TÉMA

Zbrojení

Rusové přestavují ničivé sovětské zbraně. Naváděcí systém přidali i na termobarickou bombu

Ruská armáda použila na Ukrajině termobarickou zbraň ODAB-1500. Jde o nejsilnější nejadernou zbraň. Ruští zbrojaři při výrobě zrecyklovali starou sovětskou munici, na kterou přidali naváděcí systém. S vynaložením malých nákladů tak vyrábějí ničivé zbraně, na které mnohé systémy ukrajinské protivzdušné obrany nedosáhnou.
2. 4. 2024|

Jak zrychlit zbrojení Evropy? EIB a komerční banky musí změnit politiku, míní Hynek a Sklenář

Do popředí se stále naléhavěji dostává problém pomalého zbrojení Evropy, jak z hlediska pomoci Ruskem napadené Ukrajině, tak zajištění vlastní bezpečnosti. Podle prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiřího Hynka platí vůči zbrojařům z hlediska bank jisté „stigma“. Hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář souhlasí, že je třeba pro tyto potřeby odblokovat fungování běžného bankovního sektoru. „I kdybychom odhlédli od Ukrajiny, ta léta bezpečí jsou za námi,“ shrnul dále v pořadu Události, komentáře velvyslanec ČR při NATO Jakub Landovský.
23. 3. 2024|

Stát by měl více podporovat zbrojařský průmysl, shodli se Hynek s Petrášem

Podpora českého obranného průmyslu ze strany státu by měla být větší, uvedl v pořadu 90' ČT24 analytik z Centra bezpečnostních a vojensko-strategických studií univerzity obrany Zdeněk Petráš. Podobně se vyjádřil i prezident a výkonný ředitel Jiří Hynek z Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR, který ale zopakoval, že s navyšováním výroby je na tom Česko v rámci EU lépe než ostatní země.
26. 2. 2024|

Černochová slibuje řešení pro zbrojaře, kteří mají problém získat bankovní úvěry

České zbrojařské firmy mají stále problém získat úvěr od soukromých bank, zpravidla těch zahraničních, řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Brání to podle ní navyšování investic a výrobních kapacit. Potíže se ale vyskytují také při zakládání účtů v bankách nebo běžných platbách do zahraničí. Jednat o tom Černochová bude s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS), jehož resort připravuje kroky ke zlepšení situace firem, uvedla ministryně.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 20:50|

Kim Čong-un vyzval k přípravě na válku. Jihokorejci zaznamenali odpal několika raket

Severokorejský vůdce Kim Čong-un při návštěvě loděnic v přístavním městě Nampcho vyzval k posílení vojenského námořnictva. Podle něj je to klíčový úkol v přípravě na válku, napsaly zahraniční agentury s odkazem na severokorejská státní média. V pátek ráno pak Jižní Korea informovala, že podle její armády KLDR vypálila na západním pobřeží několik střel s plochou dráhou letu.
2. 2. 2024Aktualizováno2. 2. 2024, 22:29|

Kim nařídil rychlejší zbrojení. Chce se připravit na válku

Severokorejský vůdce Kim Čong-un nařídil armádě a zbrojnímu průmyslu urychlit přípravy na válku v důsledku podle něj bezprecedentních konfrontačních kroků ze strany Spojených států. Informovala o tom ve čtvrtek severokorejská státní média, podle nichž Kim hovořil o prioritách pro příští rok na setkání vládnoucí komunistické strany. Diktátor rovněž prohlásil, že KLDR rozšíří strategickou spolupráci s „protiimperialistickými nezávislými zeměmi“.
28. 12. 2023|

Je třeba změnit přístup ke kolektivní obraně, říká šéf Vojenského výboru NATO Bauer

Vidíme stále agresivnější Rusko, proto jsme rozvinuli novou vojenskou strategii, která se zaměřuje hlavně na odstrašující sílu, uvedl v rozhovoru v Událostech, komentářích předseda Vojenského výboru NATO Rob Bauer. Podle něj by celá Evropa měla zlepšovat své vojenské schopnosti a investovat více na obranu, ujistil ale, že kontinent nebude muset fungovat bez Spojených států amerických.
23. 11. 2023|

EU uvolní půl miliardy eur na podporu výroby munice i pro Ukrajinu

Evropská unie vyhradí pět set milionů eur (11,9 miliardy korun) na podporu výroby munice v evropských zbrojovkách. Evropský parlament jasnou většinou hlasů schválil návrh, jehož cílem je zvýšit výrobu dělostřelecké munice a raketových střel a urychlit jejich dodávky Ukrajině bránící se ruské agresi. Návrh schválený europoslanci vstoupí v platnost, až jej v nejbližších dnech potvrdí ministři členských států.
13. 7. 2023|

Modernizovat armádu není jednoduché a teď to doháníme, shodují se politici

Ministerstvo obrany v poslední době výrazně pokročilo ve vyzbrojování české armády. Tuzemské zbrojařské firmy v současnosti mají také co dělat, aby poptávku uspokojily, podílejí se i na pomoci Ukrajině. Podle politiků to není jednoduchá situace. Považují ale za nutné v této době myslet na obranyschopnost Česka a mezinárodní závazky vůči svým partnerům. O zbrojení v době války debatovali v Událostech, komentářích.
12. 1. 2023|

Válka dostala ruský rozpočet do deficitu, ale až v prosinci

Rusko loni hospodařilo s rozpočtovým deficitem 3,3 bilionu rublů (1,06 bilionu korun), což je zhruba 2,3 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Řekl to v úterý ministr financí Anton Siluanov. Na vině jsou podle západních médií náklady na válku na Ukrajině. Rusko původně plánovalo přebytkový rozpočet, navzdory deficitu jsou ale jeho veřejné finance stále ve velmi dobré formě, uvedla agentura Bloomberg. Ta však zároveň také zmínila pro Moskvu nepřiznivý vývoj cen ruské uralské ropy.
10. 1. 2023|

Polsko dalo letos na obranu více než tři sta miliard korun. Většinu zbraní nakoupilo v USA a Koreji

Polsko letos dalo na obranu více než ostatní státy střední Evropy dohromady. V přepočtu více než tři sta miliard korun. Většinu zbraní nakoupilo v Jižní Koreji nebo USA. Washington v prosinci schválil kontrakt na dodávku tanků Abrams. První korejské tanky a houfnice dorazily už v prosinci. Polská vláda přitom kontrakt na jejich dodávku podepsala v létě. V úterý polský ministr Mariusz Blaszczak a jeho francouzský protějšek podepsali dohodu o nákupu dvou francouzských družic.
27. 12. 2022Aktualizováno27. 12. 2022, 20:39|

Do českých zbrojovek přijdou tisíce ukrajinských expertů, mají uspokojit poptávku

Ve zbrojovkách v Česku budou pracovat tisíce ukrajinských expertů, řekl Českému rozhlasu Radiožurnálu náměstek ministryně obrany Tomáš Kopečný. Dohodli se na tom podle něj premiér Petr Fiala (ODS) s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Kopečný popsal situaci tak, že Česko poskytne Ukrajincům bezpečné zázemí a ti uspokojí poptávku zbrojovek po pracovních silách. Budou moci navýšit výrobu.
12. 12. 2022|

Když začneme nyní investovat do obrany, tak se připravujeme na další krizi, podotýká Řehka

Jiskru zažehnutí válečného konfliktu nejde podceňovat ani navzdory tomu, že napadení Česka bezprostředně nehrozí, uvedl náčelník Generálního štábu Armády České republiky Karel Řehka. V pořadu Události, komentáře dodal, že prioritou tuzemské armády je modernizace bojových vozidel pěchoty, podstatné je podle něj i řešení lepších systémů protivzdušné obrany.
23. 11. 2022|

Indie uvedla do služby první letadlovou loď vlastní výroby, pojme třicítku strojů

Indický premiér Naréndra Módí slavnostně uvedl v pátek do služby první letadlovou loď domácí výroby. Plavidlo, které nese název Vikránt, má šestnáct set členů posádky a slouží pro třicet letounů, informovala agentura Reuters.
2. 9. 2022|

Boje na Ukrajině ukazují nové možnosti válčení. Inspirovat se chce i česká armáda

Nejen tanky a těžká technika, v Ruskem rozpoutané válce na Ukrajině se uplatňují také inovativní technologie. Podle ministerstva obrany bude důležité je získat i pro přezbrojení české armády. Obrana se zajímá o systémy pro datové analýzy, pozorování Země z vesmíru, fungování dronů v rojích nebo o roboty.
21. 5. 2022|

„Nemůžete vědět, kam ta zbraň letí.“ Hypersonické rakety vyvíjí Čína, Rusko či USA

Tempo zbrojení se po celém světě zrychluje. V arzenálu atomových mocností sice stále převažují balistické střely, stále více zemí ale vyvíjí hypersonickou raketu, která může měnit svou dráhu a letí při velké rychlosti mnohem níž. To ji skrývá před radary a vyvolává nejistotu, co je jejím cílem. Washington nedávno překvapil test Pekingu, v závěrečné fázi vývoje je i Rusko.
4. 11. 2021|

Před 30 lety začalo obléhání Vukovaru jugoslávskou armádou. Chorvatsko se tajně vyzbrojilo v Maďarsku

Před třiceti lety započala bitva o Vukovar, čímž se rozhořela válka chorvatských a jugoslávských sil. Chorvati, kteří neměli ustavenou armádu, si obstarali a propašovali zbraně z Maďarska. Jugoslávská rozvědka je ale odhalila, což byl argument pro Srby k zásahu armády. Válka trvala mezi lety 1991 a 1995. Konflikty způsobené koncem federativní republiky roztrhaly nejen sousedské a v některých případech i rodinné vazby, ale zničily životy, zamořily krajinu minami na dlouhé roky a poškodily světové kulturní dědictví.
25. 8. 2021|

Státníci gratulují Bidenovi a doufají v bezpečnostní či klimatickou spolupráci

Nástup nového amerického prezidenta Joea Bidena je šancí oživit vztahy Evropské unie se Spojenými státy, které za poslední čtyři roky značně utrpěly, věří předseda Evropské rady Charles Michel. Slovenský premiér Igor Matovič čeká uklidnění, které prospěje celému světu. Do Washingtonu gratulovali britský premiér Boris Johnson, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, izraelský premiér Benjamin Netanjahu i papež František.
20. 1. 2021Aktualizováno20. 1. 2021, 22:41|

Ruský ministr zahraničí Lavrov nevidí možnost domluvit se s Trumpem na kontrole zbrojení

Rusko nevidí možnost, jak v současnosti seriózně jednat s vládou stávajícího amerického prezidenta Donalda Trumpa o kontrole zbrojení. Prohlásil to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na závěr dvoudenní návštěvy běloruské metropole Minsku. Moskva až dosud neblahopřála Trumpovu soupeři Joeovi Bidenovi k vítězství v prezidentských volbách.
26. 11. 2020|

Severní Korea podle expertů vyvíjí nový raketový systém. Japonsko chce přísnější sankce

Severní Korea svým nejnovějším raketovým testem porušila rezoluce OSN, které vyzývají KLDR k zastavení zkoušek balistických zbraní. V reakci na čtvrteční severokorejský odpal dvou střel krátkého doletu to v pátek řekl mluvčí japonské vlády. Podle expertů citovaných agenturou Reuters série severokorejských testů z posledních dnů naznačuje, že KLDR vyvíjí nový vyspělý raketový systém, který by mohl být použit v prvních hodinách případné války.
10. 5. 2019|