TÉMA

Koaliční rada

Další škrty v platech státních zaměstnanců. Ministři projednávají propouštění už v tomto roce

Snížit už letos počet státních zaměstnanců o tisíce a spolu s tím seškrtat výdaje na platy ve veřejné sféře o miliardy korun. To je nový plán vládní koalice, který má přispět ke snížení schodku státního rozpočtu o 80 miliard. Kabinet už zmrazil platy úředníků, hasiči a policisti dostanou přidáno méně. Jednotliví ministři mají za úkol na platech státních zaměstnanců šetřit i dál.
29. 1. 2022|

Přímé platby nebudou mít strop, menší zemědělci z nich dostanou větší podíl

Přímé platby zemědělcům nebudou mít omezení pro velké podniky, menší farmáři z nich ale dostanou větší podíl. Klesne také maximální výše investiční dotace. V úterý večer se na tom shodla koaliční rada, informoval ve středu mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Dosud resort v návrhu vyplácení dotací pro roky 2023 až 2027 počítal se zastropováním dotací velkým zemědělským podnikům, v úterý večer proti tomu před Úřadem vlády protestovali lidé. Akci organizovala Agrární komora. Ta spolu se Zemědělským svazem ve středu uvedla, že úpravu dotací považují za výsměch. Naopak Asociace soukromých zemědělců dohodu uvítala jako kompromis a krok k potřebným změnám.
12. 1. 2022Aktualizováno12. 1. 2022, 20:19|

Vláda má projednat platy státních zaměstnanců, slibuje i řešení vysokých cen energií

Oficiální program druhé schůze nové vlády je docela strohý, figurují na něm tři položky, kterými se kabinet před koncem roku nutně musí zabývat. Mnohem větší zájem ale vzbuzují jiná témata, která na programu nejsou, ale ministři by se jimi i tak měli zabývat – situace s cenami energií a platy státních zaměstnanců. V úterý o nich jednala koaliční rada, na čem se dohodla, není jasné.
21. 12. 2021Aktualizováno21. 12. 2021, 20:53|

Paušální daň chtějí obě vládní strany, shodly se na radě. Většina z paušálu bude pojistné

Téměř čtyři hodiny jednali zástupci ANO a ČSSD na koaliční radě, zabývali se mimo jiné důchodovou reformou. Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) i premiéra Andreje Babiše (ANO) panuje shoda na kompenzaci pro ženy, které pečovaly o děti a nyní mají nízký důchod. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) se také začíná formovat konkrétní podoba paušální daně. V jejím rámci by měla jít vyšší částka do sociálního pojištění.
8. 10. 2019Aktualizováno9. 10. 2019, 06:32|

Faltýnek v prvním kole doporučil volbu Semína a kandidáta ANO. Příště se poradí s ČSSD

Zástupci ANO a ČSSD se dohodli, že personální nominace ve sněmovně a volby do sněmovních i jiných orgánů spolu budou předem řešit předsedové poslaneckých klubů Jaroslav Faltýnek a Jan Chvojka. Po večerní koaliční radě to uvedli předseda ČSSD Jan Hamáček a Faltýnek, který označil krizi v koalici za konstrukci novinářů.
18. 6. 2019|

ČSSD chce zvýšením daní získat dalších 30 miliard, Babiš o tom v koalici jednat odmítá

Sociální demokraté předali ministryni financí návrhy, jak příjmy rozpočtu na příští rok posílit o 30 miliard korun. V rozhovoru pro ČT to řekl šéf ČSSD Jan Hamáček. Skoro polovinu mají tvořit peníze z bankovní daně, ke které se však koaliční ANO staví zdrženlivě. Sociální demokraté chtějí projednat i další změny, třeba v zákoníku práce.
22. 4. 2019|

Babiš odmítl jednat o vyšším zdanění bank. Podle ČSSD by přineslo až 14 miliard

Premiér Andrej Babiš (ANO) nebude jednat se sociálními demokraty o zdanění bank. Po jednání vlády řekl, že o návrhu státního rozpočtu na příští rok má předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček debatovat s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO). ČSSD navrhuje zvýšit daň pro banky z 19 na 25 procent, odvody z bankovních aktiv by podle strany vynesly až 14 miliard korun ročně.
15. 4. 2019Aktualizováno15. 4. 2019, 19:26|