu-a a překročení hodnot mikrobiologických ukazatelů. Kvalita vody se vzhledem k rostoucím teplotám a vegetační sezóně sinic může podle odborníka ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ) horšit i na dalších místech.
17. 7. 2023|

Vodní záchranná služba upozorňuje na nebezpečí při koupání. O tomto víkendu utonulo několik lidí

Nově spuštěná kampaň Vodní záchranné služby Českého červeného kříže má za cíl upozornit na nebezpečí hrozící při koupání a vodních sportech. Informační tabule instalovala spolu s Povodím Vltavy na Slapech, postupně budou přibývat u dalších hojně navštěvovaných vodních nádrží v Česku. Z informací záchranářů přitom vyplývá, že během končícího teplého víkendu utonuli v tuzemsku nejméně čtyři lidé, včetně pátku pět.
16. 7. 2023|

Plavci porušují zákaz koupání v pískovnách poblíž Chlumu u Třeboně. Kvalita vody se zhoršuje

Kvalita vody v pískovnách poblíž Chlumu u Třeboně se zhoršuje. V oblasti přitom slouží jako zdroj pitné vody. Jde také o těžební prostor, kde platí zákaz koupání. Turisté ho ale porušují – a tím se podílejí na znečištění jezera. Když přeje počasí, pláže jsou tam plné.
14. 7. 2023|

U vody už v létě zemřelo přes třicet lidí, záchranáři často spěchají k dětem

Je polovina prázdnin a záchranáři už zasahovali u stovky závažných případů tonutí. Přes třicet lidí zemřelo, další mají vážné následky. Více výjezdů než loni evidují v Jihomoravském nebo Královéhradeckém kraji, zejména k dětem. Mezi nejčastější příčiny patří přecenění sil, vdechnutí vody i alkohol.
30. 7. 2022|

Projekt na čistou vodu v brněnské přehradě bude pokračovat

Kvalita vody v Brněnské přehradě by se měla dál zlepšovat. Dohodli se na tom Jihomoravský kraj a město Brno. Společně budou dál pracovat na projektu, který zajišťuje čistou vodu už třináct let. Za tu dobu se podařilo omezit výskyt sinic a voda je vhodná ke koupání. A i díky tomu stoupla návštěvnost přehrady, která je oblíbeným cílem rekreace Brňanů.
20. 5. 2022|

Hasiči po dvou dnech uhasili požár uhříněvské haly. Řeší se možná kontaminace vody

Hasiči po téměř dvou dnech uhasili požár haly v Uhříněvsi. Dopoledne byla na místě ještě jedna jednotka, která vyhledávala a dohašovala skrytá ohniska. Hala s drogistickým zbožím začala hořet v neděli večer, plameny se hasičům podařilo dostat pod kontrolu zhruba po dvou hodinách. V Lítožnickém rybníce v pražské Dubči a v Říčanském potoce byl také kvůli možné kontaminaci vody vyhlášen zákaz koupání a rybolovu. Příčinu požáru, při kterém se lehce zranilo pět hasičů, zjišťují vyšetřovatelé. Odhadovaná škoda je 120 milionů korun.
27. 7. 2021Aktualizováno27. 7. 2021, 21:07|

Kypr, Rakousko či Řecko mají nejčistší vodu ke koupání v EU

Z výroční zprávy o vodách ke koupání vyplývá, že v roce 2020 splňovalo téměř 83 % evropských lokalit ke koupání ty nejpřísnější normy Evropské unie, které zajišťují výbornou kvalitu vody. Poslední posouzení, které vypracovala Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) ve spolupráci s Evropskou komisí, vychází z monitorování 22 276 lokalit v celé Evropě. Nejčistší vodu na koupání má ze zemí Evropské unie Kypr, za ním skončily Rakousko, Řecko a Malta.
2. 6. 2021|

30 let zpět: Monokiny jsou tady

Plavky monokiny se staly součástí letního šatníku mnohých žen. K dostání tehdy byly dva typy. Jak takové monokiny z roku 1990 vypadaly, představuje reportáž Aktualit.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
1. 8. 2020|

Voda je na většině míst před prodlouženým víkendem vhodná ke koupání. Přesto pozor na sinice

Voda ve většině přírodních koupališť a nádrží je na začátku prázdnin čistá a lidé se v nich mohou koupat bez obav z případných zdravotních problémů. Na některých místech si však mohou položit otázku, jestli jsou tam řasy nebo sinice? Zatímco řasy zdravému člověku neublíží, sinice můžou zdravotní problémy vyvolat.
3. 7. 2020|

V Česku se topí moc lidí. Záchranáři se je snaží varovat před často zbytečnými riziky

V posledních dnech se v Česku utopilo několik lidí – včetně jednoho dítěte. Právě na ty nejmenší se zaměřil projekt U vody bez nehody, na kterém spolupracují vodní záchranáři. Upozorňují ale, že pobyt ve vodě může být riskantní pro všechny.
28. 7. 2019|

Studénka má koupaliště bez chemie. Vodu čistí kořeny rostlin a miliony mikroorganismů

Ve Studénce na Novojičínsku otevřeli nové přírodní koupaliště, které funguje na principu takzvaného biotopu. Vodu tak nečistí chemikálie, ale kořeny rostlin a miliony mikroorganismů. Tamní rekreační areál byl kvůli špatnému technickému stavu zavřený dvanáct let, oprava stála přibližně třicet milionů korun.
3. 7. 2019|

Počasí láká k vodě. Na většině sledovaných míst je vhodná ke koupání

Voda ve většině rybníků a přírodních koupališť v Česku je vhodná ke koupání. Pouze na dvou místech hygienici koupání nedoporučují. Několik koupališť pak má zhoršenou kvalitu vody. Hygienici očekávají zhoršení s teplým počasím a nízkým výskytem srážek.
14. 6. 2019|