TÉMA

Lukáš Dolanský

Vládní plán deportací do Rwandy pohořel. Britský soud ho zamítl

Britský nejvyšší soud ve středu rozhodl, že vládní plán deportací žadatelů o azyl do Rwandy není v souladu se zákonem. Soudci v jednomyslně schváleném verdiktu došli k závěru, že africkou zemi nelze považovat za bezpečnou a že migrantům tam hrozí špatné zacházení. Rozsudek je porážkou pro konzervativní kabinet premiéra Rishiho Sunaka, jenž deportace prosazoval ve snaze snížit počet migrantů, kteří do Británie nelegálně připlouvají přes Lamanšský průliv. Sunak se ale plánu nevzdává a chce lety do Afriky zahájit na jaře 2024.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 14:16|

Cigarety pro následující britské generace budou nelegální, plánuje Sunak

Británie plánuje zavést úplný zákaz prodeje tabákových výrobků pro nadcházející generaci. Každoročně plánuje zvyšovat věk pro prodej cigaret tak, že dnešní děti už by neměly mít nikdy přístup k tabáku. Spojené království se přidává k Novému Zélandu, který podobnou legislativu zavedl jako první na světě.
20. 10. 2023|

Rok od úmrtí Alžběty II. zveřejnil britský král její portrét, lidu poděkoval za podporu

Přesně rok po smrti britské královny Alžběty II. její syn a nástupce Karel III. zveřejnil její portrét a poděkoval lidu za podporu. Portrét panovnice v černém plášti a s tiárou s diamanty ve vlasech vznikl v roce 1968, autorem je Cecil Beaton. Výročí úmrtí panovnice si královská rodina připomene na soukromých pietních akcích, žádná veřejná vystoupení se podle zpravodajského serveru BBC News neočekávají.
8. 9. 2023Aktualizováno8. 9. 2023, 23:20|

Moderátora BBC vinili z koupě intimních fotek nezletilé, policie nic nezákonného nezjistila

Moderátor britské veřejnoprávní stanice BBC Huw Edwards čelí obvinění, že zaplatil tisíce liber za sexuální fotografie nezletilé dívky. Informoval o tom server BBC News s odkazem na prohlášení hlasatelovy ženy Vicky Flindové. Londýnská policie nyní oznámila, že v případu, který v posledních dnech plní titulní stránky britských novin, nebyl spáchán trestný čin. Kauza, která přes týden hýbe Británii, přivedla hvězdného moderátora do nemocnice.
13. 7. 2023Aktualizováno13. 7. 2023, 22:10|

Britská centrální banka zvýšila úroky, tamní ekonomice se nedaří

Britská centrální banka kvůli vysoké inflaci zvýšila základní úrokovou sazbu až o půl procentního bodu na pět procent. Objevily se podle ní zprávy naznačující, že pokles inflace potrvá déle. Měnový výbor Bank of England zvýšil hlavní úrok už potřinácté za sebou a základní sazba v Británii je nejvýše od roku 2008, kdy vrcholila globální finanční krize.
23. 6. 2023|

Šéf Rady BBC čelí tlaku na rezignaci, důvodem je spor o dočasné stažení fotbalového komentátora Linekera

Na předsedu Rady BBC Richarda Sharpa je vyvíjen stále větší tlak, aby odstoupil poté, co se společnost omluvila za to, jak se postavila ke sporu o nestrannost moderátora a bývalého kapitána anglické fotbalové reprezentace Garyho Linekera. Společnost Linekera dočasně stáhla z obrazovky, protože na sociální síti vyjádřil své politické názory a porušil tím pravidla BBC.
14. 3. 2023|

Britové v supermarketech neseženou okurky ani rajčata. Jak dlouho výpadek potrvá, není jasné

Ve Velké Británii stále chybí některé základní druhy ovoce a zeleniny. Výpadek může podle producentů trvat až do května, což je výrazně déle než pár týdnů, které uvádí vláda premiéra Rishiho Sunaka. Britové si tak zřejmě budou muset odvyknout některým druhům jindy běžně dostupné zeleniny.
6. 3. 2023Aktualizováno6. 3. 2023, 20:52|

Británií zmítají obří stávky. Vláda upokojila alespoň hasiče a zdravotní sestry ve Walesu

Britští hasiči a zdravotní sestry ve Walesu odvolali plánovanou stávku. Část zaměstnanců ve Spojeném království tak postupně přistupuje na nabídky vlády. Ani v pátek ale nevyjela řada sanitek. Anglické sestry navíc stále nejsou spokojené se zvýšením platů v průměru asi o sto dvacet liber (3216 korun) měsíčně. Nové protesty se chystají příští týden.
10. 2. 2023|

Brexit dle Sunaka přinesl příležitosti, nespokojenost Britů ale roste

Brexit je obrovskou šancí pro růst a Británie využila řadu příležitostí, které jí přinesl, myslí si premiér Rishi Sunak. Země si připomíná třetí výročí odchodu z Evropské unie. Jeho tvrzení je ale v ostrém kontrastu s nedávnými průzkumy veřejného mínění, které naznačují rostoucí nespokojenost Britů s průběhem i výsledky brexitu i s ekonomickými prognózami.
31. 1. 2023Aktualizováno31. 1. 2023, 19:46|

Sunak zastavil propad konzervativců a chystá se zvýšit daně

Do Downing Street se s příchodem nového premiéra Rishi Sunaka vrátil řád a běžný chod věcí. Ve vysílání ČT24 to řekl zpravodaj Lukáš Dolanský. Změna vedení také Konzervativní straně částečně pomohla zvrátit propad volebních preferencí. Jaké budou konkrétní politické kroky předsedy vlády, ale zatím není jasné.
8. 11. 2022|

Johnsonův pád nemá obdoby, píší britská média. Labouristé tlačí na brzký konec

Politický pád, který nemá v dějinách britské demokracie obdoby – tak označují komentáře britských médií čtvrteční rezignaci premiéra Borise Johnsona, který se s úřadem loučí po sérii skandálů a po masivní ztrátě důvěry svých spolustraníků. Souboj konzervativních kandidátů o to, kdo Johnsona nahradí, otevřeli v pátek poslanec Tom Tugendhat a bývalý ministr financí Rishi Sunak. Opoziční labouristé zvažují hlasování o nedůvěře vládě.
8. 7. 2022Aktualizováno8. 7. 2022, 18:29|

O zabavení majetku ruských oligarchů musí rozhodovat soudy. Rychlé to nebude, říká eurokomisař

Evropská unie radí členským státům jak zkonfiskovat zmrazený majetek ruských oligarchů a firem, které jsou zapletené do válečných zločinů nebo trestných činů. Poskytuje jim nejen know-how, ale i technické nástroje a řadu informací. Eurokomisař pro justici Didier Reyners v rozhovoru pro Českou televizi, který vedl zpravodaj Lukáš Dolanský, však upozorňuje, že o zabavení aktiv musí rozhodovat soudy.
23. 4. 2022|

NATO varovalo Rusko před použitím chemických zbraní. Posílí své jednotky na východě

Lídři zemí Severoatlantické aliance ve čtvrtek na mimořádném summitu v Bruselu odsoudili ruskou agresi vůči Ukrajině, vyzvali k potrestání válečných zločinů a varovali Moskvu před použitím chemických zbraní. Spojené státy a Evropská unie podniknou konkrétní společné kroky ke snížení evropské závislosti na ruských energiích, uvedl americký prezident Joe Biden ve společném prohlášení s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Biden po jednání v Bruselu také vyzval, aby Západ zůstal sjednocen v postupu proti ruské invazi.
24. 3. 2022Aktualizováno24. 3. 2022, 22:24|
Tisková zpráva

Brusel, Londýn i Washington. ČT obmění šest postů zahraničních zpravodajů

Na příští rok připravuje Česká televize pravidelnou výměnu na zpravodajských postech. Změny se týkají korespondentů ve Varšavě, v Bratislavě, Berlíně, Bruselu, Londýně a ve Washingtonu. K prvnímu přesunu, v Polsku, dojde začátkem března, další přijdou v druhé polovině roku.
29. 11. 2021|

Šéfové států EU se shodli, jak postupovat u energií. Podle Babiše je úspěch, že Komise má zvážit další regulaci

Po více než čtyřhodinové debatě se prezidenti a premiéři zemí Evropské unie shodli na společném postupu, jak se vyrovnat s rychle rostoucími cenami energií. Závazné závěry summitu nejprve zablokoval český premiér Andrej Babiš (ANO), který požadoval regulaci trhu s emisními povolenkami (ETS). Řada lídrů však podle diplomatického zdroje nechtěla připustit příliš velké zásahy do trhu a do společného prohlášení nakonec přibyla výzva Evropské komisi, aby prověřila fungování ETS. Summit také chce, aby Komise připravila dlouhodobější opatření k zajištění „dostupných cen“ energie a snížení závislosti na jejím dovozu. Lídři projednávali také otázku další vlny pandemie, problému Unie a Polska nebo migrace.
22. 10. 2021Aktualizováno22. 10. 2021, 22:15|

Evropská komise řeší zdražování energií, představí soubor nástrojů k regulaci ceny elektřiny a plynu

Evropská komise řeší rostoucí ceny energií. Brzy má představit soubor nástrojů, jak proti tomuto trendu bojovat. Možností je třeba oddělit ceny elektřiny a plynu – právě dražší plyn podle šéfky komise Ursuly von der Leyenové tlačí ceny nahoru. O energetice by měli diskutovat i unijní lídři na summitu v druhé polovině října. Předsedkyně von der Leyenová  prohlásila, že Unie zváží například oddělení dosud svázaných cen plynu a elektřiny či vybudování společných strategických rezerv plynu.
5. 10. 2021Aktualizováno5. 10. 2021, 20:13|
Doporučujeme

V rotterdamském přístavu pluje kravín. Nizozemci tak reagují na obavy ze stoupající hladiny moře

Nizozemci po staletí bojují s mořem doslova o každý metr půdy. S obavami tak sledují změny klimatu a nárůsty hladin oceánů, a moři se snaží přizpůsobit – vysušují zemi, staví hráze a využívají také samotnou vodní hladinu. Staví na ní nejen domy, ale dokonce i celé farmy. Na historicky první farmě tohoto druhu natáčel v Rotterdamu štáb ČT.
29. 7. 2021|

Česko má problém se střetem zájmů na nejvyšší vládní úrovni, uvedla Evropská komise

Česká republika sice za poslední rok pokročila v reformách soudnictví, stále však efektivně neřeší střety zájmů na nejvyšší vládní úrovni. V hodnocení stavu právního státu v členských zemích EU to uvedla Evropská komise. Nedostatky vidí Komise zejména v Maďarsku a v Polsku.
20. 7. 2021Aktualizováno20. 7. 2021, 21:43|

Záplavy v Německu jsou nejhorší přírodní pohromou v zemi od války, obětí je už přes sto

Celkový počet obětí záplav v západních částech Německa přesáhl stovku. Země Porýní-Falc aktualizovala počet mrtvých na 63, mnoho lidí místní úřady nadále pohřešují. V Severním Porýní-Vestfálsku zahynulo nejméně 43 lidí, sdělilo zemské ministerstvo vnitra. Přírodní pohroma je pro Německo nejhorší od druhé světové války. Velká voda zabíjela i v Belgii.
16. 7. 2021Aktualizováno16. 7. 2021, 23:10|

Před pěti lety rozhodli Britové o odchodu z EU. A jejich názory na brexit se nemění

Před pěti lety vyrazili Britové do volebních místností a v brexitovém referendu rozhodli o odchodu Spojeného království z Evropské unie. Pro bylo zhruba 52 procent oprávněných voličů. Ostrovní země nakonec odešla po sérii velmi komplikovaných vyjednávání, odkladů a téměř padesáti letech členství. Stalo se tak během loňského ledna. Nový průzkum nyní naznačuje, že nálady v britské společnosti se přes veškeré zvraty a kontroverze za uplynulých pět let příliš nezměnily.
23. 6. 2021|

Evropa plánuje obnovu cestování: covid pas v mobilu i regionální „bubliny“

Evropské země plánují, jak během letní sezony obnovit volné cestování. Řešením mají být celoevropské covidové pasy. Ještě předtím chce Česko dohodu uzavřít se sousedními státy a také v rámci visegrádské čtyřky. Je to pojistka, kdyby se odsouvala dohoda na půdě Evropské unie, řekl v Devadesátce zpravodaj ČT ve Varšavě Lukáš Mathé. Druhý rok po sobě si Češi dovolenou u moře nechtějí nechat vzít. Na prázdniny hodlá podle cestovních kanceláří vyrazit přes milion lidí, což je více než před rokem. I přesto, že přesně nevědí, co je bude při dovolené čekat.
7. 5. 2021|

Česko s výsledkem auditu Evropské komise ohledně Babiše a Agrofertu nesouhlasí, uvedlo ministerstvo

Český premiér Andrej Babiš (ANO) je ve střetu zájmů, neboť ovládá svěřenské fondy, do nichž vložil svůj majetek, konstatuje závěrečná zpráva z auditu, který souvisí s dotacemi pro firmy z holdingu Agrofert. Tu nyní zveřejnila Evropská komise. Zpráva tak i po vyjádření českých úřadů potvrzuje dříve publikovaná zjištění. Dotace, které dostaly firmy z holdingu od 9. února 2017, jsou proto podle závěru auditorů neoprávněné. Babiš střet zájmů znovu odmítl. A s výsledkem tohoto auditu nesouhlasí také ministerstvo pro místní rozvoj.
23. 4. 2021Aktualizováno24. 4. 2021, 15:41|

Léková agentura EU doporučila vakcínu Johnson & Johnson, distribuce začne v dubnu

Evropská léková agentura (EMA) doporučila k nouzovému užití vakcínu proti covidu-19 od společnosti Johnson & Johnson. Vzápětí používání tohoto přípravku schválila také Evropská komise. Jednodávkovou látkou už očkují USA nebo Kanada. V pořadí čtvrtou očkovací látku proti covidu-19 začnou unijní země používat od dubna, kdy chce firma zahájit její distribuci.
11. 3. 2021Aktualizováno11. 3. 2021, 18:05|

Europoslancům vadí odložení celních kontrol v Severním Irsku, o dohodě s Británií hlasovat nebudou

Evropský parlament zatím nebude hlasovat o dohodě mezi Evropskou unií a Velkou Británií. Tu měl podle původních předpokladů schvalovat právě na březnovém plenárním zasedání. Šéfové parlamentních skupin o tom rozhodli v reakci na oznámení Londýna, že odloží dohodnuté zavedení celních kontrol v Severním Irsku. Někteří europoslanci tvrdí, že dokud Británie nezačne vzájemnou dohodu o hranicích respektovat, nejsou ochotni provizorně platící obchodní smlouvu schválit.
9. 3. 2021|