TÉMA

Nehody

Nehod na přejezdech stále přibývá. Bezpečnost železnice má zvýšit evropský systém

V Česku dál přibývá nehod na železničních přejezdech, přestože Drážní úřad a Správa železnic (SŽ) investují do jejich většího zabezpečení. V letošním lednu se na nich ve srovnání se stejným měsícem před rokem stalo skoro dvojnásobně více nehod.
15. 2. 2024|

Škod po nehodách přibude letos asi o pět procent, pojišťovny ale z povinného ručení vyplatí mnohem více

Více než o desetinu meziročně vzrostou škody po dopravních nehodách, uvedla Česká kancelář pojistitelů. Pojišťovny odhadují, že ke konci roku vyplatí na povinném ručení 16,7 miliardy korun. Loni byly škody o 1,8 miliardy nižší. Růst souvisí hlavně se škodní inflací. Vzroste sice zřejmě i celkový počet nehod, respektive pojistných událostí, ale výrazně méně než výše škod – asi o pět procent. Systém pojištění také čekají od příštího roku změny.
20. 11. 2023Aktualizováno20. 11. 2023, 20:08|

Na mostě u Litovle se často bourá, místo mají ochránit speciální konstrukce

Most, který spojuje Mladeč a Nové Zámky nedaleko Litovle na Olomoucku, patří k místům, kde auta bourají velmi často. Dopravní značení je tu přitom podle silničářů nadstandardní. Řidiči tu poškozují výškové brány, které omezují průjezd vysokých a těžkých aut. Řešením mají být konstrukce s řetízky na nejbližších křižovatkách.
6. 11. 2023|

Železniční most v Holetíně bude vyšší. Nevešly se pod něj kamiony, řidiči bourali nebo couvali obcí

Začala rekonstrukce problematického viaduktu ve východočeském Holetíně. Dosud byl tak nízký, že se pod něj nevešly některé kamiony. Jejich řidiči však občas nerespektovali dopravní značení a stávaly se nehody, které zastavily dopravu na silnici i železnici. Po rekonstrukci by se to již nemělo dít, podjezd bude vyšší.
8. 7. 2023|

Bez babiček by to nešlo. Vědci popsali, jak zachraňovaly celé generace před epidemiemi

Vědci popsali klíčovou roli seniorek v ochraně dětí před epidemiemi. V minulosti byla podle nového výzkumu značně silná, v současné době se ale už v moderní společnosti vytrácí.
23. 6. 2023|

Loni zemřelo na českých silnicích nejméně lidí za více než šedesát let

Loni zemřelo na českých silnicích nejméně lidí od roku 1961, kdy policie začala vést souhrnné statistiky. Mrtvých bylo 454, tedy o šestnáct méně než předloni. Dopravních nehod policisté zaznamenali 98 460, což je o 872 méně než v předloňském roce, oznámili náměstek policejního prezidenta Tomáš Lerch a ředitel dopravní policie Jiří Zlý. Nejčastěji lidé umírali v osobních vozech.
6. 1. 2023Aktualizováno6. 1. 2023, 20:01|

Pasažéři havarovaných Boeingů 737 MAX jsou podle soudu oběťmi zločinu

Pasažéři zabití při dvou tragických nehodách Boeingu 737 MAX jsou právně považováni za oběti trestného činu, rozhodl texaský soud. Právní zástupce obětí uvedl, že to umožní trestní stíhání, díky němuž bude společnost Boeing hnána k plné odpovědnosti.
22. 10. 2022|

Šoféři vyrážejí na silnice i přes zákaz řízení. Pomoci mají přísnější tresty i terapeutické programy

Na českých silnicích přibývá šoférů, kterým soudy zakážou řízení. Ročně je jich asi patnáct tisíc. Zhruba čtyři tisícovky z nich ale zákaz opakovaně porušují. Nejčastěji přitom řidiči trest dostali za to, že za volant usedli opilí, zdrogovaní nebo jeli příliš rychle a agresivně. Jeden z posledních takových případů řeší na Královéhradecku. Muž s devatenácti zákazy řízení zabil na silnici v rozmezí šesti let tři lidi.
18. 9. 2022|

I přes investice do zabezpečení přejezdů nehod neubývá. Podle šéfa Drážního úřadu nesou vinu řidiči

Ani přes nemalé peníze, které Správa železnic investuje do lepšího zabezpečení přejezdů, srážek vlaků s auty neubývá. Za osm měsíců tohoto roku se jich stalo 109 – jen o dvě míň než za stejnou dobu loni. Ředitel Drážního úřadu Jiří Kolář v Událostech, komentářích uvedl, že vinu za nehody na přejezdech nesou v drtivé většině případů řidiči automobilů. Podíl závad na zabezpečení železnice či lokomotivách je v tomto případě minimální.
7. 9. 2022|

Drážní inspekce má problémy s vyšetřováním nehod na tratích, úřadu chybí zaměstnanci

Ministerstvo dopravy chce zpřísnit kontroly technického stavu vlaků. Drážní úřad už slíbil, že proto posílí dohled. Vedení resortu k tomu chce přikročit kvůli výsledkům průzkumu mezi strojvedoucími, kteří si stěžují na časté výluky na tratích. 59 procent respondentů označilo za častý problém právě poruchy na vozidlech. Na tratích ale přetrvávají i problémy s vyšetřováním nehod. Drážní inspekce má ze zákona roční lhůtu, teď ji ale poměrně často nestíhá dodržovat. Může za to nedostatek inspektorů, které úřad nedokáže zajistit kvůli nízkým platům.
5. 9. 2022|

Na silnicích jsou ročně zraněny stovky motorkářů, kladrubský festival jim pomáhá vyrovnat se s vážnými úrazy

Na silnicích letos zahynulo už 36 motocyklistů, o 11 méně než před rokem. Alarmující je ale vysoký počet zraněných, víc než patnáct set, zhruba dvě stě z nich těžce. Návrat do běžného života třeba bez dolní končetiny je obtížný. Jak to zvládat, ukazuje festival v Kladrubech Keep Respect.
6. 8. 2022|

Češi letos vyrážejí na vodu více. Povodí proto investují do zabezpečení

Češi mají letos větší zájem o ježdění na vodu. Splouvají drobnější řeky na malých loďkách a půjčují si i větší lodě například na vodních nádržích. Nejvíce je to vidět na Vltavě. Tam už v květnu proplulo zhruba dvakrát tolik lodí než loni ve stejném období. Znamená to ale také více nehod, přestupků a práce pro poříční policii. Povodí řek proto investují miliony korun do bezpečnosti, hlavně pak do oprav částí vodních toků. ČT to potvrdili mluvčí jednotlivých povodí.
23. 7. 2022|

Policisté obsadí hlavní tahy, o vybraných prázdninových dnech se více zaměří na rychlost

Policisté o letních prázdninách zvýší dohled nad silničním provozem zvláště na hlavních dopravních tazích v zemi. Policejní hlídky vyjedou na silnice během čtvrtka a ve vyšším počtu tam budou rovněž o prvním prázdninovém víkendu. Policisté se také ve vybrané dny v červenci a v srpnu zaměří na kontrolu dodržování rychlosti a na nákladní a autobusovou dopravu. Oznámili to náměstek policejního prezidenta Tomáš Lerch a ředitel dopravní policie Jiří Zlý.
30. 6. 2022|

Stoupá počet těžkých nehod cyklistů. BESIP a iniciativa Dám respekt spustí varovnou kampaň

Cyklistů na silnicích přibývá, s tím ale roste i riziko nebezpečných situací. Počet těžkých nehod cyklistů stoupá, loni při nich v Česku zemřelo 43 osob, meziročně o tři více. Většina veřejnosti přitom podle průzkumu vnímá vztah cyklistů a motoristů jako nepřátelský a hlavní příčinou nehod je podle nich nedostatek respektu z obou stran.
6. 4. 2022|

Řidiči v Polsku můžou od Nového roku dostat pokutu až 162 tisíc korun

Polští policisté budou moci od 1. ledna vyměřit na místě řidiči pokutu až šest tisíc zlotých (asi necelých třiatřicet tisíc korun), a to za kumulované prohřešky proti pravidlům. V nejhorších případech bude moci soud vyměřit pokutu až 30 tisíc zlotých (zhruba 162 tisíc Kč), tedy šestkrát více než dosud. Na změnu upozorňuje polský list Gazeta Wyborcza. Pokuty budou platit i chodci.
31. 12. 2021|

Nebezpečný přejezd u Kamenného Újezdu dostal moderní zabezpečení. Dočkají se i další

Správa železnic zmodernizovala další nebezpečné přejezdy. Závor a moderního zabezpečení se dočkal například přejezd na jihu Čech u Kamenného Újezdu. Na Vysočině v úseku mezi Moravskými Budějovicemi a Okříškami se chystají úpravy dalších čtyř přejezdů. Za devět měsíců letošního roku došlo na těchto místech v České republice  k více než sto dvaceti nehodám. Zemřelo při nich třiadvacet lidí.
7. 10. 2021|

Na přejezdech a železnicích zemřelo o prázdninách nejméně lidí od začátku vedení statistiky

Pouze dva lidé přišli v červenci a srpnu o život na železničních přejezdech, což je nejméně od roku 2008, kdy Drážní inspekce začala evidovat podrobné statistiky nehod. Podle mluvčího inspekce Martina Drápala za poklesem může být nižší počet srážek vlaků s lidmi. Právě ty často bývají smrtelné. Rekordně málo lidí zemřelo za letošních osm měsíců také na železnicích celkově. Podle ředitele Centra pro efektivní dopravu Petra Šlegra ovšem nemusí jít o začátek klesajícího trendu.
12. 9. 2021|

Opravuje se místo častých nehod u Jiřic na Nymbursku. Za deště prý v poli skončilo i několik aut

Jeden z nehodových úseků v Česku se opravuje. Jedná se o zatáčku poblíž obce Jiřice na Nymbursku. Silnici dělníci upravují tak, aby se předešlo případným dalším nehodám. Jen za poslední rok se jich tam podle policie stalo osm. Místní ale tvrdí, že ke kolizím tu dochází prakticky každý týden, řidiči je ale nehlásí.
15. 6. 2021|

Politici se přou o bezpečné předjíždění cyklistů. Ty kromě bezohledných řidičů někdy ohrožuje i vlastní lehkomyslnost

Po chladném a deštivém jaru se počasí umoudřilo, a tak naplno začala cyklistická sezona. Letos její začátek provázejí diskuse o novele silničního zákona, která by měla řidičům nakázat, aby jízdní kola předjížděli alespoň s metrovým odstupem a kde je povolená rychlost vyšší než 30 kilometrů v hodině nejméně 1,5 metru. Mezi zákonodárci hlavně není shoda na tom, jak přísně by se mělo porušení trestat. I když nové pravidlo zatím není schválené, policie a dopravní experti nabádají k opatrnosti kvůli cyklistům jak řidiče, tak cyklisty samotné. Neohrožují je pouze případné střety s auty, ale i to, že řada lidí dodnes usedá na kolo bez ochranné přilby.
12. 6. 2021|

Silnice jsou volnější a řidiči se nevěnují řízení. Na konci března zemřelo šest motorkářů

Na českých silnicích za první tři měsíce roku zahynulo 83 lidí, to je o 16 méně než loni za stejné období. Mezi oběťmi jsou převážně řidiči aut. Tragický je začátek roku i pro motorkáře, jimž na jaře začíná sezona. Zemřelo jich už osm.
2. 4. 2021|

Drážní inspekce řešila v roce 2020 nejméně mimořádných událostí za 17 let

Drážní inspekce evidovala v loňském roce 3701 mimořádných událostí, což je nejméně za posledních 17 let. Oproti roku 2019 to znamená pokles o více než třetinu. Počet usmrcených ale klesl jen o necelá tři procenta, na drahách loni zemřelo 245 lidí. Zraněno bylo 757 lidí, meziročně o 188 méně.
2. 1. 2021|

O prázdninách na silnicích zemřelo nejméně lidí za třicet let, cyklistů ale více než loni

O letošních letních prázdninách zemřelo na českých silnicích 98 lidí, což je nejméně v tomto období od roku 1990. Oproti loňskému červenci a srpnu si kolize vyžádaly o 20 mrtvých méně, oproti předloňsku o 17. Naproti tomu mezi cyklisty je obětí o sedm více než loni, což je dvojnásobek oproti létu 2019. Obě statistiky ředitel dopravní policie Jiří Zlý připisuje tomu, že Češi v létě zůstali doma – více řidičů znamenalo hustší dopravu a nižší rychlost, domácí dovolené zase více cykloturistů.
8. 9. 2020Aktualizováno8. 9. 2020, 12:51|

Zebra se za tebe nerozhlédne, varuje policie. V posledních dnech zjistila tisíce dopravních přestupků

Vysoká rychlost, alkohol, telefonování za jízdy nebo nezapnuté pásy – to jsou nejčastější přestupky odhalené během kontrol v minulých dnech. Od čtvrtka do neděle byly na silnicích skoro tři tisíce policistů. Zastavili přes 28 tisíc řidičů, přičemž pravidla porušil každý šestý. V terénu budou hlídky ve větším množství i v úterý 1. září v rámci akce „Zebra se za tebe nerozhlédne“. Zaměří se na bezpečnost v okolí škol.
31. 8. 2020|

Policie vyráží na silnice, poslední dny prázdnin považuje za rizikové. Již zemřeli dva lidé

Policie vyrazila ve velkém na silnice. Větší množství hlídek potkají řidiči na cestách od čtvrtka do neděle. Jde o poslední prázdninový víkend, který považuje dopravní policie za mimořádně rizikový. Loni takový nebyl, za čtyři poslední prázdninové dny zahynuli při nehodách čtyři lidé. Letos však již čtvrteční ráno přineslo velmi tragickou havárii se dvěma oběťmi.
27. 8. 2020|