TÉMA

Vojenská základna

Etiopská armáda využívá česká letadla. Přesvědčil se o tom i český premiér Fiala

Etiopská armáda má přes deset letounů L-39 Albatros. Země ukázala premiérovi Petru Fialovi (ODS) svou největší leteckou základnu v Bishoftu. Stroje sloužící k výcviku nyní procházejí modernizací, na níž se Češi podílejí. Informoval o tom z Etiopie zpravodaj ČT Jakub Nettl.
6. 11. 2023|

Přelomová dohoda v Tichomoří. Filipíny umožní Američanům využívat další vojenské základny

Filipíny umožní americké armádě přístup do nových oblastí, díky čemuž v zemi Spojené státy po třiceti letech výrazně posílí vojenskou přítomnost. Země tak konají v rámci příprav na hrozící čínskou invazi na Tchaj-wan. K ní může podle vojenských expertů dojít v roce 2027, nebo dokonce dřív.
2. 2. 2023|

Ukrajinská armáda se přihlásila k zodpovědnosti za srpnové ostřelování Krymu

Ukrajinská armáda se ve středu přihlásila k zodpovědnosti za ostřelování Ruskem okupovaného Krymského poloostrova včetně ruské vojenské letecké základny Saky. Ve zprávě zveřejněné agenturou Ukrinform to uvedl náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj. Výbuchy otřásly Krymem v srpnu, ukrajinské úřady dosud o svém zapojení mlčely.
7. 9. 2022Aktualizováno7. 9. 2022, 16:23|

Rusové ostřelovali vojenskou základnu u polských hranic. Na východě se bojuje o Lysyčansk

Ruská armáda v sobotu ráno ostřelovala vojenskou základnu v ukrajinském Javorivu blízko polské hranice, čtyři lidé při tom utrpěli zranění. S odvoláním na šéfa správy Lvovské oblasti o tom informovala agentura Reuters. Ostřelována byla také Černihivská a Žytomyrská oblast. Starosta Severodoněcku v Donbasu Oleksandr Strjuk oznámil, že město už je zcela pod kontrolou jednotek ruské armády. Boje se vedou o Lysyčansk, který je hned za řekou.
25. 6. 2022Aktualizováno25. 6. 2022, 23:18|

Donbasem otřásají pouliční boje. Civilisté přinášejí svědectví z filtračních táborů

Ruské síly s podporou dělostřelectva zaútočily na centrum Severodoněcka a vytlačily z něj ukrajinské jednotky, uvedl ukrajinský generální štáb. Hlava Luhanské oblasti Sehij Hajdaj oznámil, že jsou zničeny všechny mosty vedoucí do města. Ukrajinci, kterým se po násilné deportaci podařilo uprchnout z Ruska, popsali britskému listu The Guardian dění ve filtračních táborech. Podle Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru (SIPRI) se v důsledku ruské invaze na Ukrajinu zvýšilo napětí mezi devíti světovými jadernými státy a poprvé od studené války hrozí navýšení jaderného arzenálu.
13. 6. 2022Aktualizováno13. 6. 2022, 22:12|

O stálé přítomnosti armády USA v Česku se podle Fialy nejedná. Zeman se k základně staví odmítavě

Stálá přítomnost americké armády v Česku je podle premiéra Petra Fialy (ODS) sice hezké přání, ale aktuální téma to není a reálná jednání se o této věci nevedou. Fiala to sdělil serveru Aktuálně.cz. O přítomnosti amerických vojáků na českém území se začalo diskutovat po sobotním vyjádření ministryně obrany Jany Černochové (ODS), která Deníku N řekla, že po Velikonocích při jednání ve Spojených státech se svým protějškem Lloydem Austinem chce otevřít i téma americké přítomnosti v České republice. Fiala po úterním setkání s prezidentem Milošem Zemanem sdělil, že prezident souhlasí s jednáním o obranné smlouvě se Spojenými státy, vojenskou základnu USA v Česku by ale nepodpořil.
12. 4. 2022Aktualizováno12. 4. 2022, 21:10|

Americké vojáky v Česku politici považují za citlivou otázku. Vláda myšlenku teprve projedná

Pro případ přítomnosti vojáků Spojených států v Česku by mohly přicházet v úvahu základny v Přerově či Mošnově, řekl v Partii CNN Prima News ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). O konkrétních lokalitách pro případnou vojenskou základnu USA v ČR se nyní nejedná, uvedlo večer na webu ministerstvo obrany. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v sobotu Deníku N řekla, že po Velikonocích bude jednat v USA se svým protějškem Lloydem Austinem a chce téma americké přítomnosti v Česku otevřít. Podle Jurečky debata kabinetu na toto téma ještě ani nezačala. Opozice reaguje nesouhlasem.
10. 4. 2022Aktualizováno10. 4. 2022, 21:23|

Deník N: Ministryně Černochová chce v USA otevřít i jednání o americké přítomnosti v Česku

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) bude po Velikonocích jednat v USA se svým protějškem Lloydem Austinem také o americké přítomnosti v České republice, řekla Deníku N. Premiér Petr Fiala (ODS) v Událostech uvedl, že je to záležitost, kterou by musely schválit sněmovna i Senát.
9. 4. 2022|

Američané vyšlou do východní Evropy další vojáky. Ničivé jednání, reagovala Moskva

Americký prezident Joe Biden ve středu schválil vyslání dalších vojáků do východní Evropy. Podle mluvčího Pentagonu by jich měly být dva tisíce. Kromě toho USA přesunou tisíc svých vojáků, kteří jsou nyní v Německu, do Rumunska. Krok Spojených států uvítal generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, Rusko označilo jednání USA za neopodstatněné a ničivé. Spojené státy také sdělily Rusku, že jsou s ním ochotny diskutovat o oboustranných bezpečnostních opatřeních.
2. 2. 2022Aktualizováno2. 2. 2022, 22:31|

Přes tisíc afghánských vojáků ustoupilo před Talibanem do Tádžikistánu

Přes tisíc afghánských vojáků a příslušníků bezpečnostních sil se v neděli uchýlilo před postupujícími povstalci z radikálního hnutí Taliban do Tádžikistánu. Do této země už dříve odešly stovky afghánských vojáků, ale až v neděli se tak poprvé stalo v tak velkém rozsahu, uvedla v pondělí agentura Reuters. Taliban se v provincii Badachšán, která leží na hranici s Tádžikistánem, zmocnil dalších šesti okresů.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 21:43|

V Mali zemřel francouzský voják. Při útoku na základnu u hranic s Nigerem padesátka příslušníků místní armády

Francouzský voják přišel o život v bojové operaci v Mali. Poddůstojník Roman Pointeau zahynul při výbuchu nastražené nálože, přes kterou přejel jeho obrněný vůz. Při útoku na vojenskou základnu jinde na severovýchodě Mali přišla o život padesátka místních vojáků. Armáda v předchozích odhadech mluvila o 35 mrtvých. Tamní úřady incident označily za teroristický čin, prostřednictvím své agentury Amak se k němu přihlásil takzvaný Islámský stát (IS). Podle agentury AFP jde o jednu z největších ztrát, kterou malijská armáda za poslední roky utrpěla.
2. 11. 2019Aktualizováno2. 11. 2019, 22:05|

Nájezd milionů nadšenců na střeženou základnu v USA se nekonal. Přijelo jen pár lidí

Na dlouho očekávané setkání milovníků záhad a mimozemšťanů u přísně střežené americké základny Oblast 51 ve státě Nevada přišlo pouze 75 lidí. K události, která se stala internetovou senzací, se původně přihlásilo přes dva miliony nadšenců, kteří chtěli do vojenského objektuproniknout a získat tam důkazy o údajném mimozemském životě.
20. 9. 2019Aktualizováno20. 9. 2019, 21:32|
Doporučujeme

Trumpův sen o Grónsku. Z brány ke zdrojům v tající Arktidě Američané dohlížejí na Rusko

Plány amerického prezidenta Donalda Trumpa na odkoupení Grónska vyvolaly ve světě nevěřícné reakce. Spojené státy přitom usilují o větší vliv v oblasti dlouhodobě; z vojenské základny v Grónsku od 40. let dohlížely nejprve na aktivity nacistů, později na Rusy. Washington zajímají také nerostné zdroje, které odkrývá měnící se klima v celé tající Arktidě. V regionu se tak střetávají zájmy USA, Ruska a Číny. Prodej ostrova Američanům však důrazně odmítá Dánsko i samotní Gróňané.
20. 8. 2019Aktualizováno25. 8. 2019, 14:37|

Polsko postaví kasárna pro tisícovku amerických vojáků, řekl Trump po jednání s Dudou

Spojené státy a Polsko dojednávají přesun nejméně tísíce amerických vojáků z Německa do Polska. Pro vojáky budou vybudována kasárna, náklady ponese Polsko. Při setkání s prezidentem Andrzejem Dudou to v Bílém domě řekl Donald Trump. Americký prezident doufá, že Polsko bude brzy zařazeno do programu pro bezvízový styk. Oba státy podepsaly dohodu o dodávkách kapalného plynu za osm miliard dolarů.
12. 6. 2019Aktualizováno12. 6. 2019, 21:51|

Vyjádření o rozmístění vojenských základen USA na Slovensku jsou provokací, kritizuje Rusko

Rusko označilo za provokaci výroky o rozmístění amerických vojenských základen s jadernými zbraněmi na Slovensku. Podle agentury TASS to ve středu prohlásil náměstek ruského ministra zahraničí Alexandr Gruško. V příštích dnech se přitom slovenský premiér Pellegrini chystá do Bílého domu za prezidentem Trumpem a vyzbrojování armády má být jedním z témat.
24. 4. 2019|