Přibývá přírodních koupališť se špatnou vodou. Ke znečištění přispívají srážky i sinice

Úplný zákaz koupaní je momentálně už v pěti rybnících a biotopech v Česku. Dalších jedenáct ploch bylo hygieniky označeno za nevhodné – koupání v nich se tak nedoporučuje dětem, těhotným nebo lidem s oslabenou imunitou. Jako nejčastější příčinu znečištění uvádí ministerstvo zdravotnictví zvýšené hodnoty ukazatele sinic a chlorofylu-a.

Koupaliště Trutnov, rybníky Kachlička a Rosnička, Velký a Stříbrný rybník. Místa, kde podle hygieniků může momentální stav vody vést až k poškození zdraví. Koupání je v nich tak zcela zakázáno – nejčastěji kvůli rozmnožení sinic.

Na dalších jedenácti místech neodpovídá kvalita vody hygienickým požadavkům. Koupání v ní tak může představovat zdravotní riziko. Jedná se o biotop Paseka a Laškov a vodní nádrž Plumlov v Olomouckém kraji, dále o pláž Červená Řečice, středisko Petračka při vodní nádrži Trnávka, Břevnickou nádrž a Velký Pařezitý rybník na Vysočině.

Ve Středočeském kraji je nevhodná kvalita vody v Jezeře Ostrá, v Plzeňském kraji ve středisku Radost na nádrži Hracholusky. Stejně tak je tomu u nádrže Čerťák u Nového Jičína a v rekreačním areálu Pahrbek Napajedla u Zlína. „Koupání nelze doporučit zejména dětem, těhotným ženám a lidem trpícím alergií a těm s oslabeným imunitním systémem,“ dodává k situaci ministerstvo zdravotnictví.

Míst se sinicemi nejspíš přibude, někde se situace zlepšila

Podle Petra Pumanna z oddělení hygieny vody Státního zdravotního ústavu (SZÚ) je stav vody v porovnání s loňským rokem lepší. Na přelomu prázdnin bylo v roce 2022 v kategoriích tři, čtyři a pět – tedy zhoršená kvalita vody, voda nevhodná ke koupání, voda nebezpečná ke koupání – přes šedesát lokalit. Letos jich je čtyřicet.

S pokračující vegetační sezonou ale podle něj bude pravděpodobně dále přibývat míst se sinicemi. Ty mohou způsobit například alergické reakce, ale i vážné otravy. „Pokud sinice netvoří vodní květ, není pravděpodobné, že po jednom vykoupání vznikne vážné onemocnění. U alergiků se však mohou vyskytnout přecitlivělé reakce, především různé kožní problémy, záněty a alergické reakce očí a spojivek,“ uvádí stránky SZÚ.

Deštivé počasí může podle Pumanna mít vliv také na fekální znečištění vod, protože dochází ke splachování znečištění do vody z kanalizace. „Fekální znečištění pochází především z komunálních odpadů – třeba městské kanalizace, odpadů ze zemědělství (hnůj) či potravinářského průmyslu (jatka), které nejsou dostatečně ošetřeny a zabezpečeny proti průniku do povrchových i podzemních vod,“ vyjmenoval. Přítomnost fekálních bakterií může u člověka vést ke střevním onemocněním.

Situace se v tomto týdnu naopak zlepšila na několika místech Česka. Přírodní koupaliště je tam tak znovu možné navštěvovat. „Na základě zlepšených parametrů kvality vody byl nyní odvolán zákaz koupání na lokalitách vodní nádrž Orlík – veřejné tábořiště Podolsko v Jihočeském kraji a vodní nádrži Skalka – ATC Podhoří v Karlovarském kraji. Dále je například opět možné koupání na biotopu Lhotka na území hlavního města Prahy, kde se na minimální úroveň snížilo riziko nákazy takzvanou cerkáriovou dermatitidou,“ dodal mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.