TÉMA

Fidesz

Švédsko je o krok blíže vstupu do NATO. Maďarský parlament potvrdil jeho členství

Maďarský parlament v pondělí schválil vstup Švédska do Severoatlantické aliance. Maďarsko je poslední zemí z 31 členských států NATO, která přistoupení Švédů dosud neratifikovala. Podle švédského premiéra Ulfa Kristerssona jde o historický krok, informovala agentura Reuters. Aby byla ratifikace vstupu do Aliance platná, musí ji ještě podepsat maďarský prezident.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 22:02|

„Máme toho dost.“ V Budapešti se sešli demonstranti kvůli sporné prezidentské milosti

Desítky tisíc demonstrantů v pátek vyšly do ulic Budapešti kvůli udělení prezidentské milosti muži, který kryl případ roky trvajícího sexuálního zneužívání dětí. Podle agentury Reuters šlo o největší protivládní demonstraci za několik let. Protest na budapešťském náměstí Hrdinů zorganizovalo několik hudebních celebrit a internetových influencerů, takže demonstrace přilákala i mnoho mladých lidí, uvedla agentura Bloomberg.
16. 2. 2024|

Orbána opustil vlivný hráč, který teď ostře kritizuje premiérovo okolí. Další protesty chystá opozice

Maďarský premiér Viktor Orbán musí řešit zatím nejvážnější vnitropolitickou krizi od svého návratu k moci před čtrnácti lety. Po konci dvou předních političek kvůli skandálu s milostmi teď vládnoucí Fidesz opustil i vlivný zákulisní hráč. Podnikatel Péter Magyar nejenže náhle odstoupil z vedení státních firem, ale navíc velmi ostře kritizuje premiérovy blízké spolupracovníky. A opozice plánuje další protesty.
14. 2. 2024|

Maďarsko dostane 900 milionů eur na plán obnovy, Evropská komise zatím víc neuvolní

Maďarsko získá 900 milionů eur (21,96 miliardy korun) z unijních peněz poté, co Evropská komise schválila úpravy v maďarském plánu obnovy. Brusel ale upozorňuje, že další peníze z balíku, na který má Budapešť nárok, uvolní, až Maďarsko přidá v boji proti korupci a posílí nezávislost justice. Agentura Reuters dává čtvrteční oznámení Evropské komise do souvislosti se snahami EU přesvědčit Maďarsko, aby nevetovalo pomoc Ukrajině.
23. 11. 2023|

Hlava státu v Maďarsku po 13 letech vetovala návrh Orbánovy vlády

Maďarská prezidentka Katalin Nováková zablokovala návrh právní normy, jejíž autoři chtěli uzákonit udávání stejnopohlavních párů vychovávajících společně děti. Informovala o tom agentura DPA. Krok Novákové přitom agentura označila za nezvyklý vzhledem k tomu, že se podle ní v Maďarsku stalo od roku 2010 poprvé, aby se hlava státu vymezila proti zákonu zásadnímu pro konzervativní vládu premiéra Viktora Orbána.
22. 4. 2023|

Maďarská prezidentka vyzvala poslance, aby schválili rozšíření NATO. Souhlas přidal finský parlament

Maďarská prezidentka Katalin Nováková vybídla zákonodárce, aby ratifikovali vstup Finska a Švédska do Severoatlantické aliance „co nejdříve“. Zástupci vládnoucí strany Fidesz uvedli, že tak učiní. V maďarském parlamentu, kde příslušné návrhy na měsíce uvízly, debata o ratifikaci začala ve středu. Maďarsko s Tureckem jsou posledními zeměmi třicetičlenné Aliance, které vstup dvojice skandinávských zemí dosud neschválily. Finský parlament ve středu schválil zákon, jenž zemi členství v NATO umožňuje.
1. 3. 2023Aktualizováno1. 3. 2023, 21:58|

Předpověď špatného počasí odsunula oslavy maďarského státu. Vláda odvolala šéfku meteorologů

Maďarská vláda na sobotu plánovala „největší ohňostroj v Evropě“ k oslavám státního svátku. Národní meteorologická služba ale předpověděla na onen večer silné bouřky, a tak úřady oslavy odložily. Jenže bouře nakonec nepřišly a vláda Viktora Orbána posléze odvolala vedení meteorologického ústavu. Důvody neuvedla.
23. 8. 2022|

Spojenectví Polska s Maďarskem se kvůli válce drolí. Varšava výrazně pomáhá, Budapešť je zdrženlivá

Válka na Ukrajině zasáhla i do polsko-maďarských vztahů. Spojenci na evropské úrovní mají k Rusku rozdílné postoje. Zatímco Varšava je v čele podpory napadené země, Budapešť sklízí kritiku za zdrženlivost v otázce dodávek zbraní nebo energetických sankcí. Nedávné triumfální vítězství ve volbách považuje Viktor Orbán za potvrzení svého postoje.
22. 4. 2022|

Orbán pozval Putina do Budapešti na mírová jednání

Maďarský premiér Viktor Orbán ve středečním telefonickém rozhovoru s ruským prezidentem Vladimirem Putinem navrhl vyhlásit okamžité příměří na Ukrajině. Šéfa Kremlu také pozval na mírová jednání v Budapešti s ukrajinským a francouzským prezidentem Volodymyrem Zelenským a Emmanuelem Macronem a s německým kancléřem Olafem Scholzem. Putin zareagoval pozitivně, ale uvedl, že bude mít podmínky, řekl Orbán podle agentur na tiskové konferenci v Budapešti.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 21:17|

Evropské země vyhošťují desítky Putinových diplomatů, Unie plánuje stopku pro ruské uhlí

Itálie, Španělsko, Dánsko a Švédsko v úterý oznámily, že celkem vypovědí přes sedmdesát ruských diplomatů. Důvodem je podle nich ohrožení národní bezpečnosti a také to, že ruští diplomaté údajně v zemích prováděli výzvědnou činnost. Slovinsko vypoví 33 pracovníků velvyslanectví v Lublani. Podobný krok oznámilo také Rumunsko a Portugalsko. Evropská komise navrhla pátý balík sankcí proti Rusku za jeho invazi na Ukrajinu, který počítá se zákazem dovozu uhlí do Evropské unie. O návrhu budou ve středu jednat zástupci členských zemí Unie, a pokud jej schválí, sankce by měly začít platit ještě tento týden.
5. 4. 2022Aktualizováno5. 4. 2022, 20:34|

Rozdíl mezi státem a Orbánovou stranou se stíral, kritizovala maďarskou kampaň OBSE

V kampani před maďarskými parlamentními volbami se podle Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) stíral rozdíl mezi státem a stranou Fidesz premiéra Viktora Orbána. Mediální zpravodajství podle OBSE nebylo vyvážené, zákony o financování stran jsou neprůhledné, samotné nedělní hlasování se ale uskutečnilo v pořádku. Mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács v reakci řekl, že část OBSE zodpovědná za sledování voleb ztratila veškerý kredit, který ještě měla.
4. 4. 2022|

Orbán slaví volební vítězství. Porazil prý levici, byrokraty i Zelenského

Maďarský premiér Viktor Orbán se prohlásil za vítěze nedělních parlamentních voleb a následně v projevu kritizoval bruselskou byrokracii i ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Po sečtení více než 99 procent odevzdaných hlasů má Orbánova konzervativní strana Fidesz přes 53 procent hlasů.
4. 4. 2022Aktualizováno4. 4. 2022, 11:48|

V maďarských volbách znovu vyhrál Orbánův Fidesz

Podle odhadů výsledků parlamentních voleb v Maďarsku získala nejvíce hlasů konzervativní strana Fidesz současného premiéra Viktora Orbána. Fidesz, který v Maďarsku vládne od roku 2010, tak zůstane u moci další čtyři roky, a navíc pravděpodobně posílí svou ústavní většinu.
3. 4. 2022Aktualizováno4. 4. 2022, 06:11|

Orbán se pokouší budovat neliberální demokracii. Chladným u toho nechává jen málokoho

Pro jedny je hrdinou, který v roce 2015 zachránil Evropu před migrační vlnou a srdnatě bojuje se zkaženou Unií o zachování národní identity a tradičních hodnot. Pro druhé je zkorumpovaným autoritářem, který obětoval demokracii, aby ukradl celý stát. Viktor Orbán za sebou každopádně má dlouhý a velmi úspěšný příběh plný zvratů. Nyní Maďaři rozhodnou o jeho pokračování.
2. 4. 2022|

Maďarsko příští týden čekají parlamentní volby. Opozice kritizuje Orbánovu náklonnost k Putinovi

Maďarsko se chystá na parlamentní volby. Konat se mají 3. dubna a Kremlem rozpoutaná válka je hlavním tématem kampaně. Premiér Viktor Orbán a jeho strana Fidesz čelí sjednocené opozici, která předsedu vlády kritizuje za jeho náklonost k ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi. Vadí jí i liknavost vlády v podpoře napadené Ukrajiny. Postoj kabinetu nabourává i vztahy států Visegrádské čtyřky. Česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS) kvůli tomu například odmítla účast na jednání skupiny.
25. 3. 2022|

Maďarsko má poprvé v historii prezidentku. Katalin Nováková je také dosud nejmladší hlavou státu

Novou maďarskou prezidentkou se podle očekávání stala dlouholetá členka vládní strany Fidesz Katalin Nováková. Ve čtvrtek ji zvolil parlament, ve kterém má strana premiéra Viktora Orbána převahu. Čtyřiačtyřicetiletá Nováková je první ženou v čele Maďarska. Nováková při hlasování získala 137 ze 188 odevzdaných hlasů.
10. 3. 2022Aktualizováno10. 3. 2022, 17:25|

Politické problémy s pandemickými pravidly. Za porušování restrikcí se omlouvají špičky Británie či Finska

Měli by jít příkladem, přitom pravidla, která zavádějí, sami porušují. Finská premiérka Sanna Marinová měla být po kontaktu s nakaženým v karanténě, místo toho si vyrazila do helsinského baru. Britské úřady zase vyšetřují hned tři večírky vládních zaměstnanců z loňského roku. Pokud zjistí, že na nich porušili proticovidové regule, ujme se případu policie. Kvůli kauze už rezignovala mluvčí premiéra Borise Johnsona.
10. 12. 2021|

Kaczynski, Orbán, Le Penová či Abascal ve Varšavě odmítli budování evropského národa

Lídři evropské konzervativní pravice a některých populistických stran dnes ve Varšavě jednali o spolupráci. Během projevů se vymezili proti Evropské unii, podle nich se chová jako superstát, který ignoruje tradice i pravomoci členských zemí. Během setkání deklarovali užší spolupráci, o vytvoření jednotné frakce v Evropském parlamentu ale nerozhodli.
4. 12. 2021|

Europoslankyně a regionální politik bojují o post jedničky maďarské opozice

V Maďarsku končí druhé kolo opozičních primárek. Voliči v něm rozhodují, kdo bude na jaře v čele společné kandidátky pro parlamentní volby. Finalisté jsou dva: europoslankyně Klára Dobrevová a komunální politik Péter Márki-Zay. O vyzyvateli Viktora Orbána by mělo být jasno nejpozději v pondělí.
17. 10. 2021|

Maďaři vybírají opozičního lídra, který se na jaře postaví Orbánovi

Nevládní strany v Maďarsku vytvořily společný blok ve snaze porazit Fidesz dlouholetého premiéra Viktora Orbána. Prostřednictvím opozičních primárek, jejichž první kolo právě skončilo, vybírají kandidáty i lídra, který bude o post předsedy vlády usilovat. Samotné volby proběhnou na jaře.
30. 9. 2021|

Maďarská vláda zakázala prodej knih s LGBT tematikou u škol a kostelů

Maďarská vláda vydala nařízení, v němž zakazuje prodej knih s homosexuální tematikou v blízkosti škol a kostelů. Kabinet představil dekret díky zákonu, který zakazuje osvětu o sexuálních menšinách. Normu kritizují aktivisté i Evropská unie.
7. 8. 2021|

Literární velikáni by mohli zmizet z osnov, varují maďarští nakladatelé. Díla ohrožuje zákaz sexuální osvěty

Část díla Williama Shakespeara či básně řecké antické autorky Sapfó by mohly zmizet ze školní výuky v Maďarsku. Obávají se toho tamní nakladatelé a upozorňují, že v důsledku nového zákona, který zakazuje mezi mladými šířit materiály zobrazující homosexualitu nebo změnu pohlaví, může být prodej takových děl omezen i v knihkupectvích.
20. 6. 2021|

Maďarský parlament i přes odpor veřejnosti schválil přípravné kroky ke vzniku čínské univerzity

Kontroverzní čínská univerzita v Bupadešti je blíž svému vzniku. Maďarský parlament schválil převedení státních pozemků na nadaci, která má pobočku šanghajské vysoké školy Fu-tan stavět. Hlasování poslanců proběhlo i přes odpor veřejnosti, kvůli kterému premiér Viktor Orbán projekt odložil.
16. 6. 2021|

Maďarsko nechce osvětu o LGBT. Její zákaz poslanci vměstnali do normy proti pedofilii

Maďarští zákonodárci schválili návrh zákona, který zakazuje šířit mezi mladými lidmi do osmnácti let jakékoliv materiály, jež zobrazují nebo propagují homosexualitu či změnu pohlaví. Norma tak znemožňuje mimo jiné osvětu ve školách týkající se sexuálních menšin a aktivisté a lidskoprávní skupiny ji vnímají jako diskriminační vůči komunitě LGBT. Eurokomisařka pro rovné příležitosti Helena Dalliová Maďarsku vzkázala, že kvůli novému zákonu může přijít o peníze z evropských zdrojů.
15. 6. 2021Aktualizováno15. 6. 2021, 19:24|