TÉMA

Interfax

Literární velikán, neúnavný obhájce práva na beletrii, vzpomíná svět na Kunderu

Světová média v rozsáhlých textech vzpomínají na českého spisovatele Milana Kunderu, který žil od roku 1975 ve Francii, kde v úterý ve věku 94 let zemřel. Le Monde ho označuje za „romanopisce existence“ s důrazem na odpor ke slovu spisovatel. Deník Libération píše o Kunderově „nekonečné svobodě psaní“ a připomíná jeho vztah k pražskému rodákovi Franzi Kafkovi. Deník Le Figaro o Kunderově tvorbě píše, že překonala ideologické i filozofické rozpory. O úmrtí literáta informují všechny velké světové agentury.
12. 7. 2023Aktualizováno12. 7. 2023, 22:26|

Ruští vyšetřovatelé obvinili zadrženého novináře ze špionáže

Ruští vyšetřovatelé obvinili novináře amerického listu The Wall Street Journal (WSJ) Evana Gershkoviche ze špionáže. S odvoláním na svůj zdroj to uvedla agentura Interfax. Novinář podle agentury TASS veškerá obvinění kategoricky odmítl a uvedl, že se v zemi zabýval pouze novinářskou činností.
7. 4. 2023Aktualizováno7. 4. 2023, 20:27|

Ukrajina má podle západních odhadů velké ztráty a nedostatek zkušených vojáků, Kyjev to popírá

Ukrajinská armáda se před dlouho očekávanou protiofenzivou potýká s nedostatkem zkušených vojáků, což je důsledek velkých bojových ztrát. S odkazem na západní představitele to uvádějí web či list The Washington Post (WP) s tím, že Ukrajina přišla od začátku ruské plnohodnotné ruské invaze loni v únoru více než o sto tisíc vojáků, počítaje padlé i raněné. Kyjev popřel, že by měl tak vysoké ztráty, a odmítl spekulace o možné nepřipravenosti na jarní protiútok.
21. 3. 2023|

Zemřela Inna Čurikovová. Proslavila se jako Marfuša v Mrazíkovi

Ve věku 80 let zemřela filmová a divadelní herečka Inna Čurikovová, řekl agentuře Interfax Mark Varšaver, ředitel divadla Lenkom Marka Zacharova. Proslavila se mimo jiné rolí Marfuši v pohádce Mrazík.
14. 1. 2023Aktualizováno14. 1. 2023, 15:03|

Putin odmítl jednání s Bidenem. V hovoru se Scholzem obvinil Západ z mnoha údajných křivd

Moskva odmítá provést kroky, kterými americký prezident Joe Biden podmínil jednání se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, informoval v pátek podle agentury Interfax Kreml. Biden ve čtvrtek sdělil, že by s Putinem hovořil jen tehdy, pokud by šéf Kremlu prokázal úmysl válku na Ukrajině ukončit. Ruský prezident naopak hovořil s německým kancléřem. Tomu popsal, za co všechno v jeho očích může Západ.
2. 12. 2022|

Rusové se intenzivně připravují na obranu Chersonu. Ustupují jenom na oko, míní Kyjev

Zatímco se ukrajinské jednotky blíží ke strategickému městu Cherson na jihu země, ruské síly, které město ovládají od začátku letošní invaze, posilují své obranné pozice, přestože se odvážením místních obyvatel snaží vytvořit iluzi o svém ústupu, myslí si šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov i analytici z amerického Institutu pro studium války (ISW).
25. 10. 2022|

Ruský vojenský letoun narazil do obytné budovy v Irkutsku, zahynuli dva piloti

Ruský vojenský letoun narazil do dvoupatrové obytné budovy v sibiřském městě Irkutsk, uvedl na Twitteru oblastní gubernátor Igor Kobzev. Dodal, že je na místě nehody a zatím nemá žádné informace o případných obětech. Agentura Interfax následně s odvoláním na úřady informovala, že zahynuli oba piloti.
23. 10. 2022Aktualizováno23. 10. 2022, 15:04|

Na hranici mezi Kyrgyzstánem a Tádžikistánem vypukly přestřelky, píše Interfax

Na hranici mezi Kyrgyzstánem a Tádžikistánem v noci na středu propukly přestřelky, informovala agentura Interfax. Pohraniční stráže obou zemí se navzájem viní z palby z minometů a dalších zbraní, ohlášeny byly dosud nejméně dvě oběti a několik zraněných.
14. 9. 2022Aktualizováno14. 9. 2022, 16:37|

Na Donbasu pokračují boje, ruská vojska ostřelovala i severoukrajinské město Sumy

Na východě Ukrajiny pokračují tvrdé boje, ostřelování ruskými raketami se však v noci na čtvrtek nevyhnulo ani severoukrajinskému městu Sumy, ačkoli Sumská oblast byla už v dubnu osvobozena od ruských jednotek. Šéf oblasti Dmytro Žyvyckyj napsal, že rakety dopadly na sumské předměstí Sad, čtyři lidé kvůli nim zemřeli a šest jich bylo zraněno.
16. 6. 2022Aktualizováno16. 6. 2022, 23:54|

Rusko vyměnilo se Spojenými státy uvězněného bývalého mariňáka Reeda za pilota Jarošenka

Moskva a Washington ve středu oznámily výměnu Američana Trevora Reeda vězněného v Rusku za ruského pilota Konstantina Jarošenka, kterého před lety v USA odsoudili za zapojení do obchodu s kokainem. Obě strany uvedly, že vydání vězňů je výsledkem dlouhého vyjednávání, přičemž představitelé americké vlády médiím sdělili, že věc nic nemění na stavu americko-ruských vztahů. Americký prezident Joe Biden řekl, že příprava výměny si vyžádala „těžká rozhodnutí“.
27. 4. 2022Aktualizováno28. 4. 2022, 00:39|

Rakouský kancléř Nehammer v pondělí odjede do Moskvy. Setká se tam s Putinem

Rakouský kancléř Karl Nehammer v pondělí odcestuje do Moskvy na setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, oznámil mluvčí rakouské vlády. Plánovaná schůzka je prvním moskevským setkáním mezi lídrem z Evropské unie a Putinem od 24. února, kdy Rusko napadlo Ukrajinu, píše agentura AFP. Nehammer podle mluvčího před cestou informoval kolegy v EU i ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, se kterým v sobotu jednal v Kyjevě.
10. 4. 2022Aktualizováno10. 4. 2022, 18:49|

Tokajev dovolil vojsku a policii střílet bez varování na kazašské demonstranty, vyjednávat nehodlá

Autoritářský prezident Kazachstánu Kasym-Žomart Tokajev dovolil policii a vojsku střílet bez varování, aby skoncovaly s nynějšími nepokoji v zemi. V televizním vystoupení také prohlásil, že nebude vyjednávat s účastníky protestů, které označil za zločince, vrahy, teroristy a bandity. V centru Almaty pokračuje střelba, mrtví leží na ulicích. Některá místní média uvádějí, že zemi údajně opustil bývalý vládce Nursultan Nazarbajev. K situaci se vyjadřují také někteří světoví státníci.
7. 1. 2022Aktualizováno7. 1. 2022, 23:59|

Vynucené přistání letadla s novinářem Pratasevičem řídila KGB, vypověděl podle NYT přeběhlík

Polské úřady získaly podle listu The New York Times (NYT) důležité svědectví ohledně vynuceného přistání letadla Ryanairu v Minsku letos v květnu. Poskytl ho běloruský dispečer, který stroj s opozičním novinářem Ramanem Pratasevičem na palubě k přistání přiměl. Dispečer později utekl do Polska a tamním vyšetřovatelům vypověděl, že celou operaci řídil důstojník běloruské tajné služby KGB, uvedl list NYT na svém webu. Běloruské úřady odmítly tvrzení amerického deníku jako dezinformaci.
9. 12. 2021Aktualizováno9. 12. 2021, 17:30|

Ruská média vyzvala Putina, aby ukončil pronásledování novinářů

Několik ruských opozičních médií adresovalo prezidentovi Vladimiru Putinovi a dalším nejvyšším ruským představitelům otevřený dopis s žádostí, aby skončilo pronásledování nezávislé žurnalistiky a novinářů kritických k vládě. V Rusku muselo v posledních měsících několik médií ukončit činnost nebo bylo označeno za takzvané zahraniční agenty, což pro ně znamená značná administrativní omezení a hrozbu vysokých pokut. Někteří novináři čelí trestnímu stíhání.
27. 8. 2021|

Sobolová podle některých médií přes zákaz odjela z Ruska

Ljubov Sobolová, která je blízkou spolupracovnicí vězněného opozičního politika Alexeje Navalného, odcestovala podle nejmenovaných zdrojů ruské televize REN a agentury Interfax z Ruska. Informaci potvrdil i editor stanice Echo Moskvy. Aktivistka prý odlétla do Istanbulu, a to navzdory soudnímu zákazu opustit Moskvu a přilehlou Moskevskou oblast.
8. 8. 2021|

Pochod za práva LGBT v gruzínském Tbilisi zhatili odpůrci. Vnikli do kanceláří organizátorů a napadli novináře

Organizátoři pondělního pochodu hrdosti sexuálních menšin v Tbilisi akci kvůli násilnostem odvolali. Skupiny oponentů totiž napadly a vyplenily jejich kancelář. Podle serveru Gruzia Online agresivní účastníci shromáždění proti homosexuálům v centru hlavního města fyzicky napadli asi dvě desítky novinářů a kameramanů a poškodili i televizní a rozhlasovou techniku.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 20:51|

Rusko zaregistrovalo vakcínu Sputnik Light, podává se v jedné dávce

Ruské ministerstvo zdravotnictví zaregistrovalo vakcínu Sputnik Light proti covidu-19, která se podává v jedné dávce. Ruský fond přímých investic (RDIF), který o tom informoval, uvedl, že očkovací látka má účinnost 79,4 procenta a při jejím podání nebyly zaznamenány vážné vedlejší účinky. Třetí fáze klinických testů s účastí 7000 lidí ale ještě není u konce, vyplývá ze zveřejněného prohlášení.
7. 5. 2021|

Lékaři chtějí po Navalném, aby ukončil hladovku, než bude pozdě

Lékaři ruského opozičního lídra Alexeje Navalného, kteří mu na svobodě poskytovali zdravotní péči, vyzvali uvězněného politického aktivistu, aby ukončil protestní hladovku. Podle nich by to měl udělat v zájmu zachování svého zdraví. Lékaři také vyzvali úřady k umožnění opozičníkova převozu z vězeňské do civilní nemocnice v Moskvě. Ruská ombudsmanka Taťjana Moskalkovová ve čtvrtek však uvedla, že lékařská péče ve vězeňském zařízení odpovídá mezinárodním standardům, napsala agentura Interfax.
22. 4. 2021|

Rusko oznámilo, že začalo stavět vlastní kosmickou stanici

Rusko zahájilo budování vlastní orbitální stanice. Oznámil to šéf ruské kosmické agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin, který informoval, že první modul tohoto budoucího vesmírného komplexu by měl být připraven k vypuštění na oběžnou dráhu v roce 2025.
21. 4. 2021|

Navalný trpí silnými bolestmi, řekla jeho advokátka. Podle vězeňské správy je stav opozičníka „uspokojivý“

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj se nachází v „krajně neutěšeném“ zdravotním stavu, řekla jeho advokátka Olga Michajlovová nezávislé televizi Dožď poté, co se směla s uvězněným opozičníkem sejít. Věznice v Pokrovu ve Vladimirské oblasti předtím oznámila, že zdravotní stav opozičního předáka je uspokojivý. Reagovala tak na středeční oznámení jeho advokátů, kteří předtím nemohli Navalného navštívit.
25. 3. 2021Aktualizováno25. 3. 2021, 16:49|

Běloruský soud poslal do vězení novinářku za článek o smrti aktivisty Bandarenky

Běloruský soud poslal novinářku opozičního serveru Tut.by Kacjarynu Barysevičovou na šest měsíců do vězení za vyzrazení lékařského tajemství. Novinářka zveřejnila informace z lékařské zprávy týkající se aktivisty Ramana Bandarenky, který zemřel po surovém zbití neznámými muži, jež podle opozice patřili k bezpečnostním složkám režimu. Údaje v lékařské zprávě vyvracejí oficiální verzi vyšetřovatelů. Soud v případu potrestal také lékaře záchranné služby Arcjoma Sarokina, který novinářce zprávu poskytl. Udělil mu dvouletý podmíněný trest.
2. 3. 2021Aktualizováno2. 3. 2021, 21:35|

Arménský premiér je ochoten svolit k volbám. Chce, aby opozice podpořila změny v ústavě

Arménský premiér Nikol Pašinjan v pondělí před svými přívrženci vyjádřil ochotu uspořádat předčasné parlamentní volby, pokud opozice podpoří jeho návrh změn v ústavě, které by znamenaly přechod Arménie od parlamentního k poloprezidentskému systému vládnutí. Návrh by měli schválit voliči na podzim v referendu.
1. 3. 2021Aktualizováno1. 3. 2021, 21:27|

Ruská policie podnikla další razii v Navalného štábu, politik je opět před soudem

Ruští policisté v noci na pátek prohledávali moskevský štáb uvězněného opozičního vůdce Alexeje Navalného. Podle politikova týmu bylo důvodem razie údajné podezření z tisku pornografie, což štáb odmítl. Navalnyj je v pátek opět u soudu, tentokrát v případu údajné urážky válečného veterána.
12. 2. 2021Aktualizováno12. 2. 2021, 15:26|

Šéf unijní diplomacie vyrazí do Moskvy a vyzve k propuštění Navalného

Přes naléhání řady států Evropské unie se ministři zahraničí členských zemí neshodli na potrestání ruských činitelů odpovědných za uvěznění opozičního vůdce Alexeje Navalného. ČTK to sdělil diplomatický zdroj. Některé země chtěly dát přednost jednání s ruským vedením, šéf unijní diplomacie Josep Borrell proto vyrazí začátkem února do Moskvy apelovat na propuštění Navalného.
25. 1. 2021Aktualizováno25. 1. 2021, 21:30|