TÉMA

Kino

U soudu se pitvá podezřelá smrt i manželství. Začíná filmový projekt Tady Vary

Přehlídka Tady Vary, pořádaná pod značkou karlovarského filmového festivalu, nabídne předpremiéry výrazných světových snímků v šestapadesáti kinech po celé republice. Na deseti projekcích rozložených do příštího června uvidí diváci s festivalovou atmosférou například filmy Umění jíst a milovat nebo Napoleon. Sezonu ve středu večer zahájí vítěz Zlaté palmy v Cannes, drama Anatomie pádu režisérky Justine Trietové.
18. 10. 2023|

Režisérce Hollandové chodí výhružné zprávy. Její film kritizuje i polská vláda

Premiéra filmu Hranice od režisérky Agnieszky Hollandové vzbudila v Polsku kontroverze. Snímek sleduje dramatickou cestu nelegálních migrantů skrze pralesy na východě země. Vůči filmu se ostře ohradil polský prezident, premiér i většina členů tamní vlády. Tvůrkyni chodí výhružné zprávy a přemýšlí o tom, že si najme ochranku.
23. 9. 2023|

Barbenheimer zabral. Diváci se hrnuli jak na film o Barbie, tak snímek o „otci“ atomové bomby

Česká i americká kina hlásí úspěšný víkend. Diváky před filmová plátna přitáhl „Barbenheimer“, tedy dvě nesouvisející novinky – Barbie a Oppenheimer. Film o ikonické panence dokonce utržil celosvětově 337 milionů dolarů (v přepočtu přes sedm miliard korun) a ve Spojených státech se stal zatím nejúspěšnější premiérou roku.
24. 7. 2023|

Oslava i kritika nejslavnější panenky. Kina čekají od celovečerní Barbie hit

Už za několik dní do kin vstoupí jeden z nejočekávanějších a také nejrůžovějších snímků letošního roku – Barbie. Ikonická hračka se tak poprvé představí v hraném filmu, který cílí i na dospělé publikum. Tvůrci prý chtějí balancovat mezi oslavou a kritikou fenoménu spojeného s plastovou panenkou.
16. 7. 2023|

Film Oppenheimer zamířil do Prahy ve speciálním formátu

Film Oppenheimer režiséra Christophera Nolana se bude od příštího týdne v pražském kině IMAX promítat z výjimečné analogové kopie, konkrétně ze 70mm filmového pásu. Půjde tak o projekci v nejvyšší kvalitě, v jaké ji doporučuje samotný režisér a na níž jiná kina ani nejsou uzpůsobena – pražský multiplex je jedním z třiceti kin na světě, do nichž Oppenheimer ve formátu IMAX 70mm zamíří. Kopie 180minutového filmu o muži označovaném za „otce atomové bomby“, už je v Česku.
11. 7. 2023|

Poslední představení v kině Scala. Technici přes léto prověří statiku střechy

Poslední promítání v brněnském kině Scala mohli diváci navštívit v pátek. Po víkendu si budovu v centru města, ve které sídlí vedle kina také Divadlo Bolka Polívky, převezmou technici. Budou zkoumat statiku střechy. Na konci léta odborníci rozhodnou, kdy a jestli vůbec bude možné provozy obnovit.
1. 7. 2023|

Diváci prý mají dost superhrdinských filmů, v kinech propadl jeden z nejdražších

Spotřební nátura superhrdinských filmů, v nichž přes různé varianty oblíbených hrdinů o mnoho nejde, zato je podepírají stále slabší digitální triky, které se mísí s infantilním humorem. To jsou podle některých komentátorů důvody, proč se nyní objevuje výraz „superhero fatigue“, tedy divácká únava ze superhrdinů, respektive z hollywoodských filmů, které na nich stojí. Nyní v kinech propadl jeden z nejdražších jménem Flash.
23. 6. 2023|

V Cannes je lehké se „omámit nadšením“, zní od těch, kteří na festivalu nakupují filmy do Česka

Zdražování se týkalo plynu, ale i festivalových filmů, říká Dominik Hronec, jeden z česko-slovenských distributorů, kteří na právě končící přehlídce v Cannes nakupují snímky pro kina v Česku a na Slovensku. Je to prý riskantní byznys. Někdy není čas si ani přečíst scénář, jindy dílo musíte koupit třeba dva roky předtím, než má v Cannes premiéru. Filmoví distributoři popsali, jaké filmy (a dojmy) si odváží z letošního ročníku.
27. 5. 2023|

Neskončí to ostudou? V éteru se před sto lety stal malý zázrak bez pečlivých příprav

Pavel Hájek z Radioslavie zapnul osmilampovku Nice. Improvizované studio, které sotva přežilo v bouřce, a odhodlání skupinky lidí umožnilo zahájení pravidelného vysílání Československého rozhlasu. Bylo nutné vsadit na dovednosti techniků, že si poradí s podmínkami, které nebyly optimální, říká Petr Bednařík z katedry mediálních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.
18. 5. 2023|

Kult studia A24. Tajnůstkářský přístav osobitých filmařů tvoří s fanoušky zvláštní spiklenost

Je to studio, které nedělá pokračování ani netěží ze zavedené značky. Z jeho stáje do kin míří průrazné autorské snímky s výraznou vizualitou, v nichž se často lineární vyprávění rozpadá do ambicióznějších tvarů. Americké nezávislé studio A24, jemuž se daří propojit specifickou kvalitu, zvláštní spiklenost s fanoušky a neotřelý marketing, posílá i do českých kin nový film On se bojí. „Můžeme už mluvit o určitém kultu,“ popisuje pro ČT24 přitažlivost této značky šéf pražského kina Aero Jiří Flígl.
23. 4. 2023|

Ucpanej systém míří do kin. V Dejvickém divadle ale po dvanácti letech končí

Končí nejúspěšnější inscenace Dejvického divadla, která je dlouhodobě beznadějně vyprodaná. Představení Ucpanej systém bude mít derniéru 19. dubna, aby ale mohli naposledy vidět inscenaci i ti, na které se vstupenky dodnes nedostaly, bude v přímém přenosu promítaná ve 119 českých kinech.
14. 4. 2023|

„Závazky, které bylo třeba naplnit.“ Do ruských kin se navzdory bojkotu dostal John Wick, ale i Žižka

Akční film John Wick: Kapitola 4 se jako první velký hollywoodský snímek dostal oficiální cestou do ruských kin, ačkoliv americká studia po loňském začátku invaze na Ukrajinu přestala nové filmy do Ruska posílat. Nejde o první případ. Do země, která rozpoutala válku, zamířily již desítky zahraničních snímků. A nečekaně i jeden český – Jan Žižka. „Je mi líto, že premiéra byla v Rusku, a na Ukrajině ne,“ sdělil ČT24 režisér Petr Jákl.
31. 3. 2023|

Karlovarské Císařské lázně by se mohly stát dalším festivalovým kinem. Kraj do nich zakoupí vybavení pro promítání

Karlovarský kraj nakoupí technologie pro promítání filmů pro Císařské lázně, mají se stát dalším festivalovým kinem. Kromě promítačky a audiosystému chce město vnitřní multifunkční sál vybavit i řízeným zatemněním. Instalace kina do sálu by neměla podle hejtmana Petra Kulhánka (za STAN) vyžadovat stavební zásahy, ale jen montáž do existujících konstrukcí.
25. 2. 2023|

Polívkovo divadlo a kino Scala obnoví provoz, měření statiků dopadla dobře

Divadlo Bolka Polívky a kino Scala v Brně mohou obnovit provoz, který byl přerušený od minulého týdne kvůli pochybnostem o stavu střechy. Měření statiků dopadla dobře, budovy jsou při dodržování stanovených opatření způsobilé k užívání. Základní podmínkou pro zajištění bezpečného provozu je stálý monitoring konstrukce pomocí přístrojů, informoval magistrát. Obě kulturní zařízení nejspíš znovu otevřou po víkendu.
24. 2. 2023|

Titanic se vrací do kin v nové verzi. Cameronova tragická love story podle publicisty nezestárla

Romance mezi chudým Jackem a aristokratickou Rose na pozadí jedné z největších katastrof dějin přichází znovu do kin. K pětadvacátému výročí od premiéry mohou diváci vyrazit na oscarový Titanic režiséra Jamese Camerona. V některých kinosálech uvidí remasterovanou verzi ve 3D s vysokosnímkovou frekvencí. Snímek se utká o pozici třetího nejvýdělečnějšího filmu historie s jiným Cameronovým blockbusterem, druhým Avatarem.
9. 2. 2023|

Putin nařídil promítání filmů o agresi proti Ukrajině v ruských kinech

Šéf Kremlu Vladimir Putin nařídil ministerstvu kultury, aby zajistilo promítání filmů o agresi proti Ukrajině v ruských kinech. Resort kultury má také poskytnout potřebnou podporu dokumentaristům, aby mohly vzniknout snímky ukazující „odvahu“ a „hrdinství“ ruských vojáků. Vyplývá to z nařízení vládě zveřejněného na webu Kremlu.
3. 1. 2023|

Nejvíc nominací na Ceny české filmové kritiky mají Arvéd, BANGER. a Il Boemo

České filmy Arvéd, BANGER. a Il Boemo mají shodně čtyři nominace na Ceny české filmové kritiky. Jeden z nich se také stane filmem roku. Právě probíhá druhé kolo hlasování a vítězové budou známi 4. února.
3. 1. 2023|

Nejvýdělečnější film historie, který nemá fanoušky. Do kin míří po třinácti letech pokračování Avatara

Už jen několik týdnů zbývá do premiéry prvního pokračování nejvýdělečnějšího filmu všech dob, Avatara režiséra Jamese Camerona. Technologicky převratný snímek, po němž se desítky dalších velkofilmů převlékaly do 3D, ale přichází do úplně jiné doby, než v jaké vstupoval do kin původně. Pandemií i streamováním změněný trh posunul návyky diváků, pro něž už obří modří tvorové, kteří bojují za záchranu své panensky krásné planety Pandora, nemusí být takové lákadlo. Podle insiderů oslovených ČT24 ale film s podtitulem The Way of Water zase překvapí.
12. 11. 2022|

Krobot: Jsme nejblíž tomu, co se označuje jako vyznání

Tentokrát jeho postavy nemluví dialektem jako v Díře u Hanušovic, již před osmi lety vidělo v kinech více než 150 tisíc diváků, to však neznamená, že jim je dobře rozumět. Herec a režisér Miroslav Krobot se právě vrátil do kin se svým třetím režijním počinem Velká premiéra. Jeho bývalý kolega z Dejvického divadla Pavel Šimčík v něm hraje herce Pavla Šnajdra, jemuž se rozpadá manželství, on ale raději mizí do Olomouce, kde se chytá své první režijní příležitosti, ve které chce zazářit se svou babičkou (Iva Janžurová), bývalou herečkou. V rozhovoru pro ČT24 Krobot mluví o tom, co hledá u svých herců, o Dejvickém divadle, ale i plánech do budoucna.
24. 7. 2022|

Na marvelovku musí do Kazachstánu. Z ruských kin zmizel Hollywood, domácí produkce netáhne

Hollywoodská studia kvůli ruské invazi na Ukrajinu i mezinárodním sankcím kompletně stáhla svoji produkci z tamních kin. Ty největší letošní snímky jako pokračování Top Gunu, Jurského světa nebo animovaných Mimoňů není možné v Rusku oficiálně vidět. Návštěvnost kin výrazně klesla, lidi domácí produkce netáhne. Někteří však neváhají za novými filmy jet i stovky kilometrů do zemí, kde se promítají.
14. 7. 2022|

Pokračování Top Gunu vletělo do kin. Je to stejný, ale zároveň lepší film, míní Michailidis

Na plátna a do akce se vrací pilot, který se řídí více svým instinktem než leteckými předpisy. Před šestatřiceti lety film Top Gun udělal hvězdu z herce Toma Cruise. Ten nechybí ani v pokračování Top Gun: Maverick, které od 26. května promítají i česká kina. „Je to skoro stejný film, což je záměr, ale především je to v mnoha ohledech lepší film než ten první,“ shrnul své dojmy moderátor magazínu ArtZóna Saša Michailidis.
26. 5. 2022|

Zlín Film Festival zahájila 3D Cesta do Tvojzemí, přiletí i vietnamská Majka z Gurunu

Ohňostrojem, ale především projekcí filmů v české i světové premiéře začíná 26. května Zlín Film Festival. Nejstarší festival pro děti a mládež na světě se po pandemických omezeních koná opět v tradičním, květnovém terminu. Skončí 1. června, tedy na Mezinárodní den dětí.
26. 5. 2022|

Za kulturu utratí Češi 250 korun měsíčně. Zajímají je památky, na baletu někteří nebyli nikdy

Za kulturu vydají Češi měsíčně v průměru 250 korun. Nejčastěji poznávají památky. Vyplývá to z průzkumu Kanceláře Kreativní Evropa, která je českým zastoupením stejnojmenného programu Evropské unie.
21. 4. 2022|

Kultura pociťuje po uvolnění opatření obnovený zájem publika

Do kina, divadla nebo na koncert už je možné jít jenom se vstupenkami, od 10. února skončila povinnost prokazovat se potvrzením o očkování nebo dokladem o prodělání nemoci. Většina kulturních organizací pociťuje nárůst zájmu diváků. Jenom do biografů přišlo minulý týden skoro 240 tisíc lidí, o polovinu víc než před čtrnácti dny. Pomohla i česká pohádka Tajemství staré bambitky.
21. 2. 2022|