TÉMA

Strana zelených

Před 15 lety padla během předsednictví EU Topolánkova vláda. K jejímu konci přispěla rebelie v ODS

Od jediného úspěšného pokusu o odvolání české vlády uplynulo patnáct let. Kabinet premiéra Mirka Topolánka ztratil většinu v Poslanecké sněmovně uprostřed českého předsednictví Evropské unii. K opozici vedené šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem se tehdy přidal i poslanec ODS Vlastimil Tlustý.
24. 3. 2024|

Z české opozice zní hlasy na podporu Pellegriniho, z koalice pro Korčoka

Hlasy na podporu Ivana Korčoka znějí od některých politiků české vládní koalice, zatímco představitel opozice podpořil Petera Pellegriniho. V Otázkách Václava Moravce řekl místopředseda vládní ODS a ministr dopravy Martin Kupka, že považuje vítěze prvního kola slovenských prezidentských voleb Korčoka za lepšího kandidáta. Místopředseda opozičního ANO a místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček naopak řekl, že si dovede představit druhého postupujícího kandidáta Pellegriniho jako nového slovenského prezidenta. Spolupředsedkyně mimosněmovních Zelených Magdalena Davis pak uvedla, že pro její stranu není ideální ani jeden účastník druhého kola, nejvíce by jí vyhovovalo, kdyby do druhého volebního období pokračovala dosavadní slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.
24. 3. 2024|

Ve věku 85 let zemřel Karel Schwarzenberg

Ve věku 85 let zemřel Karel Schwarzenberg. Poslední dny byl hospitalizován ve Vídni. Mnoho let patřil k nejvýraznějším osobnostem české politické scény, mimo jiné byl ministrem zahraničí, předsedou TOP 09 a senátorem.
12. 11. 2023Aktualizováno12. 11. 2023, 21:55|

Australská vláda omezuje prodej e-cigaret, až příliš lákaly mladé

Austrálie čelí negativnímu trendu – po předchozím propadu začalo opět přibývat kuřáků. A to i v rizikové skupině dětí ve věku 14 až 17 let. Na vině jsou různé druhy elektronických cigaret. Zboží, o kterém se mnoho lidí domnívá, že je mnohem méně škodlivé než klasické cigarety, začala vláda omezovat.
5. 8. 2023|

Konzervativci očekávají po místních volbách v Anglii ztrátu tisícovky křesel

Podle prvních výsledků místních voleb v částech Anglie zažívají konzervativci britského premiéra Rishiho Sunaka zásadní porážku. V místních radách konzervativci podle sčítání BBC zatím ztratili přes 460 křesel, opoziční labouristé si polepšili o více než 260 křesel. Předseda konzervativců Greg Hands dokonce připouští ztrátu až tisícovky křesel. Labouristé uvedli, že na základě částečných výsledků jsou na dobré cestě vyhrát příští parlamentní volby. Polepšily si i menší politické strany, jako jsou Liberální demokraté a Strana zelených.
5. 5. 2023Aktualizováno5. 5. 2023, 18:55|

Inspekce řeší údajně nelegální kácení buků v Krušných horách

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) se začala zabývat údajně nelegálním kácením vzácných buků v Krušných horách na Mostecku. Toho se měl na jižních svazích dopustit soukromý majitel, a to v době, kdy společnost ještě neměla od krajského úřadu povolení. Kraj nakonec žádost firmy zamítl, to už ale na místě byla většina stromů pokácená.
19. 4. 2023|

Lidé v Praze si připomněli První máj, nechyběly akce na podporu Ukrajiny ani majáles

Politici i občané si při několika akcích v Praze připomněli 1. máj, svátek práce i lásky. Na Střeleckém ostrově se dopoledne při této příležitosti sešli komunisté, své pikniky tam uspořádali i anarchisté a mladí příznivci ČSSD a Strany zelených. Studenti slavili v majálesovém průvodu, který prošel centrem Prahy. Nechyběla ale ani akce připomínající dění na Ukrajině, která čelí ruské invazi. Spolek Pražský Majdan za tímto účelem otevřel na Staroměstském náměstí osvětový stánek.
1. 5. 2022|

Strany v Moravskoslezském kraji řeší útlum hornictví, zdravotnictví i základnu NATO

Při volbách do krajských zastupitelstev v roce 2016 získalo v Moravskoslezském kraji nejvíce křesel hnutí ANO. Společně s ODS a KDU-ČSL vytvořily koalici, která se v čele kraje udržela po celé čtyři roky. Vznikl i jejich společný program až do roku 2024. Tehdejším lídrem moravskoslezského hnutí ANO a dnešním hejtmanem je Ivo Vondrák. Při posledních krajských volbách se mu tak podařilo prolomit tehdejší koalici ČSSD a KSČM.
4. 9. 2020|

Piráti kvůli rozporům ve vedení opavského magistrátu končí. V koalici je nahradila ČSSD

Ve vedení opavského magistrátu skončilo uskupení Piráti a Opavané, v koalici ho nahradili sociální demokraté. Strany už podepsaly novou koaliční smlouvu, náměstkem primátora bude starosta opavské čtvrti Suché Lazce Petr Orieščík. Ve funkci ho ještě musí potvrdit zastupitelstvo, řekl primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO). Radu města opustila minulý týden dosavadní náměstkyně Hana Brňáková, Piráti a Opavané odchod zdůvodnili rozpory ve vedení magistrátu.
3. 9. 2020|

Zastupitelé odvolali plzeňského hejtmana Bernarda, funkci sám nabídl

Zastupitelé Plzeňského kraje odvolali hejtmana Josefa Bernarda. Návrh na své odvolání sám předložil. Funkci dal k dispozici poté, co na začátku května kvůli dlouhodobějším neshodám se stranickými kolegy opustil ČSSD. Pro jeho odvolání hlasovalo 39 ze 44 přítomných zastupitelů, dva byli proti a tři se zdrželi.
8. 6. 2020Aktualizováno8. 6. 2020, 12:19|

Školství je podfinancované, důvody stávky jsou však zástupné, zní kritika na adresu odborů

Školství je podfinancované a učitelé mají právo stávkovat za lepší podmínky, důvody ohlášené školskými odbory jsou však zástupné, zaznělo v pořadech Devadesátka a Události, komentáře. Jádro současného sporu mezi ministerstvem a odbory spočívá v tom, jak velký bude růst tarifní části platů a kolik z navýšení půjde na odměny. Podle bývalých i současných politiků má však české školství větší, systémové problémy.
6. 11. 2019|

Kritika NKÚ kvůli suchu mi hnula žlučí, říká Brabec. Podle Kuby vláda není ve svých snahách efektivní

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve své zprávě kritizuje vládní kroky v boji proti suchu. Většina jich podle kontrolorů zůstává pouze na papíře. Proti tomu se ohrazuje ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a upozorňuje na tisíce projektů svého resortu. Ministerstvo zemědělství v Událostech, komentářích hájil náměstek Aleš Kendík, který poukazuje na práce v povodí Odry a Moravy. Podle předsedy Strany zelených Petra Štěpánka problémy leží jinde. Po větší pružnosti vlády volá i Martin Kuba (ODS).
5. 11. 2019|

Oslabení, ale jasné vítězství ANO slibuje květnový průzkum CVVM. TOP 09 má stále problém

Mírné oslabení, ale stále jasné vítězství ANO, posílení druhé ODS a komunistů a balancování SPD, lidovců, Starostů a TOP 09 na prahu bytí a nebytí ve sněmovně. Takové výsledky slibuje stranám květnový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu Akademie věd České republiky (CVVM). Data pro něj výzkumníci sbírali ještě před evropskými volbami.
30. 5. 2019|
Změny klimatu

Irsko vyhlásilo stav klimatické nouze. Je druhou zemí světa po Britech

Irsko se stalo druhou zemí světa, která vyhlásila stav klimatické nouze. Parlament v Dublinu ve čtvrtek večer přijal dodatek ke klimatickému zákonu, jímž vyzval vládu, aby zlepšila svou reakci na klimatické změny a problém ztráty biodiverzity. Informovala o tom agentura AFP.
10. 5. 2019|

Praha 4 zrcadlem celostátní politiky? TOP 09 a STAN si tam jdou po krku, do eurovoleb společně

Změna vedení radnice Prahy 4 by nebyla možná bez hlasů zastupitelů TOP 09. Ti byli pro svržení starosty Petra Štěpánka (Zelení) a radních za STAN. Starostové přitom kandidují spolu s TOP 09 do Evropského parlamentu a na kandidátce je i Petr Štěpánek. Předsedové STAN a TOP 09 spolu se Štěpánkem ale vydali společné prohlášení, ve kterém ujistili, že události v Praze 4 volební spolupráci nijak nenaruší.
26. 4. 2019|

Zelení musí zaplatit 350 tisíc textaři Vostárkovi. V roce 2010 použili část jeho textu bez dovolení

Pražský vrchní soud v pondělí definitivně uzavřel spor někdejšího textaře skupiny Katapult Ladislava Vostárka a Strany zelených. Zelení se nynějšímu advokátovi Vostárkovi museli už dříve omluvit za to, že bez jeho vědomí použili v předvolební kampani slogan „A co děti? Mají si kde hrát?“. Teď muž vysoudil ještě 350 tisíc korun, kterými se politická strana podle soudů na jeho úkor bezdůvodně obohatila. Další desetitisíce mu Zelení budou muset uhradit za náklady, jež mu vznikly v souvislosti s vedením sporu.
8. 4. 2019|