Lékaři chtějí po Navalném, aby ukončil hladovku, než bude pozdě

Lékaři ruského opozičního lídra Alexeje Navalného, kteří mu na svobodě poskytovali zdravotní péči, vyzvali uvězněného politického aktivistu, aby ukončil protestní hladovku. Podle nich by to měl udělat v zájmu zachování svého zdraví. Lékaři také vyzvali úřady k umožnění opozičníkova převozu z vězeňské do civilní nemocnice v Moskvě. Ruská ombudsmanka Taťjana Moskalkovová ve čtvrtek však uvedla, že lékařská péče ve vězeňském zařízení odpovídá mezinárodním standardům, napsala agentura Interfax.

Vězněný Navalnyj drží hladovku již 23 dní. Chce pomocí ní docílit toho, aby k němu byli puštěni kromě vězeňských zdravotníků také lékaři zvenčí. „Pokud bude hladovka pokračovat, dokonce i po velmi krátkou dobu, bohužel brzy jednoduše nebudeme mít koho léčit. Naším hlavním úkolem je ochránit život a zdraví našeho pacienta,“ napsali lékaři. Jejich výzvu zveřejnil ruský opoziční zpravodajský portál Mediazona.

K otevřenému dopisu se připojila také šéfka ruských lékařských odborů a Navalného lékařka Anastasija Vasiljevová. „Opravdu doufáme, že Alexej v pátek hladovku ukončí,“ sdělila agentuře Reuters.

Lékaři požádali, aby jim byl k Navalnému umožněn přístup a vyzvali k jeho převozu do jedné z moskevských nemocnic. V ní mu podle autorů výzvy může být zajištěna odpovídající péče s přihlédnutím ke skutečnosti, že jeho nervová soustava dříve utrpěla při otravě bojovou látkou.

Pracovníci věznice musí celu navštěvovat v noci, tvrdí ombudsmanka

Ombudsmanka Moskalkovová nicméně zdůraznila, že lékařská péče i podmínky, v nichž se opozičník nachází, jsou v souladu se standardy. „V noci je Navalnému, stejně jako i jiným vězňům, umožněno osm hodin nepřetržitého spánku,“ uvedla obhájkyně lidských práv.

Moskalkovová upřesnila, že pracovníci zařízení mají povinnost místnost vězně navštěvovat, a to i v noci, záměrně však Navalného nebudí. Známý kritik Kremlu si totiž dříve stěžoval, že ho ve vězení budí až osmkrát za noc. Kromě toho uvedl, že má silné bolesti zad a jedné nohy.

Loni na podzim se Navalnyj léčil v Německu z otravy. Podle západních laboratoří ji způsobila nervově paralytická látka ze skupiny novičok, což potvrdila Organizace pro zákaz chemických zbraní. Navalnyj připisuje útok tajné službě FSB a tvrdí, že za ním stojí ruský prezident Vladimir Putin.

Moskva to popírá, vyšetřit otravu ale odmítá. V lednu byl bezprostředně po návratu z Německa opoziční představitel zadržen. V únoru mu pak ruský soud změnil dříve uložený podmíněný trest za zpronevěru na nepodmíněný a poslal ho zhruba na 2,5 roku za mříže.

Západní výzvy k osvobození Navalného a vyšetření otravy Moskva odmítá jako vměšování do vnitřních záležitostí Ruska. Ve středu demonstrovali na jeho podporu tisíce lidí v Moskvě, Petrohradě i dalších městech.

obrázek
Zdroj: ČT24