TÉMA

Strojvedoucí

Německé dráhy se dohodly s odbory. Pracovní doba strojvedoucích klesne až na 35 hodin týdně

Německá železniční společnost Deutsche Bahn (DB) postupně do roku 2029 sníží pracovní dobu strojvedoucích na 35 hodin týdně se zachováním plné mzdy. V úterý to oznámil personální šéf podniku Martin Seiler. Dráhy tak po sérii stávek a pěti měsících vyjednávání přistoupily na základní požadavek odborů strojvedoucích GDL. Strojvůdci budou mít podle kompromisní dohody možnost pracovat až 40 hodin týdně, pokud budou chtít, za což dostanou příplatky. Posun ve vyjednávání znamená úlevu pro miliony cestujících a také jistotu zásobování německého průmyslu.
26. 3. 2024|

Nehod na přejezdech stále přibývá. Bezpečnost železnice má zvýšit evropský systém

V Česku dál přibývá nehod na železničních přejezdech, přestože Drážní úřad a Správa železnic (SŽ) investují do jejich většího zabezpečení. V letošním lednu se na nich ve srovnání se stejným měsícem před rokem stalo skoro dvojnásobně více nehod.
15. 2. 2024|

Železniční nehodu u Poříčan zavinil strojvedoucí, uvedla Drážní inspekce

Vykolejení lokomotivy a dvou cisteren nákladního vlaku v říjnu 2022 na koridoru u Poříčan na Nymbursku zavinil podle závěrečné zprávy Drážní inspekce (DI) strojvedoucí, projel návěsti Stůj. Škoda dosáhla téměř 33 milionů korun, prvotní odhady z místa uváděly čtyři miliony korun. Při nehodě se zranil strojvedoucí, který vlak řídil a jeho kolega ve výcviku. Trať byla téměř dva dny neprůjezdná.
2. 2. 2024|

Stávka německých strojvedoucích skončí dříve. Dráhy a odbory chtějí jednat

Německé dráhy Deutsche Bahn (DB) a odbory strojvedoucích GDL se dohodly na předčasném ukončení stávky, která měla původně trvat do pondělního večera. O mzdových sporech budou dále jednat. Podle informací ČTK se nákladní vlaky rozjedou v neděli večer a osobní doprava se vrátí k běžnému jízdnímu řádu od noci na pondělí. Stávka ochromila dopravu nejen v Německu, ale narušila i železniční spojení s Českem. České dráhy uvedly, že jsou s německými dopravci v kontaktu.
27. 1. 2024Aktualizováno27. 1. 2024, 18:52|

Hasiči odklidili trosky vlaku, který ve středu narazil do nákladního auta na Karvinsku

Hasiči Správy železnic ukončili práce na odstranění trosek vlaku, který se ve středu u Dolní Lutyně na Karvinsku střetl s nákladním autem převážejícím vrtnou soupravu, řekl jejich mluvčí Martin Kavka. Nehodu nepřežil strojvedoucí vlaku. Dvě desítky cestujících utrpěly zranění. V péči lékařů moravskoslezských nemocnic zůstává pět lidí, stav všech je stabilizovaný. Policie propustila řidiče nákladního vozu. Doprava v místě bude obnovena nejdříve v sobotu večer.
25. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 12:35|

Střet vlaku s nákladním autem na Karvinsku nepřežil strojvůdce, omezení na koridoru může trvat dva týdny

Při ranní srážce vlaku a nákladního auta, které zřejmě převáželo nadměrný náklad, u Dolní Lutyně na Karvinsku zemřel strojvedoucí. Ve vlaku bylo podle Správy železnic (SŽ) a hasičů zraněno devatenáct lidí, dalších čtyřicet evakuovaných zranění neutrpělo, pět lidí opustilo soupravu před příjezdem záchranářů. Ti ošetřili celkem dvacet lidí, osmnáct transportovali do nemocnic. Pro nezraněné přijel autobus. Ve vlaku cestovalo přes šedesát lidí. Provoz na koridoru mezi Bohumínem a Karvinou a dál na Slovensko se po jedné koleji obnoví v sobotu, zprovoznění druhé koleje předpokládá SŽ do čtrnácti dnů. Škoda je prozatím vyčíslena na 37 milionů korun.
24. 1. 2024Aktualizováno24. 1. 2024, 20:13|

Německé železničářské odbory ohlásily šestidenní stávku, naruší i spoje s Českem

Strojvůdci německých drah Deutsche Bahn (DB) v osobní dopravě budou od středečního rána do pondělního večera stávkovat, v nákladní dopravě zastaví práci už v úterý večer. V pondělí to oznámily odbory GDL. Protest, kterým se odboráři snaží vymoci vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky, ochromí dopravu nejen v Německu, problémy budou mít i spoje s Českou republikou.
22. 1. 2024|

Nehod na drahách i obětí loni ubylo. Strojvedoucí byli pozornější, řidčeji projížděli Stůj

Na drahách se loni stalo 4425 mimořádných událostí. Z nich 1161 se stalo na železnici a 3264 na neželezničních drahách a v metru, informovala Drážní inspekce. Nehod a dalších mimořádností na železnici ve srovnání s předchozím rokem ubylo zhruba o devadesát a meziročně jich bylo méně i celkově. Méně bylo také obětí nehod, na drahách zahynulo loni 239 lidí.
8. 1. 2024|

Němečtí strojvedoucí znovu stávkují, podle odborů letos naposled

V Německu začala jednodenní stávka strojvedoucích společnosti Deutsche Bahn. Protest má trvat od čtvrtečního večera do pátečních dvaadvaceti hodin. Nevyjedou tisíce spojů, omezeno má být také mezinárodní spojení s Českem. Vlaky do Berlína a Hamburku budou tak končit v Drážďanech nebo už v Děčíně, regionální dopravy se dotkne omezení na trati mezi Chebem a Norimberkem. Vedení odborů slíbilo, že stávka bude letos poslední.
8. 12. 2023|

Za vylití oleje na koleje uložil teplický soud strojvedoucímu podmínku

Okresní soud v Teplicích potrestal strojvedoucího Českých drah Martina Schütze podmínkou za to, že pokapal olejem koleje na horské trati. Muž činu, který udělal kvůli změně dopravce, litoval, prohlásil vinu. Trest je pravomocný. Informovaly o tom servery iDNES a CNN Prima News.
15. 8. 2023|

Na Znojemsku se srazil vlak s nákladním autem. Strojvedoucí se lehce zranil

Na přejezdu u Božic na Znojemsku se v pondělí kolem 6:15 srazil vlak s nákladním autem. Vlak následně vykolejil, železniční doprava v místě stojí. Záchranáři ošetřili strojvedoucího, který měl lehká poranění. Cestující by měli být v pořádku. Okolnosti nehody vyšetřují policisté. Drážní inspekce vyčíslila škodu téměř na 6,8 milionu korun.
10. 7. 2023Aktualizováno10. 7. 2023, 15:23|

Strojvedoucí pendolina, který zahynul při nehodě, ji podle inspektorů způsobil. Byl opilý a jel proti Stůj

Strojvedoucí pendolina, který zahynul při loňské nehodě v Bohumíně, byl podle Drážní inspekce jejím hlavním viníkem. Vlak, který brzy ráno odjížděl, se při ní střetl s posunovací lokomotivou, jeho strojvedoucí byl jedinou obětí havárie. Osudná byla ale také pro pendolino, České dráhy se pak rozhodly, že už ho nebudou opravovat. Podle inspektorů byl strojvedoucí opilý a udělal několik chyb, zejména odjel, přestože svítila návěst Stůj. Inspekce ale kritizovala i České dráhy, ty podle své mluvčí připravují změnu interních předpisů.
22. 6. 2023|

Stávka strojvedoucích narušila provoz na britské železnici. Požadují vyšší mzdy

Stávka strojvedoucích za vyšší mzdy v sobotu narušila provoz na britské železnici. Většina meziměstských vlaků na hlavních tratích z Londýna do Skotska a Walesu byla zrušena, některé železniční společnosti nevypravily vlaky žádné. Přepravci lidem doporučili, aby cestovali jen v nutných případech a aby se před cestou přesvědčili, že jejich spoj skutečně vyjede, informoval deník The Guardian.
26. 11. 2022|

Za srážku vlaků u Kdyně potvrdil soud strojvedoucímu podmíněný trest. Zrušil zákaz řízení

Podmíněným trestem třiceti měsíců s dvouletou zkušební lhůtou potrestal Krajský soud v Plzni strojvedoucího Jaroslava Krotkého za předloňskou srážku osobního motorového vlaku a protijedoucího měřícího vozu v Kdyni na Domažlicku. Za obecné ohrožení z nedbalosti hrozilo strojvedoucímu až osm let vězení. Rozsudek je pravomocný.
18. 10. 2022|

Drážní inspekce má problémy s vyšetřováním nehod na tratích, úřadu chybí zaměstnanci

Ministerstvo dopravy chce zpřísnit kontroly technického stavu vlaků. Drážní úřad už slíbil, že proto posílí dohled. Vedení resortu k tomu chce přikročit kvůli výsledkům průzkumu mezi strojvedoucími, kteří si stěžují na časté výluky na tratích. 59 procent respondentů označilo za častý problém právě poruchy na vozidlech. Na tratích ale přetrvávají i problémy s vyšetřováním nehod. Drážní inspekce má ze zákona roční lhůtu, teď ji ale poměrně často nestíhá dodržovat. Může za to nedostatek inspektorů, které úřad nedokáže zajistit kvůli nízkým platům.
5. 9. 2022|

Strojvedoucí si stěžují na časté poruchy vlaků i tratí. Ministerstvo slibuje tlak na vedení ČD i Správy železnic

Časté poruchy vozidel značně rozptylují strojvedoucí jezdící na českých tratích, vyplynulo z ankety, kterou mezi nimi provedlo ministerstvo dopravy. Podle šéfa resortu Martina Kupky (ODS) se i proto mění pravidla pro odměňování manažerů Českých drah, které bude odrážet kvalitu údržby a množství poruch. Strojvedoucí si stěžovali také na příliš obsáhlé předpisy. Ty ale nelze významně zjednodušit, podotkl Kupka.
5. 9. 2022Aktualizováno5. 9. 2022, 19:17|

30 let zpět: Stávková pohotovost na železnici

Vedení odborů Československých drah vyhlásilo stávkovou pohotovost. Odborářům se například nelíbilo, že vedení drah stále neuzavřelo kolektivní smlouvu. Požadovali také změnu struktury vedení podniku. Následná anketa mezi zaměstnanci pak ukázala velkou nespokojenost železničářů.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
21. 4. 2022|

Viníkem srážky dvou vlaků u Milavčí, při které zemřeli tři lidé, byl strojvedoucí, uvedla inspekce

Za loňskou srážku dvou vlaků u obce Milavče na Domažlicku mohl podle Drážní inspekce (DI) strojvedoucí Západního expresu, který při nehodě zahynul. Informoval o tom server Zdopravy.cz. Inspektoři vyloučili, že by příčinou srážky mohlo být oslnění strojvedoucího nebo špatně viditelné návěstidlo. Západní expres jedoucí z Mnichova do Prahy a osobní vlak z Plzně do Domažlic se srazily 4. srpna 2021. Tři lidé - oba strojvedoucí a cestující z osobního vlaku - zahynuli a 56 se zranilo.
11. 4. 2022Aktualizováno11. 4. 2022, 11:20|

Vykolejení vlaku u Mariánských Lázní bude muset chebský soud řešit znovu. Strojvůdce loni zprostil obžaloby

Případ vykolejení nákladního vlaku u Mariánských Lázní v roce 2019 se vrací Okresnímu soudu v Chebu. Krajský soud v Plzni zrušil jeho dřívější rozsudek, který strojvedoucího  Radima Růžičku zprostil viny. Podle plzeňského soudu v Chebu nevyhodnotili všechny souvislosti a rozhodovali pouze jednostranně ve prospěch strojvedoucího.
9. 2. 2022Aktualizováno9. 2. 2022, 15:16|

Pracovní dobu strojvedoucích bude hlídat stát. Postihy za prohřešky ale zatím dát nemůže

Stát začne kontrolovat pracovní dobu strojvedoucích. Více odpočinuté pracovníky to ale na tratě nemusí přivést. Monitoring totiž pomůže zjistit prohřešek, stát za to ale nemůže vůdce postihnout. ČT to potvrdilo ministerstvo dopravy s tím, že chce situaci na železnici zatím jenom sledovat. K přetížení vůdců lokomotiv může docházet nejčastěji v momentě, kdy pracují pro více dopravců. Sledování pracovní vytíženosti strojvůdců začne 1. února.
27. 1. 2022|

Strojvedoucí nestihl včas zastavit, špatně brzdil. Za srážku vlaků u Kdyně ho soud potrestal podmínkou

Domažlický okresní soud uložil podmíněný trest padesátiletému strojvedoucímu Jaroslavu Krotkému za předloňskou srážku osobního motorového vlaku a protijedoucího měřicího vozu v Kdyni na Domažlicku. Při nehodě se zranilo dvacet lidí včetně Krotkého. Strojvedoucímu osobního vlaku hrozilo za obecné ohrožení z nedbalosti až osm let vězení. Soud mu vyměřil trest třicet měsíců se zkušební lhůtou tří let a zákaz řízení vlaků na tři roky.
12. 1. 2022|

Vyjel první vlak bez strojvedoucího. Cestující bude na severu Čech vozit nejdřív za dva roky

Na českou železnici ve středu vyjel autonomní vlak, tedy souprava, která nepotřebuje strojvedoucího. Stalo se tak při prezentaci jízdy po digitální železnici na Švestkové dráze v Libčevsi na Lounsku. Do běžného provozu budou vlaky bez strojvedoucího nasazeny zřejmě za dva až tři roky. Předtím je nutné změnit legislativu, řekl Zdeněk Chrdle, ředitel společnosti AŽD, která investovala do vývoje autonomních vlaků zhruba sto milionů korun.
15. 12. 2021Aktualizováno15. 12. 2021, 19:51|

Vyšetřování nehod na železnici v Kdyni a Českém Brodě je u konce, vinu nesou strojvedoucí

Drážní inspekce v poslední době uzavřela vyšetřování dvou nehod z loňska, u kterých bylo nejsložitější označit viníka. Jde o srážky vlaků u Českého Brodu a ve Kdyni. U obou shledala příčinu na straně strojvedoucích, jistý vliv ale připsala také infrastruktuře.
5. 12. 2021|

Vlaky se loni v Českém Brodě srazily kvůli zdravotním problémům strojvedoucího, zjistila inspekce

Srdeční příhoda, která postihla strojvedoucího osobního vlaku, byla podle Drážní inspekce hlavní příčinou srážky tohoto vlaku s nákladním v Českém Brodě, která se stala loni v červenci. Přispělo k ní však i to, že strojvedoucí před srážkou opakovaně zasahoval do systému automatického vedení vlaku. Strojvedoucí při nehodě zahynul a 36 cestujících utrpělo zranění.
27. 11. 2021|