TÉMA

The Times

Být vtipný na prvním rande nemusí znamenat úspěch, zjistili australští vědci

Být vtipný a rozesmát svůj protějšek na první schůzce nejspíš nijak nezvyšuje šance na navázání vztahu. Tradiční představa, že lidé se smyslem pro humor to mají při seznamování jednodušší, tak neplatí, zjistili vědci z australské Queenslandské univerzity. Tým vědců tvrdí, že to, co ukazují romantické komedie, nemá s realitou mnoho společného. Napsal o tom deník The Times.
28. 10. 2023|

Britští konzervativci vyloučili poslance podezřelého z korupce

Britská vládní Konzervativní strana vyloučila ze svých parlamentních řad poslance Scotta Bentona kvůli podezření z korupce. Benton fingovaným investorům do hazardních her, ve skutečnosti ovšem investigativním novinářům listu The Times, nabídl protislužby za úplatu. Reportéři deníku pořídili z inkriminované schůzky video natočené skrytou kamerou a sekvence z něj zveřejnili ve středu večer.
6. 4. 2023|

Venuše je vulkanicky aktivní. Vědec našel důkazy, když během lockdownů studoval stará CD

Desítky let staré fotografie Venuše byly uložené na kompaktních discích (CD). Nebýt toho, že během lockdownů astronom Robert Herrick nemohl z domova, nenašel by čas je prostudovat a detailně porovnat. Našel na nich ale „svatý grál“ – jednoznačné důkazy, že na této planetě i v současné době probíhá sopečná činnost.
20. 3. 2023|

Irský premiér popřel zprávy médií o tom, že Británie a EU došly k průlomu v celní dohodě

Irský premiér Leo Varadkar popřel zprávu, že britští a unijní vyjednavači dosáhli dohody o pobrexitových obchodních pravidlech pro Severní Irsko. O údajné shodě, která by mohla ukončit kontroly zboží mířícího na severoirský trh, ve středu nejdříve informoval web deníku The Times. Podle deníku EU také poprvé připustila, že Evropský soudní dvůr by mohl rozhodovat o otázkách týkajících se britské provincie, pouze pokud by mu případ postoupily samy severoirské soudy.
1. 2. 2023Aktualizováno1. 2. 2023, 15:43|

Plejtváci denně spolknou až deset milionů kusů mikroplastů, varuje výzkum

Plejtváci obrovští mohou za den spolknout až deset milionů kusů mikroplastů. Zjištění naznačuje mnohem větší dopady znečištění na největšího živočicha na světě, než se dosud předpokládalo. Uvádí to výzkum, o kterém napsal britský list The Times.
2. 11. 2022|

Trussová získala v boji o post lídra Konzervativní strany dalšího spojence

Britská ministryně zahraničí Liz Trussová našla v souboji o post lídra Konzervativní strany a příštího premiéra dalšího vlivného spojence. Na její stranu se postavil šéf zahraničního výboru Dolní sněmovny Tom Tugendhat, který patřil do širšího pole uchazečů o nástupnictví po Borisi Johnsonovi. Tugendhat v textu pro deník The Times napsal, že Trussová je jediná, kdo může stranu sjednotit.
30. 7. 2022|

Psi instinktivně poznají, zda jsou k nim lidé laskaví, ukázal výzkum

Psi jsou patrně schopni pochopit, zda s nimi lidé mají laskavé záměry. Vyplývá to ze studie, která zkoumala, jak reagují na to, když jim někdo odepře potravu. Výzkumníci jim buď pamlsky schválně nedali, nebo je „omylem“ upustili mimo jejich dosah. Zdálo se, že psi poznají, kdy se výzkumníci chovají jen nešikovně, a kdy jsou na ně zlí. O výzkumu informoval list The Times.
29. 7. 2022|

Johnsonův pád nemá obdoby, píší britská média. Labouristé tlačí na brzký konec

Politický pád, který nemá v dějinách britské demokracie obdoby – tak označují komentáře britských médií čtvrteční rezignaci premiéra Borise Johnsona, který se s úřadem loučí po sérii skandálů a po masivní ztrátě důvěry svých spolustraníků. Souboj konzervativních kandidátů o to, kdo Johnsona nahradí, otevřeli v pátek poslanec Tom Tugendhat a bývalý ministr financí Rishi Sunak. Opoziční labouristé zvažují hlasování o nedůvěře vládě.
8. 7. 2022Aktualizováno8. 7. 2022, 18:29|

Vstup Finska a Švédska do NATO je realistický, míní Landovský. Obě země jsou podle něj připraveny

Severoatlantickou alianci (NATO) podle britského listu The Times čeká rozšíření. Pod vlivem nynější ruské agrese na Ukrajině se k NATO chtějí už v létě údajně připojit Švédsko a Finsko. Na to už reagoval Kreml, podle jeho mluvčího Dmitrije Peskova rozšiřování Aliance nepřispěje k bezpečnosti v Evropě. Velvyslanec ČR při NATO Jakub Landovský (ČSSD) považuje vstup Švédska a Finska do Aliance za realistický.
12. 4. 2022|

Finsko a Švédsko se v létě připojí k NATO, uvádí The Times

Vstoupit do Severoatlantické aliance se pod vlivem ruské invaze na Ukrajinu již v létě chystají Finsko a Švédsko, píše britský list The Times s odvoláním na americké zdroje. Podle nich ruský prezident Vladimir Putin v tomto smyslu učinil „velkou strategickou chybu“, pokud přímým důsledkem ruské invaze bude rozšíření Aliance z 30 na 32 členských států. Podle Kremlu by vstup zemí do NATO Evropě nepřinesl stabilitu.
11. 4. 2022Aktualizováno11. 4. 2022, 22:01|

Punisher útočí daleko za nepřátelskou linií. Ukrajinci využívají i drony vlastní výroby

O tom, jak účinně využívá Ukrajina turecké drony Bayraktar, se ví už dlouho. Ale v obraně proti ruské agresi se může opřít také o vlastní dálkově ovládané letouny, které nasazuje na jiný typ misí.
9. 3. 2022|

Chceme zabránit válce v Evropě, prohlásili Scholz, Macron a Duda. Francouzský prezident ostatní informoval o schůzce s Putinem

Francouzský prezident Emmanuel Macron se v úterý večer v Berlíně sešel s německým kancléřem Olafem Scholzem a polským prezidentem Andrzejem Dudou. Informoval je o výsledcích svého pondělního jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Moskvě a úterní schůzce s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v Kyjevě. Vrcholní představitelé Francie, Německa a Polska prohlásili, že chtějí zabránit válce v Evropě.
8. 2. 2022Aktualizováno8. 2. 2022, 22:28|

Z Británie poletí poprvé v dějinách raketa do kosmu. Bude malá, ale šikovná

Ze základny na britských Shetlandských ostrovech nejspíš už příští rok odstartuje do vesmíru raketa soukromé společnosti Skyrora, která má na oběžnou dráhu vynést satelity.
13. 10. 2021|

Účinnost vakcíny proti přenosu covidu je jen 37 procent, ukazují data z Izraele. Stále však chrání před vážným průběhem

Izraelské zdravotnické úřady registrují pokles účinnosti vakcíny od firem Pfizer a BioNTech, která je hlavní používanou látkou v Izraeli. Ochrana před nákazou koronavirem je nyní 37 procent. Zůstává ale vysoká proti závažnému průběhu onemocnění covidem-19 a také proti hospitalizaci.
23. 7. 2021|

Vědci popsali, že existují čtyři druhy žiraf. Ty to věděly vždy

Najít rozdíl mezi druhy zvířat může být běh na dlouhou trať. Genomický výzkum však prokázal, že ačkoliv jsou si vzájemně velmi podobné, existují čtyři různé druhy žiraf, které se od sebe liší stejně jako třeba medvěd hnědý od toho ledního. Napsal o tom list The Times.
17. 5. 2021|

Británie a Francie vyslaly do Lamanšského průlivu vojenské lodě kvůli rybářům

Velká Británie a Francie vyslaly k ostrovu Jersey v Lamanšském průlivu svá vojenská hlídková plavidla kvůli sporu o práva francouzských rybářů lovit v britských vodách. U přístavu St. Helier na moři protestovaly posádky zhruba šesti desítek francouzských rybářských člunů a britský premiér Boris Johnson se rozhodl povolat námořnictvo kvůli zprávám o tom, že Francouzi plánují důležitý přístav zablokovat. Vojenská plavidla pak vyslala i Paříž. Odpoledne se rybáři vrátili do Francie, načež Londýn svá vojenská plavidla odvolal.
6. 5. 2021Aktualizováno6. 5. 2021, 20:54|

Spojenci budou z Afghánistánu odcházet od května do 11. září, potvrdil Biden

Jednotky Severoatlantické aliance opustí Afghánistán v koordinaci s vojáky Spojených států. Stahování začne 1. května a skončí 11. září, oznámil americký prezident Joe Biden. Konec nejdelší zahraniční války v dějinách USA připadne na dvacáté výročí teroristických útoků proti USA, které byly podnětem k afghánské misi.
14. 4. 2021Aktualizováno14. 4. 2021, 21:28|

Velká Británie nechce přispívat k porušování lidských práv, zamezí nákupu produktů z čínského Sin Ťiangu

Britští poslanci budou rozhodovat o tom, zda dostanou britské soudy pravomoc rozhodovat, zda je muslimské etnikum Ujgurů vystavené v Číně genocidě. Britský ministr zahraničí Dominic Raab v rozhovoru s BBC prohlásil, že by Británie neměla uzavírat dohody o volném obchodu se zeměmi, které porušují lidská práva. Čína veškerá obvinění odmítá.
18. 1. 2021|

Matka může vzácně při porodu předat rakovinu dítěti, popsali lékaři

Matky mohou při porodu předat rakovinu svým potomkům, zjistil tým vedený lékaři z Národního onkologického centra (NCC) v Tokiu. Může se tak stát ve vzácných případech, kdy si děti při prvních několika nádeších loknou plodové vody rodičky s onkologickým onemocněním děložního čípku, píše list The Times.
11. 1. 2021|

Vyjednavači Evropské unie a Británie opět zasedli. Pobrexitová dohoda stále chybí

Po více než týdenní přestávce, kterou způsobila nákaza koronavirem u jednoho z vyjednavačů o brexitu, se opět naplno rozběhly rozhovory mezi Evropskou unií a Velkou Británií. Podle šéfa unijních vyjednavačů Michela Barniera stále zůstává několik nedořešených sporných témat. Některé členské země proto požádaly Brusel, aby se připravil na variantu neřízeného rozchodu s Británií. Na dohodu mezi EU a Británií zbývá už jenom měsíc.
1. 12. 2020Aktualizováno1. 12. 2020, 20:14|

Ukrajinský prezident Zelenskyj má koronavirus. Země zvažuje víkendovou karanténu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj má pozitivní test na koronavirus, informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na jeho úřad. Zelenskyj se údajně cítí dobře, pracovat bude z domu. Ve Francii se v pondělí střetli policisté se studenty, kteří kvůli covidu-19 žádali uzavření školy. Britská rozvědka podle listu The Times zahájila kybernetickou operaci, která má bojovat proti dezinformacím o vakcíně. Ty údajně šíří některé státy, zejména Rusko.
9. 11. 2020Aktualizováno9. 11. 2020, 19:35|

Nákup akcií britské pošty už vydělal Křetínskému 2,7 miliardy. Teď chce navýšit podíl v řetězci Metro

Podnikatel a český miliardář Daniel Křetínský nákupem akcií britské pošty Royal Mail už vydělal 93,1 milionu liber (2,7 miliardy korun), napsal web listu The Times. Křetínský začal akcie nakupovat za nejpřísnějších protikoronavirových opatření, kdy akciové trhy prudce klesaly. Svůj podíl budoval od března do července a do akcií vložil kolem 213 milionů liber. Zároveň společnost EPGC, vlastněná Křetínským a slovenským finančníkem Patrikem Tkáčem, oznámila záměr na převzetí akcií německého řetězce Metro, který v Česku vlastní velkoobchody Makro.
14. 9. 2020Aktualizováno14. 9. 2020, 16:09|

Vědci chtějí pomocí satelitu změřit, kolik metanu produkují krávy

Ohledně množství skleníkových plynů, které reálně produkuje dobytek, stále panují značné rozpory. Zejména v tom, co se s metanem následně děje. Pomoci by mohl nový satelitní výzkum.
17. 8. 2020|

Británie vypoví extradiční smlouvu s Hongkongem, oznámil Raab

Spojené království vypoví extradiční smlouvu s Hongkongem, vzhledem k tomu, že v této bývalé britské kolonii začal platit nový bezpečnostní zákon. Ve sněmovně to oznámil ministr zahraničí Dominic Raab. Podle něj je Velká Británie také velmi znepokojena perzekucí ujgurské menšiny.
20. 7. 2020Aktualizováno20. 7. 2020, 20:02|