TÉMA

Kyberbezpečnost

V USA je otevřena cesta k zákazu TikToku

Americká Sněmovna reprezentantů v sobotu přijala opatření, které by mohlo vést k celostátnímu zákazu sítě TikTok, u níž se činitelé obávají čínské špionáže. Návrh prošel velkou nadstranickou většinou a putuje do Senátu, který ho podle očekávání schválí a následně jej podepíše prezident Joe Biden.
20. 4. 2024|

Podvodníci nalézají nové cesty, jak lidi připravit o peníze. Nabízejí i falešnou práci

Kyberzločinů v Česku přibývá a podvodníci vymýšlejí stále nové způsoby, jak důvěřivé lidi připravit o peníze. Třeba v Moravskoslezském kraji takových případů loni policisté řešili na patnáct set. Řadu dalších případů ale lidé na policii ani nenahlásili. Může se jednat i o podvodné nabídky práce.
2. 3. 2024|

Lipavský hledá v Austrálii spojence, jednal o kyberbezpečnosti nebo o vojenském materiálu

Po dvaceti letech navštívil český ministr zahraničí Austrálii. Šéf tuzemské diplomacie Jan Lipavský (Piráti) prohlásil, že globální význam celého indopacifického regionu roste a je nutné v něm hledat spojence, například v oblasti kybernetické bezpečnosti. V budoucnu by Česko od Austrálie mohlo pořídit také vojenský materiál, záleží to ale na dalším vyjednávání, řekl ministr v rozhovoru s australskou televizí ABC.
26. 2. 2024|

Únik dokumentů o špionáži ukázal na vazby mezi čínským státem a hackery. Ti operují i v Česku

Z čínských serverů uniklo několik špionážních dokumentů. Jsou součástí komunikace jedné z firem, která se věnuje získávání osobních dat. Stovky stránek informací v tomto týdnu ukázaly na propojení státního aparátu komunistické Číny s hackery, kteří přitom operují po celém světě včetně Česka. Se zjištěním přišly deníky New York Times a Washington Post.
24. 2. 2024|

Podvodníci vzali klientům bank přes miliardu. Počet útoků byl loni trojnásobný

Banky v Česku loni zaznamenaly 69 685 klientů, které napadli kyberpodvodníci. Je to trojnásobek proti předchozímu roku. Jde jak o případy, kdy klienti přišli o peníze, tak o neúspěšné pokusy. Škoda činila 1,35 miliardy korun, informovala Česká bankovní asociace. Podle statistik Policie ČR činil loni celkový nárůst kyberpodvodů v Česku 5,5 procenta, byl tak nejnižší od roku 2017.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 20:37|

Ruští hackeři ve velkém zneužívají slabiny v softwaru české firmy, varují USA. Společnost reagovala, že chybu odstranila

Hackeři pracující pro ruskou rozvědku „globálně“ využívají slabého místa v softwaru české firmy JetBrains k útokům na servery, uvádějí ve společném prohlášení americké úřady. Podle oznámení Národní agentury pro bezpečnost (NSA), Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a amerického úřadu pro kybernetickou bezpečnost CISA trvají tyto snahy od září. Rusové podle Američanů využívají získaný přístup ke krokům, kterými by si zajistili trvalý přístup do narušených systémů. Firma uvedla, že byla o této zranitelnosti informována na začátku letošního roku, a dodala, že ji opravila v aktualizaci programu vydané 18. září.
13. 12. 2023Aktualizováno13. 12. 2023, 22:53|

Jednu z fakult ČVUT napadli hackeři, škola teď zjišťuje škody

České vysoké učení technické (ČVUT) v Praze se vypořádává s následky hackerského útoku. Útočníci napadli v neděli ráno síť Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské (FJFI). Pro ČT to uvedla mluvčí univerzity Kateřina Veselá. Škola podle ní rozsah škod zatím zjišťuje, mělo ale uniknout několik gigabytů dat. Dva jaderné reaktory, které fakulta spravuje, útok neohrozil. Případem se teď zabývá Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).
10. 11. 2023|

Útočníci se zdokonalují, počet on-line podvodů roste. Odborníci radí, jak uchránit citlivá data

V tuzemsku přibývá kyberútoků. Podle průzkumu, který zveřejnila Česká bankovní asociace, s nimi má zkušenost 57 procent Čechů. Odborníci upozorňují na to, že podvodníci jsou stále vynalézavější. Někteří lidé navíc nedostatečně chrání své přístupové údaje.
7. 11. 2023|

Opatrnost Čechů v on-line prostoru bank mírně klesla, vyplývá z průzkumu ČBA a Ipsos

Opatrnost Čechů v bankovním on-line prostoru se nepatrně snížila. Index kyberbezpečnosti letos dosáhl 66 procent, o jeden bod méně než loni. Letos kyberprostor čelí většímu počtu útoků. Vyplývá to z říjnového průzkumu, který v úterý představila Česká bankovní asociace (ČBA) a výzkumná agentura Ipsos.
7. 11. 2023Aktualizováno7. 11. 2023, 20:20|

NATO cvičí digitální obranu. Soustředění v Estonsku se utká o virtuální stát

Severoatlantická aliance pořádá v Estonsku největší světové cvičení obrany v kyberprostoru. Zapojí se do něj celkem tři tisíce účastníků z 38 členských a partnerských zemí. Výraznou roli mají specialisté z Polska, na které společně s Pobaltím cílí nejvíce ruských hackerských útoků.
18. 4. 2023|

Kybernetické útoky nástrojem hybridní války. Ruští hackeři cílí výrazně na Polsko a Pobaltí

Součástí kritické infrastruktury státu jsou nemocnice, energetické společnosti nebo budovy státní správy. Zkrátka vše důležité, co je třeba ochránit pro bezpečné fungování společnosti. Nejde přitom jen o fyzické ohrožení – často na ně míří i kybernetické útoky. Ty mají za cíl instituce ochromit nebo se dostat k citlivým datům. Stopy útoků pak často vedou do států, jako je Rusko, Severní Korea nebo Čína. Věnoval se tomu pořad Zóna ČT24, jehož tématy jsou bezpečnost a výzvy dnešního světa a který moderovali Martin Řezníček a Michal Kubal. Řeč byla také o napětí v Jeruzalémě, pořad také ukázal výrobu špičkového francouzského radaru.
10. 4. 2023|

Mezinárodní policejní tým rozbil vyděračský gang hackerů

Německá policie ve spolupráci s kolegy z Europolu, Ukrajiny a amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) rozbila mezinárodní gang počítačových zločinců, který léta vydíral velké společnosti a instituce, a přišel si tak na desítky milionů eur (řádově stovky milionů korun). Informovala o tom agentura AP.
6. 3. 2023|

Falešní bankéři nutí lidi vzít si úvěr a peníze vložit do bitcoinmatu. Policie eviduje stovky případů

Pražští policisté varují před takzvanými falešnými bankéři, za poslední dva roky řeší více než 230 případů podvodů se škodou skoro osmdesát milionů korun. Falešný bankéř podle policie přesvědčí poškozené, aby si v bance vzali úvěr a peníze vložili do bitcoinmatu, podvodník pak získá přístup do jejich bitcoinové peněženky a oni o peníze přijdou. Informoval o tom mluvčí pražské policie Jan Daněk.
1. 3. 2023|

Oběťmi internetových podvodů jsou i handicapovaní. Přijít mohou o peníze potřebné na asistenci

S internetovými podvody se stále častěji potýkají i lidé s handicapem. Obzvlášť pro ně to bývá velký problém. Ztráta peněz nebo krádež pomůcek jim totiž může zásadně zkomplikovat život.
26. 2. 2023|

Počet podvodů na internetu stále roste. Jen loni lidé přišli o více než dvě miliardy

V Česku strmě stoupá množství trestných činů páchaných v kyberprostoru. Loni se jejich počet oproti roku 2021 zvýšil o sto procent a kriminalisté řešili více než osmnáct a půl tisíce případů. Tyto skutky tvořily desetinu celkové kriminality. Pachatelé cílí na všechny skupiny obyvatel a neustále přichází s novými typy útoků, které jsou navíc čím dál propracovanější.
13. 2. 2023|

Policie varuje před kyberútoky. Podvodníci se vydávají za pracovníky banky nebo ministerstva

Podle policie prudce přibylo kyberútoků. Jen letos jich už prověřila víc než patnáct tisíc, o polovinu víc než za celý loňský rok, a varuje, že zvláště teď před Vánocemi je riziko ještě větší. Škody se už nyní pohybují v řádu stovek milionů korun.
24. 11. 2022|

Webové stránky vlády čelí podle Strakovy akademie masivnímu útoku

Webové stránky vlády čelí v posledních dnech masivním DDoS útokům, uvedla v pátek Strakova akademie na Twitteru. I přes efektivní obranu podle ní mohou být stránky v některých momentech a z některých sítí nedostupné. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) upozornil na zvýšené riziko takzvaných DDoS útoků proti Česku a tuzemským subjektům v úterý. Informoval, že eviduje výrazný nárůst počtu kybernetických útoků tohoto typu.
4. 11. 2022Aktualizováno4. 11. 2022, 17:31|

Češi jsou v on-line prostoru bank obezřetní. Index kyberbezpečnosti je 67 procent

Češi jsou v bankovním on-line prostoru opatrní, index kyberbezpečnosti letos dosáhl 67 procent, což je jenom o jeden bod méně než loni. Finanční operace lidé považují za citlivé a k bankovnictví by nikdy neposkytla přístup většina z nich. Vyplývá to z průzkumu, který v úterý představila Česká bankovní asociace a výzkumná agentura Ipsos.
25. 10. 2022|

Ruští hackeři napadli maďarskou diplomacii, roky mají přístup i k citlivým informacím, tvrdí investigativci

Hackeři napojení na ruské zpravodajské služby FSB a GRU se úspěšně nabourali do IT systému maďarského ministerstva zahraničí a dostali se k vnitřní komunikaci zahrnující i citlivé dokumenty NATO či EU. Píše o tom maďarský investigativní web Direkt36. Podle něj vláda útok odhalila až po několika letech. Ani poté však pracovníky ministerstva nevarovala, ani o napadení neinformovala západní spojence či veřejnost. Na hrozbu své zahraniční kolegy upozornila jen maďarská kontrarozvědka.
30. 3. 2022|

Kriminalisté odložili případ kyberútoku na olomouckou datovou síť

Kriminalisté odložili případ napadení počítačové sítě olomouckého magistrátu, jejíž provoz loni na několik týdnů ochromil neznámý hacker. Síť úřadu napadl na začátku dubna, magistrát mu odmítl zaplatit výkupné a podal trestní oznámení. Kriminalistům se podařilo zmapovat činnost pachatele a shromážděné indicie je zavedly do zahraničí, ale zahájit trestní stíhání proti konkrétní osobě se jim nepodařilo.
17. 2. 2022|

Úřad pro kyberbezpečnost varuje před podvodnými telefonáty. Lidé mohou přijít o citlivá data či hesla

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) upozornil na novou vlnu podvodných telefonátů. Volající se v nich vydávají za technickou podporu společnosti Microsoft a snaží se oběť přesvědčit, že má napadený počítač. „Sdělovat neověřeným volajícím jakékoliv informace či dokonce instalovat nástroje pro vzdálený přístup k počítači důrazně nedoporučujeme,“ uvedl v pátek NÚKIB. Podezřelé telefonáty by lidé měli hlásit policii, orgány spadající pod kyberzákon pak NÚKIBu. Jihomoravští policisté hlásí i výrazný nárůst podvodů spojených s investicemi do virtuálních měn.
11. 2. 2022Aktualizováno11. 2. 2022, 20:48|

Do Pekingu jen s čistým zařízením. NÚKIB varuje před čínskou aplikací pro účastníky olympijských her

Týden před zahájením zimních olympijských her v Pekingu varují čeští odborníci na kyberbezpečnost před oficiální aplikací, kterou musí mít povinně nainstalovanou všichni akreditovaní sportovci, trenéři i novináři. Kvůli protiepidemickým opatřením do ní budou denně zadávat údaje o svém zdraví. Přípravy na globální sportovní událost provází nejen přísná hygienická opatření, ale i diplomatický bojkot ze strany Spojených států, Austrálie nebo Velké Británie. Premiér Petr Fiala (ODS) při pátečním jednání s předsedou Českého olympijského výboru (ČOV) Jiřím Kejvalem potvrdil, že na hry do Pekingu nepojede nikdo z členů vlády.
28. 1. 2022|

V Česku hrozí kybernetické útoky v souvislosti s děním na Ukrajině, varuje úřad pro kyberbezpečnost

V souvislosti se situací na Ukrajině varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před zvýšeným rizikem kybernetických útoků a špionáže. Terčem by se mohly stát například státní instituce či média.
28. 1. 2022Aktualizováno28. 1. 2022, 14:57|

Na české předsednictví čeká legislativa k osobním údajům, upozornila Vestagerová

Vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) v pondělí jednal s místopředsedkyní Evropské komise Margrethe Vestagerovou. Česko by se podle ní během svého unijního předsednictví v druhé polovině roku mělo zaměřit na schválení klíčové legislativy týkající se umělé inteligence a způsobu nakládání s osobními daty. Na tiskové konferenci Bartoš uvedl, že diskutovali i o elektronické identitě, kybernetické bezpečnosti nebo transatlantické spolupráci.
24. 1. 2022Aktualizováno24. 1. 2022, 16:58|