TÉMA

WhatsApp

Facebook, Messenger a další sítě společnosti Meta postihl rozsáhlý výpadek

Miliony uživatelů po celém světě v úterý postihl výpadek sociální sítě Facebook a dalších služeb společnosti Meta Platforms. Jeden z největších výpadků nedávné historie trval zhruba dvě hodiny. Dle mluvčího Andyho Stonea měla firma technický problém, žádné podrobnosti však neupřesnil.
5. 3. 2024Aktualizováno5. 3. 2024, 19:19|

Facebook před dvaceti lety propojil svět. Usnadnil šíření lží a vznik depresí, seniorům pomáhá s osamělostí

Facebook za dvě dekády své existence výrazně změnil svět. Ze sociální sítě, která měla spojit elitu, se postupně stala síť, jež propojila celou planetu a odstartovala novou éru internetu. Přehnaný čas trávený na sítích může vést podle odborníků k úzkostem a depresím, ve facebookovém prostoru se také často šíří dezinformace. Například seniorům ale může pomoci bojovat s osamělostí.
4. 2. 2024|

Mezi dětmi na Kutnohorsku se šířila nevhodná videa. Na skupinu v aplikaci WhatsApp upozornili rodiče

Policie se zabývá skupinou na sociální síti WhatsApp, ve které se mezi dětmi šířila brutální videa a pornografie. Ve skupině byly stovky dětí, většina z Kutnohorska. Na nevhodný obsah upozornilo hned několik škol. Podle policie byla konverzace otevřená, přidán do ní mohl být kdokoliv díky znalosti telefonního čísla.
9. 11. 2023|

Špionážní software i krádež dat. Konflikt mezi Izraelem a Hamásem se odehrává i v kyberprostoru

Kromě viditelné války mezi Izraelem a islamisty se vede i jiný konflikt – v kybernetickém prostoru. V pátek varovaly úřady Izraelce, aby nepřijímali hovory přes WhatsApp z neznámých čísel.
30. 10. 2023|

Země EU mohou zakázat technologickým společnostem zpracování osobních dat, rozhodl soud

Antimonopolní úřady v zemích Evropské unie mohou zakázat velkým technologickým firmám jako Meta zpracovávat osobní data uživatelů. Konstatoval to v úterý Soudní dvůr EU, jehož rozhodnutí otevírá cestu k rozšíření dohledu nad praktikami dominantních internetových hráčů v unijních zemích.
4. 7. 2023|

Společnost Meta se chystá propustit dalších deset tisíc zaměstnanců

Americká internetová společnost Meta Platforms, která vlastní například Facebook, Instagram nebo WhatsApp, propustí podle vyjádření generálního ředitele Marka Zuckerberga dalších deset tisíc pracovníků. Meta je první velkou technologickou firmou ve Spojených státech, která oznámila druhé kolo hromadného propouštění.
14. 3. 2023Aktualizováno14. 3. 2023, 20:54|

Irští regulátoři kvůli nedostatečné ochraně dat vyměřili firmě Meta pokutu 265 milionů eur

Irská Komise pro ochranu dat (DPC) vyměřila americké internetové společnosti Meta Platforms pokutu 265 milionů eur (zhruba 6,5 miliardy Kč), a to kvůli nedostatečné ochraně osobních údajů uživatelů. Komise to v pondělí uvedla v tiskové zprávě. Meta je majitelem sociálních sítí Facebook a Instagram či komunikační služby WhatsApp.
28. 11. 2022Aktualizováno28. 11. 2022, 16:21|

Irsko pokutuje Instagram. Sociální síť odhalila osobní údaje teenagerů

Americká sociální síť Instagram, která patří společnosti Meta, dostala v Irsku pokutu 405 milionů eur (9,9 miliardy korun). Oznámila to v pondělí tamní Komise pro ochranu dat (DPC), která vyšetřovala, jak platforma nakládá s osobními údaji teenagerů. Meta s pokutou nesouhlasí a chystá se proti ní odvolat.
5. 9. 2022|

Zuckerberg vykořisťuje lidi a je mu to jedno, řekl chatbot společnosti Meta

Chatovací robot americké společnosti Meta Platforms řekl o zakladateli podniku Marku Zuckerbergovi, že vykořisťuje lidi. Na dotaz reportéra britské stanice BBC odpověděl nový automat, že zakladatel firmy, která se dříve jmenovala Facebook, své kroky dělá pro peníze a přispívá k rozdělování společnosti. Firma reagovala s tím, že jde pouze o prototyp. Chatovací automat je podle ní jinak schopný bavit se téměř o čemkoliv, protože využívá umělou inteligenci.
11. 8. 2022|

Podle policie splácela exministryně Dostálová auto z peněz Poslanecké sněmovny

Bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) podle policie splácela auto pro manžela z peněz sněmovny. Server Seznam zprávy zveřejnil informace z policejního usnesení, podle kterého nechala den po nákupu vozu zvýšit odměnu své poslanecké asistentky o 15 tisíc měsíčně. Ta pak částku přeposílala otci Dostálové údajně za pronájem kanceláře, policie ale pracovala s verzí, že je otec použil na splátky vozu pro manžela Dostálové.
4. 8. 2022|

Podvodníci se snaží získat platební údaje. Lidé přicházejí o desítky i stovky tisíc

Lidé v Česku se potýkají s novou vlnou internetových podvodů. Přicházejí při ní i o statisíce korun. Pachatelé je nasměrují na falešné stránky, které se tváří jako inzertní portály nebo weby přepravců. Některé oběti jim také umožní vzdálený přístup do svého počítače.
9. 5. 2022|

Provozovatel Facebooku čelí žalobě. Obchodní komise trvá na tom, aby prodal Instagram a WhatsApp

Provozovatel internetové sociální sítě Facebook, která je součástí americké společnosti Meta Platforms, se nevyhne antimonopolní žalobě, kterou na něj podala americká Federální obchodní komise (FTC). Soud nevyhověl žádosti Facebooku, aby žalobou FTC zamítl. Komise mimo jiné vyzývá soud, aby firmě nařídil prodej dvou velkých divizí.
11. 1. 2022|

Izraelská centrála bojuje proti kybernetickým útokům, spolupracuje i s Českem

Izraelský dispečink pro boj s kybernetickými hrozbami je přísně hlídané pracoviště s nepřetržitým provozem. Na místě přijímají oznámení od veřejnosti a vysílají odborné týmy na místa počítačových útoků. Izrael je totiž častým terčem hackerů, politicky i kriminálně motivovaných. Jako vůbec první zahraniční médium tam získala přístup Česká televize.
13. 11. 2021|

Podvodné stránky se vydávají za Českou poštu, z uživatelů mohou vylákat až patnáct set korun týdně

Na internetu se objevily podvodné stránky vydávající se za Českou poštu. Uživatele lákají na možnost vysoké výhry a ke stažení aplikace, která je může připravit až o zhruba patnáct set korun týdně. V úterý o tom informovala antivirová firma Avast. Ta jen od neděle zablokovala přístup na podvodné weby šesti tisícům uživatelů. Před podvodem varuje i Česká pošta na Twitteru.
26. 10. 2021|

Za výpadek Facebooku mohla údržba sítě. Uživatelé hlásí další drobné potíže

Za chybnou změnou konfigurace, která v pondělí způsobila několikahodinový výpadek služeb společnosti Facebook, nebyl žádný zlý úmysl nebo záměr, ale jen běžná údržba sítě. Informoval o tom sám americký internetový gigant, který dříve neuvedl jasně, zda byla změna konfigurace plánovaná, anebo zda někdo schválně zasáhl do jeho serverů. Firma, pod kterou spadají zmíněné sociální sítě a aplikace, se domnívá, že během výpadku neunikly údaje uživatelů jejích služeb. Uživatelé hlásí potíže i v úterý, je jich však výrazně méně, informoval server DownDetector.
5. 10. 2021Aktualizováno5. 10. 2021, 21:48|

Facebook a jeho aplikace postihl rozsáhlý výpadek

Aplikace pro zasílání zpráv WhatsApp, sociální síť pro sdílení fotografií Instagram a Facebook zaznamenaly v pondělí krátce před 17:00 SELČ rozsáhlý výpadek, chod začaly obnovovat o půlnoci. Server CNBC připomněl, že se jedná o nejhorší výpadek Facebooku od roku 2008, kdy se problém táhl celý den. Potíže hlásily i firmy Google a T-Mobile. Celosvětový výpadek Facebooku přetížil vpodvečer část sítě operátora Vodafone, lidé v Česku měli problém s internetovým připojením i dalšími službami. Vodafone pak před osmou hodinou večerní informoval, že všechny části jeho pevné sítě jsou plně funkční.
4. 10. 2021Aktualizováno4. 10. 2021, 23:58|

WhatsApp dostal v Irsku rekordní pokutu za porušování práva na soukromí

Provozovatel komunikační aplikace WhatsApp dostal v Irsku rekordní pokutu 225 milionů eur (5,7 miliardy korun). Oznámila to tamní Komise pro ochranu dat (DPC). Ta vyšetřovala, jak transparentně platforma sdílí data s ostatními aplikacemi, které společně spadají pod americkou společnost Facebook. WhatsApp oznámenou pokutu považuje za nepřiměřenou a chce se proti ní odvolat.
2. 9. 2021Aktualizováno2. 9. 2021, 19:08|

WhatsApp zavádí nové uživatelské podmínky. Kritici upozorňují na bezpečnostní rizika

Komunikační aplikace WhatsApp začne od soboty uplatňovat nové podmínky použití. Experti na ochranu soukromí nabádají k opatrnosti a upozorňují, že WhatsApp bude mít možnost snáze shromažďovat údaje o uživatelích a dělit se o ně se svou mateřskou společností Facebook.
12. 5. 2021|

Irská komise vyšetřuje Facebook kvůli úniku dat. Firma mohla porušit GDPR

Irská Komise pro ochranu dat (DPC) začala vyšetřovat Facebook v souvislosti s rozsáhlým únikem osobních údajů uživatelů. Komise oznámila, že zkoumá, zda firma neporušila pravidla Evropské unie na ochranu soukromí.
14. 4. 2021|

Facebook znovu povolí politické reklamy v USA

Provozovatel internetové sociální sítě Facebook ve čtvrtek zruší svůj zákaz politické reklamy ve Spojených státech. Facebook zákaz politické reklamy na svých platformách v USA zavedl loni v listopadu v rámci boje proti dezinformacím po prezidentských volbách.
3. 3. 2021|

Americké úřady zažalovaly Facebook. Viní ho z monopolního chování

Úřady ve Spojených státech ve středu zažalovaly amerického provozovatele internetové sociální sítě Facebook, kterého viní z porušování pravidel hospodářské soutěže. Federální obchodní komise (FTC) uvedla, že bude v rámci žaloby usilovat o soudní opatření, které by mohlo zahrnovat požadavek, aby Facebook prodal aplikace Instagram a WhatsApp, informovala agentura Reuters.
9. 12. 2020|

Přes WhatsApp a Messenger se šíří podvodná zpráva o kuponu do Albertu. Láká od lidí údaje k platebním kartám

Komunikačními aplikacemi WhatsApp a Messenger se mezi českými uživateli šíří podvodná phishingová zpráva nabízející elektronické kupony v hodnotě tři tisíce korun od supermarketů Albert. Součástí zprávy je odkaz, který uživatele pošle na podvodnou stránku. Ta je následně vybízí k zadání osobních informací včetně údajů platební karty a k dalšímu sdílení zprávy. Podvod je stále aktivní a rychle se šíří. Uvedla to antivirová firma Avast.
27. 10. 2020|

USA chtějí omezit monopolní sílu velkých technologických firem, mohlo by to vést k jejich rozdělení

Americké technologické firmy Amazon, Apple, Google a Facebook mají dominantní postavení na trhu, které je nutné omezit zákonem. Po více než ročním vyšetřování k tomuto závěru dospěl právní podvýbor americké Sněmovny reprezentantů. Navrhované změny by podle zveřejněné zprávy mohly vést až k rozdělení těchto čtyř velkých podniků. Hlavní slovo v tomto podvýboru mají členové opoziční Demokratické strany.
7. 10. 2020Aktualizováno7. 10. 2020, 16:47|

„Nadávají nám do švábů.“ V Hongkongu roste kyberšikana prodemokratických aktivistů, píše AFP

Někteří prodemokratičtí aktivisté čelí v Hongkongu kyberšikaně. Podle agentury AFP je proti nim vedena kampaň takzvaného doxingu spočívající ve zveřejnění citlivých informací osob s cílem je poškodit. Stránka HK Leaks takto zveřejnila data už 14 lidí, které nařkla z porušování nového bezpečnostního zákona. Ve čtvrtek také policie zatkla nejméně šedesát lidí, kteří se na protest shromáždili v den výročí založení komunistické Číny.
1. 10. 2020Aktualizováno1. 10. 2020, 13:45|