TÉMA

Stomatologie

Zubařů je v Česku dost, tvrdí Šmucler. Placená náhrada amalgámu ale může podle něj ordinace ohrozit

Problém s nedostatkem zubních lékařů je podle prezidenta České stomatologické komory Romana Šmuclera jen problém pojišťoven. V rozhovoru pro Českou televizi prohlásil, že nedokážou zprostředkovat kontakt mezi pacientem a zubařem. On je přesvědčen, že zubních lékařů je v republice dost a většina podle něj nabírá pacienty. Za ohrožení budoucnosti některých ordinací však považuje návrh, podle kterého by po zákazu amalgámových výplní byly již všechny plomby alespoň zčásti placené pacientem. Rozhovor se Šmuclerem vedl Jakub Pacner.
14. 3. 2024|

Zubaři z třetích zemí by mohli v Česku začít rychle pracovat pod dohledem kolegy. Vláda je ale zdrženlivá

Bez jasného postoje vlády jde do Poslanecké sněmovny senátní návrh, který by mohl usnadnit zubním lékařům z třetích zemí začít pracovat v Česku. Že ministři zaujali neutrální stanovisko, oznámil mluvčí KDU-ČSL Simon Dytrych. Pravidla, která chtějí prosadit autoři zákona, se nelíbí České stomatologické komoře, její prezident hodlá novelu v případě přijetí napadnout u soudů.
17. 1. 2024|

Problémy pardubické lékařské pohotovosti zatěžují Hradec

Problémy se zajištěním lékařské pohotovosti řeší krajská nemocnice v Pardubicích. Stomatologové si řekli skoro o dvojnásobek peněz, než je kraj ochotný zaplatit. A pro pohotovosti pro děti a dospělé zase nemocnice nesehnala dost lékařů – většinu lednových dnů se neordinuje.
9. 1. 2024|

Nechtějí si trhat zuby sami nebo čekat roky na termín. Část Britů tak létá za stomatologem do zahraničí

Úroveň kolísavé stomatologické péče na britských ostrovech je svým způsobem proslulá po dlouhá desetiletí. I v současnosti miliony Britů marně čekají na kvalitní a dostupné zubní ošetření. Devadesát procent ordinací Státní zdravotnické služby nepřijímá nové pacienty. Soukromé kliniky si pak účtují horentní sumy. Někteří pacienti proto vyrážejí za stomatologickým ošetřením do zahraničí.
12. 12. 2023|

Hlásily se čtyři stovky, dostalo se dvacet. Ostravská univerzita přivítala první studenty zubařství

Na Lékařské fakultě Ostravské univerzity začala výuka studentů nového oboru stomatologie. Akreditaci fakulta získala teprve na začátku září, usilovala o ni dva a půl roku. Zájem o studium byl velký. Přihlásily se přes čtyři stovky lidí, fakulta jich ale mohla přijmout jen dvacet.
23. 10. 2023|

Ostravská lékařská fakulta získala akreditaci na program zubního lékařství. Otevře ho ještě letos

Rada Národního akreditačního úřadu (NAÚ) pro vysoké školství udělila akreditaci Lékařské fakultě Ostravské univerzity na studijní program Zubní lékařství. Akreditace je na dobu tří let. Na sociální síti X to uvedl předseda Národního akreditačního úřadu (NAÚ) Robert Plaga. Fakulta zahájí výuku ještě letos na podzim. Do prvního ročníku chce přijmout 20 studentů.
7. 9. 2023Aktualizováno7. 9. 2023, 13:37|

V době dovolených zubařů je těžké ošetřit na západě Čech bolavý zub. Jeden kraj nemá pohotovost vůbec, druhý jedinou

Zubaři na západě Čech si vybírají dovolené. V lokalitách, kde je i dlouhodobě problém sehnat někoho, kdo ošetří bolavý zub, to znamená, že ještě více lidí musí na pohotovost. Jenomže v Karlovarském kraji žádná celotýdenní není a v Plzeňském kraji je jediná.
8. 7. 2023|

Karlovarský kraj chystá v Lokti zubní kliniku. Stomatologické komoře se nelíbí zapojení firmy

Zřízením nové stomatologické kliniky v Lokti chce Karlovarský kraj vyřešit kolabující provoz zubních pohotovostí. Ten je důsledkem celkového palčivého nedostatku zubařů v regionu. V současnosti fungují pohotovosti většinou jen o víkendech a svátcích a doktoři, kteří na nich slouží, teď požadují vyšší hodinovou sazbu. Sami stomatologové ale považují projekt za problematický kvůli roli firmy, kterou kraj jeho přípravou pověřil.
31. 5. 2023|

Frýdek-Místek chce dát na odměny lékařů na zubní pohotovosti milion korun, kraj nesouhlasí

Frýdek-Místek chce investovat až jeden milion korun do otevření nové zubní pohotovosti. Peníze by měly jít přímo z rozpočtu města, a to na příspěvky pro lékaře. Výši dotace ale kritizuje Moravskoslezský kraj. Obává se, že by způsobila problémy dalším ordinacím a nemocnicím a že by i ostatní zdravotníci požadovali vyšší odměny za služby na pohotovostech.
10. 1. 2023|

Dětská zubní pohotovost v Praze omezuje péči. Děláme akutní případy, ostatní musí řešit běžní zubaři, říká šéf Motola

Jediná dětská zubní pohotovost v Praze, která je v Nemocnici Motol, razantně omezuje svůj provoz. Podle vedení nemocnice je zubařů málo a jsou přetížení. Do motolské nemocnice totiž jezdí denně stovky pacientů, a to nejen z Prahy a okolí, ale i z ostatních krajů. Vedení Prahy rozhodnutí nemocnice překvapilo, primátor Zdeněk Hřib (Piráti) tak chce situaci řešit s ministerstvem zdravotnictví.
3. 1. 2023|

Zkažené zuby by brzy mohli operovat malí roboti, testy v laboratoři byly úspěšné

Moderní technologie rychle mění zubní péči. Ve Spojených státech vědci testují systém, který by mohl pronikat i do těch nejhůře dostupných míst v ústní dutině.
17. 8. 2022|

Ostravská lékařská fakulta po prázdninách neotevře obor stomatologie. Stále nezískala akreditaci

Lékařská fakulta Ostravské univerzity v září neotevře obor stomatologie. Zatím ho nemá akreditovaný, přestože žádost poslala začátkem roku. Škola z toho viní i stomatologickou komoru. Ta namítá, že dala jasná doporučení, co je k otevření nového oboru potřeba, a nabídla i pomoc.
29. 6. 2022|

Implantát s korunkou stojí až třicet tisíc korun. Ceny u zubařů rostou

Za stomatologickou péči pacienti zaplatí více. Za poslední půlrok zdražily hlavně protetické výrobky, tedy zubní korunky, můstky nebo snímací náhrady. Od ledna se totiž změnil sazebník pro zubní techniky. Po zhruba třiceti letech zohlednil nové materiály i využívané metody, což se promítlo i do kalkulací cen. Někteří zubaři navíc říkají, že kvůli vysoké inflaci budou muset zdražovat dál.
27. 6. 2022|

Přerov láká zubaře. Nabízí dvě stě tisíc na vybavení ordinace nebo nájem

Dotací dvě stě tisíc korun chce přerovská radnice podpořit zubaře, který si ve městě otevře novou ordinaci. Důvodem tohoto kroku je jejich akutní nedostatek. Vedení města doufá, že tímto krokem je do Přerova naláká, a to ať už se rozhodne pro novou praxi nebo převezme zavedenou ordinaci po jiném lékaři. Dotaci může nový zubní lékař využít na nové prostory i vybavení ordinace, uvedla mluvčí radnice Lenka Chalupová. Podobnou cestou se nedávno město vydalo i kvůli praktickému lékaři.
27. 5. 2022|

30 let zpět: Zájem zubařů o soukromé praxe

V Praze se konala valná hromada zubních lékařů, kteří měli zájem o provozování soukromé praxe. Navzdory nepřipravenosti vzniku privátního sektoru o tom uvažovalo šedesát až osmdesát procent stomatologů. Jelikož ministerstvo zdravotnictví uplatňovalo zdržovací taktiku a neumělo se dohodnout na postupech, Česká stomatologická komora žádala o jmenování zmocněnce, který by převzal zodpovědnost za postup započaté transformace.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
25. 4. 2022|

Válek chce podpořit studium zdravotních sester penězi. Snaží se také zjistit, proč jich je nedostatek

Ministerstvo zdravotnictví chce finančně podpořit vzdělávání zdravotních sester podobně jako dříve všeobecných lékařů. V horizontu dvou nebo tří let by jich mělo studovat víc. Ministr Vlastimil Válek (TOP 09) to řekl při návštěvě 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy k otevření nového bakalářského studijního oboru na zdravotní sestry. V současné době je ve zdravotnictví asi 80 tisíc celých pracovních úvazků zdravotních sester, kolem 2500 jich chybí.
17. 2. 2022|

Zdravotní pojišťovny začaly lékařům proplácet nové materiály, ocení to třeba pacienti zubních ordinací

U lékařů se začaly projevovat změny v hrazení zdravotní péče pojišťovnami. Ty od začátku roku proplácejí třeba kvalitnější zubní náhrady a korunky. Rozšiřuje se také rozsah nepovinného očkování, které mají lidé plně hrazené. Umožnila to novela zákona. Úprava se má vyrovnat s moderními postupy v péči o pacienty a více je zpřístupnit.
26. 1. 2022|

Na Jindřichohradecku chybí zubaři, zatím nepomohla ani milionová dotace

V Jindřichově Hradci jsou dlouhodobě tisíce pacientů bez zubaře. Nezabrala zatím ani finanční motivace, která by novým dentistům pomohla se zařízením ordinace. Podobná pobídka se naopak osvědčila jinde. Usnadnila vyřešit personální krizi v dětské psychiatrické nemocnici v Opařanech.
11. 1. 2022|

Odměňování zubařů za registraci nových pacientů má zlepšit dostupnost stomatologické péče

Zdravotní pojišťovny začínají zubaře odměňovat za registraci nových pacientů nebo provádění preventivních prohlídek. Snaží se tak zlepšit dostupnost stomatologické péče v situaci, kdy zubařů sice není akutní nedostatek, ale část z nich s pojišťovnami nespolupracuje a u zbytku existují republikové rozdíly.
1. 9. 2021|

Ostravská fakultní nemocnice otevřela stomatologii, má pomoci s nedostatkem zubařů

Fakultní nemocnice Ostrava otevřela samostatné oddělení zubního lékařství. Sloužit bude pacientům, kteří budou během léčby potřebovat stomatologické ošetření, věnovat se budou i těm s handicapem. Zázemí také poslouží Ostravské univerzitě. Škola usiluje o otevření oboru zubního lékařství, který má do Moravskoslezského kraje přivést chybějící zubaře.
20. 8. 2021|