TÉMA

Zpronevěra

Kriminalisté navrhli obžalovat jednoho muže za zpronevěru dotace na integraci uprchlíků

Pražští kriminalisté ukončili vyšetřování zpronevěry dotace na integraci Ukrajinců pražskou nadací Help Ukraine a navrhli státnímu zástupci obžalovat jednoho muže. Hrozí mu až desetileté vězení. České televizi to řekl mluvčí pražských policistů Jan Daněk. Nadace dostala od ministerstva školství na provoz komunitního centra dvacet milionů korun. Na případ upozornili loni v lednu Reportéři ČT.
9. 4. 2024|

„Zakládáme si na čestnosti, tohle je totální průšvih.“ Část sokolů chce, aby starostka po skandálu odstoupila

Kvůli skandálu v České obci sokolské by mohla ve funkci skončit její starostka Hana Moučková. Velká část představitelů jednotlivých sokolských žup si myslí, že by měla nést osobní zodpovědnost kvůli případu údajné zpronevěry peněz. Podle policie finanční podvody způsobila spolupracovnice Moučkové, která si pak vzala život.
1. 3. 2024|

Státní zástupkyně zastavila stíhání bývalé starostky Píšťan kvůli falešným fakturám

Bývalá starostka Píšťan na Litoměřicku Iva Hyšplerová nepůjde k soudu kvůli falešným fakturám, státní zástupkyně nevyhověla návrhu na obžalobu a podmíněně zastavila trestní stíhání. České televizi to řekla státní zástupkyně Okresního státního zastupitelství v Litoměřicích Eliška Ridererová. Exstarostka si podle vyšetřovatelů nechala z obecní kasy na svůj účet poslat dohromady přes sto tisíc korun. Poté, co se případem začala zabývat policie, peníze vrátila. Na svůj post společně s dalšími čtyřmi zastupiteli loni v září rezignovala.
16. 2. 2024|

Postup policie v případu advokátky Sukové, podezřelé ze zpronevěry, prověří státní zastupitelství

Státní zastupitelství prověří postup policie v případu advokátky Hany Sukové. Právnička je podezřelá ze zpronevěry sto padesáti milionů korun svých klientů. Reportéři ČT zjistili, že detektivové už v roce 2018 získali informace o její možné nelegální činnosti, vyšetřování ale nezahájili. Následně přišly desítky rodin o celoživotní úspory.
12. 2. 2024Aktualizováno12. 2. 2024, 23:08|

Zbrojařská firma a úředníci zpronevěřili podle ukrajinské tajné služby peníze na nákup minometných granátů

Zaměstnanci ukrajinské zbrojařské firmy společně s úředníky tamního ministerstva obrany zpronevěřili téměř 1,5 miliardy hřiven (takřka 910 milionů korun) určených na nákup stovky tisíc minometných granátů, uvedla Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU) na svém webu. Tajná služba vyšetřuje pět lidí a píše, že peníze byly zabaveny a budou vráceny do státního rozpočtu. Oznámení o podvodu při nákupu zbraní, který potvrdil resort obrany, bude v zemi bránící se téměř dva roky ruské invazi, rezonovat, podotkla agentura Reuters.
28. 1. 2024Aktualizováno28. 1. 2024, 21:56|

Ministerstvo chce pomoci lidem, jejichž peníze zpronevěřila advokátka Suková

Ministerstvo spravedlnosti chce pomoct lidem, kterým pražská advokátka Hana Suková podle policie zpronevěřila svěřených více než 150 milionů. To je závěr schůzky poškozených s vedením úřadu. Ten zároveň chystá změny, které by takovým podvodům měly napříště zabránit.
24. 1. 2024|

Lobbista Rittig má dostat od státu přes půl milionu v souvislosti se stíháním v kauze tunelování Oleo Chemical

Lobbista Ivo Rittig částečně uspěl se žalobou na stát, ve které požadoval náhradu nákladů za obhájce v kauze tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical. Dostat má 536 tisíc korun s úrokem. Vyplývá to z vyjádření mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcely Pröllerové. Rozhodnutí je zatím nepravomocné. Rittig čelil obžalobě ze zpronevěry, krácení daní a praní špinavých peněz. Hrozilo mu až deset let vězení. Vrchní soud v Praze ho ale v roce 2019 pravomocně zprostil obžaloby.
12. 12. 2023|

Porota uznala Bankmana-Frieda vinným z podvodu za miliardy dolarů

Porota amerického soudu v pátek uznala vinu zakladatele zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sama Bankmana-Frieda v případě miliardové zpronevěry, která byla podle prokuratury jedním z největších podvodů v historii Spojených států. Jednatřicetiletému podnikateli nyní hrozí desítky let za mřížemi, informovala agentura AP.
3. 11. 2023|

Zastavení trestního stíhání bývalé starostky Libavé není pravomocné, rozhodli žalobci

Rozhodnutí ohledně podmíněného zastavení trestního stíhání už bývalé starostky obce Město Libavá Štěpánky Tiché (Nezávislá Libavá) není pravomocné. Rozhodlo o tom olomoucké krajské státní zastupitelství. Podle žalobkyně Jitky Klapalové je důvodem procesní pochybení, samotným obsahem rozhodnutí se tak žalobci nezabývali. Stíhání Tiché obviněné ze zpronevěry peněz bylo zastaveno kvůli vyslovené lítosti a ochotě nahradit způsobenou škodu. Tichá v září nakonec na funkci rezignovala.
1. 11. 2023Aktualizováno1. 11. 2023, 12:01|

Kriminalisté obvinili bývalého starostu obce Milý ze zpronevěry

Kriminalisté obvinili bývalého starostu obce Milý na Rakovnicku ze zpronevěry několika milionů korun z obecní kasy a dalších trestných činů. Hrozí mu až deset let vězení. O stíhání exstarosty informovala policejní mluvčí Michaela Richterová. Jméno neuvedla. Server iDNES už dříve napsal, že jde o Zdeňka Kvasničku (SNK).
30. 10. 2023|

Město Libavá má novou starostku. Jako první krok nařídí audit hospodaření

Zastupitelstvo Města Libavá na Olomoucku zvolilo novou starostku Oldřišku Valtošovou z uskupení Občané za změnu. Byla jedinou kandidátkou. Ve funkci nahradila Štěpánku Tichou (Nezávislá Libavá), která kvůli zpronevěře víc než čtyř set tisíc korun z obecních peněz k 30. září rezignovala. Nová starostka po zvolení zastupitelům řekla, že nařídí nezávislý audit hospodaření obce.
16. 10. 2023|

Soud znovu zprostil exšéfa Transgasu obžaloby ze zpronevěry státních peněz

Městský soud v Praze opět osvobodil bývalého šéfa státního podniku ČPP Transgas Jana Švábenického a podnikatele Michala Andronikova, kteří čelí obžalobě ze zpronevěry 14,5 milionu korun. České televizi to řekl mluvčí soudu Adam Wenig. Původní osvobozující verdikt zrušil loni na podzim Nejvyšší soud a nařídil další dokazování. Rozsudek je nepravomocný, státní zástupce se proti němu odvolal.
9. 10. 2023|

Starostka Tichá rezignovala. Podle policie Městu Libavá zpronevěřila zhruba 400 tisíc korun

Starostka Města Libavá na Olomoucku Štěpánka Tichá (Nezávislá Libavá) se rozhodla k 30. září rezignovat na funkci v čele obce s pěti sty obyvateli. Tichá podle policie zpronevěřila přes zfalšované brigády 407 tisíc korun z obecních peněz. Rezignaci Tichá písemně oznámila na webu obce. Při vyšetřování se starostka ke zpronevěře přiznala, vzniklou škodu uhradila. Státní zástupkyně proto její stíhání podmínečně zastavila. Jedna z opozičních zastupitelek se obrátila na Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ). Podmíněné zastavení stíhání prověří krajské státní zastupitelství.
19. 9. 2023Aktualizováno19. 9. 2023, 18:19|

Armáda v Gabonu po volbách ohlásila, že se chopila moci

Vojáci v západoafrickém Gabonu podle tiskových agentur oznámili anulování sobotních voleb, uzavření hranic a rozpuštění institucí. Vysoce postavení důstojníci deklarovali převzetí moci v televizi a později prohlásili, že dočasnou hlavou státu se stane jeden z generálů. Úřady dříve během dne vyhlásily, že prezidentský úřad obhájil Ali Bongo. České ministerstvo zahraničí eviduje v zemi jednu českou občanku, která tam pobývá dlouhodobě. Za poslední tři roky jde už o osmý vojenský převrat v některé z bývalých francouzských kolonií.
30. 8. 2023Aktualizováno30. 8. 2023, 20:46|

Muž podle obžaloby připravil zdravotní pojišťovnu o 23 milionů, zneužíval prý seznam mrtvých

Krajský soud v Brně začal řešit případ Robert Littery, který podle obžaloby vyvedl ze Zdravotní pojišťovny Ministestva vnitra ČR téměř 23 milionů korun. Po dobu třinácti let si údajně nechával proplácet neexistující převozy pacientů. K soudu se sice v úterý nedostavil, svou vinu ale popírá. Peníze z pojišťovny plynuly v letech 2007 až 2020, ničeho si ale prý nebyl vědom až do podzimu 2021, kdy musel z pojišťovny odejít, uvedl v přípravném řízení, jehož záznam soudce přečetl.
22. 8. 2023|

Pracovnice čerpací stanice dle obžaloby z pokladny postupně zcizila přes pět milionů korun

Okresní státní zastupitelství v Kroměříži obžalovalo pracovnici čerpací stanice ze zpronevěry. Informovalo o tom v tiskové zprávě. Žena údajně v průběhu let 2010 až 2022 svého zaměstnavatele připravila postupně o 5,6 milionu korun. V případě odsouzení jí hrozí až osm let vězení. Případem se teď bude zabývat okresní soud.
7. 8. 2023|

Advokátní komora zavedla pravidla ke zvýšení bezpečnosti úschov

Česká advokátní komora (ČAK) se snaží zvýšit bezpečnost advokátních úschov před možnými zpronevěrami. Nově proto stanovila advokátům povinnost informovat klienty, že si od bank mohou nechat zasílat upozornění k pohybům peněz na úschovních účtech. ČAK navíc bude klientům na jejich přání posílat potvrzení o tom, že advokát úschovu a její ukončení řádně nahlásil do elektronické evidence komory. Změny představil předseda stavovské organizace Robert Němec.
25. 7. 2023Aktualizováno25. 7. 2023, 14:18|

Policie stíhá jednu osobu kvůli zpronevěře dotací na integraci ukrajinských uprchlíků

Za zpronevěření dotace na integraci Ukrajinců pražskou nadací Help Ukraine policie zahájila stíhání jednoho muže. České televizi to potvrdil mluvčí pražských policistů Jan Rybanský. Zda obvinění rozšíří, zatím není jasné, vyšetřování není u konce. Nadace v minulosti dostala od státu na provoz komunitního centra dvacet milionů korun. Zakladatele organizace Vladimíra Gergela podle informací Reportérů ČT policie podezírá, že si ze zpronevěřených peněz koupil byt v Braníku.
30. 6. 2023|

Soud uložil dvěma mužům z prezidentské ochranky za zpronevěru nábojů peněžité tresty

Peněžité tresty v úterý Obvodní soud pro Prahu 1 uložil dvojici mužů, kteří jako členové Útvaru pro ochranu prezidenta ČR podle obžaloby zpronevěřili tisíce nábojů. Podle nepravomocného rozsudku tím státu způsobili škodu přes 142 tisíc korun. Oba muži vinu odmítají, proti verdiktu se na místě odvolali. Případem se tak bude zabývat ještě pražský městský soud.
30. 5. 2023|

Vrchní soud potvrdil bývalé starostce Čejče osm a půl roku vězení za zpronevěru a podvod

Za zpronevěru, podvod a zneužití pravomoci úřední osoby si bývalá starostka Čejče na Hodonínsku Marta Výmolová definitivně odpyká 8,5 roku vězení. Rozsudek brněnského krajského soudu ve čtvrtek potvrdil Vrchní soud v Olomouci, sdělil mluvčí soudu Stanislav Cik. Zamítl tak odvolání ženy, která s rozsudkem krajského soudu nesouhlasila. Podle něj obci Čejč během svého vedení způsobila škodu asi tři miliony korun a jednotlivé lidi připravila o 17 milionů korun. Vyšší část škody má bývalá starostka poškozeným nahradit.
27. 4. 2023|

Policie podezírá ženu ze zpronevěry peněz z vkladních knížek seniorů

Policisté podezírají čtyřicetiletou ženu, že připravila na vkladních knížkách o peníze seniory. Vkladní knížky, na kterých bylo uloženo více než 626 tisíc korun, jim sama zakládala. Podle policie prostředky prosázela na automatech. Žena čelí také podezření, že dalších 600 tisíc odcizila na úřadu, kde pracovala. Podle informací ČTK pracovala podezřelá na poště. Ženě hrozí vězení za zpronevěru.
21. 4. 2023|

Jihočeští policisté obvinili účetní, že zpronevěřila 200 milionů. Nakupovala auta, dovolené a šperky

Jihočeští policisté obvinili čtyřicetiletou ženu z Českobudějovicka, že jako účetní vyvedla ze dvou jihočeských firem dohromady 200 milionů korun. Peníze tímto způsobem podle policie odcizovala třináct let a nakoupila si za ně třeba auta, luxusní dovolené či šperky s diamanty. Kriminalisté případ prověřovali přes rok. Ženě, která je vyšetřovaná na svobodě, hrozí až desetileté vězení.
13. 2. 2023|

Účetní olomoucké školy půjde do vězení za zpronevěru. Uvěřila internetovému podvodu

Za zpronevěru 14,6 milionu korun z účtu jedné z olomouckých základních škol potrestal Krajský soud v Olomouci bývalou účetní školy Helenu Vávrovou čtyřmi lety vězení. Uhradit musí také veškerou škodu, kterou způsobila. Soud tak schválil dohodu o vině a trestu, kterou obžalovaná během jednání uzavřela se státním zástupcem. Podle obžaloby sedmapadesátiletá žena peníze zaslala virtuálnímu zahraničnímu příteli, který se vydával za amerického lékaře. Školu svým jednáním přivedla do finančních problémů, pomoci jí nakonec muselo město. Rozsudek je pravomocný.
9. 2. 2023|

Katalánský expremiér Puigdemont se zbavil obvinění ze vzpoury, začala platit trestní reforma

Soudce španělského nejvyššího soudu ve čtvrtek zastavil stíhání katalánského expremiéra Carlese Puigdemonta kvůli obvinění ze vzpoury, zůstává ale obviněn ze zpronevěry a nedodržování soudních rozhodnutí. Informují o tom tamní média. Krok souvisí s reformou trestního zákoníku, která nyní vstoupila v platnost a která trestný čin vzpoury zrušila. Novinka se dotkne i již odsouzených katalánských separatistů, jejichž verdikty nyní bude nutné znovu přezkoumat. Puigdemontův advokát Gonzalo Boye reagoval, že se katalánský politik nemíní za současných podmínek vrátit z Belgie do Španělska, napsala agentura EFE.
12. 1. 2023Aktualizováno12. 1. 2023, 20:34|