TÉMA

Obvodní soud pro Prahu 1

Osvobození 28 lidí v kauze pražských městských bytů bylo v pořádku, konstatoval odvolací soud

Osvobození 28 lidí v kauze prodeje městských bytů v centru Prahy z let 2012 až 2015 je pravomocné. Rozhodl o tom Městský soud v Praze, který pouze u většiny z nich změnil důvod zproštění obžaloby. Stíhání čelili především bývalí zastupitelé Prahy 1, byl mezi nimi například i někdejší starosta Oldřich Lomecký (tehdy TOP 09) nebo jeho tehdejší zástupce Daniel Hodek (ČSSD).
22. 4. 2024Aktualizováno22. 4. 2024, 18:49|

Dva muži ze Zemanovy ochranky znovu odešli od soudu s peněžitými tresty

Obvodní soud pro Prahu 1 podruhé odsoudil Martina Tiefenbacha a Patrika Přibyla, kteří jako členové Útvaru pro ochranu prezidenta ČR zpronevěřili dvacet tisíc nábojů. České televizi informaci poskytla mluvčí soudu Ivana Tichá. Muži pracovali u policie řadu let. V letech 2018 až 2020 podle obžaloby vzali z policejních skladů střelivo pro soukromé účely. Tiefenbach a Přibyl vinu od začátku odmítali. Rozsudek je nepravomocný, mohou se znovu odvolat.
19. 4. 2024|

Krátce po útoku na filozofické fakultě hrozil muž před její budovou další střelbou. Soud ho potrestal podmínkou

Obvodní soud pro Prahu 1 udělil tříletou podmínku a zákaz vstupu do hlavního města muži, který jen pár dní po střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy vyhrožoval další střelbou a smrtí vraha rodičů, sdělila ČT mluvčí soudu Eva Švíglerová. Jde o jeden z prvních ukončených případů, kterými se policie v souvislosti se střelbou na fakultě zabývá.
1. 2. 2024|

Bývalý hejtman David Rath vysoudil omluvu od státu za mediální výroky státního zástupce

Soud přiznal bývalému středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi nárok na omluvu od státu za mediální výroky, které o něm pronesl někdejší státní zástupce Petr Jirát. Informovala o tom soudkyně Dagmar Stamidisová, která o Rathově žalobě na ochranu osobnosti rozhodovala. Páteční verdikt není pravomocný.
30. 1. 2024|

Soud rozdal tresty za manipulaci zakázek Českých drah. Policie případ odhalila díky odposlechům v kauze fotbalové korupce

Někdejší fotbalový funkcionář Roman Rogoz se dohodl se státním zástupcem na dvouleté podmínce za podvod v případu manipulace zakázek Českých drah na náhradní autobusovou dopravu. Vyplývá to z anonymizovaného vyjádření, které České televizi poskytl Obvodní soud pro Prahu 1. Dohoda je podle něj pravomocná. Obžalobě čelilo dalších šest lidí a dvě firmy. Soud je potrestal podmínkami nebo peněžitými tresty. Manipulaci zakázek kriminalisté odhalili v rámci odposlechů v kauze korupce ve fotbalu, kde Rogoz také čelí obžalobě společně s někdejším místopředsedou Fotbalové asociace (FAČR) Romanem Berbrem a dalšími obžalovanými.
17. 1. 2024|

Policie znovu obvinila demonstranta kvůli nášivce s logem wagnerovců

Policisté opět obvinili demonstranta Jakuba Jaška z veřejného schvalování válečných zločinů. ČT to řekla dozorující státní zástupkyně Katarína Kandová. Jašek měl na březnovém protivládním protestu na sobě nášivky s písmenem Z a logem ruské Wagnerovy skupiny. Obvodní soud pro Prahu 1 mu uložil půlroční podmínku, peněžitý trest a roční zákaz pobytu v Praze. Odvolací instance ale kauzu vrátila k došetření. Muž vinu odmítá.
27. 10. 2023|

Za výroky o jaderném útoku musí aktivista Vrabel zaplatit deset tisíc korun. Podmíněný trest soud zrušil

Odvolací soud uložil pořadateli protivládních demonstrací Ladislavu Vrabelovi za šíření poplašné zprávy peněžitý trest deset tisíc korun. Uznal verdikt prvoinstančního soudu, podle kterého byly mužovy výroky o tom, že Česko plánuje použít jaderné zbraně proti Rusku a následném ruském útoku na Českou republiku, schopné vyvolat v části společnosti obavy a znepokojení. Odvolací senát však zrušil původně uložený čtyřměsíční podmíněný trest s odkladem na rok a půl. Verdikt je pravomocný.
13. 10. 2023|

Policie obvinila Vrabela z dotačního podvodu v souvislosti s covidovou finanční podporou pro firmy

Pořadatel protivládních demonstrací Ladislav Vrabel čelí obvinění z dotačního podvodu. Informaci České televizi potvrdil Vrabelův advokát Radek Suchý. Obvinění souvisí s covidovými podporami pro firmy. Stíhání jednoho člověka v této souvislosti potvrdil ČT také mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. Vrabel podle obchodního rejstříku působí jako jednatel ve třech firmách. Ty od ministerstva průmyslu a obchodu podle serveru Seznam Zprávy získaly celkem 2,4 milionu korun. Vrabelovými žádostmi o dotace se zabývá i samo ministerstvo.
12. 10. 2023Aktualizováno12. 10. 2023, 16:22|

Státní zástupce obžaloval italského fotbalového fanouška kvůli červnovým výtržnostem v Praze

Jeden z fotbalových fanoušků italské Fiorentiny, kteří před červnovým finálovým zápasem v centru Prahy napadli příznivce anglického West Hamu United, půjde před soud. Státní zastupitelství ho obžalovalo z násilí proti úřední osobě. Uvedla to Lucie Andělová z tiskového oddělení Městského státního zastupitelství v Praze. Italovi v případě odsouzení hrozí až čtyři roky vězení.
26. 9. 2023|

Soud ve Vrabelově případě musí rozhodnout o námitce podjatosti

Případ Ladislava Vrabela obviněného z šíření poplašné zprávy se částečně vrací od odvolacího soudu k první instanci. Nebude ale rozhodovat o samotné obžalobě, musí se podle rozhodnutí pražského městského soudu vypořádat s námitkou Vrabelova obhájce Radka Suchého proti soudci Lukáši Svrčkovi. Advokát tvrdí, že je podjatý.
12. 9. 2023|

Soud potvrdil podmínku za výzvy ke stržení ukrajinské vlajky z Národního muzea

Za výzvu ke stržení ukrajinské vlajky z Národního muzea na březnové protivládní demonstraci v pondělí odvolací Městský soud v Praze potvrdil Jaroslavu Popelkovi čtyřměsíční podmínku se zkušební dobou na rok a půl. Stvrdil mu také osmnáctiměsíční zákaz pobytu na území Prahy. Verdikt je pravomocný. Popelka se pondělního jednání nezúčastnil, v červnu u soudu uvedl, že podle jeho názoru jde nanejvýš o přestupek.
28. 8. 2023|

Muž, který provrtával pneumatiky autům s ukrajinskou SPZ, přišel o vrtačku a musí zaplatit 100 tisíc

Obvodní soud pro Prahu 8 potrestal muže, který provrtával pneumatiky autům s ukrajinskými poznávacími značkami. Uložil mu peněžitý trest 100 100 korun. Muž také přišel o svou aku vrtačku. České televizi to sdělil soudce Petr Novák s tím, že trestní příkaz je pravomocný. Za poškození cizí věci spáchané kvůli národnostní příslušnosti muži hrozily až tři roky vězení. Po dopadení se k činu doznal.
20. 7. 2023|

Za úder do auta s ukrajinskou značkou dostal muž podmínku

Podmíněný trest na šest měsíců dostal od soudu muž obžalovaný, že po březnové protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze poškodil projíždějící auto s ukrajinskou poznávací značkou. Soud rozhodl trestním příkazem, obviněný ani žalobce proti němu nepodali odpor, proto nabyl právní moci.
26. 6. 2023|

Odvolací soud zrušil Vrabelovi podmínku za šíření poplašné zprávy

Městský soud v Praze zrušil čtyřměsíční podmínku, kterou za šíření poplašné zprávy dostal pořadatel protivládních demonstrací Ladislav Vrabel. Česká televize to zjistila z justiční databáze. Případem se bude znovu zabývat Obvodní soud pro Prahu 1, který Vrabela v dubnu potrestal za výroky o tom, že Česko plánuje proti Rusku použít jaderné zbraně. Podle původního verdiktu mohly v části společnosti vyvolat obavy. Muž obvinění odmítl, jeho slova prý byla vytržená z kontextu.
26. 6. 2023|

Češi investovali stamiliony přes Diversity Capital. Ta má teď podle nich na účtu jen dva tisíce

Lidé v Česku investovali stamiliony korun přes společnost Diversity Capital napojenou na údajný Malajský královský fond, ale ta peníze nevyplácí, sdělila advokátní kancelář Žižlavský, která zastupuje více než stovku klientů firmy. Podle kanceláře má firma na účtu, kam mířily investice, už jen zhruba dva tisíce korun. Soud podle advokátů poslal firmu do exekuce.
21. 6. 2023|

Zemřel komunistický ministr vnitra Vajnar. Čelil obžalobě kvůli zákrokům pohraničníků v 80. letech

Ve věku 92 let zemřel komunistický ministr vnitra Vratislav Vajnar. Na dotaz České televize to sdělila jeho advokátka Jitka Bludská. Vajnar čelil obžalobě ze zneužití pravomoci v souvislosti se zákroky pohraničníků na československých hranicích v 80. letech. Kvůli zdravotnímu stavu se ale k dubnovému soudnímu líčení nedostavil. Jako federální ministr vnitra působil Vajnar v letech 1983 až 1988.
20. 6. 2023|

Za nášivku Wagnerovců dostal muž podruhé podmínku. S trestem nesouhlasí

Nepravomocně odsouzený Jakub Jašek dostal další trest kvůli nášivce s logem Wagnerovců. Za schvalování válečných zločinů mu soud znovu uložil půlroční podmínku a peněžitý trest. ČT to řekla soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Eva Švíglerová, která potrestala Jaška za nošení nášivky na květnové protivládní demonstraci. Muž s tím nesouhlasí a proti verdiktu se brání. První trest mu soud dal v souvislosti s březnovým protestem na Václavském náměstí.
14. 6. 2023|

Expremiér Nečas a jeho manželka dostali v kauze poslaneckých trafik podmíněné tresty

Podmíněné a peněžité tresty udělil soud bývalému premiérovi Petru Nečasovi (ODS), jeho manželce Janě Nečasové a někdejšímu náměstkovi ministra zemědělství Romanu Bočkovi. Všechny uznal vinnými v kauze takzvaných poslaneckých trafik. Nečas i advokáti dalších obžalovaných v závěrečných řečech apelovali na soud, aby je zprostil obžaloby, tvrdili, že jsou nevinní. Verdikt – zatím nepravomocný – ale odpovídá spíše tomu, co navrhl státní zástupce Rostislav Bajger.
13. 6. 2023Aktualizováno13. 6. 2023, 18:57|

Soud uložil Popelkovi podmínku za výzvy ke stržení ukrajinské vlajky

Jaroslavu Popelkovi, který v polovině března na protivládní demonstraci v Praze vyzýval ke stržení ukrajinské vlajky z Národního muzea, uložil Obvodní soud pro Prahu 1 za podněcování k trestnému činu čtyřměsíční podmínku se zkušební dobou na rok a půl. Na 18 měsíců mu zároveň zakázal pobyt na území Prahy. Rozhodnutí není pravomocné. Popelka uvedl, že se cítí nevinen, šlo podle něj nanejvýš o přestupek.
13. 6. 2023|

Pořadatel protivládních demonstrací Vrabel se odvolal proti podmínce za šíření poplašné zprávy

Pořadatel protivládních demonstrací Ladislav Vrabel nesouhlasí se čtyřměsíční podmínkou za šíření poplašné zprávy. Proti dubnovému rozsudku podal odvolání. České televizi to řekla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Eva Švíglerová. Soud potrestal Vrabela za jeho výroky o tom, že Česko plánuje použít jaderné zbraně proti Rusku. Podle soudce mohly v části společnosti vyvolat obavy. Muž obvinění odmítl, jeho slova podle něj byla vytržená z kontextu.
25. 5. 2023|

Odvolací soud potvrdil vinu starožitníka Salmona. Připravil Univerzitu Karlovu o dvacet milionů ve sporu o zakládací listiny

Starožitník Josef Salmon připravil Univerzitu Karlovu o dvacet milionů korun. Jeho vinu a trest potvrdil odvolací pražský městský soud. České televizi informaci sdělila mluvčí Eva Švíglerová z Obvodního soudu pro Prahu 1, který o případu rozhodoval v první instanci. Zakládací listiny zmizely z archivu před více než sto lety. Starožitník je získal v roce 2018 a prodal univerzitě za dvacet milionů korun. Rozhodnutí je pravomocné, Salmon se proti němu ale dál brání. V případu teď bude ale rozhodovat Nejvyšší soud.
17. 5. 2023|

Stíhání federálního exministra Kincla bylo kvůli duševní chorobě pravomocně odloženo. Pozůstalí se stížností neuspěli

Státní zástupce minulý týden odmítl stížnost proti odložení trestního stíhání bývalého federálního ministra vnitra Františka Kincla. Kincl čelil obvinění v souvislosti se střelbou pohraničníků na československých hranicích, kvůli jeho duševnímu stavu ale policie případ odložila. O odmítnuté stížnosti informoval Českou televizi právní zástupce poškozených Lubomír Müller. Rozhodní o odložení je tak pravomocné.
10. 5. 2023|

Soud schválil dohodu o vině a trestu čtyř lidí v kauze městských bytů v Praze 1

V kauze prodeje městských bytů v Praze 1 se čtyři lidé se státním zástupcem dohodli na peněžitých trestech. Zdeněk Barták přijal trest 75 tisíc korun, Jiří Janoušek, Miroslava Vlašánková, Pavel Král pak musí zaplatit deset tisíc korun. Všichni také musejí Praze 1 uhradit část škody v různých poměrech. Jejich dohody o vině v úterý schválil Obvodní soud pro Prahu 1. Státní zástupce tvrdí, že byty v městské části byly prodávány pod cenou.
18. 4. 2023|

Demonstrant s nášivkou wagnerovců nesouhlasí s trestem za schvalování genocidy

Muž, který měl na protivládním protestu v Praze na batohu písmeno Z a na rukávu logo ruské Wagnerovy skupiny, nesouhlasí s trestem za schvalování genocidy. Podle justiční databáze proti němu podal odpor. Případ se tak bude projednávat v hlavním líčení. Obvodní soud pro Prahu 1 dal muži půlroční podmínku, peněžitý trest 12 tisíc korun a roční zákaz pobytu v Praze.
11. 4. 2023Aktualizováno11. 4. 2023, 19:19|