Moderátora BBC vinili z koupě intimních fotek nezletilé, policie nic nezákonného nezjistila

Události: Kauza kolem moderátora britské BBC (zdroj: ČT24)

Moderátor britské veřejnoprávní stanice BBC Huw Edwards čelí obvinění, že zaplatil tisíce liber za sexuální fotografie nezletilé dívky. Informoval o tom server BBC News s odkazem na prohlášení hlasatelovy ženy Vicky Flindové. Londýnská policie nyní oznámila, že v případu, který v posledních dnech plní titulní stránky britských novin, nebyl spáchán trestný čin. Kauza, která přes týden hýbe Británii, přivedla hvězdného moderátora do nemocnice.

Kauza veřejnoprávní televize BBC byla ve Spojeném království větším středem pozornosti než třeba summit NATO. Kauze se přezdívá „píp skandál“, podle zpravodaje ČT v Londýně Lukáše Dolanského v ní jde především o důvěryhodnost veřejnoprávní televize.

Minulý týden totiž zveřejnil bulvární deník The Sun informaci, že jeden z hlavních moderátorů BBC údajně platil nezletilé dívce za explicitní fotografie. Celková částka prý činí v přepočtu téměř milion korun. Rodiče dívky se na BBC obrátili už v květnu, ale stanice podle nich nic neudělala.

Název „Píp skandál“ má podle britských médií představovat skrytý prvek v televizi, v tomto případě jméno jedenašedesátiletého moderátora. Až do středy bylo tajné. Důvodem byly přísné britské zákony na ochranu osobnosti. Proto před hlavním sídlem instituce stanovali konkurenční novináři, kteří se ptali, o kterého kolegu jde a co za kauzou stojí.

Intervence britské vlády

„Je třeba přiznat, že tohle je pro BBC velice poškozující, není to dobrá situace,“ komentoval situaci Tim Davie, generální ředitel BBC. O velikosti kauzy svědčí i fakt, že se do ní vložila jak britská vláda, tak samotný premiér Rishi Sunak.

„Jsou to vážná a znepokojující obvinění. A proto jsem rád, že ministryně kultury o tom jednala s generálním ředitelem BBC,“ prohlásil Sunak. Mlčení nakonec prolomila až manželka moderátora Huwa Edwardse Vicky Flindová s tím, že právě o něj se mělo v kauze jednat.

Edwards je podle médií jednou z nejrespektovanějších tváří hlavního zpravodajství, která provázela televizní diváky třeba korunovací nebo pohřbem královny. Muž, který v BBC pracuje posledních 40 let a stal se etalonem veřejnoprávnosti, nakonec skončil v nemocnici.

Britská policie následně oznámila, že věc prošetřovala. Nic nezákonného nenašla a šetření uzavřela. Výsledkem je nakonec rozpačitá kauza, která jen dokazuje sílu ostrovního tisku.

Sněhobíle čistí

Dolanský dále uvedl, že na novináře veřejnoprávní BBC se ostatní novináři i veřejnost dívají drobnohledem. „Má se za to, že novináři, moderátoři (BBC, pozn. red.) musí být skutečně sněhobíle čistí.“

Vzpomněl také na obdobné případy z nedávné doby, kdy se u jednoho z moderátorů konkurenční soukromé stanice ITV ukázalo, že měl poměr s mladým mužem. „Všechno bylo legální, ale on byl nařčen z toho, že zneužil svého seniorního přístupu v rámci toho, jakým způsobem se prezentoval na televizní obrazovce, a byl nucen odejít. Skutečně je to případ od případu,“ informoval Dolanský.

Zpravodaj Dolanský o aféře BBC (zdroj: ČT24)