Irský premiér popřel zprávy médií o tom, že Británie a EU došly k průlomu v celní dohodě

Irský premiér Leo Varadkar popřel zprávu, že britští a unijní vyjednavači dosáhli dohody o pobrexitových obchodních pravidlech pro Severní Irsko. O údajné shodě, která by mohla ukončit kontroly zboží mířícího na severoirský trh, ve středu nejdříve informoval web deníku The Times. Podle deníku EU také poprvé připustila, že Evropský soudní dvůr by mohl rozhodovat o otázkách týkajících se britské provincie, pouze pokud by mu případ postoupily samy severoirské soudy.

Celní část britsko-unijní dohody chtěli vyjednavači veřejně představit už v prosinci, ale na poslední chvíli oznámení zrušili, píše list. Podle jednoho ze zdrojů se Unie obávala, že by premiér Rishi Sunak neprosadil celý balík u severoirské Demokratické unionistické strany (DUP) ani u stoupenců brexitu ve vlastní Konzervativní straně. Londýnský zdroj uvedl, že Sunak chtěl mít celou dohodu připravenou k podpisu, místo aby ji oznamoval po částech.

Varadkar ve středu ale odpovídal na otázku v parlamentu týkající se zprávy, že Británie přijala plán, který by zamezil nutnosti rutinních kontrol výrobků směřujících do Severní Irska. „Mohu potvrdit, že navzdory mediálním zprávám zatím žádná dohoda mezi EU a Spojeným královstvím uzavřena nebyla,“ řekl Varadkar. Rozhovory s unijními vyjednavači označil za konstruktivní. 

Podle obou zdrojů musely obě strany ustupovat ze svých požadavků. Celní dohoda v mnohém vychází z britského návrhu. Zboží pro severoirský trh nebude kontrolováno, zboží určené k dalšímu exportu projde celní kontrolou v přístavech v Severním Irsku, popisují The Times. Británie a EU by navíc sdílely údaje o pohybu přepravců. Varadkar ovšem popřel uzavření dohody, kterou deník popsal.

Dohoda se má týkat i rozhodování soudů

Podle britských zdrojů Brusel učinil významné ústupky také v otázkách jurisdikce evropského soudu. Brusel doposud trval na tom, že by Evropská komise měla mít možnost předávat případy přímo soudu. Jeden ze zdrojů dodal, že EU se od svého původního postoje hodně vzdálila, dohoda podle něj nikoho nepotěší, ale je naděje, že všechny dostatečně uspokojí.

Rozhovory o severoirském protokolu, tedy o té části brexitové dohody, která hovoří o kontrolách zboží mezi Severním Irskem a zbytkem Británie, byly po sedmiměsíční pauze obnoveny loni v říjnu. Šéf britské diplomacie James Cleverly na začátku roku uvedl, že jednání postupují poměrně rychle.

Jeden z vládních zdrojů dodal, že existuje „silná shoda“, že spor o protokol nelze nechat pokračovat. Zatím jsou však všichni opatrní a nechtějí se blíže vyjádřit k tomu, kdy by mohla být dohoda formálně oznámena. Je však přáním oznámit balíček před výročím Belfastské dohody, tedy před 10. dubnem.

Británie formálně opustila EU před téměř třemi lety. Učinila tak na základě dohody, která ošetřuje i klíčovou výzvu v podobě zachování volného režimu na hranici Severního Irska s Irskou republikou, z níž se v důsledku brexitu stala hranice EU. Nakonec se Londýn a Brusel dohodly, že na uvedenou část Spojeného království se budou nadále vztahovat pravidla jednotného unijního trhu, zatímco kontroly zboží budou probíhat při jeho cestě mezi regionem a zbytkem Británie.