Meloniová rapidně mění politický systém Itálie

Horizont ČT24: Proměna politického systému v Itálii (zdroj: ČT24)

Vláda italské premiérky Giorgie Meloniové s účastí krajně pravicových stran během dvou dnů prosadila dvě zásadní reformy politického systému. Senátem nejprve v prvním čtení prošla přímá volba předsedy vlády. Poslanecká sněmovna zase rozšířila autonomii regionů. Opozice hodlá zákony zastavit u ústavního soudu a s pomocí referenda.

Během projednávání zákona, který rozšiřuje pravomoci regionů, došlo v italské sněmovně dokonce ke rvačce. Bohaté kraje na severu se těší, že jim návrh umožní více nakládat s daněmi vybranými na jejich území. Naopak samosprávy na výrazně chudším jihu země se obávají, že budou mít ještě méně peněz na provoz škol a nemocnic. Už nyní jsou rozdíly v dostupnosti služeb státu mezi oběma částmi Itálie propastné.

„Napadli jste ústavu a poškodili soudržnost a národní jednotu naší země,“ osočila zastánce zákona předsedkyně opoziční Demokratické strany Elly Schleinová.

Vládou prosazovaný zákon poslanci schválili po bouřlivém celonočním jednání v sedm hodin ráno. Nepodpořili ho přitom ani někteří zástupci koalice zvolení na jihu země. Opozice už připravuje stížnost k ústavnímu soudu.

Přímá volba premiéra

Jindy rozhádané levicové strany se výjimečně spojily i v boji proti zákonu o přímé volbě italského předsedy vlády, který o den dříve podpořil senát.

Podle kontroverzní ústavní reformy bude vítěz voleb automaticky sestavovat vládu. O důvěru parlamentu ale může žádat nanejvýš dvakrát za sebou. Pokud neuspěje, budou se volby opakovat. Pokud ano, v čele kabinetu může sedět nanejvýš deset let v kuse. V případě, že premiér během funkčního období odstoupí, má do týdne rozpustit sněmovnu. Rozhodně ho tedy nemůže nahradit úřednická vláda jako v minulosti.

„Tato reforma je nutná. Považuji ji za matku všech reforem. Pokud neprojde, považuji ji za natolik potřebnou, že požádám o názor občany. Ale nebude to referendum o mně,“ nechala se slyšet Meloniová.

„Meloniová prodala jih (místopředsedovi vlády Matteovi) Salvinimu. V tomto otřesném obchodu vyměnila větší autonomii za přímou volbu premiéra,“ postěžoval si poslanec Strany zelených Angelo Bonelli.

Na referendum nakonec nejspíš dojde, pravicová vláda totiž nemá v parlamentu potřebnou dvoutřetinovou většinu. Ještě před tím ale musí volební zákon doladit. Zatím totiž není jasné, jak velký bude bonusový počet mandátů pro vítěze voleb, ani kolika procent hlasů bude třeba k jeho dosažení získat.