Soud rozdal tresty za manipulaci zakázek Českých drah. Policie případ odhalila díky odposlechům v kauze fotbalové korupce

Někdejší fotbalový funkcionář Roman Rogoz se dohodl se státním zástupcem na dvouleté podmínce za podvod v případu manipulace zakázek Českých drah na náhradní autobusovou dopravu. Vyplývá to z anonymizovaného vyjádření, které České televizi poskytl Obvodní soud pro Prahu 1. Dohoda je podle něj pravomocná. Obžalobě čelilo dalších šest lidí a dvě firmy. Soud je potrestal podmínkami nebo peněžitými tresty. Manipulaci zakázek kriminalisté odhalili v rámci odposlechů v kauze korupce ve fotbalu, kde Rogoz také čelí obžalobě společně s někdejším místopředsedou Fotbalové asociace (FAČR) Romanem Berbrem a dalšími obžalovanými.

„Obžalovanému R. R. byl (…) uložen úhrnný trest odnětí svobody v trvání dvou let, výkon tohoto trestu byl podmíněně odložen na zkušební dobu v trvání tří let. Dále mu byl uložen peněžitý trest v celkové výměře 350 tisíc korun,“ uvedla na dotaz ČT mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Eva Švíglerová.

Rogoz, který dříve působil jako sportovní ředitel pražského fotbalového klubu Slavoj Vyšehrad, se na trestu dohodl se státním zástupcem Janem Schollem z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Soud dohodu následně schválil, právní moci podle mluvčí nabyla na konci listopadu.

Vedle Rogoze byl hlavní postavou celého případu dnes už bývalý zaměstnanec Českých drah (ČD) Albert Oláh. Podle Národní centrály proti organizovanému zločinu měli obvinění v roce 2020 získávat prostřednictvím tehdejšího zaměstnance ČD informace o cenových nabídkách soutěžících u probíhajících řízení.

Snažili se tak ovlivnit zakázky náhradní autobusové dopravy při výlukách pro spolupracujícího dodavatele a získat finanční provizi. Případ policie odhalila, když nasadila odposlechy s cílem odhalit korupci v českém fotbale.

Na trestu se dohodli ještě dva obžalovaní

Z vyjádření soudu pro ČT dál vyplývá, že kromě Rogoze se na trestu dohodli ještě další dva obžalovaní. Někdejší funkcionář Ligové fotbalové asociace Petr Heidenreich podle dohody zaplatí 350 tisíc korun. Masér vyšehradského klubu David Bejdák, který měl podle Hospodářských novin fungovat jako spojka mezi Rogozem a Oláhem, byl v roli spolupracujícího obviněného a dohodl se na osmiměsíční podmínce a peněžitém trestu 72 tisíc korun. I tyto dohody už jsou pravomocné.

Oláh odešel od soudu s nejpřísnějším trestem. Dostal tříletou podmínku a peněžitý trest 480 tisíc korun za podvod. Čtyři roky také nesmí vykonávat funkci spojenou s veřejnými zakázkami. V jeho případě ale nešlo o dohodu, verdikt nad ním vynesl Obvodní soud pro Prahu 1.

Nejvyšší peněžitý trest pak dostala jedna z obžalovaných firem, která má zaplatit 1,6 milionu. Druhá firma dostala také peněžitý trest, další dva obžalovaní pak podmínky a peněžité tresty a jeden pouze peněžitý trest.

Obžalovaní, kteří dohodu neuzavřeli, se proti rozsudku odvolali, odvolání podali i státní zástupce a České dráhy, které v případu figurují jako poškozený. Tuto část případu tak ještě projedná pražský městský soud.

Kauzu fotbalové korupce momentálně projednává plzeňský okresní soud. Státní zástupce před něj poslal 21 lidí včetně Romana Rogoze a už zmiňovaného klubu Slavoj Vyšehrad. V tomto případě zatím rozsudek nepadl, někteří obžalovaní už ale uzavřeli dohodu o vině a trestu.