Oběťmi internetových podvodů jsou i handicapovaní. Přijít mohou o peníze potřebné na asistenci

Události: Oběťmi internetových podvodů jsou i handicapovaní (zdroj: ČT24)

S internetovými podvody se stále častěji potýkají i lidé s handicapem. Obzvlášť pro ně to bývá velký problém. Ztráta peněz nebo krádež pomůcek jim totiž může zásadně zkomplikovat život.

Kateřina Morozová přes on-line bazar prodávala boty. Narazila ale na podvodníky, přestože si prý dává pozor. Přišla o desetitisíce korun, tedy o všechny úspory na účtu. „Psal mi člověk, že má zájem, že zařídí i dopravu a poslal údaje. Pak to chtělo údaje k mé kartě a já jsem to bohužel vyplnila,“ popsala.

Morozová ale potřebuje peníze na asistenci, bez ní se nedokáže umýt, najíst, obléct ani chodit do práce. Pohybuje se na elektrickém vozíku, hýbe pouze hlavou a částečně rukama.

„To je velký problém, protože já z toho platím jak asistenci, tak další věci jako nájem,“ řekla.

Asistenci potřebuje až pět hodin denně. Nadace Jedličkova ústavu pro ni uspořádala sbírku, konkrétně na čtyřicet tisíc korun. Pravidelně totiž podporuje mladé lidi s handicapem, kteří jsou studenti i absolventi škol a Jedličkova ústavu. „Jedna hodina osobní asistence stojí zhruba sto třicet korun. V okamžiku, kdy handicapovaný přijde o ty prostředky, je to pro ně velké neštěstí,“ poznamenala výkonná ředitelka Nadace Jedličkova ústavu Markéta Balvínová.

Až o sto procent loni celkově přibylo trestných činů páchaných na internetu, což je téměř devatenáct tisíc.

„Podvodná jednání, vylákání přihlašovacích údajů, ovládnutí vašich účtů, to tvoří téměř šedesát procent trestné činnosti v internetovém prostoru,“ vysvětlil náměstek policejního ředitele Tomáš Kubík.

Rozhodující ochranou je zadávat údaje ke kartě pouze na důvěryhodná místa.

Kateřině Morozové peníze už nikdo nevrátí, platba stornovat nešla. Navíc podle policie jde o podvodníka, který je momentálně v zahraničí.