TÉMA

Letecká doprava

Tchaj-wan zasáhlo nejsilnější zemětřesení za pětadvacet let, devět lidí zemřelo

U východního pobřeží Tchaj-wanu ve středu udeřilo silné zemětřesení, které zasáhlo celý ostrov a poničilo řadu budov. Tchajwanské úřady hovoří o nejsilnějším zemětřesení za pětadvacet let, v jehož důsledku zemřelo nejméně devět lidí a více než tisíc jich utrpělo zranění. Japonské úřady po několika hodinách zrušily varování před vlnou tsunami, na jejíž příchod se chystalo pobřeží malých ostrovů na jihu země.
3. 4. 2024Aktualizováno3. 4. 2024, 21:11|

Bulharsko a Rumunsko vstoupily do Schengenu

Bulharsko a Rumunsko vstoupily do schengenského prostoru. Po třinácti letech čekání zatím končí kontroly na vzdušných a námořních hranicích s ostatními členskými zeměmi, pozemní kontroly kvůli vetu Rakouska, které se bojí přílivu žadatelů o azyl, zůstávají. To znepokojuje řidiče kamionů, upozornila agentura AFP.
31. 3. 2024Aktualizováno31. 3. 2024, 11:42|

Stávka zaměstnanců Lufthansy ovlivňuje i spoje s Českem

Na pěti německých letištích odstartovala stávka pozemního personálu společnosti Lufthansa. Potrvá do čtvrtečního rána a podle aerolinek se zřejmě dotkne zhruba sto tisíc cestujících. Zaměstnanci stávkují na letištích ve Frankfurtu nad Mohanem a v Mnichově, což jsou důležité tranzitní uzly, a také v Berlíně, Düsseldorfu a Hamburku. Zrušeny jsou i některé spoje s Prahou.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 14:29|

V Německu zrušili stovky letů kvůli přívalům sněhu a ledovce, doprava kolabuje i v Norsku

Sněžení a ledovka komplikují dopravu napříč Evropou. Několik velkých letišť v Německu preventivně zrušilo stovky letů a na některých místech zůstanou zavřené i školy. Meteorologové navíc varovali, že v západní a severní části země by mohlo během 24 hodin napadnout dalších 15 až 35 centimetrů sněhu. Kvůli rozmarům počasí byl pozastaven provoz také na mezinárodním letišti Gardermoen v Oslu a problémy v dopravě hlásí také jih Švédska a Dánsko.
17. 1. 2024Aktualizováno17. 1. 2024, 17:10|

Láva z islandské sopky dosáhla města Grindavík, shořelo několik domů

Na Islandu začala druhá sopečná erupce za necelý měsíc. Láva opět proudí ze země na poloostrově Reykjanes na jihozápadě Islandu. Poblíž pobřežního města Grindavík, které bylo přes noc kompletně evakuováno, se odpoledne otevřela čerstvá puklina a láva již dosáhla města, několik domů na jeho okraji se ocitlo v plamenech.
14. 1. 2024Aktualizováno14. 1. 2024, 23:37|

Boeingy 737 MAX 9 stahují po nehodě s dírou v trupu i další aerolinky, hlavně v USA

Letouny typu Boeing 737 MAX 9 budou po páteční nehodě, kdy se jednomu ze strojů ve Spojených státech za letu vytrhla část trupu s oknem, pod drobnohledem. Americké úřady v sobotu z provozu dočasně stáhly 171 těchto letadel, která mají projít zevrubnou inspekcí. V neděli stejný krok oznámila panamská společnost Copa Airlines, která má 21 těchto strojů, a aerolinky Turkish Airlines s pěti boeingy, napsala agentura Reuters. Narušení provozu se dle serveru BBC News týká především USA.
7. 1. 2024|

Provoz na Ruzyni komplikovala mlha a závada techniky, některé lety nabraly zpoždění

Kvůli husté mlze a poruše na meteorologické stanici na pražském letišti Václava Havla muselo v sobotu od nočních hodin letět 21 letadel odklonem, devět linek dopravci zrušili. Za celý den by za běžných okolností na ruzyňském letišti přistálo 136 letů. Situace se stabilizovala odpoledne, kdy počasí umožnilo letadlům usedat na ranvej. Některé spoje ale mají zpoždění, oznámila vpodvečer mluvčí letiště Klára Divíšková.
6. 1. 2024Aktualizováno6. 1. 2024, 18:34|

Schengenský prostor se od března rozšíří o Rumunsko a Bulharsko, zatím s omezením

Schengenský prostor se rozšíří o Rumunsko a Bulharsko, dohodly se v sobotu země Evropské unie. Hraniční kontroly na konci března odpadnou na vnitřních vzdušných a námořních hranicích těchto zemí. Rozhodnutí o zrušení pozemních kontrol má být přijato později.
31. 12. 2023Aktualizováno31. 12. 2023, 07:43|

Ministerstvo obrany jedná s brazilským Embraerem o nákupu letounů C-390

Česká armáda by mohla mít dvě proudová transportní letadla s násobně vyšší kapacitou i rychlostí oproti dosud největším transportním letounům. Ministerstvo obrany oznámilo, že zahájilo jednání s brazilským Embraerem o nákupu typu C-390 Millenium. Jak úřad připomněl, subdodavatelem Embraeru pro výrobu C-390 je i Aero Vodochody.
17. 10. 2023Aktualizováno17. 10. 2023, 11:59|

Pražské letiště chce do deseti let odbavovat 21 milionů cestujících. Rozšíří terminály, upraví jejich chod

Letiště Václava Havla v Praze hodlá za deset let odbavovat o třetinu více cestujících než nyní. Společnost Letiště Praha proto chce do jeho rozvoje investovat 32 miliard korun. Půjdou zejména na rozšíření terminálů, parkovišť a také úpravu odbavení. Chystá se také upravit způsob, jak terminály využívá. Zanikne jejich striktní rozdělení podle schengenských a mimoschengenských destinací, přičemž lety mimo schengenský prostor budou v budoucnu odlétat z terminálu 2 místo stávajícího terminálu 1.
3. 10. 2023Aktualizováno3. 10. 2023, 21:43|

Problém s leteckým provozem nad Británií je vyřešen, situace se bude postupně vracet k normálu

Britský úřad pro řízení letového provozu NATS se v pondělí potýkal s rozsáhlým technickým problémem, kvůli kterému musel výrazně omezit lety. Odpoledne se podařilo potíže odstranit, provoz se bude postupně vracet k normálu. Aerolinky a letiště ale dál varují cestující před zpožděními. Problémy letového provozu v Británii ovlivnily i odlety z Prahy. Tři odpolední spoje do Londýna nakonec odletí až v noci.
28. 8. 2023Aktualizováno28. 8. 2023, 16:58|

Dává smysl propojit řízení letového provozu nad střední Evropou, říká ředitel české služby

Letecká doprava se postupně vrací na výsluní, z nějž ji smetla covidová pandemie a s ní související zákazy cestování. Generální ředitel Řízení letového provozu Jan Klas si ovšem nemyslí, že by bylo snadné aktuální růst udržet – i kvůli proměnám, které leteckou dopravu v blízké budoucnosti čekají. Letectví v příštích letech přejde na nová – a nákladnější – paliva a navíc bude dál čelit konkurenci pozemní dopravy, zejména rychlovlaků. Jan Klas byl hostem Interview ČT24, rozhovor s ním vedl Daniel Takáč.
25. 8. 2023|

Spory o cenu končí, Ryanair si od Boeingu objednal až tři stovky letadel

Irské aerolinky Ryanair si objednaly až 300 letadel Boeing 737 MAX 10. Polovina z nich má pevný harmonogram dodání, na druhou polovinu si firma vzala opci. Ryanair o tom informoval ve zprávě pro regulační úřady. Celková katalogová cena nákupu činí více než 40 miliard dolarů (854 miliard korun), aerolinky ale běžně dostávají velké množstevní slevy.
9. 5. 2023|

Snížení výnosů daně z neočekávaných zisků neprohloubí schodek, řekl poslancům Stanjura

Poslance ve čtvrtek zaměstnávaly pravidelné interpelace na členy vlády. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) během nich zmínil, že snížení výnosu z daně z neočekávaných zisků a z odvodu z nadměrného zisku při výrobě elektřiny neprohloubí schodek letošního státního rozpočtu. Podle ministra budou nižší i kompenzace vyšších cen energií, na něž je výnos těchto mimořádných opatření určen.
20. 4. 2023Aktualizováno20. 4. 2023, 18:10|

Pražské letiště je blíž k nové ranveji. Rozhodovat bude opět krajský soud

Pražské letiště se posunulo blíž k výstavbě druhé vzletové a přistávací dráhy. Nejvyšší správní soud (NSS) se letiště zastal a zrušil rozhodnutí Krajského soudu v Praze, podle kterého se měl projekt nové dráhy vyškrtnout ze zásad územního rozvoje. Podle letiště je ale druhá dráha potřebná pro navýšení kapacit. Odpůrci, mezi kterými jsou hlavně okolní obce, se obávají většího hluku.
19. 4. 2023|

Stávka na letišti v Mnichově ovlivní patnáct set letů, dotkne se to i spojů v Praze

Na mnichovském letišti, které je druhé největší v Německu, začala v neděli dvoudenní výstražná stávka. Podle agentury DPA se za oba dny dotkne celkem patnácti set spojů a dvou set tisíc pasažérů. Kvůli stávce budou zrušeny i některé lety na Letišti Václava Havla v Praze.
26. 3. 2023|

Cestovní ruch se pomalu vrací k předcovidovým číslům. Češi stále častěji volí dovolenou v tuzemsku

Příjmy České republiky z cestovního ruchu loni dosáhly přibližně 118 miliard korun, meziročně byly asi o 51 miliard korun vyšší. Nepřekonaly však úroveň z předcovidového roku 2019, kdy činily zhruba 167 miliard korun. Podle ředitele CzechTourism Jana Hergeta se cestovní ruch pomalu vrací na původní hodnoty. Uvedl, že Češi však oproti dřívějším dobám stále častěji cestují po tuzemsku. Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek podotkl, že lidé nyní také stále častěji volí kratší pobyty.
18. 3. 2023|

Prahu a Tchaj-pej má spojit přímá letecká linka, stát ji povolil

Z Prahy do Tchaj-peje by se mohli cestující dostat přímým leteckým spojením. Pravidelnou linku plánuje tchajwanský dopravce China Airlines, první letadla by mohla na trasu vyrazit v druhé polovině července. V provozu by měly být dvakrát týdně. Stát novou linku povolil, informovalo ministerstvo dopravy.
8. 3. 2023|

Stávka zasáhla letiště v Düsseldorfu a v Kolíně nad Rýnem. Dopadá i na spojení s Prahou

Varovná stávka odborů za vyšší mzdy v pondělí ochromila provoz na letištích v západoněmeckém Düsseldorfu a Kolíně nad Rýnem/Bonnu. Zrušeno bylo přes tři sta letů, několik desítek dalších spojů odbavují jiná letiště. Protest v obou směrech zasáhl i ranní a večerní linku společnosti Eurowings mezi mezi Prahou a Düsseldorfem.
27. 2. 2023|

Cestující z Číny budou muset předložit negativní test na covid také před letem do Česka

Cestující z Číny do Česka se budou muset před nástupem do letadla prokázat negativním testem na covid, povinnost nebude platit pro Čechy a jejich rodinné příslušníky. Ministerstvo zdravotnictví (MZd) v páteční tiskové zprávě informovalo, že povinnost zavádí od pondělí 16. ledna. Mluvčí resortu Ondřej Jakob doplnil, že povinnost budou kontrolovat letecké společnosti podle cílové destinace cestujících.
13. 1. 2023Aktualizováno13. 1. 2023, 21:23|

Dekarbonizaci letecké dopravy může pomoci sloní tráva

Vzhledem k tomu, že vývoj elektrických pohonů letadel je stále otázkou spíš vzdálené budoucnosti, dekarbonizace letectví se bude muset zatím ubírat cestou nízkouhlíkových kapalných paliv. Američtí vědci se proto zaměřili na potenciál biopaliv získaných z rostlin –⁠ a došli k závěru, že přechod od klasických fosilních paliv k biopalivům možný je. Řešení nabízí rostlina nazývaná sloní tráva.
16. 11. 2022|

Pasažéři havarovaných Boeingů 737 MAX jsou podle soudu oběťmi zločinu

Pasažéři zabití při dvou tragických nehodách Boeingu 737 MAX jsou právně považováni za oběti trestného činu, rozhodl texaský soud. Právní zástupce obětí uvedl, že to umožní trestní stíhání, díky němuž bude společnost Boeing hnána k plné odpovědnosti.
22. 10. 2022|

Ve Švédsku testují letadla na elektrický pohon. Pojmout by mohla až třicet pasažérů

Letecká doprava na elektrický pohon se čím dál více blíží skutečnosti. Ve Švédsku už testují základní funkce stroje, který by mohl na kratších cestách pojmout až tři desítky pasažérů. Podstatné ovšem je, že projektu uvěřili i dopravci a na letoun, který zatím nemá plnohodnotný prototyp, přišlo už přes 230 objednávek.
25. 9. 2022|

„Na letiště ani nejezděte.“ Stávka pilotů Lufthansy ochromila dopravu, dotýká se i Česka

Stávka pilotů německých aerolinek Lufthansa v pátek ochromila leteckou dopravu, zrušeny jsou i spoje do Česka. Na velkých německých letištích se u přepážek společnosti tvoří dlouhé fronty lidí, kteří se snaží najít náhradu za neuskutečněné lety. Lufthansa vyzvala cestující, aby na letiště nejezdili, pokud byl jejich let odřeknut. Stávka za vyšší mzdy se koná v době, kdy ve třech západoněmeckých spolkových zemích končí letní prázdniny.
2. 9. 2022|