Na osmi místech platí zákaz koupání kvůli sinicím

Hygienici vyhlásili zákaz koupání už v osmi lokalitách napříč Českem, nově na koupališti Sedmihorky v Libereckém kraji. Dalších dvanáct koupacích ploch označili za nevhodné ke koupání. Nejčastější příčinou je podle ministerstva zdravotnictví (MZd) zvýšený výskyt sinic.

Na Vysočině jsou vyhlášeny hned dva zákazy koupání. K rybníku Ředkovec přibyla městská pláž Červená Řečice na břehu vodní nádrže Trnávka. Zákaz koupání z důvodu přemnožení sinic platí i jinde – v rybníku Dlouhý u Lanškrouna, ve vodní nádrži Plumlov u Prostějova, na koupališti Šeberák v Praze, v Pahrbku u Napajedel a ve Velkém rybníku v Karlovarském kraji.

Ve všech těchto lokalitách je voda podle hygieniků nebezpečná a koupání v ní může vést až k akutnímu poškození zdraví. Ke zlepšení od minulého měření a zrušení zákazu koupání došlo naopak ve vodní nádrži Sedlice na Vysočině.

Zákaz koupání vyhlásili hygienici nově na koupališti Sedmihorky v Libereckém kraji. „Je to z důvodu vyššího výskytu sinic. Zákaz začal platit dnes (v pátek, pozn. red.), doufáme, že se to v druhé půlce prázdnin zlepší. Záležet bude na objemu srážek a na teplotách. V minulých letech u nás můžeme pozorovat, že se situace zlepšovala v druhé půli srpna,“ popsal pro ČT Josef Bém z vedení autokempu Sedmihorky.

Koupání s rizikem

Na dalších dvanácti místech kvalita vody neodpovídá hygienickým požadavkům. Koupání v ní představuje pro lidi zdravotní riziko a nedoporučuje se.

Hygienici v Moravskoslezském kraji hlásí špatnou kvalitu vody ve vodní nádrži Brušperk I a dále poté v lokalitách vodní nádrže (VN) Olešná – Místek i Palkovice a VN Žermanice. V Jihočeském kraji neodpovídá hygienickým požadavkům voda na veřejném tábořišti Podolsko vodní nádrže Orlík, dále v rybníku Hejtman a na pláži Lipna nad Vltavou u vodní nádrže Lipno. Vyšší výskyt sinic byl naměřen také v dalších krajích. V Hamerském jezeru v Libereckém kraji, jezeru Ostrá na Nymbursku, rybníku Kachlička u Humpolce nebo přírodním biotopu Modrá ve Zlínském kraji. Nedoporučuje se koupání ani na koupališti Džbán v Praze.

„Sinice obsahují látky, které způsobují alergie. U člověka podle toho, jak je citlivý a jak dlouho ve vodě pobývá, se mohou objevit vyrážky, zarudlé oči, rýma,“ upozorňuje na webu Státní zdravotní ústav (SZÚ). Podle něj sinice také mohou produkovat různé toxiny, které po nechtěném požití způsobují například zažívací problémy nebo bolesti hlavy. V některých případech mohou způsobit i vážnější jaterní problémy.

Riziko těchto zdravotních následků se zvyšuje s délkou pobytu ve vodě, opakovaným koupáním a množstvím sinic ve vodě. Vyššímu riziku jsou vystavené děti, které při pobytu ve vodě nechtěně vypijí více vody než dospělí, a jejich hmotnost je navíc nižší.

SZÚ radí vyhnout se zejména koupání ve vodě obsahující takzvaný vodní květ sinic. Po každém koupání ve vodě obsahující sinice také ústav doporučuje osprchovat se čistou vodou a nebýt ve znečištěné vodě déle než deset minut. Zjistit, zda jsou ve vodě sinice, lze s pomocí obyčejné plastové lahve. Stačí ji naplnit vodou a nechat dvacet minut stát na světle. Pokud se u hladiny vytvoří zelený kroužek a zbytek vody zůstane čirý, jedná se pravděpodobně právě o sinice.