Voda v přírodních koupalištích se ve vedru kazí. Leckde je nevhodná

Kvalita vody v rybnících a biotopech se v důsledku vysokých teplot zhoršuje. Návštěvníci se aktuálně nesmí koupat v přírodním koupališti v Trutnově, na Lhotce v Praze, v nádrži Orlík u veřejného tábořiště Podolsko, v rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku, v biotopu Bečva a ve Velkém rybníku na Karlovarsku. Nevhodný ke koupání je nově rybník Chmelař na Českolipsku, koupaliště Tanvald a jezírko Košutka v Plzni. Jako nejčastější důvod uvádí ministerstvo zdravotnictví překročení hodnoty ukazatele sinic a chlorofylu-a a překročení hodnot mikrobiologických ukazatelů. Kvalita vody se vzhledem k rostoucím teplotám a vegetační sezóně sinic může podle odborníka ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ) horšit i na dalších místech.

Kvalitu vod kontrolují krajské hygienické stanice, a to na základě monitorovacího kalendáře. „Hygienik provádí na místě vizuální a senzorickou kontrolu vody, zda je voda čirá, nebo obsahuje například sinice, případně jiný druh viditelného znečištění. Následně se kvalita vody kontroluje i laboratorně. Některá zdravotní rizika, jako jsou například původci střevních infekcí, totiž nelze odhalit vizuálně, ale právě pouze laboratorní kontrolou,“ vysvětlil Petr Pumann z Oddělení hygieny vody Centra zdraví a životního prostředí SZÚ.

Současné zákazy, důvody a důsledky

Z důvodu překročení limitních hodnot ukazatele sinic a chlorofylu-a je zakázáno se koupat v Trutnově a na Podolsku, voda nevhodná ke koupání je z tohoto důvodu i v rybníku Chmelař. Další vodní plochy, které jsou označeny za nevhodné ke koupání – tedy koupaliště Tanvald a jezírko Košutka, mají zvýšené hodnoty mikrobiologických ukazatelů, stejně tak i biotop v Prostřední Bečvě, kde je koupání zakázáno úplně. Mezi další důvody patří výskyt původců cerkáriové dermatitidy, který je například na koupališti Lhotka a masivní výskyt sinic nebo vodního květu sinic – ty jsou důvodem zákazu koupání v rybníku Kachlička a ve Velkém rybníku.

Zákazy ke koupání vydávají krajské hygienické stanice v případě, kdy je voda nebezpečná a může způsobit akutní poškození zdraví. Následky mohou lidé zaznamenat v podobě vyrážky, svědění očí nebo třeba také bolesti hlavy a střevních potíží. V některých případech může dojít i k vážnějším jaterním problémům.

Situaci vod je nyní možné považovat za dobrou, ale s ohledem na vysoké teploty a další faktory se očekává, že bude kvalita horší stále na více místech. „S ohledem na to, že je vegetační sezóna sinic, lze na některých místech očekávat postupné zhoršení kvality vody,“ vysvětlil Pumann.