TÉMA

Utah

Laskavce a slanobýly zavalily Spojené státy. Stepní běžci blokují dopravu i domy

Velké koule uschlých pouštních rostlin se valí americkými polopouštěmi vždy na konci zimy. Letos se jich ale na některých místech urodilo tolik, že zavalily města a městečka ve vnitrozemí USA.
5. 3. 2024|

Schránka se vzorky z planetky Bennu úspěšně přistála na Zemi

Schránka se vzorky prachu a hornin, které americká sonda OSIRIS-REx nabrala v roce 2020 na planetce Bennu, v neděli po sedmileté misi úspěšně přistála na Zemi. Ukázal to přímý přenos amerického Úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Je to poprvé, co se Spojeným státům podařilo na cizí planetce sesbírat materiál a dopravit ho zpět na Zemi ke zkoumání. Vůbec poprvé se to v roce 2010 podařilo Japonsku.
24. 9. 2023Aktualizováno24. 9. 2023, 20:09|

Kyjevan se pokusil ukrást Banksyho dílo z Hostomelu. Hrozí mu dvanáct let vězení

Až dvanáct let může strávit za mřížemi obyvatel Kyjeva, který je podezřelý, že na počátku prosince zorganizoval na předměstí Hostomel pokus o krádež jednoho z protiválečných děl britského umělce Banksyho. Z fasády domu vyřízl obrázek ženy v natáčkách a plynové masce a s hasicím přístrojem v rukou. O obvinění podezřelého a možném trestu v případě odsouzení informovala rozhlasová stanice Rádio Svobodná Evropa / Rádio Svoboda (RFE/RL) s odvoláním na generální prokuraturu.
3. 1. 2023|

Červená vlna nedorazila, výsledky amerických voleb jsou těsné. Georgie bude znovu volit do Senátu

Američané rozhodli o novém složení Kongresu a řadě guvernérů, v některých státech se konala i místní referenda. Republikáni se blíží kontrole Sněmovny reprezentantů, bilance je ale výrazně těsnější, než řada straníků čekala. Výsledek rozhodne o síle prezidentství Joea Bidena. Projekce výsledků od televize Fox News o půlnoci na čtvrtek SEČ ukazovala průběžný poměr křesel v Senátu 49 : 48 ve prospěch republikánů a ve Sněmovně reprezentantů 207 : 183 také pro červené (tady televize CNN uváděla poměr 204 : 187). Úřady Georgie potvrdily, že senátní volby se zde rozhodnou až v prosincovém vyřazovacím kole.
9. 11. 2022Aktualizováno10. 11. 2022, 00:02|

Ženy jsou lepší velitelky než muži pro mise typu cesty na Mars, naznačil výzkum

Sociologové se podívali na údaje z výzkumné stanice Mars Desert Research Station, která simuluje pobyt na Marsu. Zkoušeli zjistit rozdíly mezi velitelskými schopnostmi mužů a žen. Ukázalo se, že velitelky jsou v mnoha úlohách schopnější než jejich kolegové a pro dlouhodobé mise tohoto typu by se mohly hodit víc.
13. 6. 2022|

Vědci našli nejrozsáhlejší rostlinu na Zemi. Je větší než Plzeň

Louka mořské trávy, zaujímající plochu 200 kilometrů čtverečních u západního pobřeží Austrálie, je ve skutečnosti jediná rostlina, která se rozrostla z jednoho semene v průběhu asi 4500 let. Vědci, kteří mořskou trávu z rodu posidonie zkoumali, ji označili za nejrozsáhlejší rostlinu na světě.
3. 6. 2022|

Nejstarší šavlozubý tygr světa byl velký jako moderní kočka. Uspěl díky evolučnímu náskoku

Nový výzkum v časopise PeerJ popsal jednoho z prvních známých savců, který byl vybavený obrovskými zuby ve tvaru tesáků. Tento šavlozubý pratygr měl ale rozměry větší kočky nebo menšího rysa.
16. 3. 2022|

Lidé užívali tabák o tisíce let dříve, než se dosud vědělo, ukázal objev. Není ale jasné, jestli ho kouřili, nebo žvýkali

Nový archeologický objev naznačuje, že lidé v Americe užívají tabák už nejméně 12 300 let. Toto zjištění posouvá datum kulturního rozšíření této rostliny o přibližně devět tisíc let do minulosti, tabák tak mohli kouřit již první obyvatelé kontinentu.
13. 10. 2021|

Římskou hrobku postavili z betonu, který je po dvou tisících letech pevnější než dřív. Vědci popsali jeho tajemství

Už dlouho se ví, že stavby z doby antického Říma odolávají zubu času mimořádně dobře. Již dříve vědci popsali, že za to může přidávání sopečných materiálů do betonu – nyní ale popsali, jaký chemický proces tomu zásadně napomáhá.
10. 10. 2021|

Testy prošel první lék proti covidu v tabletce. Snižuje úmrtnost o polovinu

Společnost Merck v pátek oznámila, že její antivirová pilulka pomáhá proti covidu-19. Snižuje pravděpodobnost, že pacienti s touto nemocí budou hospitalizováni nebo zemřou, přibližně o polovinu.
1. 10. 2021|

Velké solné jezero v Utahu vysychá. Může to ohrozit ekonomiku i životní prostředí

Hladina Velkého solného jezera v Utahu, největšího slaného jezera na západní polokouli, klesla na historicky nejnižší úroveň. Celou oblast totiž zasáhlo rozsáhlé a dlouhodobé sucho.
14. 7. 2021|

Kanada a USA se potýkají s velkým suchem. Červen byl nejteplejším měsícem v dějinách

Severní Amerika má za sebou nejteplejší červen, jaký byl kdy zaznamenán. Výrazně k němu přispěly extrémní teploty, které nedávno zasáhly Kanadu a západní části USA. Kontinent se současně potýká s velkým suchem – a po něm přicházejí požáry, jejichž sezona bude podle letošních předpovědí ještě o něco delší.
8. 7. 2021|

Tyranosauři možná lovili ve smečkách jako lvi nebo vlci, ukazuje nový nález

Draví tyranosauři možná nebyli osamělými dravci, jak si je vědci dlouho představovali, ale spíš se způsobem lovu i života podobali společenským masožravcům, jako jsou moderní vlci. Upozornil na to nový výzkum představený tento týden.
24. 4. 2021|

Začíná festival nezávislých filmů Sundance. Závislý je ale na internetovém připojení

V americkém Utahu začíná tradiční festival nezávislého filmu Sundance. Jde o první letošní kulturní akci podobného typu, která nebyla zrušena nebo přesunuta. Kvůli pandemii se ale koná on-line.
28. 1. 2021|

Olympiáda se v Tokiu letos nekonala. Není ale první, v minulosti byly proti světové války

Měl to být svátek sportu. V japonském Tokiu se po 56 letech měly konat znovu letní olympijské hry. Pandemie ale byla proti a nejsledovanější globální událost roku odsunula o rok. Není to ale poprvé. V novodobé historii olympiád se v několika případech zrušily Hry úplně, jindy měnily pořádající zemi a ve dvou případech se konaly v podstatě „jen“ pro část světa. Důvodem byla vždy politika, letos ale bezprecedentně situace týkající se zdraví.
30. 12. 2020|

V USA dál roste počet nakažených. Lidé by se měli během svátků omezovat, prosí Biden

Téměř čtvrt milionu obětí si už v USA vyžádal covid-19. Za poslední týden Američané denně zaznamenali v průměru 150 tisíc nových případů. Hospitalizováno je na 73 tisíc nemocných, nejvíc od začátku pandemie. Nově zvolený prezident Joe Biden volá po urychleném schválení balíčku pomoci ekonomice. Jednotlivé státy zavádějí další omezení.
17. 11. 2020|

Většinu Sněmovny reprezentantů získají demokraté, odhadují média. O Senátu bude jasno až v lednu

Vedle prezidentských voleb se ve Spojených státech volili také členové Kongresu. Ve Sněmovně reprezentantů prozatím podle prognózy AP vedou demokraté v poměru 214 ku 195. Většinu tvoří 218 hlasů. Volební boj o Senát je vyrovnaný, republikáni a demokraté drží po 48 křeslech ve 100členné horní komoře. Čtyři souboje jsou zatím nerozhodnuté, úplně jasno bude asi až v lednu. V Georgii se totiž budou muset konat dvoje opakované volby, protože ani jeden z kandidátů nezískal nadpoloviční většinu. Američané volí 435 reprezentantů a 35 senátorů.
4. 11. 2020Aktualizováno7. 11. 2020, 08:14|

Sondě OSIRIS-REx se konečně povedlo zavřít dvířka schrány se vzorky z asteroidu

Americké sondě OSIRIS-REx se podařilo hermeticky uzavřít schránu se vzorky nabranými na planetce Bennu, na níž přistála minulý týden. Oznámil to americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Sonda by se měla vrátit na zemi i s nasbíraným prachem v roce 2023.
30. 10. 2020|

Hlad, nemoci a miliony lidí bez domovů. Veterán vzpomíná na poválečnou Francii

Před pětasedmdesáti lety vyzvaly západní mocnosti takzvanou postupimskou deklarací Japonsko, aby kapitulovalo. Japonci to odmítli a někteří američtí vojáci, kteří měli za sebou těžké boje v Evropě, se místo odpočinku vydali do Asie. Jedním z nich byl i Donald M. Jones. Léto 1945 ještě strávil ve Francii. Nyní je mu téměř 98 let a živě si vybavuje zpustošenou Evropu.
27. 7. 2020|

USA zaznamenaly přes 60 tisíc nových případů covidu-19, v některých státech docházejí lůžka v nemocnicích

Spojené státy ve středu opět zaznamenaly kolem 60 tisíc nových případů nákazy koronavirem a 900 úmrtí připisovaných nemoci covid-19. Čísla z různých zdrojů se mírně rozchází, trend nicméně zůstává nepříznivý a v některých jižních státech už dochází volná místa na jednotkách intenzivní péče. Rekordní denní bilance nákaz ohlásily státy Tennessee, Západní Virginie, Utah, Missouri a Texas, napsal list The New York Times.
9. 7. 2020Aktualizováno9. 7. 2020, 15:43|

Víra je víc než stranická legitimace. Mormon Romney jako jediný hlasoval pro sesazení Trumpa

Je to poprvé v historii USA, co prezidenta v impeachmentu nepodpořil senátor jeho vlastní strany. Svědomí nad partajní příslušnost pozdvihl Mitt Romney, který přitom patří k významným republikánům. Právě on v roce 2012 ve volbách vyzval úřadujícího demokratického prezidenta Baracka Obamu.
7. 2. 2020|

Největší pták Severní Ameriky zvrátil hrozbu vymření. Narodilo se už tisící mládě

Ještě na začátku osmdesátých let dvacátého století to vypadalo, že kondoři kalifornští jsou odsouzeni k vymření. Přežívalo posledních 22 exemplářů a vypadalo to, že brzy zmizí i oni. Roku 1987 byli všichni pochytáni a umístěni do záchranných stanic, kde se je biologové a ekologové pokoušeli rozmnožovat. Jejich úsilí se vyplatilo.
24. 7. 2019|

Prázdniny začaly, učitelé v Utahu tasí. Trénink ve střelbě je má připravit na případný útok

Učitelé v americkém Utahu využívají léto k rozvoji svých dovedností. Cvičí střelbu, taktiku při obraně místnosti či zdravovědu. Dobrovolné kurzy, které pro ně pořádá policie, je mají připravit na možnost, že školu napadne ozbrojený útočník. Utah patří ke státům, kde vyučující mohou s příslušným povolením nosit zbraň skrytě i ve třídách, praxe má ovšem mnoho odpůrců.
9. 7. 2019|

Archeologové našli dva tisíce let staré tetovací nástroje. Používali je američtí indiáni

Nový nález starodávných tetovacích pomůcek je nejstarším ze západní části severoamerického kontinentu. Ukazuje, jak stará je tato kulturní tradice i jak byla rozšířená.
4. 3. 2019|