TÉMA

Miami

Republikáni se v debatě opřeli do Trumpa. Ten opět nedorazil

V USA se odehrála třetí debata republikánských kandidátů na amerického prezidenta. Na středeční akci, která probíhala v Miami, vystoupilo celkem pět uchazečů. Bývalý prezident Donald Trump, který o křeslo americké hlavy státu rovněž usiluje, se nezúčastnil. Podle zahraničního zpravodaje ČT Bohumila Vostala uchazeči diskutovali o konfliktu v Pásmu Gazy, zákazu TikToku nebo americké podpoře Ukrajině.
9. 11. 2023Aktualizováno9. 11. 2023, 12:19|

Voda kolem Floridy je stále teplejší. Vědci se snaží zachránit před smrtí tamní korály

Jih amerického státu Florida je v těchto dnech dějištěm „podmořské záchranné operace“. Výzkumníci se tam snaží ochránit populaci korálů, které hrozí zkáza v důsledku extrémně dlouhých veder. Přepravují stovky vzorků do nádrží na souši, zatímco v moři korály hubí mimořádně vysoká teplota vody.
31. 7. 2023|

Trump při soudním slyšení v Miami odmítl obžalobu kvůli přechovávání tajných dokumentů

Americký exprezident Donald Trump v úterý u soudu v Miami prohlásil, že se cítí být nevinný ve všech 37 bodech federální obžaloby, píše agentura Reuters. Podle prokuratury bývalý šéf Bílého domu po svém odchodu z úřadu nelegálně přechovával tajné dokumenty týkající se národní bezpečnosti Spojených států. Je prvním exprezidentem v dějinách Spojených států, který čelí obviněním vzneseným federální vládou. V koloně s Trupem podle televize CNN dorazil k soudu i exprezidentův spoluobviněný poradce Walt Nauta. Na místě se očekával protest příznivců bývalého šéfa Bílého domu. Na dohled nad pořádkem se připravily lokální i federální složky.
13. 6. 2023Aktualizováno14. 6. 2023, 07:53|

Hladina oceánu stoupá v Americe rychleji, než se čekalo

Podle nové analýzy jsou pobřežní města na jihu USA, včetně Miami, Houstonu a New Orleans, ohrožená vzestupem hladiny oceánu víc, než se vědci dosud obávali.
13. 4. 2023|

Skoro tři čtvrtiny korálových útesů na Floridě erodují. V ohrožení je příroda i pracovní místa

Nová studie zjistila, že 70 procent korálových útesů na Floridě podléhá erozi. Dochází tak k významnému úbytku míst, která poskytují životní prostor mnoha druhům mořského života. Výzkum provedla skupina vědců z americké agentury NOAA.
6. 12. 2022|

Žraloci žijící blíž lidem jsou větší a mají víc hormonů, zjistili biologové

V hloubce pouhých pár metrů se u Tygří pláže na Bahamách prohánějí žraloci tygří, až tři metry dlouzí predátoři. Lákají je sem provozovatelé zájezdů, kteří jim do vody házejí ryby a další potravu. Skupina vědců z Brazílie a Spojených států masivní výskyt těchto paryb u Tygří pláže studovala a zjistila, že zdejší samice jsou větší a mají vyšší hladinu hormonů než ostatní jedinci téhož druhu, kteří místo navštěvují méně často.
10. 11. 2022|

Americká předvolební kampaň vrcholí. Biden mluvil o odpíračích voleb, Trump o radikální levici

Současný americký prezident Joe Biden i jeho předchůdce v Bílém domě Donald Trump se v neděli na poslední chvíli snažili získat hlasy voličů před úterním vyvrcholením voleb do Kongresu i dalších institucí. Biden na univerzitě ve státě New York hovořil ke studentům, vyzdvihl sílu a možnosti jejich generace. Trump na Floridě varoval před „sílící tyranií levice“ a přiživoval debatu o své možné opětovné kandidatuře do úřadu v roce 2024, informovaly zahraniční agentury.
7. 11. 2022|

Hurikán Ian zasáhl Floridu. Přicházejí nepotvrzené zprávy o stovkách mrtvých

Nepotvrzené zprávy z floridského okresu Lee hovoří o stovkách úmrtí po hurikánu Ian. „I když nemám potvrzená čísla, rozhodně vím, že oběti na životech se pohybují ve stovkách,“ řekl stanici ABC šerif okresu Lee Carmine Marceno. V sousedním Charlotte je potvrzených šest úmrtí, informoval list The New York Times. Hurikán kategorie čtyři působil od středy na Floridě ničivé záplavy a rozsáhlé škody.
29. 9. 2022Aktualizováno29. 9. 2022, 23:46|

Zemřela herečka Betty Whiteová, brzy by oslavila sté narozeniny

Ve věku 99 let zemřela americká herečka Betty Whiteová. Za svou více než osmdesátiletou kariéru posbírala několik cen Emmy, proslavila se zejména komediálním seriálem The Golden Girls. Whiteová by za necelé tři týdny oslavila sté narozeniny.
31. 12. 2021|

Stovky kapustňáků na Floridě umírají hlady. Úřady je chtějí přikrmovat, to je ale ilegální

Letos na Floridě uhynulo už víc než tisíc kapustňáků, což je asi deset procent zvířat v tomto státě. Většina zvířat umírá v okrese Brevard, kde leží důležité útočiště Indian River Lagoon, kam se tito savci v zimních měsících shromažďují, aby unikli chladné vodě. Znečištění a přemnožení mořských řas ale způsobily, že zde umírají mořské rostliny, jimiž se kapustňáci živí. Zvířata tak nemají dostatek potravy na to, aby přečkala zimu. Úřady chtějí kapustňáky přikrmovat, to ale zapovídají zákony.
23. 11. 2021|

Nápor covidu v USA maří start školního roku. Během prvních dní jsou v karanténě tisíce dětí

Rychlé šíření koronaviru na jihu Spojených států narušuje začátek nového školního roku. Jen ve státě Mississippi během několika prvních dní od obnovení výuky nařídili karanténu více než dvacet tisíc školáků, v Texasu a Georgii některé školy dočasně zavřely, informovala BBC. Kromě toho pokračují tahanice kolem nařizování roušek na školách, které některé jižní státy zakázaly. Pozitivní test na koronavirus ve čtvrtek oznámili tři američtí senátoři, včetně zástupce Mississippi Rogera Wickera.
20. 8. 2021|

„Střílí kolem domu, zmobilizujte lidi.“ Haitský prezident volal před smrtí na policii

Haitský prezident Jovenel Moïse několik minut před tím, než byl v noci na sedmého července zavražděn, naléhavě žádal velitele místní policie a známého policistu o pomoc, která ale nedorazila včas. Informoval o tom v neděli deník Miami Herald. Několik minut po posledním telefonátu byl Moïse zastřelen, zatím ale není jasné, kdo za vraždou stojí. Na Haiti, které je nejchudší americkou zemí a léta je zmítáno sociálními nepokoji, protivládními protesty a násilím ozbrojených gangů, se v úterý ujme úřadu nový premiér Ariel Henry.
20. 7. 2021|

Prezidenta Haiti dle policie zabilo komando Kolumbijců a Američanů haitského původu

Haitská policie identifikovala 28 členů komanda, které zavraždilo haitského prezidenta Jovenela Moïseho. Má jít o 26 Kolumbijců a dva Američany haitského původu, uvedl podle tiskových agentur náčelník haitské policie Léon Charles. Přinejmenším osm útočníků je stále na útěku a úřady po nich pátrají, dodal.
9. 7. 2021Aktualizováno9. 7. 2021, 23:26|

Na Floridě zbourali zbytek zříceného domu, v jeho troskách už se našlo přes dvacet těl

Demoliční četa za pomoci výbušnin zbourala zbytek dvanáctipatrové budovy, který v městečku Surfside na Floridě zůstal stát po zhroucení několika desítek bytů v noci na 24. června. Úřady k tomuto postupu přistoupily kvůli obavám o stabilitu poničené části komplexu, a to i v souvislosti s blížící se bouří Elsa. Po odklizení části nových trosek záchranáři našli další tři těla, obětí je tak sedmadvacet a 115 lidí se nadále pohřešuje.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 19:03|

Záchranáři v Miami přestali prohledávat trosky zříceného domu. Blíží se tropická bouře

Pátrání po 121 lidech pohřešovaných po zřícení bytového domu v Miami ve Spojených státech prozatím skončilo. Úřady v Miami začaly připravovat řízenou demolici zbytku bytového komplexu. Potřebují ruiny zlikvidovat rychle, protože se k Floridě blíží tropická bouře Elsa. Po demolici by mohlo pátrání ještě pokračovat v garážích, kam se záchranáři dosud nemohli dostat.
4. 7. 2021|

Počet potvrzených obětí zřícení domu v Miami stoupl na osmnáct, záchranáři přerušili pátrání

Téměř týden po částečném zřícení bytového komplexu na Floridě narostl počet potvrzených úmrtí na osmnáct. Dál se pohřešuje 145 lidí. Pátrání po možných přeživších bylo během čtvrtka přerušeno kvůli bezpečnostním obavám. Podle záchranných týmů se ve zbylé části stavby zvětšují praskliny. Na místo spolu se svou ženou Jill přiletěl prezident Joe Biden, který se setkal s místními činiteli a poděkoval hasičům.
1. 7. 2021Aktualizováno1. 7. 2021, 20:57|

Neštěstí v Miami si již vyžádalo 16 obětí. Pátrání v troskách zříceného domu komplikuje počasí

Skoro týden po částečném kolapsu bytového komplexu na Floridě narostl počet potvrzených úmrtí na 16. V noci na středu se na místě našlo tělo dvanácté oběti, podle agentury AP pak dopoledne místního času velitel hasičů informoval čekající rodiny o nalezení dalších čtyř mrtvých. Místní činitelé mezitím požádali federální vládu o další pomoc při hledání skoro 150 pohřešovaných, aby ulevili záchranářům, a slibují důkladné vyšetření příčin tragédie.
30. 6. 2021Aktualizováno30. 6. 2021, 17:43|

Záchranáři stále pátrají po lidech ze zříceného domu v Miami. Signálů o jeho špatném stavu bylo více

Záchranáři už šestý den prohledávají trosky zříceného floridského věžáku. Nalezli zatím 11 mrtvých, ale přes 150 obyvatel čtyřicet let starého rezidenčního domu se stále pohřešuje. Naděje se upínají na existenci dutin s přístupem vzduchu.
29. 6. 2021|

Počet obětí po zřícení domu na Floridě stoupl na devět, na 150 lidí se pohřešuje

Záchranné týmy na místě částečného zhroucení obytného domu u Miami našly už osm těl. Další oběť zemřela v nemocnici a bilance tragédie z noci na čtvrtek tak činí devět mrtvých, informovala dnes šéfka okresu Miami-Dade Daniella Levineová Cavaová. Podle ní se už v sobotu podařilo dostat pod kontrolu požár, který hořel v troskách dvanáctipatrové budovy a zpomaloval práce. Úřady stále neobjasnily osudy více než 150 pohřešovaných, napsala agentura AP.
27. 6. 2021Aktualizováno27. 6. 2021, 20:24|

Zřícení domu nedaleko Miami má nejméně čtyři oběti, téměř 160 lidí se pohřešuje

Floridští hasiči dál pátrají po možných přeživších v troskách dvanáctipatrové budovy, která se v noci na čtvrtek zřítila v pobřežním městečku Surfside severně od Miami. Neštěstí si vyžádalo nejméně čtyři životy, 159 lidí se stále pohřešuje. Vyprošťovací a záchranná operace od čtvrtečních ranních hodin pokračuje takřka nepřetržitě, zatímco rodiny čekají na jakékoliv zprávy o svých nezvěstných příbuzných. Pátrací týmy mezitím ohlásily, že pod troskami slyšely bušení a další zvuky, hlasy ale neslyšely. Okolnosti pádu 40 let staré stavby zatím nejsou jasné. Spekuluje se o narušené statice vzhledem k nestabilnímu podloží.
25. 6. 2021Aktualizováno25. 6. 2021, 15:35|

Dva lidé zemřeli při střelbě na koncertu v Miami, víc než dvacet je zraněno

Dva lidé zemřeli a dalších zřejmě více než dvacet utrpělo zranění při střelbě, která se odehrála v neděli krátce po půlnoci místního času na Floridě. Televize CNN s odvoláním na šéfa místní policie uvedla, že tři ozbrojení muži přijeli autem a začali střílet do skupiny lidí před biliárovým klubem v Miami. Policie po nich pátrá.
30. 5. 2021Aktualizováno30. 5. 2021, 17:56|

Policie Kapitolu chce vlastní zpravodajce. Lednový útok na Kongres podcenila

Americké bezpečnostní složky před šestým lednem i během útoku na Kapitol nedostatečně vyhodnotily hrozby a situaci podcenily. K takovému závěru došla po čtyřech měsících nařízená kontrola. Policie Kapitolu proto navrhuje vytvořit vlastní zpravodajskou službu. Shromažďovala by informace a politikům poskytovala stejnou ochranu, jakou má prezident USA.
12. 5. 2021|

Tropická bouře Eta udeřila na jižní cíp Floridy, kde zaplavila hustě obydlené oblasti

Na jih Floridy udeřila tropická bouře Eta, která si v minulých dnech vyžádala ve Střední Americe desítky mrtvých a stovky pohřešovaných. V hustě zalidněných oblastech Floridy způsobila záplavy. Místní úřady v prvních hodinách neevidovaly žádné oběti.
9. 11. 2020Aktualizováno9. 11. 2020, 19:40|

Trump v boji proti koronaviru stále nic nedělá, uvedl Biden. Kandidáti se kritizovali v souběžných debatách

Americký prezident Donald Trump odpovídal vyhýbavě na dotazy, zda byl testován na koronavirus před první předvolební debatou se svým demokratickým rivalem Joem Bidenem. Řekl také, že už nemá žádné příznaky covidu-19. Připustil však, že při hospitalizaci měl podle lékařů koronavirem lehce infikované plíce. Trump to uvedl v debatě s voliči, kterou v Miami pořádala televize NBC. Akce se uskutečnila souběžně s debatou Bidena, který s voliči hovořil ve Filadelfii před kamerami ABC. Při diskusi kritizoval demokratický uchazeč o prezidentský úřad přístup Bílého domu k boji s pandemií. Informovala o tom agentura AP.
16. 10. 2020Aktualizováno16. 10. 2020, 10:56|