Britská centrální banka zvýšila úroky, tamní ekonomice se nedaří

Britská centrální banka kvůli vysoké inflaci zvýšila základní úrokovou sazbu až o půl procentního bodu na pět procent. Objevily se podle ní zprávy naznačující, že pokles inflace potrvá déle. Měnový výbor Bank of England zvýšil hlavní úrok už potřinácté za sebou a základní sazba v Británii je nejvýše od roku 2008, kdy vrcholila globální finanční krize.

Bank of England ponechala beze změny své předchozí pokyny k budoucímu vývoji měnové politiky, které uváděly, že pokud se objeví důkazy o trvalejších tlacích, bude nutné další zpřísnění měnové politiky.

Britská ekonomika, kterou zasáhl šok z brexitu, ale také pandemie covidu-19 a nárůstu cen plynu v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu, se v letošním roce zatím vyhnula všeobecně očekávané recesi. Na rozdíl od většiny ostatních velkých bohatých ekonomik se však zatím jen stěží zotavila na úroveň z doby před pandemií. Minulý měsíc centrální banka předpověděla pro letošní rok růst minimálně 0,25 procenta.

Británie se stále vypořádává s inflací, která jen pomalu klesá z loňského 41letého maxima 11,1 procenta. Středeční zpráva ukázala, že v květnu zůstala inflace na 8,7 procenta, zatímco analytici čekali její zpomalení. Jádrová inflace, která nezahrnuje nestabilní ceny potravin, energií, alkoholu a tabáku, pak nečekaně zrychlila na 7,1 procenta, nejvýše od roku 1992.

Zahraniční zpravodaj ČT Dolanský o problémech britské ekonomiky (zdroj: ČT24)

Problém s hypotékami i nájmy

Zvýšení základní úrokové sazby vypovídá o tom, že se britské ekonomice nedaří, poznamenal zpravodaj ČT Lukáš Dolanský. Připomněl, že vláda premiéra Rishiho Sunaka si dala za cíl dostat inflaci na úroveň šesti procent.

Nové opatření je podle Dolanského velký problém pro trh s nemovitostmi, ovlivní totiž výši hypoték. „Hypoteční trh je důležitou součástí místní ekonomiky. Nejenom proto, že celá řada lidí investice do nemovitostí bere jako jediný investiční produkt, zároveň je tu velká část lidí, která si je od nich pronajímá. Rostoucí úrokové sazby vedou k tomu, že už v tuto chvíli má 80 tisíc lidí problém se splácením.“

Část lidí se rozhodla své domy či byty prodat, což vedlo k poklesu cen nemovitostí. Současně ale ubylo možností pronájmu, který tím pádem zdražuje. V Londýně podle Dolanského stojí nájem dvoupokojového bytu v přepočtu kolem sedmdesáti tisíc korun měsíčně.