TÉMA

Median

Median: Sněmovní volby by vyhrálo ANO s 31 procenty hlasů, druhá by byla ODS

Sněmovní volby by v únoru vyhrálo hnutí ANO s 31 procenty hlasů, druhá ODS by měla 12,5 procenta a třetí Piráty by volilo 11 procent lidí. Do sněmovny by prošly ještě SPD s 9,5 procenta, hnutí STAN s devíti procenty a TOP 09 se ziskem 5,5 procenta. Z nynějších sněmovních stran by mimo dolní komoru zůstali lidovci se třemi procenty hlasů, vyplývá z volebního modelu agentury Median. Ochota zúčastnit se voleb dále klesla na šedesát procent.
14. 3. 2024Aktualizováno14. 3. 2024, 11:41|

Median: ANO v lednovém modelu vede, i když oslabilo, druzí by byli Piráti

Nejsilnější ze stran nynější vládní koalice by podle lednového volebního modelu agentury Median nebyla ODS jako v minulých měsících, nýbrž Piráti se ziskem 13 procent. Občanským demokratům agentura přisoudila 12 procent. Nic se však oproti minulosti nezměnilo na tom, že v čele je opoziční ANO. Proti modelu z prosince mu ale klesla podpora z 35 na 31,5 procenta.
20. 2. 2024|

Median: Sněmovní volby by v prosinci ovládlo ANO, druhá by skončila ODS

Pokud by se sněmovní volby konaly v uplynulém prosinci, jasně by v nich zvítězilo hnutí ANO se ziskem 35 procent hlasů. Druhá by podle volebního modelu agentury Median skončila ODS, kterou by volilo 13 procent lidí. Následují Piráti s podporou 10,5 procenta a hnutí SPD s devíti procenty. Pětiprocentní hranici pro vstup do sněmovny by překonaly ještě STAN a TOP 09. KDU-ČSL by podle aktuálního modelu dostala 2,5 procenta hlasů.
19. 1. 2024Aktualizováno19. 1. 2024, 11:45|

Median: V listopadu by volby vyhrálo ANO, podpora SPD klesla

Volby do sněmovny by v listopadu vyhrálo hnutí ANO se ziskem 34,5 procenta hlasů, druhá ODS by získala 15,5 procenta. ANO si oproti říjnovému průzkumu mírně pohoršilo, naopak ODS si o dva procentní body polepšila. Na třetí místo se vrátili Piráti, dostali by 11 procent hlasů, o dva procentní body více než v říjnu. Naopak podpora SPD o dva procentní body klesla, v listopadu by činila 8,5 procenta. Do sněmovny by se dostaly ještě STAN se šesti procenty a TOP 09 s 5,5 procenta hlasů. Vyplývá to z listopadového volebního modelu, který zveřejnila agentura Median.
21. 12. 2023|

Median: V říjnu by sněmovní volby vyhrálo ANO, SPD by předstihlo Piráty

Volby do sněmovny by v říjnu vyhrálo ANO se ziskem 35 procent hlasů. Proti zářijovému průzkumu si o jeden procentní bod polepšilo. Druhá ODS by získala 13,5 procenta a třetí by skončilo SPD s 10,5 procenta. ODS si polepšila o půl procentního bodu a SPD o procentní bod. SPD oproti září předstihlo Piráty, kteří 2,5 procentního bodu ztratili, v říjnu by získali devět procent hlasů. Do sněmovny by se dostaly ještě STAN a TOP 09 se šesti procenty. Vyplývá to z říjnového volebního modelu, který zveřejnila agentura Median.
1. 12. 2023|

Median: Volby by vyhrálo ANO, druhá by skončila ODS

Volby do sněmovny by v září vyhrálo hnutí ANO se ziskem 34 procent hlasů. Proti červencovému průzkumu si o jeden procentní bod polepšilo. S odstupem následují ODS a Piráti, oběma stranám podpora klesla. Občanské demokraty by volilo 13 procent lidí, Piráty 11,5 procenta lidí. Do dolní komory by se dostaly ještě SPD, STAN a TOP 09. Strany současné vládní koalice mají podporu 40,5 procenta voličů, v dolní komoře by tak hypoteticky měly 91 křesel. Vyplývá to ze zářijového průzkumu agentury Median.
1. 11. 2023Aktualizováno1. 11. 2023, 08:55|

Volby by dle Medianu v červenci vyhrálo ANO, druhá by byla ODS a třetí Piráti

Volby do sněmovny by v červenci vyhrálo hnutí ANO se ziskem 33 procent hlasů. Jeho podpora oproti červnu klesla o 2,5 procentního bodu. Druhá ODS by získala 15 procent, meziměsíčně o jeden procentní bod více. Stejně si polepšili i třetí Piráti, obdrželi by 12 procent hlasů. S osmi procenty následuje SPD. Hnutí STAN by obdrželo 6,5 procenta a TOP 09 a sociální demokraté (SOCDEM) se pohybují na hranici vstupu do Poslanecké sněmovny, získali by 5,5 procenta, respektive pět procent hlasů. Vyplývá to z volebního modelu, který zveřejnila agentura Median.
23. 8. 2023Aktualizováno23. 8. 2023, 13:13|

Median: ANO v květnu zesílilo, sněmovní většinu by mělo s každou další stranou

Opoziční ANO by podle volebního modelu agentury Median získalo v případných květnových volbách do Poslanecké sněmovny 34,5 procenta hlasů – více než dvojnásobek oproti druhé ODS s patnácti procenty. Nad pětiprocentní hranicí jsou také Piráti, SPD, STAN a TOP 09, naopak lidovci pod ní.
23. 6. 2023|

Median: ANO by ve sněmovních volbách získalo nejvíce hlasů. Jeho preference ale klesly

Nejvyšší voličské preference si i v dubnu udrželo ANO. Po několikaměsíčním růstu podle modelu agentury Median nicméně klesly. ANO by tak volilo 31 procent lidí. Druhé místo by v případných dubnových volbách obsadila ODS s podobným výsledkem jako v březnu, a to s patnácti procenty hlasů. Třetí by byli Piráti, kteří posílili na 10,5 procenta, a prohodili si tak místo s SPD. To naopak oslabilo a skončilo by na čtvrtém místě s 8,5 procenta. STAN by dostal 7,5 procenta hlasů a nad pěti procenty potřebnými pro vstup do sněmovny by ještě skončila KDU-ČSL, která si od března polepšila. Vyplývá to z údajů, které agentura zveřejnila na svém webu.
23. 5. 2023Aktualizováno23. 5. 2023, 13:06|

Lidé chápou potřebu šetřit, s úsporným balíčkem ale většina nesouhlasí, říká průzkum

Tři čtvrtiny české veřejnosti se shodují v tom, že je třeba šetřit s veřejnými penězi. S celým balíčkem opatření k ozdravení státních financí, který minulý týden představila vláda, ale souhlasí jen necelá desetina lidí a 25 procent jen s částí návrhů. Dvě třetiny lidí se zveřejněnou podobou konsolidačního balíčku nesouhlasí. Vyplynulo to z průzkumu agentury STEM/MARK, která ho provedla od 15. do 17. května mezi 800 lidmi staršími 18 let.
19. 5. 2023Aktualizováno19. 5. 2023, 18:49|

Median: Ve sněmovních volbách by nejvíce hlasů získalo ANO. Druhá by byla ODS

Ve volbách do sněmovny by nyní na prvním místě skončilo ANO s 34,5 procenta hlasů. S odstupem by následovala ODS, kterou by volilo 15,5 procenta lidí. Vyplývá to z volebního modelu agentury Median. SPD by získala deset procent, Piráti 8,5 procenta a STAN osm procent. Kolem pětiprocentní hranice nutné pro vstup do dolní komory by byly TOP 09, ČSSD a KDU-ČSL.
14. 4. 2023Aktualizováno14. 4. 2023, 11:43|

Median: Češi kvůli inflaci nejčastěji investují do zlata

Češi kvůli ochraně před inflací nejčastěji volí uložení peněz do investičního zlata, termínovaných vkladů nebo realitních fondů. Zatímco investice do zlata preferuje 24 procent lidí, termínovaný vklad 21 procent a fondy investující do nemovitostí 19 procent. Zhruba 60 procent lidí vnímá znehodnocení úspor stejně velkým problémem jako zdražování. Vyplývá to z únorového průzkumu agentury Median mezi dvěma tisíci respondenty.
19. 3. 2023|

Median: Sněmovní volby by vyhrálo ANO, druhá skončila ODS

Sněmovní volby by v únoru vyhrálo hnutí ANO, které by získalo 32 procent. Za ním skončila ODS se 14,5 procenta, ukazuje volební model agentury Median. Na třetí příčce se umístili Piráti s 11,5 procenta hlasů, následně SPD s 9,5 procenta. V dolní komoře by usedli také Starostové, kteří získali sedm procent. Na hranici  vstupu do sněmovny se pohybují TOP 09 a ČSSD, volební model jim přisuzuje shodně pět procent hlasů.
14. 3. 2023|

Průzkum Medianu: Většina Čechů podporuje dodávky zbraní Ukrajině, přímé zapojení si přeje málokdo

Aby dodávaly západní země Ukrajině zbraně, podporuje podle průzkumu agentury Median pro Český rozhlas 56 procent lidí v Česku. Ještě větší podporu mají ekonomické sankce proti Rusku, naopak poměrně nízký je podíl těch, kdo by si přáli přímé zapojení Severoatlantické aliance do války, kterou vede Rusko proti Ukrajině.
26. 2. 2023|

Rozdíly ve volebních modelech jsou minimální, konečný výsledek může něco zvrátit jen těžko, soudí sociolog

V pondělí zveřejnily volební modely agentury Ipsos a Median, o víkendu Data Collect a Kantar CZ pro Českou televizi a STEM pro CNN Prima News. Podle nich by druhé kolo prezidentské volby vyhrál Petr Pavel. Rozdíly v jejich výsledcích jsou dle ředitele společnosti STEM a sociologa Martina Buchtíka minimální. „Konečný výsledek může zvrátit něco jen velmi těžko,“ zhodnotil v Interview ČT24. Pravděpodobnost výhry je tak dle něj výrazně na straně Pavla, ačkoliv se může stát cokoliv, jak podotkl. Volební účast bude podle něj vysoká, pohybovat se bude mezi 65 a 71 procenty. Společnost totiž vnímá volbu prezidenta jako symbolicky důležitou a srozumitelnou, myslí si sociolog. Značnou roli však podle něj hrají také emoce.
23. 1. 2023Aktualizováno23. 1. 2023, 22:52|

Ve druhém kole prezidentské volby by dle agentury Median vyhrál Pavel

Druhé kolo prezidentských voleb by podle průzkumu agentury Median vyhrál bývalý vysoký představitel armády Petr Pavel, získal by 57,9 procenta hlasů. Jeho protikandidát, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš by dostal 42,1 procenta. Voleb se rozhodně chce zúčastnit 76 procent lidí, dvanáct procent to zvažuje. Výsledky průzkumu z 20. až 22. ledna, kterého ho se zúčastnilo 1161 respondentů, agentura zveřejnila na pondělní on-line tiskové konferenci.
23. 1. 2023|

Pavla a Babiše v prvním kole prezidentské volby dělí statistická chyba, ukazuje průzkum Medianu

V prvním kole prezidentské volby by nyní uspěli Petr Pavel a předseda ANO Andrej Babiš. Ekonomka Danuše Nerudová na ně ztrácí více než tři procenta. Ve druhém kole by Babiš s oběma svými hlavními soupeři přesvědčivě prohrál, vyplývá z průzkumu agentury Median pro Mladou frontu DNES, který se konal na konci prosince. Šance ostatních šesti kandidátů jsou malé, nikdo z nich by v prvním kole nezískal přes pět procent hlasů.
2. 1. 2023|

Za rozpad federace můžou politické ambice Klause a Mečiara, shodli se v průzkumu Češi a Slováci

Za hlavní důvod rozpadu federace označili Češi i Slováci politické ambice tehdejších lídrů a také touhu po vlastním státu.  Obyvatelé Slovenska pak často zmiňovali i nespokojenost s postavením v rámci ČSFR.  Vyplývá to z průzkumu agentury Median pro veřejnoprávní vysílatele v obou zemích. Československo se 1. ledna 1993 rozdělilo na dva samostatné státy.
1. 1. 2023|

Pavel a Nerudová vedou v modelu Medianu pro první kolo volby, Babiš je těsně třetí

Největší podporu v prvním kole prezidentské volby má nyní podle volebního modelu agentury Median generál Petr Pavel, volilo by ho 28 procent lidí. Druhá se umístila bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová s 27,5 procenta. Předseda ANO Andrej Babiš by se poprvé ocitl až na třetím místě, získal by 24,5 procenta hlasů. Ve druhém kole by Nerudová podle modelu porazila Pavla.
21. 12. 2022Aktualizováno21. 12. 2022, 17:00|

Volební model Medianu poprvé favorizuje Nerudovou, získala by 28 procent

Danuše Nerudová získala ve volebním modelu agentury Median největší podporu ze všech devíti kandidátů. Výzkum jí přiřkl pro první kolo 28 procent hlasů před Andrejem Babišem (ANO) s 26,5 procenta a Petrem Pavlem s 23,5 procenta. Nerudová figuruje v čele některého průzkumu poprvé. Ve druhém kole by podle Medianu měla Nerudová šanci Babiše porazit, více hlasů než bývalému premiérovi by ve druhém kole hodili respondenti agentury i Pavlovi, velká část dotazovaných ale zůstává v těchto duelech nerozhodnutých.
9. 12. 2022Aktualizováno9. 12. 2022, 16:22|

Median: Ve volbách v říjnu by ANO získalo 31,5 procenta. Podpora ODS klesla

Volby v říjnu by vyhrálo hnutí ANO s 31,5 procenta hlasů, jeho podpora proti září mírně vzrostla, ukázal volební model agentury Median. Zisk ODS by podle něj naopak klesl na 13,5 procenta. SPD by měla 12 procent a Piráti 11 procent. Mezi osmi stranami a hnutími, které v modelu překonaly pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do sněmovny, by v říjnu byli také sociální demokraté. Podle Medianu ale nelze spolehlivě určit, zda je jejich podpora nad touto hranicí, nebo pod ní.
15. 11. 2022|

Náhodou se potkali před mou kanceláří, hájí Hladík schůzku, kterou chtěla vysvětlit policie

Zastupitel města Brna Petr Hladík (KDU-ČSL) byl nominován lidovci na post ministra životního prostředí jako nástupce Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL), která rezignovala ze zdravotních důvodů. Hladíkův nástup ale zbrzdila policejní razie související s korupční kauzou okolo přidělování bytů v Brně. Policisté mimo jiné zasahovali i v Hladíkově kanceláři na brněnském magistrátu, kde končil jako primátorčin náměstek. Hladík v případu není obviněný. KDU-ČSL mu později vyjádřila podporu a na jeho nominaci trvá. V Interview ČT24 Hladík řekl, že očekává, že se za čtyři týdny, během kterých má podle premiéra Petra Fialy (ODS) vysvětlit veřejnosti svou situaci, nakonec ministrem stane.
8. 11. 2022|

V prvním kole prezidentské volby by nyní vyhrál Pavel, Nerudová posiluje, ukázal model Medianu

První kolo prezidentských voleb by v říjnu vyhrál generál Petr Pavel s 22,5 procenta hlasů, v modelu agentury Median si udržel mírný náskok před bývalým premiérem Andrejem Babišem (ANO) s 22 procenty. Podpora obou kandidátů proti zářijovému modelu Medianu klesla, rozdíl mezi nimi zůstal na úrovni statistické chyby. Na 15 procent si polepšila ekonomka Danuše Nerudová, v minulém modelu měla podporu deseti procent voličů. Median model zveřejnil na svém webu.
7. 11. 2022Aktualizováno7. 11. 2022, 11:45|

V prvním kole prezidentských voleb by vyhrál Petr Pavel, ukazuje model Medianu

V prvním kole prezidentských voleb by v září vyhrál generál Petr Pavel. Je to poprvé od loňského září, kdy předstihl ve volebním modelu bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Rozdíl je sice v rámci statistické chyby, potvrzuje ale dlouhodobě rostoucí preference Pavla, a naopak stagnující u Babiše. Na třetím místě by skončila ekonomka Danuše Nerudová. Pavel by uspěl i v druhém kole volby. Vyplývá to z aktuálního volebního modelu agentury Median.
13. 10. 2022|