Stovky kapustňáků na Floridě umírají hlady. Úřady je chtějí přikrmovat, to je ale ilegální

Letos na Floridě uhynulo už víc než tisíc kapustňáků, což je asi deset procent zvířat v tomto státě. Většina zvířat umírá v okrese Brevard, kde leží důležité útočiště Indian River Lagoon, kam se tito savci v zimních měsících shromažďují, aby unikli chladné vodě. Znečištění a přemnožení mořských řas ale způsobily, že zde umírají mořské rostliny, jimiž se kapustňáci živí. Zvířata tak nemají dostatek potravy na to, aby přečkala zimu. Úřady chtějí kapustňáky přikrmovat, to ale zapovídají zákony.

Státní a federální úřady pro ochranu přírody vytvořily společný tým, který má řídit nouzovou operaci, jež by měla kapustňákům dát alespoň nějakou šanci na přežití. Celý projekt je ale riskantní – zvířata totiž budou muset být uměle dokrmována a něco takového se zatím nikdy nezkusilo. Zatím chybí souhlas amerického Úřadu pro ochranu ryb a volně žijících živočichů, protože podle federálních a státních zákonů je krmení kapustňáků nezákonné.

„Uvažujeme o pilotním programu, ve kterém bychom chtěli provést přikrmování,“ uvedl předseda floridské Komise pro ochranu ryb a divoké zvěře Rodney Barreto. „Pokračujeme v záchraně kapustňáků a chceme jich během této mimořádné situace zachránit co nejvíc,“ řekl deníku Miami Herald. Podle Barreta už letos uhynulo 1003 kapustňáků, zatímco loni to bylo 498 a v roce 2019 „pouze“ 452 zvířat.

„V současné době se už ochlazuje a kapustňáci se shromažďují v blízkosti elektrárny na mysu Canaveral a dalších oblastí v Indian River Lagoon, kam vždy míří na zimu,“ vysvětluje ředitel Klubu na záchranu kapustňáků Patrick Rose. Kapustňáci dříve migrovali do jižnějších vod, ale od té doby, co si oblíbili teplou vodu vytékající z elektráren, už na zimu zůstávají jen u nich.

„Doufali jsme, že právě teď bychom pro ně vytipovali několik míst a poskytli jim v rámci těchto oblastí nějakou doplňkovou potravu. Musí se to stát dřív, než se dostanou do stavu podvýživy, který je u nich nevratný,“ doplňuje.

Možná dojde na zelí

Podle Roseho vládní agentury a jejich partneři musí otestovat, jakou potravu kapustňáci přijmou. Jednou z možností by mohla být přeprava řas a obtížné vodní vegetace do moře v této oblasti, protože kapustňáci by se teoreticky mohli právě těmito rostlinami živit. Podle Roseho by se mohla použít také přebytečná zelenina, kterou už lidé nechtějí.

Kapustňák širokonosý
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org/pixnio.com

„Ale to všechno musíme otestovat, vlastně tak úplně nevíme, jakou potravu budou chtít. Když hodíte salát do řeky, rychle se pokazí, ten plán vůbec nemusí vůbec fungovat, možná budeme muset použít zelí, kdo ví, “ řekl.

Kromě potravy bude zapotřebí pro kapustňáky vybudovat i bezpečná místa, kde by si mohli odpočinout a doléčit zranění, v podstatě takovou obdobu lázní. Pro tento cíl teď vzniká specializovaný tým tvořený zástupci různých federálních agentur.

Lidská civilizace mění chování kapustňáků

Kapustňáci se v zimě shromažďují ve velkých skupinách až o několika stovkách exemplářů jen na několika málo místech, včetně Indian River Lagoon na východním pobřeží Floridy. Jenže v těchto oblastech je v posledních letech voda silně kontaminovaná, zejména v severním a jižním cípu laguny. Toto znečištění zničilo značné množství vegetace, což kapustňáky donutilo hledat potravu jinde.

Vodohospodářské stavby a rozvoj však odřízly velkou část jejich přístupu k dalším tradičním zimovištím. Kapustňáci často končí ve znečištěných kanálech vytvořených člověkem, které jim neposkytují dostatek potravy a vystavují je lodní dopravě.

Další oblasti, kam tito savci migrovali, jsou v současné době odříznuté lidmi vybudovanou infrastrukturou anebo byly dokonce úplně zastavěné.