Před sto lety vznikla stanice BBC. Dnes bojuje o důvěru veřejnosti a čelí sociálním sítím

Studio 6: BBC slaví 100 let od svého vzniku (zdroj: ČT24)

Britská veřejnoprávní stanice British Broadcasting Corporation (BBC) vznikla přesně před sto lety. Používanými technologiemi se podle vlastních tvrzení vždy snažila jít s dobou, v posledních letech ale s přerodem médií čelí mnoha výzvám. Bojuje o důvěru veřejnosti, pozornost mladých lidí, čelí konkurenci sociálních sítí a v neposlední řadě řeší obtíže s financováním, jak sama přiznává ve své analýze.

Posluchači a diváci za dobu existence BBC jejím prostřednictvím sledovali válečné projevy premiéra Winstona Churchilla, korunovaci i pohřeb královny Alžběty II., mistrovství světa ve fotbale v roce 1996 nebo první kroky člověka na Měsíci. 

„Vždy jsme inovovali, měnili se a přizpůsobovali se,“ řekl předseda Rady BBC Richard Sharp a vyzval, aby se výročí využilo k pohledu do budoucnosti. „Naše cesta se vždy řídila potřebami veřejnosti. Budeme nadále klást veřejnost na první místo, budeme i v novém století informovat, vzdělávat a bavit,“ slíbil Sharp, bývalý bankéř, který se vedení stanice ujal loni v lednu.

  • Skupina podnikatelů založila BBC 18. října 1922, poprvé stanice vysílala 14. listopadu. Prvním programem byly večerní zprávy, které moderátor přečetl jednou rychle a poté dvakrát pomalu, aby si lidé mohli dělat poznámky. Televize BBC vznikla v roce 1936. Dnes stanice vysílá ve 40 jazycích, týdenní dosah je 492 milionů lidí.
  • Zdroj: ČTK

Pověst BBC zasáhlo několik kauz, zejména moderátora Savileho

Pověst BBC v minulosti poškodilo několika kauz, které ji připravily o důvěru diváků. Bývalý slavný moderátor BBC Jimmy Savile podle policie během své kariéry sexuálně zneužil stovky obětí. Martin Bashir zase použil podvodné jednání včetně lží a falešných dokumentů, aby přiměl princeznu Dianu k poskytnutí rozhovoru o jejím rozpadajícím se manželství s princem Charlesem, nyní králem Karlem III.

V čase sílícího vlivu dezinformací a konkurence dostupných informací na sítích BBC hrozí, že lidé nebudou chtít platit za zprávy, kterým nemohou věřit. Tři čtvrtiny rozpočtu BBC přitom pokrývají koncesionářské poplatky, které mají zaručit její redakční nezávislost. Streamovací služby, které si lidé předplácejí z vlastního rozhodnutí, jsou však v některých případech levnější.

Snaha o jedinečnost programů

Řešením je podle BBC nabízet obsah, který jinde diváci nenajdou, jako zpravodajství, rozhlasové vysílání nebo náboženské programy. Při výrobě těchto programů ale BBC opět naráží na problém financování, jelikož jejich výroba je drahá a v posledních měsících náklady prudce vzrostly i kvůli vysoké inflaci. Receptem pro přežití veřejnoprávní stanice je kvalita, nikoliv kvantita, píše BBC.

Mladí Britové od 16 do 24 let stráví více času na síti pro sdílení videí TikTok než sledováním televize. Za poslední desetiletí se čas strávený u televize snížil o dvě třetiny, píše BBC, které s tímto trendem ubývá diváků.

Finanční trable společnosti

Veřejnoprávní stanice čelí kritice vládnoucích konzervativců, kteří ji obviňují z neobjektivního zpravodajství, zejména v souvislosti s brexitem. Politici BBC viní z orientace na zájmy městských elit a opomíjení pracujících vrstev, píše AFP. Vláda, kterou tehdy vedl Boris Johnson, letos v lednu na dva roky zmrazila koncesionářský poplatek na 159 liber (zhruba 4500 korun) ročně a hrozila dokonce i jeho úplným zrušením.

Kvůli finančnímu tlaku BBC v květnu oznámila úsporný plán, jak ušetřit 500 milionů liber (14,1 miliardy korun), zrušení tisícovky z celkem 22 tisíc pracovních míst a sloučení některých stanic. 

Spolupracovník ČT v Londýně Ivan Kytka, který v BBC také pracoval, řekl, že se v minulosti stala vzorem pro ostatní země. A to ve smyslu, jak založit veřejnoprávní médium a později i v tom, jak ho financovat. Například v Německu po druhé světové válce. Hlavními rysy vysílání BBC podle něj byly morální a etické aspekty, snaha vzdělávat a být co nejvíce univerzální. 

BBC si hlídá svoji nadstranickost, uvedl Kytka

„Pokud BBC na něco kladla důraz, na začátku tisíciletí to byla přesnost, objektivita a nestrannost,“ uvedl ze své praxe. „BBC si velmi hlídá svou nadstranickost.“ Zmínil také, že po loňské změně v jejím vedení odešly některé významné osobnosti. „Nicméně pokud jde o novinářskou prestiž, tak stále ještě být členem zpravodajského týmu BBC je velice hodnocené.“

Zmínil i veřejnou debatu o způsobu financování BBC. Některé hlasy například chtějí, aby BBC přestala být financována z veřejných zdrojů, tedy z peněz daňových poplatníků, a měla by si hledat jiný model financování, například formou dobrovolného předplatného, jako je tomu u streamovacích služeb. 

„Po těch sto letech je to moloch, který spotřebovává velké peníze, a jakýkkoliv posun, který by BBC odříznul od licenčních poplatků, by měl dopad na produkci, včetně zpravodajství,“ dodal Kytka. 

Historické milníky a prvenství BBC (1922–1949)
Zdroj: bbc.co.uk
Historické milníky a prvenství BBC (1954–2012)
Zdroj: bbc.co.uk

Za vzestupem BBC stála její důvěryhodnost, uvedl Dolanský

„Klíčem k tomu, že se z BBC stala součást britské kultury, je důvěryhodnost,“ řekl zpravodaj ČT ve Spojeném království Lukáš Dolanský. Stanice se podle něj stala jedním z pilířů britské společnosti. „Vždy se snažila dodržovat vysoká morální pravidla, to je možná důvod, že se z ní stal takový fenomén.“

Jde o instituci, která veřejnost nejen v Británii informovala, bavila, přinášela jí nejdůležitější zprávy a informace, uvedl zpravodaj. Zmínil například pořady o přírodě či motoristický Top Gear, který je jejím nejprodávanějším pořadem do zahraničí.

Zároveň dodal, že nyní důvěryhodnost BBC klesá, ze zhruba 75 procent pozitivních hlasů před pěti lety na současných 55 procent. „Ovšem to souvisí s tím, jak obecně v západní společnosti klesá důvěra v mainstreamová média.“ Dal to i do souvislosti s novými formáty pořadů, například podcasty, či se sociálními sítěmi.

BBC se proto snaží vycházet divákům vstříc na nových platformách, na internetu –⁠ známý BBC iPlayer, řekl Dolanský. „Snaží se nějakým způsobem přicházet do nového tisíciletí, tak jak se o to snaží všechny televizní stanice po celém světě.“

Zpravodaj ČT Lukáš Dolanský o výročí BBC (zdroj: ČT24)