Rok od úmrtí Alžběty II. zveřejnil britský král její portrét, lidu poděkoval za podporu

Přesně rok po smrti britské královny Alžběty II. její syn a nástupce Karel III. zveřejnil její portrét a poděkoval lidu za podporu. Portrét panovnice v černém plášti a s tiárou s diamanty ve vlasech vznikl v roce 1968, autorem je Cecil Beaton. Výročí úmrtí panovnice si královská rodina připomene na soukromých pietních akcích, žádná veřejná vystoupení se podle zpravodajského serveru BBC News neočekávají.

„U příležitosti prvního výročí úmrtí Jejího Veličenstva a mého nástupu na trůn si s velkou láskou připomínáme její dlouhý život, oddanou službu a vše, co pro mnohé z nás znamenala. Jsem také hluboce vděčný za lásku a podporu, které se mé ženě a mně dostalo během tohoto roku, kdy jsme se snažili být vám všem co nejvíce prospěšní,“ uvedl britský král ve stručném vyjádření. 

Karel a Camilla tráví léto ve Skotsku v sídle Balmoral, kam královna jezdívala na letní dovolenou a kde také zemřela. Královský pár se v pátek pomodlil v nedalekém kostele Crathie Kirk. 

Princ William s manželkou Kate se zúčastnili soukromé bohoslužby v katedrále ve městě St Davids ve Walesu. „Všem nám chybíš,“ uvedli na adresu královny na sociálních sítích. Williamův mladší bratr Harry, který je v Británii na návštěvě ze svého domova v Kalifornii, zavítal na hrad Windsor, kde je královna pohřbena. 

Události: Zpravodaj Dolanský k výročí úmrtí britské královny Alžběty II. (zdroj: ČT24)

Londýnem na počest Alžběty zněly salvy z děl v Hyde Parku a v Toweru, na menší vojenské pocty došlo i v dalších částech země.

„S ročním odstupem se jeví služba, kterou Její zesnulé Veličenstvo vykonávalo, ještě větší. Její oddanost národům Spojeného království a Commonwealthu se zdá ještě hlubší. A náš vděk za tak neobyčejný život plný povinností a zasvěcení pouze roste,“ řekl podle agentury Reuters premiér Rishi Sunak.

Veřejnost neměla nikdy možnost vidět Beatonův portrét, což potvrdil mimo jiné i Lukáš Dolanský, zpravodaj České televize ve Velké Británii. „Zatím není jasné, proč ležel tak dlouho v depozitáři, ale zajímavé na něm je, že se na něm královna usmívá, což na oficiálních portrétech nebývá úplně běžné,“ komentoval Dolanský.

„Kdo by čekal, že dnešní den bude celý ve znamení smutku, musí být překvapený. Británie si královnu připomíná, ale bez jakýchkoli pomp nebo oficiálních ceremonií. Davy lidí s květinami se před Buckinghamským palácem netvořily,“ dodal.

Karel III. jde ve stopách své matky

Uplynulý rok pod vládou Karla III. hodnotí britská veřejnost veskrze pozitivně. „Z analýz vyplývá, že první rok na trůnu zvládl dobře. Mimo jiné i proto, že nepřichystal žádnou zásadní revoluci, že ustál spory s vlastním synem a jeho ženou a že především pokračoval v odkazu stability britské monarchie – s výhledem na další roky. Tedy toho hlavního odkazu, který mu jeho matka královna zanechala. Byl uvážlivý, i když je pochopitelně jiný,“ konstatoval Dolanský.

„Na královnu Alžbětu II. navazuje i tak, že následuje motto své matky, která říkávala, že král musí být vidět, aby mu veřejnost věřila. Karel III. je vidět velmi často, účastní se mnoha akcí a veřejnost má skutečně možnost být v kontaktu se svým panovníkem,“ uzavřel Dolanský. 

Události, komentáře: Jiří Přibáň k výročí smrti královny (zdroj: ČT24)

Britové vědí, jak truchlit, míní Přibáň

„Británie potvrdila pověst země, která ví, na co je vhodná chvíle. Že jsou vhodné chvíle uctít památku výjimečné osoby a potom je třeba také žít životy, chovat se umírněně a city neprojevovat. Proto byla dnešní připomínka velmi skromná,“ míní ředitel Centra pro právo a společnost Univerzity Cardiff Jiří Přibáň a zhodnotil i působení krále Karla III. v jeho prvním roce na trůnu.

„Král Karel se své role zhostil velmi dobře. Došlo k určitému rozdělení symbolických rolí, kdy některé z nich jsou skutečně již převedeny na prince Williama a princeznu Kate. Je to jakési přechodné období, kdy se monarchie mění stejně, jako se mění britská společnost, a spíš se očekává, jak se promění, až na trůn nastoupí princ William,“ prohlásil Přibáň.