TÉMA

Zdravotní pojištění

Sněmovna nedokončila projednávání růstu příspěvků na péči, poslanci dlouho debatovali o programu

Sněmovna nedokončila projednávání koaličního návrhu na růst většiny příspěvků na péči pro postižené. Debata o novele by měla pokračovat ve středu. Poslanci se kvůli delším snahám zejména zástupců opozičního ANO o změny programu nynější schůze nevypořádali s žádnou z předloh. Šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš v úvodu schůze zpochybňoval s odkazem na články z médií kvalitu zemědělských komodit a potravin dovážených z Ukrajiny. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) šířil dezinformace. Projednávání změn programu schůze zabralo poslancům zhruba čtyři hodiny.
5. 3. 2024Aktualizováno5. 3. 2024, 19:01|

Očkování proti meningokoku B i HPV pojišťovny nově proplatí širší skupině dětí

Od Nového roku se rozšířilo hrazení nepovinných vakcín zdravotními pojišťovnami. Týká se to například očkování proti meningokoku B, které nově stát platí dospívajícím od čtrnácti do završení šestnácti let. Vakcinace je rozdělená do dvou dávek, aby byla hrazená pojišťovnou, musí být ve zmíněném věkovém rozmezí podána alespoň první z nich. Obdobně se od letoška mění i pravidla pro hrazení vakcíny proti HPV virům, pojišťovna ji nově proplatí dospívajícím od jedenácti až do završení patnácti let věku.
3. 1. 2024|

Martin, na jehož léčbu lidé darovali přes sto milionů, se bude léčit ve Francii

Chlapec se vzácnou genetickou poruchou, na jehož léčbu lidé darovali přes 150 milionů korun, se bude léčit na přelomu ledna a února příštího roku ve Francii. Informaci přinesl dárcovský server Donio, přes který se lidé ve sbírce na genovou terapii skládali. Sbírka začala v pátek 22. září, přispělo do ní více než 307 tisíc lidí.
20. 11. 2023|

Lékaři odmítli nabídku ministerstva zdravotnictví na způsob zvyšování platů

Ministerstvo zdravotnictví podle vrchního ředitele sekce legislativy a práva Radka Policara nabídlo lékařům ve státních nemocnicích zvýšení platů od ledna 2024 formou garance nepodkročitelné výše platu místo zvýšení platových tabulek. Zástupci protestujících lékařů a odbory návrhy odmítli, podle viceprezidenta České lékařské komory Jana Přády se týkaly jen některých lékařů. Znovu se sejdou 13. listopadu. Lékaři žádají úpravy zákoníku práce a zvýšení základní mzdy. Aby své požadavky podpořili, vypovídají od prosince přesčasovou práci.
8. 11. 2023Aktualizováno8. 11. 2023, 19:10|

Stálého stomatologa přes pojišťovnu nemá pětina lidí. Roste nápor na zubní pohotovosti

Roste nápor na zubní pohotovosti. Řada pacientů je vyhledává i proto, že se jim nedaří najít stálého zubaře. Lékaře přes pojišťovnu nemá asi pětina lidí v Česku. Někteří bez akutních potíží pohotovostní službu navíc zneužívají. Po tom, co v poslední době některé pohotovosti zkrátily nebo ukončily provoz, se kraje snaží situaci řešit a jednají i s ministerstvem.
3. 10. 2023|

Pro zavedení přímých plateb od pacientů v současnosti není politická podpora, řekl Fiala na konferenci

Pro zavedení spoluúčasti pacientů podle premiéra Petra Fialy (ODS) teď není politická podpora. ODS to už zkusila a zaplatila za to, řekl na konferenci Unie zaměstnavatelských svazů Zdravotnictví 2024. Podle průzkumu Svazu zdravotních pojišťoven (SZP) vyšší spoluúčast odmítá jedenatřicet procent obyvatel. Dobrovolné připojištění za vyšší kvalitu služeb podporuje šedesát devět procent Čechů. Za zásadní problémy, se kterými se zdravotnictví potýká, označil Fiala nedostatek léčiv a nespokojenost mladých lékařů s novelou zákoníku práce.
21. 9. 2023Aktualizováno21. 9. 2023, 17:45|

Měsíční platba za státní pojištěnce příští rok stoupne o bezmála 200 korun

Za dítě, seniora nebo nezaměstnaného bude stát příští rok na zdravotním pojištění platit měsíčně 2085 korun, letos je to 1900 korun. Příslušné nařízení ve středu schválila vláda. Na takzvané státní pojištěnce půjde podle odhadu ministerstva financí příští rok z rozpočtu 151 miliard korun, téměř o jedenáct miliard víc než letos. Podle aktuálního odhadu stát letos zaplatí 140,1 miliardy, zhruba o 1,7 miliardy méně, než se očekávalo ve schváleném rozpočtu.
6. 9. 2023Aktualizováno6. 9. 2023, 17:34|

Platby za státní pojištěnce vzrostou o 185 korun

Za děti, důchodce nebo třeba ženy na mateřské a rodičovské dovolené bude příští rok stát na zdravotním pojištění odvádět 2085 korun měsíčně. České televizi to potvrdilo ministerstvo financí. Letos za takzvané státní pojištěnce posílá 1900 korun.
30. 7. 2023|

Miliardy vydané navíc. Vysoká inflace může výrazně zvýšit platby za státní pojištěnce

Zdravotní pojištění, které stát hradí za děti nebo důchodce, by se od příštího roku mělo zvedat podle předvídatelného vzorce. Automatickou valorizaci vloni schválil parlament, vláda teď záměr potvrdila při přípravě státního rozpočtu na rok 2024. Po neděli by mohlo být jasnější, o kolik se platby zvednou. Kromě jiného se do toho promítne inflace, která je pořád vyšší, než se při vzniku zákona předpokládalo. Rozhodnutí se tak může o miliardy korun prodražit.
7. 7. 2023|

Poslanci se přeli kvůli migračním pravidlům, na zvýšení spotřební daně z nafty nedošlo

Sněmovnu v pátek ovládly spory o český postoj k reformě migračních pravidel Evropské unie. Zástupci vládní koalice odmítli opětovnou kritiku předsedy ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše. Opoziční frakce si nejprve vyžádaly dohromady čtyřhodinovou přestávku. Předseda poslanců ODS Marek Benda tento přístup odmítl. Poté grémium hodinu jednalo a dohodlo se, že schůzi do 12. července přeruší.
30. 6. 2023Aktualizováno30. 6. 2023, 20:23|

Rychleji po dálnicích, řidičák od 17 a jednodušší body. Poslanci schválili dopravní novelu

Na vybraných úsecích modernizovaných dálnic bude zřejmě možné zvýšit povolenou rychlost až na 150 kilometrů v hodině, schválila sněmovna. Souhlasila i s tím, že systém trestných bodů pro řidiče se zjednoduší, místo nynějších pěti kategorií bodů budou tři, některé pokuty se zvýší.
28. 6. 2023Aktualizováno28. 6. 2023, 20:03|

Hamplovi i Kalouskovi se úsporný balíček zamlouvá. Obávají se ale, aby se ve sněmovně nerozmělnil

Vládní úsporný balíček je z pohledu ekonoma Mojmíra Hampla, bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) i předsedy sněmovního rozpočtového výboru Josefa Bernarda (STAN) maximem možného a je to krok správným směrem. Navzdory výhradám, které znějí od opozičních politiků, odborů i dalších skupin, jichž se úspory také dotknou, považují za důležité, že se v koalici podařilo dohodnout zrušení alespoň části daňových výjimek. Člen NERVu Hampl věří, že díky balíčku bude možné vybrat pomyslný ekonomický pád ještě nad korunami stromů. Hampl, Kalousek a Bernard diskutovali o konsolidačním balíčku v Událostech, komentářích.
19. 5. 2023|

Být umělcem znamená mít ještě jinou práci. Podle výtvarné i literární scény Česko plýtvá talenty

Jsme svědky amaterizace, ztrácíme talenty, na umění vyděláváme jinou prací. To všechno zaznívá v průzkumech, které nedávno mapovaly situaci umělců na výtvarné a literární scéně. Mají sloužit jako podklad k přípravě takzvaného statusu umělce, který by měl definovat jejich roli například v sociálním systému a vůbec rozeznat jejich existenci. Česko se k jeho zavedení zavázalo Evropské unii, zatím ale není jasné, jak bude vypadat. Podle ministerstva kultury mají různé skupiny různá očekávání.
6. 5. 2023|

Bílé plomby hradí pojišťovny jen na předních zubech

Ze zdravotního pojištění mají lidé nárok na bílou plombu jen na předních zubech, na ostatních na amalgámovou. Na celém chrupu je pojišťovny platí ze skloionomerního cementu dětem do 15 let, z ostatních bílých materiálů stejně jako dospělým jen na řezácích a špičácích. Amalgámové plomby se už kvůli obsahu rtuti dětem a těhotným nedávají, EU uvažuje i o úplném zákazu po roce 2030. Podle prezidenta České stomatologické komory (ČSK) Romana Šmuclera zatím není jasné, zda na něj dojde.
24. 4. 2023|

Platby za státní pojištěnce vzrostou více, než se čekalo. Stanjura chce úpravu valorizace, Válek nesouhlasí

Další státní výdaje se příští rok zvýší více, než se čekalo. Platby zdravotního pojištění za děti či důchodce výrazně zvedne vysoká inflace. Podobně jako u penzí je zdražování spolu s růstem mezd i pro tuto valorizaci rozhodující. Automaticky porostou úhrady za státní pojištěnce příští rok vůbec poprvé. Vláda tak bude muset příští rok poslat do zdravotnictví zhruba o sedm miliard více, než zamýšlela. Ministr financí by do budoucna chtěl automatické zvyšování státních plateb zdravotního pojištění zpomalit, s tím ale nesouhlasí šéf resortu zdravotnictví a opozice.
27. 3. 2023|

Vyplnit potřebné dokumenty nezvládají desetitisíce uprchlíků. Problémy mají senioři, handicapovaní i děti bez doprovodu

Až desetina ukrajinských uprchlíků s uděleným pobytovým oprávněním má problémy s dokumentací kolem prodloužení dočasné ochrany. Ukazují to data ministerstva vnitra i neziskových organizací. K prodloužení dočasné ochrany uprchlíka je potřeba elektronická registrace, kterou ale řada z nich nezvládá vyplnit. Podle Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) jde především o negramotné, seniory nebo nezletilé bez doprovodu. Potřebnou dokumentaci podalo od začátku ledna, kdy úřady systém spustily, 277 tisíc uprchlíků z celkových asi pěti set tisíc. Čas mají do konce měsíce.
17. 3. 2023|

Vláda schválila novelu liniového zákona. Stanoví lhůtu pro povolení dopravních staveb

Vláda ve středu schválila novelu liniového zákona, která stanovuje čtyřletou lhůtu pro udělení povolení pro nejvýznamnější stavby dálniční, železniční a vodní dopravní infrastruktury. Novinářům to po jednání kabinetu řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Zákon ještě bude muset posoudit parlament. Ministři rovněž schválili, že do roku 2027 půjde na zlepšení životního prostředí v lesích 446 milionů, jde o součást Společné zemědělské politiky EU. Vláda rovněž schválila nové podmínky pro zemědělce při získávání dotací.
15. 3. 2023Aktualizováno15. 3. 2023, 15:04|

Obézních dětí přibývá. Ideální váhu jich nemá víc než čtvrtina

V době epidemie covidu-19 lidé podle lékařů zaměřujících se na obezitu přibírali kvůli nedostatku pohybu a nevhodné stravě, dospělí kvůli práci z domova a děti kvůli výuce on-line. Často se ale k dřívějšímu aktivnějšímu životnímu stylu nevrátili ani po uvolnění protiepidemických opatření, stále oblíbená je například dovážka jídla. Informovali o tom zástupci České obezitologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.
2. 3. 2023|

Uprchlíci si musí vyřídit nové průkazy zdravotního pojištění, jde to i on-line

Uprchlíci z Ukrajiny, kteří chtějí dál zůstávat v českém systému zdravotního pojištění, si musí do konce března vyřídit nový průkaz pojištěnce. Dospělí, kteří jsou v Česku déle než 150 dní, musí také pojišťovně nahlásit, jestli si pojištění dál budou platit sami, jsou zaměstnaní nebo pečují o malé děti.
27. 2. 2023|

Čínští důchodci se bouří v ulicích. Úřady jim osekaly zdravotní pojištění

Čína čelí v poslední době sociálním nepokojům. Před pár měsíci se lidé bouřili kvůli tvrdý opatřením zavedeným kvůli pandemii covidu, teď protestují důchodci, kterým úřady sáhly na zdravotní pojištění. Do ulic vyšly stovky starších lidí v několika městech, některé z nich úřady pozatýkaly. Penzisté demonstrují v době, kdy je čínský státní rozpočet silně napnutý.
24. 2. 2023|

Koordinátorem pro uprchlíky bude Šimáčková Laurenčíková. Vláda schválila i zavedení úhrady dalších druhů antibiotik

Vláda ve středu jmenovala do nové pozice národního koordinátora pro adaptaci a integraci válečných uprchlíků z Ukrajiny nynější zmocněnkyni pro lidská práva Kláru Šimáčkovou Laurenčíkovou. Kabinet Petra Fialy (ODS) také odsouhlasil zavedení úhrady ze zdravotního pojištění u dalších druhů antibiotik. Pomůže to vyřešit výpadky dodávek léků do Česka. Vláda také schválila, že se starobní, invalidní a pozůstalostní důchody od června kvůli inflaci zvýší méně.
15. 2. 2023Aktualizováno15. 2. 2023, 16:47|

Poslanci jednali o změně výběru radních ČT a ČRo. Chybějícího člena rady vybrali v tajné volbě

Sněmovna v novele o změně výběru členů rad České televize (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo) zřejmě upraví počet hlasů nutných k odvolání generálních ředitelů obou veřejnoprávních médií. Poslanci rovněž možná zruší monopol společnosti Pojišťovna VZP na zdravotní pojištění cizinců. Podpořili také návrh, aby se z nynější příspěvkové organizace Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) od příštího roku stal státní podnik. Do Rady Českého rozhlasu sněmovna zvolila režiséra a dramaturga Jiřího Dohnala.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 14:56|

30 let zpět: Co říkali občané na chystané změny ve zdravotním a sociálním pojištění?

V rámci nového systému zdravotního a sociálního pojištění činily minimální odvody 990 korun měsíčně, přičemž průměrná měsíční mzda dosahovala zhruba 4600 korun. Pro živnostníky s více činnostmi navíc platilo, že pojištění museli odvádět za každou činnost zvlášť. Někteří lidé se proto obávali, že nová pravidla budou pro mnohé drobnější soukromníky likvidační.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
8. 12. 2022|

30 let zpět: Změny ve zdravotním pojištění

Od roku 1992 byli všichni občané pojištěni u Všeobecné zdravotní pojišťovny. Zatímco v prvním roce pojišťovna čerpala veškeré prostředky výhradně ze státního rozpočtu, od nového roku se mělo pojistné začít vybírat přímo od výdělečně činných občanů.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
5. 12. 2022|